ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Δευτέρα 7 Μάη 2012 - 2η έκδοση
Σελ. /28
Η εκλογική μάχη αφήνει παρακαταθήκη

Στην πλατεία Αγίου Ανδρέα στη Λαμπρινή βρέθηκε το πρωί του Σαββάτου η Αλέκα Παπαρήγα

Από την επίσκεψη το Σάββατο στην πλατεία του Αγίου Ανδρέα
Από την επίσκεψη το Σάββατο στην πλατεία του Αγίου Ανδρέα
Το εκλογικό περίπτερο του ΚΚΕ στην πλατεία Αγίου Ανδρέα στη Λαμπρινή επισκέφτηκε το Σάββατο το πρωί η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα, μαζί με υποψήφιους βουλευτές του Κόμματος. Λίγες ώρες πριν ανοίξουν οι κάλπες, συνομίλησε με μέλη και φίλους του Κόμματος, με περαστικούς που σταμάτησαν να τη χαιρετήσουν και να ευχηθούν καλή επιτυχία στο Κόμμα. Ανάμεσα σε άλλους, τη στήριξή τους στο ΚΚΕ εξέφρασαν με την παρουσία τους καλλιτέχνες, όπως ο Βασίλης Λέκκας, ο Βαγγέλης Κορακάκης, ο Γιώργος Σαρρής.

Η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, συνομιλώντας με τους παρευρισκόμενους, αναφέρθηκε στη σημαντική παρακαταθήκη που αφήνει σε κάθε περίπτωση η προεκλογική παρέμβαση του ΚΚΕ, το γεγονός ότι τέθηκε στο τραπέζι πιο ξεκάθαρα το ζήτημα της εξουσίας, τι είναι κυβέρνηση, τι είναι εξουσία και γιατί το ΚΚΕ δεν μπαίνει σε μια τέτοια κυβέρνηση. Οπως σημείωσε, αυτό το διάστημα ωρίμασε περισσότερο το ζήτημα της λαϊκής εξουσίας και η διαφορά της από οποιαδήποτε κυβέρνηση.

Αυτά είναι παρακαταθήκη, γιατί υπάρχουν άνθρωποι που ακόμη και να μη στηρίξουν το ΚΚΕ, κι αν ακόμα δεν έχουν πειστεί, παρ' όλα αυτά θα προβληματιστούν. Ιδιαίτερα ο εργαζόμενος καταλαβαίνει μόλις πάει στον τόπο δουλειάς ποιος έχει την εξουσία, είπε. Γιατί το πολιτικό κόμμα μπορεί και να το απορρίψει, να το βρίζει. Στον καπιταλιστή, όμως, που υπάρχει ο φόβος να τον διώξει, έχει δισταγμό. Ο ηρωισμός, ο αγώνας θα κριθεί και κρίνεται στον τόπο δουλειάς, είπε μεταξύ άλλων η Αλέκα Παπαρήγα.

Τρομοκρατία και αυταπάτες μέχρι την τελευταία ώρα

Από τις δηλώσεις των πολιτικών αρχηγών μετά την άσκηση του εκλογικού τους δικαιώματος

Προσαρμοσμένες στα διλήμματα και τις αυταπάτες που έσπειραν σε όλη την προεκλογική περίοδο ήταν οι δηλώσεις των πολιτικών αρχηγών, μετά την άσκηση του εκλογικού τους δικαιώματος.

«Πάνδημη συμμετοχή, καθαρό μυαλό και καθαρές επιλογές για να μπορέσει η Ελλάδα να προχωρήσει μπροστά από Δευτέρα», ζήτησε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κ. Παπούλιας, ενώ ο απερχόμενος πρωθυπουργός Λ. Παπαδήμος είπε μεταξύ άλλων: «Σήμερα ο καθένας μας θα σταθμίσει και θα αποφασίσει όχι μόνο για το ποιος θα κυβερνήσει τη χώρα, αλλά και ποια θα είναι η πορεία της Ελλάδας τις επόμενες δεκαετίες». Ο ίδιος εκτίμησε ότι μέσα στη βδομάδα θα υπάρξει κυβέρνηση.

«Σήμερα ο ελληνικός λαός ψηφίζει για το μέλλον των παιδιών του, ψηφίζει για σταθερότητα, για ανάπτυξη, για ασφάλεια και για δικαιοσύνη», δήλωσε ο πρόεδρος της ΝΔ Α. Σαμαράς, ενώ στη μακροσκελή του δήλωση, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευ. Βενιζέλος είπε ανάμεσα σε άλλα: «Σήμερα είναι η πιο κρίσιμη μέρα για τη χώρα, για την πορεία της, τη φυσιογνωμία της, μετά το 1974 (...) Δεν έχουμε στην Ελλάδα εκλογές σε δύο γύρους, ένα γύρο εκτόνωσης κι ένα γύρο απόφασης (...) Αυτό που θα προκύψει από την κάλπη θα μας προσδιορίσει, προσδιορίζει τον τρόπο που θα ζήσουμε. Αρα, περιμένουμε να δούμε πού πηγαίνει η χώρα».

«Μετά από δυόμισι χρόνια βαρβαρότητας, επιστρέφει επιτέλους η δημοκρατία στον τόπο που γεννήθηκε», αναφώνησε ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ Αλ. Τσίπρας και ζήτησε ο λαός να στείλει «ένα ισχυρό μήνυμα σε όλη την Ευρώπη για αλλαγή πορείας. Δεν χωρά στην κοινή ευρωπαϊκή μας πορεία η βαρβαρότητα των μνημονίων».

«Ο ελληνικός λαός σήμερα με την ετυμηγορία του θα αποφασίσει πώς πρέπει να πορευθεί η Ελλάδα μας και η κοινωνία» δήλωσε ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ Φ. Κουβέλης, ενώ ο πρόεδρος του ΛΑ.Ο.Σ. Γ. Καρατζαφέρης ζήτησε μεταξύ άλλων ψήφο «με λογική και όχι με θυμό, γιατί αύριο πρέπει να ξημερώσει για όλους μας, για όλη την Ελλάδα, η ελπίδα, η προσδοκία για ομαλότητα, η σταθερότητα και η απόδραση από την κρίση».

«Ξημερώνει μια νέα μέρα για την Ελλάδα και για τους Ανεξάρτητους Ελληνες. Από σήμερα παίρνουμε πίσω την Ελλάδα μας» διαπίστωσε ο Π. Καμμένος, πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων. «Μπορούμε να αλλάξουμε πορεία» σημείωσε η Λ. Κατσέλη, εκ μέρους της Δημοκρατικής Συμφωνίας. Ψήφο «χρήσιμη και ωφέλιμη για τον τόπο» ζήτησε η Ι. Κοντούλη, εκ μέρους των Οικολόγων Πράσινων. Σε ανακοίνωση που εξέδωσε χτες για τις εκλογές, η ΔΗΣΥ ζητούσε από τους ψηφοφόρους «να παραμερίσουν το δίκαιο θυμό και την αγανάκτηση που αισθάνονται και να ψηφίσουν θετικά».

Στη δική του δήλωση, τέλος, ο πρώην πρωθυπουργός Γ. Παπανδρέου έκανε λόγο για δικαίωση της πολιτικής του ΠΑΣΟΚ (!) «για τα ευρωομόλογα και για τη δυναμική επένδυση στην ανάπτυξη και το χτύπημα της ανεργίας σε όλη την Ευρώπη» και ζήτησε στην κάλπη «να μη χαθούν οι κόποι, οι θυσίες του ελληνικού λαού».

Εκτίμηση του τελικού αποτελέσματος από τη «Singular»

Εκτίμηση του εκλογικού αποτελέσματος έδωσε λίγο μετά τις 9.30 μ.μ. η εταιρεία που έχει αναλάβει το έργο της μετάδοσης των εκλογών, SINGULAR LOGIC. Η εκτίμηση στηρίχθηκε στο 50% των εκλογικών τμημάτων (περίπου 2.500 τμήματα) που χρησιμοποίησαν το σύστημα ασφαλούς μετάδοσης αποτελεσμάτων μέσω κινητών τηλεφώνων (σύστημα SRT). Το δείγμα της εκτίμησης είχε μικρή ενσωμάτωση από τις μεγάλες εκλογικές περιφέρειες των αστικών κέντρων και το ποσοστό σφάλματος ήταν περί το 0,5%. Βάσει της εκτίμησης, εισέρχονταν στη Βουλή 7 κόμματα και άλλα 3 ήταν κοντά στο όριο του 3%. Συγκεκριμένα, τα στοιχεία αυτής της πρώτης εκτίμησης έχουν ως εξής: ΝΔ 19,18% και 109 έδρες. ΣΥΡΙΖΑ 16,3% και 50 έδρες. ΠΑΣΟΚ 13,63% και 42 έδρες. Ανεξάρτητοι Ελληνες 10,5% και 32 έδρες. ΚΚΕ 8,5% και 26 έδρες. Χρυσή Αυγή 7,04% και 22 έδρες. Δημοκρατική Αριστερά 6% και 19 έδρες. Οικολόγοι Πράσινοι 2,86%. ΛΑ.Ο.Σ. 2,86%. Δημοκρατική Συμμαχία 2,69%.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ