ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 13 Μάη 2012
Σελ. /32
ΜΝΗΜΕΣ ΑΓΩΝΙΣΤΩΝ
ΣΤΗ ΜΝΗΜΗ ΑΓΩΝΙΣΤΩΝ

ΣΩΤΗΡΗΣ ΜΑΤΣΑΓΓΑΣ
ΣΩΤΗΡΗΣ ΜΑΤΣΑΓΓΑΣ
φωτ.

Στις 29-4-2012 συμπληρώθηκαν τρεις μήνες που έφυγε από τη ζωή η αγαπημένη μας μητέρα, γιαγιά,

ΡΟΥΣΣΑ ΑΘΗΝΑ του ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ. Γεννήθηκε στις 6-12-1930 στο χωριό Ψαράδες της Φλώρινας. Το 1948 μπαίνει στις γραμμές του ΔΣΕ μέχρι την αποχώρησή του από τη χώρα. Στην πρώην Σοβιετική Ενωση, στην Τασκένδη, απόφοιτη τεχνικής σχολής, εργάζεται στο εργοστάσιο «Ουζμπεκσελμάς» με ειδικότητα τορναδόρος. Το 1977 επαναπατρίζεται μαζί με την οικογένειά της και διαμένει στο Βόλο.

Στη μνήμη της τα παιδιά και τα εγγόνια της προσφέρουν, για ενίσχυση του εκλογικού αγώνα του ΚΚΕ, 100 ευρώ μέσω της ΚΟΒ Μετάλλου Ν. Μαγνησίας.

***

φωτό

Στη μνήμη του αγαπημένου συζύγου ΓΙΑΝΝΗ ΖΑΧΑΡΙΑΔΗ, Εκπαιδευτικού, μέλους του ΚΚΕ και αγωνιστή της Εθνικής Αντίστασης, επί 41 χρόνια πολιτικού πρόσφυγα, που δίδασκε στα Ελληνόπουλα της προσφυγιάς την ελληνική γλώσσα και την πλούσια ιστορία μας. Και όμως, η πολιτική - παιδαγωγική του δράση δεν αναγνωρίστηκε ούτε στο ελάχιστο από το ελληνικό κράτος... Η σύνταξη που του έδωσαν ήταν η κατώτερη του ΙΚΑ, γεγονός που τον πίκρανε πολύ.

Στη μνήμη του προσφέρω 100 ευρώ στο ηρωικό ΚΚΕ, μέσω ΚΟΒ Κέντρου Καλλιθέας.

Η σύζυγός του, Ζαχαριάδου Σοφία

***

φωτό

Στις 22.3.2012 «έφυγε» από κοντά μας ο αγαπημένος σύζυγος, πατέρας και παππούς, ΣΟΦΙΑΝΟΣ ΒΑΛΕΝΤΗΣ, αγωνιστής της Εθνικής Αντίστασης και μέλος του ΚΚΕ από τα νεανικά του χρόνια. Πρωτοπόρος στους αγώνες, πάλευε μέσα από τις γραμμές του ΚΚΕ, πιστός ως το τέλος της ζωής του. Τον χαρακτήριζε η συνέπεια με την οποία υπερασπιζόταν το ΚΚΕ καθημερινά και η αγάπη του στον «Ριζοσπάστη».

Στη μνήμη του η οικογένειά του προσφέρει 1.000 ευρώ για την ενίσχυση του ΚΚΕ, μέσω ΚΟΒ Τζιτζιφιών.

ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΙΔΗΣ ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ
ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΙΔΗΣ ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ
***

φωτό

Στις 9.1.09 μας «έφυγε» ο αγαπημένος μας σύντροφος και συναγωνιστής, ΧΡΗΣΤΟΣ (Τάκης) ΒΑΡΥΤΙΜΙΑΔΗΣ.

Στην μνήμη του, προσφέρω στο ΚΚΕ που τόσο αγαπούσε, 50 ευρώ ενίσχυση.

Γιώργος Γεωργιάδης

***

φωτό

Στις 12.5.2005 έφυγε από τη ζωή, έπειτα από επώδυνη αρρώστια, ο αγαπημένος μας σύζυγος, πατέρας και παππούς, ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΡΑΡΑΣ. Αγωνιστής του λαϊκού κινήματος, ψηφοφόρος του ΚΚΕ και πιστός στα ιδανικά του Κόμματος, πάντα δίπλα του στους αγώνες του.

Με τη μικρή μας συμβολή των 40 ευρώ που προσφέρουμε στο ΚΚΕ, μέσω ΚΟ Γαλατσίου, τον μνημονεύουμε και σήμερα. Η μνήμη μας θα σε συντροφεύει πάντα αγαπημένε μας σύζυγε, πατέρα και παππού.

Η οικογένειά του

***

φωτό

Από το 1967 μέχρι σήμερα πέρασαν αρκετά χρόνια που έφυγες από τη ζωή αγαπημένε μας πατέρα και παππού, ΗΛΙΑ ΚΟΥΒΟΥΣΗ, αγωνιστή της Εθνικής Αντίστασης, πρωτοπόρε αγωνιστή κομμουνιστή, από το χωριό Αγιος Βασίλης Κυνουρίας.

Η οικογένειά μας, όπως και άλλες οικογένειες αγωνιστών, δέχτηκε διώξεις και κατατρεγμούς. Και μετά το 1945, το μικρό σπιτάκι που είχαμε στο Λεωνίδιο μας το κάψανε. Θα σε μνημονεύουμε πάντα αγαπημένε μας.

Στην μνήμη σου, μέσω της ΚΟΒ Γαλατσίου, προσφέρουμε 50 ευρώ, για τις εκλογικές δαπάνες του, στο ΚΚΕ.

ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΙΔΟΥ ΣΟΥΜΕΛΑ
ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΙΔΟΥ ΣΟΥΜΕΛΑ
Τα παιδιά του Χαράλαμπος - Αγγελική

τα εγγόνια και ο δισέγγονός του

***

φωτό

Στην μνήμη του αγωνιστή ΖΑΧΑΡΙΑ ΚΟΥΒΑΡΗ, η σύζυγός του προσφέρει στο ΚΚΕ 100 ευρώ, μέσω ΚΟΒ Αμαρουσίου.

***

Στη μνήμη του ΘΕΟΦΑΝΗ ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΑΟΥ από την Καβάλα, η γυναίκα του, Κατίνα, προσφέρει 50 ευρώ στη ΝΕ Καβάλας του ΚΚΕ, μέσω της ΚΟΒ Εκπαιδευτικών.

***

Για τις ανάγκες του προεκλογικού αγώνα και στη μνήμη των νεκρών μαχητών του ΔΣΕ, προσφέρουμε 40 ευρώ μέσω ΝΕ Μαγνησίας του ΚΚΕ.

Κούλα Ζάχου - Βουδαπέστη

Βαΐτσα Καραγιώργου - Βόλος

***

Φωτο

Συμπληρώθηκαν 13 χρόνια από το θάνατο του αγωνιστή ΓΙΑΝΝΗ ΚΑΛΟΓΕΡΟΓΙΑΝΝΗ, μέλους του ΚΚΕ. Γεννήθηκε στο Γαρδίκι Ομιλαίων Φθιώτιδας το 1909. Στα σπουδαστικά χρόνια του στην Ανώτατη Γεωπονική Σχολή, οργανώθηκε στην ΟΚΝΕ. Πολέμησε ενάντια στους φασίστες επιδρομείς το 1940-41 ως έφεδρος Ανθυπολοχαγός. Τιμήθηκε με Αριστείο Ανδρείας. Στην Κατοχή αγωνίστηκε από τις γραμμές του ΕΑΜ και του εφεδρικού ΕΛΑΣ. Παράλληλα, ως γεωπόνος ανέπτυξε ιδιαίτερη δράση στους Αγροτικούς Συνεταιρισμούς. Ελαβε μέρος στις μάχες της Αθήνας τον ηρωικό Δεκέμβρη 1944. Η αντιστασιακή δράση του στην Κατοχή και στον Εμφύλιο, αποτέλεσε αιτία να απολυθεί από την Υπηρεσία του. Μετά τον Εμφύλιο, εντάχθηκε στην ΕΔΑ και στο Αγροτικό Κόμμα και ως το τέλος της ζωής του δεν έπαψε να αγωνίζεται αταλάντευτα ως μέλος του ΚΚΕ.

ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΙΔΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ
ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΙΔΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ
Στην μνήμη του, ο γιος του Θανάσης, η Μαρία Τουρβωλή και τα εγγόνια του, Γιάννης και Βαγγέλης, προσφέρουν στην ΚΟΒ Μυτιλήνης του ΚΚΕ 50 ευρώ.

***

φωτό 3

Στην μνήμη των: ΚΑΡΑΜΠΑΤΣΟΥ ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ του Ιωάννη(φωτ.), ακριβού και πολυαγαπημένου εγγονού μου που έφυγε ξαφνικά και πρόωρα από τη ζωή στις 2.5.08 στα 23 του χρόνια αφήνοντάς μας θανάσιμα πληγωμένους. Του ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ ΚΑΡΑΜΠΑΤΣΟΥ του Ιωάννη(φωτ.), συντρόφου στη ζωή και στους αγώνες, αγωνιστή της Εθνικής Αντίστασης, μέλους του ΚΚΕ ως το τέλος της ζωής του.

Επίσης, στη μνήμη των γονιών μου: ΕΥΣΤΑΘΙΑΣ και ΝΙΚΗΤΑ Δ. ΜΕΝΟΥΝΟΥ, μαχητή του ΕΛΑΣ. Του ΣΤΑΥΡΟΥ Ι. ΚΑΡΑΜΠΑΤΣΟΥ, μαχητή της Εθνικής Αντίστασης. Του ΚΩΣΤΑ Ι. ΚΑΡΑΜΠΑΤΣΟΥ(φωτ.), μαχητή του ΕΛΑΣ. Του ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ ΚΑΡΑΜΠΑΤΣΟΥ(Καπορένα), που για πολλά χρόνια εξωρίστηκε και βασανίστηκε άγρια. Παρέμειναν ακλόνητοι στο μετερίζι των αγώνων ως το τέλος της ζωής τους. Της Αθανασίας και του ΓΙΑΝΝΑΚΟΥ Σ. ΚΑΡΑΜΠΑΤΣΟΥ(1881-1973) που πολέμησε από το 1909 σε όλους τους απελευθερωτικούς αγώνες του λαού μας, κατά διαστήματα, μέχρι το 1922. Στον πόλεμο που πριν αρχίσει είχε προδοθεί από την άρχουσα τάξη και τους συμμάχους της, προξενώντας τον ξεριζωμό και το θάνατο εκατοντάδων χιλιάδων Ελλήνων. Υπηρέτησε στην οπισθοφυλακή δίνοντας την ευκαιρία σε χιλιάδες αμάχους να γλιτώσουν τη σφαγή. Μέχρι το τέλος της ζωής του, ανέφερε, πάντα, τα ονόματα των συντρόφων του που έμειναν νεκροί στη Μ. Ασία.

ΚΑΡΑΜΠΑΤΣΟΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ του Ιωάννου
ΚΑΡΑΜΠΑΤΣΟΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ του Ιωάννου
Στην μνήμη όλων αυτών και αντί μνημόσυνου, προσφέρω για ενίσχυση του ΚΚΕ και μέσω της ΚΟΒ Χολαργού, 200 ευρώ για την επίτευξη των στόχων του.

Γεωργία Δ. Καραμπάτσου

***

φωτό

Ο Βασίλης Νεοταρίδης προσφέρει 50 ευρώ, στην μνήμη του ΑΓΓΕΛΟΥ ΤΖΕΚΗ, για την οικονομική εξόρμηση του ΚΚΕ, μέσω ΚΟΒ Μουδανιών.

***

φωτό 3

Στη μνήμη των αγαπημένων μας γονιών, ΑΠΟΣΤΟΛΟΥ και ΣΟΥΜΕΛΑΣ ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΙΔΗ, αγωνιστών της Εθνικής Αντίστασης, και του λατρεμένου αδελφού μας, ΓΙΩΡΓΟΥ ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΙΔΗ, στελέχους του ΚΚΕ που, στις 28 Απρίλη, έκλεισαν 10 χρόνια που «έφυγε» από κοντά μας, καθώς και στη μνήμη του αδελφού του πατέρα μας ΗΛΙΑ ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΙΔΗ, Μακρονησιώτη, που συμπληρώθηκε ένας χρόνος από τότε που «έφυγε» από κοντά μας, αλλά και στη μνήμη των πρωτοξάδελφών μας, ΕΥΘΥΜΙΑΣ ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΙΔΟΥ, ΓΙΩΡΓΟΥ ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΙΔΗ και ΟΜΗΡΟΥ ΑΜΑΝΑΤΙΔΗ, αγωνιστών του ΔΣΕ που έδωσαν τη ζωή τους στον αγώνα σε πολύ νεαρή ηλικία, προσφέρουμε στο τιμημένο Κόμμα μας, το ΚΚΕ, 50 ευρώ, μέσω ΚΟΒ Αμπελοκήπων Θεσσαλονίκης «Γιάννης Ρίτσος».

Λίζα Χαρδαμπίλα

Σούλα Σπαΐα

***

φωτό 2

Ο ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΜΑΤΣΑΓΓΑΣ (Πελοπίδας), από το Παλιούρι Εβρου, ήταν μέλος του ΚΚΕ από το 1928 μέχρι το θάνατό του, το 1979, υπολοχαγός Επιμελητείας στο Μπέλλες, πολιτικός πρόσφυγας στη ΛΔ Πολωνίας. Η γυναίκα του, Μελαχρινή, φυλακίστηκε στις φυλακές Αλεξανδρούπολης και, εν συνεχεία, εξορίστηκε στη Λήμνο. Ο ένας γιος τους, ο ΔΗΜΗΤΡΗΣ, σκοτώθηκε στη μάχη Μεταξάδων Εβρου το 1946, στέλεχος της ΕΠΟΝ, και ο άλλος, ο ΣΩΤΗΡΗΣ (Σωτηράκης), ΕΠΟΝίτης, ανθυπολοχαγός του ΔΣΕ και πολιτικός πρόσφυγας στη ΛΔ Πολωνίας, απεβίωσε το 1997 στη Θεσσαλονίκη.

ΠΑΡΑΡΑΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ
ΠΑΡΑΡΑΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ
Στη μνήμη τους, ο γιος του Σωτήρη, Δημήτρης, η νύφη του, Λουκία, και οι εγγονές του, Θεοδώρα και Μαρία, προσφέρουν 100 ευρώ για τον προεκλογικό αγώνα του ηρωικού ΚΚΕ, μέσω ΚΟΒ Μετάλλου Θεσ/νίκης.

***

φωτό

Στη μνήμη του συντρόφου ΜΙΧΑΛΗ ΜΕΛΙΔΟΝΙΩΤΗ από τις Μέλαμπες Ρεθύμνου, που έφυγε από τη ζωή, η οικογένειά του προσφέρει στο ΚΚΕ 500 ευρώ. Επίσης φίλοι και σύντροφοί του, στη μνήμη του, προσφέρουν στο ΚΚΕ 130 ευρώ.

Ο Μιχάλης Μελιδονιώτης σε μικρή ηλικία εντάχτηκε στο αντιφασιστικό - αντιναζιστικό μέτωπο. Αμέσως μετά εντάχθηκε στο ΕΑΜ και πέρασε στον εφεδρικό ΕΛΑΣ. Πήρε μέρος σε όλες τις μάχες που ο τιμημένος ΕΛΑΣ έδωσε με τους Γερμανοφασίστες και τους ντόπιους συνεργάτες τους. Πέρασε στις γραμμές του ΚΚΕ μέσα στα δύσκολα χρόνια της κατοχής και μαζί με τους χωριανούς του Μελαμπιανούς αποτέλεσαν μια από τις πιο δραστήριες, δυναμικές και υποδειγματικές Κομματικές Οργανώσεις στο Μυλοπόταμο. Πάντα στην πρώτη γραμμή του αγώνα, αντιστάθηκε με όλους τους συντρόφους στα καταχθόνια σχέδια της εγγλέζικης προπαγάνδας που μάχονταν να κρατήσουν δέσμιο το νησί και την πατρίδα στα ιμπεριαλιστικά τους συμφέροντα στο μεταπολεμικό κόσμο. Αυτή του τη στάση την πλήρωσε με καταπίεση και απειλές, διώξεις και κυνηγητά. Μετά την κατοχή, διώχτηκε από το παρακράτος των Μπαντουβάδων, των Τζιφάκηδων, και όλων των συμβιβασμένων που παρέδωσαν τη χώρα μετά τον πόλεμο στους Αγγλους πρώτα και αργότερα στους Αμερικανούς. Οταν η εγγλέζικη βία και η θρασύτητα και οι δολοφονίες των παρακρατικών σε βάρος των αγωνιστών της Αντίστασης, των ΕΑΜιτών και των Κομμουνιστών, ανάγκασαν τους πατριώτες να ξαναπάρουν το δρόμο του βουνού, μαζί με το σύντροφο Χριστοφοράκη αποφάσισαν ν' ανέβουν στον Ψηλορείτη για να ενισχύσουν την ομάδα του καπετάνιου του ΔΣΕ, Γιάννη Ποδιά. Δόθηκαν πολλές και νικηφόρες μάχες. Τελικά στην τελευταία μάχη της Λοχριάς, οι χιλιάδες αντίπαλοι κατόρθωσαν να σκοτώσουν τους περισσότερους της ομάδας του καπετάν Γιάννη Ποδιά και τον ίδιο τον αρχηγό. Ο Μιχάλης Μελιδονιώτης με δυο - τρεις άλλους στάθηκαν τότε τυχεροί και γλίτωσαν το θάνατο όχι όμως και τα Στρατοδικεία, καταδίκες θανατικές και πολύχρονες φυλακίσεις, βασανιστήρια, εξορίες... Μέχρι και το τέλος της ζωής του υπήρξε αγωνιστής, πιστός στο Κόμμα του, το ΚΚΕ.

ΜΑΤΣΑΓΓΑΣ ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ
ΜΑΤΣΑΓΓΑΣ ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ
***

ΦΩΤ.

Στην μνήμη της ΕΥΣΤΡΑΤΙΑΣ ΣΑΡΑΝΤΟΥ, που «έφυγε» στα 96 της χρόνια από την ζωή στις 6 Μάη, μια ζωή γεμάτη κοντά στους αγώνες και τις κακουχίες του λαϊκού κινήματος και του ΚΚΕ, η ανιψιά της Κατερίνα Καραγιάννη προσφέρει 20 ευρώ, μέσω της ΚΟΒ του «Ριζοσπάστη» για την ενίσχυση του Κόμματος.


ΚΑΛΟΓΕΡΟΓΙΑΝΝΗΣ ΓΙΑΝΝΗΣ
ΚΑΛΟΓΕΡΟΓΙΑΝΝΗΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

ΚΑΡΑΜΠΑΤΣΟΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ
ΚΑΡΑΜΠΑΤΣΟΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ

Χρήστος (Τάκης) Βαρυτιμιάδης
Χρήστος (Τάκης) Βαρυτιμιάδης

ΗΛΙΑΣ ΚΟΥΒΟΥΣΗΣ
ΗΛΙΑΣ ΚΟΥΒΟΥΣΗΣ

ΤΖΕΚΗΣ ΑΓΓΕΛΟΣ
ΤΖΕΚΗΣ ΑΓΓΕΛΟΣ

ΚΟΥΒΑΡΗΣ ΖΑΧΑΡΙΑΣ
ΚΟΥΒΑΡΗΣ ΖΑΧΑΡΙΑΣ

ΖΑΧΑΡΙΑΔΗΣ ΓΙΑΝΝΗΣ
ΖΑΧΑΡΙΑΔΗΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΑΡΑΜΠΑΤΣΟΣ
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΑΡΑΜΠΑΤΣΟΣ

ΡΟΥΣΣΑ ΑΘΗΝΑ του ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ
ΡΟΥΣΣΑ ΑΘΗΝΑ του ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ

Μιχάλης Μελιδονιώτης
Μιχάλης Μελιδονιώτης

ΕΥΣΤΡΑΤΙΑ ΣΑΡΑΝΤΟΥ
ΕΥΣΤΡΑΤΙΑ ΣΑΡΑΝΤΟΥ

Σοφιανός Βαλέντης
Σοφιανός Βαλέντης

ΜΝΗΜΟΣΥΝΟ

ΤΙΜΟΘΕΟΣ ΓΕΡΑΚΗΣ
ΤΙΜΟΘΕΟΣ ΓΕΡΑΚΗΣ
ΦΩΤ.

Πέρασε ένας χρόνος από το θάνατο του παλαίμαχου κομμουνιστή ΤΙΜΟΘΕΟΥ ΓΕΡΑΚΗ.

Το ετήσιο μνημόσυνο γίνεται, σήμερα Κυριακή 13 Μαΐου, στον Αγιο Νικόλαο Περάματος.

Στη μνήμη του, η σύζυγός του Ελπίδα πρόσφερε στην ΚΟΒ Φραντάτου Ικαρίας του ΚΚΕ 100 ευρώ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ