ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 4 Νοέμβρη 2000
Σελ. /40
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΕΚΤΡΟΠΗ ΑΧΕΛΩΟΥ
Μπλόκο στα έργα από το ΣτΕ

Σε αδιέξοδο οδηγούνται τα έργα μετά την απόφαση της Ολομέλειας του ΣτΕ, που έκρινε παράνομη την κοινή υπουργική απόφαση για την εκτροπή του Αχελώου. Δέχεται, πάντως, ότι μέρος των νερών πρέπει να πάει στη Θεσσαλία

Για άγνωστο χρόνο η σήραγγα εκτροπής θα μένει στεγνή
Για άγνωστο χρόνο η σήραγγα εκτροπής θα μένει στεγνή
Σε «γιοφύρι της Αρτας» εξελίσσεται με μαθηματική ακρίβεια το έργο της εκτροπής του Αχελώου και οδηγείται πλέον σε πλήρες αδιέξοδο, μετά τη χτεσινή δημοσίευση της απόφασης του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ), το οποίο έρχεται σε αντίθεση με προηγούμενες αποφάσεις του και στην ουσία αμφισβητεί εξ ολοκλήρου το έργο της εκτροπής του Αχελώου.

Η Ολομέλεια του Ανωτάτου Διοικητικού Δικαστηρίου κατά πλειοψηφία, με την υπ' αριθμό 3478/2000 απόφαση, ακύρωσε την κοινή υπουργική απόφαση της 15/12/1995, με την οποία είχε εγκριθεί η μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων (ΜΠΕ) για την κατασκευή και λειτουργία έργων μερικής εκτροπής του ρου του Αχελώου προς το Θεσσαλικό κάμπο.

Η απόφαση του ΣτΕ αναμένεται να τροφοδοτήσει νέες αντιπαραθέσεις στα αντιμαχόμενα στρατόπεδα για το πολύπαθο έργο, η κατασκευή του οποίου για πρώτη φορά ρίχτηκε σαν ιδέα στο τραπέζι το 1925 (μαζί με τη λίμνη του Πλαστήρα). Βέβαια, στη δεκαετία του ογδόντα, η εξαγγελία της εκτροπής του Αχελώου γινόταν κάθε φορά που τα κυβερνητικά κλιμάκια παραβρίσκονταν στις εκδηλώσεις του Κιλελέρ.

Η χτεσινή απόφαση του Ανώτατου Διοικητικού Δικαστηρίου δημιουργεί νέα δεδομένα και περιπλέκει ακόμη περισσότερο την υπόθεση της εκτροπής του Αχελώου.

Στο ΣτΕ είχαν προσφύγει οικολογικές οργανώσεις, η νομαρχιακή αυτοδιοίκηση της Αιτωλοακαρνανίας και δήμοι του νομού για να ακυρωθούν οι αποφάσεις της Πολιτείας που ενέκριναν τους περιβαλλοντικούς όρους για:

@ Το φράγμα ταμιευτήρα και υδροηλεκτρικού σταθμού στη Μεσοχώρα Τρικάλων, καθώς και σήραγγα 7.400 μέτρων στη Μεσοχώρα.

@ Δεύτερο φράγμα ταμιευτήρα και υδροηλεκτρικό σταθμό στη Συκιά Καρδίτσας.

@ Σήραγγα εκτροπής του Αχελώου προς το Θεσσαλικό κάμπο, μήκους 7.400 μέτρων, καθώς και δεξαμενές και υδροηλεκτρικό σταθμό στο Μαυρομάτι Καρδίτσας.

Το δικαστήριο προσεγγίζοντας το θέμα από την οικολογική του πλευρά και τις επιπτώσεις στο περιβάλλον, υιοθέτησε την άποψη του εισηγητή Κ. Μενουδάκου, ότι η Πολιτεία δεν εξέτασε εναλλακτικές λύσεις για τον τρόπο κατασκευής του έργου με ηπιότερα μέσα, με στόχο να προστατευθούν τα πολιτιστικά μνημεία και το φυσικό περιβάλλον. Στην απόφασή του το ΣτΕ μεταξύ άλλων επισημαίνει:

@ Με την εκτροπή του Αχελώου θα επέλθουν σοβαρές επιπτώσεις όχι μόνο κατά το στάδιο κατασκευής των έργων, αλλά γενικότερα στη Νότια Πίνδο, η οποία έχει ιδιαίτερο κάλλος και είναι τόπος με πλούσια πανίδα.

@ Σχετικά με τα μνημεία πολιτιστικής κληρονομιάς (μοναστήρια, γεφύρια, εκκλησίες κλπ.), δεν επιτρέπεται καμιά καταστροφή ή οποιαδήποτε βλάβη, εκτός αν εξυπηρετούν σκοπούς μείζονος δημοσίου συμφέντος, αλλά και πάλι πρέπει να βρεθούν εναλλακτικές λύσεις ώστε να αποτραπεί η καταστροφή τους.

@ Για το μοναστήρι του Αγίου Γεωργίου Μυροφύλλου που θεωρείται ότι κατέχει δεσπόζουσα σημασία και σχετίζεται με την επανάσταση του 1821, το ΣτΕ θεωρεί ότι οι προτάσεις της ΜΠΕ είναι πλημμελείς και δεν αποτρέπουν την καταστροφή του.

@ Με τα έργα της εκτροπής του Αχελώου δεν πρέπει να παραβιάζονται η αρχή της βιώσιμης ανάπτυξης και οι συνθήκες Ραμσάρ, Βέρνης, της Βόννης και του Ρίο που προστατεύουν τέτοια οικοσυστήματα.

Πάντως, ιδιαίτερη σημασία έχει η θέση του ΣτΕ που δέχεται ότι η μελέτη των περιβαλλοντικών επιπτώσεων είναι πλήρης και επαρκής ως προς το σκέλος της ανάγκης εκτροπής μέρους των νερών του Αχελώου στη Θεσσαλία για λόγους γενικότερου δημοσίου συμφέροντος. Δε μπορεί να θεωρηθεί ότι τα έργα αυτά καθ' αυτά, επισημαίνεται στην απόφαση του ΣτΕ, αντίκεινται στο Σύνταγμα και στη συνθήκη της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Τι μέλλει γενέσθαι

Στο ΣτΕ, πάντως, δεν έχει υποβληθεί μέχρι τώρα αίτηση αναστολής εκτέλεσης των έργων εκτροπής του Αχελώου και συνεπώς είναι πάρα πολύ δύσκολο να εγκαταλειφθεί η εκτροπή.

Τα αρμόδια υπουργεία είναι υποχρεωμένα να συντάξουν νέα μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων που θα λαμβάνει υπόψη την απόφαση και τις παρατηρήσεις του ΣτΕ.

Τυχόν επιλογή για ακύρωση του έργου θα ήταν καταστροφική για τον κάμπο της Θεσσαλίας. Οι φορείς της Θεσσαλίας κατέθεσαν τεκμηριωμένα προτάσεις, από τις οποίες αποδεικνύεται ότι είναι δυνατόν με την εκτροπή του Αχελώου να διασφαλιστεί το περιβάλλον της ευρύτερης περιοχής. Παράλληλα επιμένουν ότι η εκτροπή του Αχελώου θα επιφέρει περιβαλλοντική αναβάθμιση στο Θεσσαλικό κάμπο, καθώς κινδυνεύει να μετατραπεί στο απώτερο μέλλον σε Σαχάρα, αν δε ληφθούν έγκαιρα μέτρα. Τα υδροφόρα αποθέματα στη θεσσαλία λιγοστεύουν σε επικίνδυνο βαθμό. Βέβαια, εξίσου σοβαρά είναι το πρόβλημα της αγροτικής οικονομίας και οι ευεργετικές επιπτώσεις της εκτροπής για τη γεωργία.

ΑΛΛΟΔΑΠΟΙ ΕΡΓΑΤΕΣ
Σωρηδόν απορρίπτουν τις αιτήσεις τους

Ενώ έχουν τις προϋποθέσεις δεν τους δίνουν πράσινη κάρτα. Ερώτηση του ΚΚΕ στη Βουλή

Τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι αλλοδαποί που ζουν στη χώρα μας και θέλουν να πάρουν πράσινη κάρτα έφεραν οι βουλευτές του ΚΚΕ Αντ. Σκυλλάκος και Ν. Γκατζής στη Βουλή. Οπως αναφέρεται στο κείμενο της Ερώτησης την τελευταία περίοδο δίνονται από τη διοίκηση του ΟΑΕΔ βεβαιώσεις σε μετανάστες που ζουν στη χώρα μας ότι υπέβαλαν αίτηση για πράσινη κάρτα εκπρόθεσμα προς την ειδική επιτροπή του άρθρου 5, του ΠΔ 359/97.

Οπως επισημαίνουν οι βουλευτές του Κόμματος, σε αντίθεση με την πρακτική που ισχύει διεθνώς σύμφωνα, με την οποία μέχρι να εκδικαστεί η υπόθεση ο αλλοδαπός έχει δικαίωμα να κινείται και να εργάζεται ελεύθερος στη χώρα, στις βεβαιώσεις που χορηγεί ο ΟΑΕΔ υπάρχει παράγραφος που λέει «ότι η βεβαίωση αυτή δεν επέχει θέση άδειας άδειας παραμονής και εργασίας, εφ' όσον εκκρεμεί η σχετική απόφαση της ειδικής επιτροπής»!

Αυτό σημαίνει, συνεχίζεται στο κείμενο της Ερώτησης, ότι ο κάθε μετανάστης - που έχει υποβάλει αίτηση για πράσινη κάρτα - μπορεί να συλληφθεί, αφού η βεβαίωση δεν τον προστατεύει. Κι αυτό γίνεται στην πράξη. Επίσης, στην ειδική επιτροπή προσφεύγουν πολλοί μετανάστες έχοντας κανονικά τα χαρτιά τους, με κανονικά ένσημα (150) ή και παραπάνω, ή με εισόδημα κάποια εκατομμύρια, όπως απαιτεί το συγκεκριμένο ΠΔ, όμως οι αιτήσεις τους απορρίπτονται σωρηδόν.

Οι βουλευτές του ΚΚΕ ρωτούν τους αρμόδιους υπουργούς για ποιο λόγο η Διοίκηση του ΟΑΕΔ δίνει το συγκεκριμένο έγγραφο που από μόνο του αναιρείται και δεν έχει καμιά ισχύ, τη στιγμή που ο κάθε αστυνομικός έχει το δικαίωμα να συλλαμβάνει τους αλλοδαπούς σαν παράνομους, πληρώνοντας έτσι αυτοί τη γραφειοκρατία και την αδυναμία των αρμόδιων υπηρεσιών να ανταποκριθούν. Προτίθεται να παρέμβει, προκειμένου να αλλάξει το καθεστώς που ισχύει σήμερα;

Επίσης, ρωτούν γιατί απορρίπτονται σωρηδόν από την ειδική επιτροπή οι αιτήσεις των ενδιαφερόμενων, αφού έχουν την προϋπόθεση των 150 ενσήμων ή του συγκεκριμένου ποσού που ορίζει ο νόμος. Τι μέτρα πρόκειται να πάρει για την αποκατάσταση της αδικίας σε βάρος αυτών των ανθρώπων;

«Κοινωνικά ευαίσθητη» σκούπα κατά αλλοδαπών

Το τελευταίο χρονικό διάστημα, τα στελέχη της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ μάς «βομβάρδισαν» με δηλώσεις τους, που αφορούσαν την περίπτωση του Αλβανού μαθητή από τη Ν. Μηχανιώνα. Το θέμα ήταν αν μπορούσε να κρατήσει την ελληνική σημαία στην παρέλαση για το γιορτασμό της εθνικής επετείου της 28ης Οκτωβρίου. Την ώρα, όμως, που ...ξιφουλκούσαν από τα κανάλια, η Αστυνομία τους συνέχιζε τις επιχειρήσεις -«σκούπα» κατά των αλλοδαπών που ζουν και εργάζονται στη χώρα μας.

Τη στιγμή που διαλαλούσαν την «πραμάτεια» της κοινωνικής τους ευαισθησίας, γνώριζαν ότι από το Σεπτέμβρη γίνονται στην περιοχή της Αττικής 3-4 επιχειρήσεις - «σκούπα» τη βδομάδα. Ηξεραν καλά ότι με εντολή της κυβέρνησης εκατοντάδες μετανάστες, παράνομοι και νόμιμοι, σύρονταν στα αστυνομικά τμήματα, μερικές φορές σαν κοινοί εγκληματίες. Προχτές 200 ξένοι εργάτες αποτέλεσαν τη ...σοδειά αστυνομικής επιχείρησης στον Αγ. Στέφανο και στα Μεσόγαια. Χτες άλλοι 150 περίπου, «ξεναγήθηκαν» στα αστυνομικά τμήματα του Λεκανοπεδίου. Από αυτούς, 40 περίπου θα απελαθούν. Χώρος δράσης της Αστυνομίας ήταν κυρίως το Χαλάνδρι και ο Χολαργός.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ