ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 15 Μάη 2012
Σελ. /32
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΑΠΕΡΓΙΑ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΩΝ ΓΙΑ ΤΙΣ ΣΥΜΒΑΣΕΙΣ
Σκληρή απεργιακή μάχη σήμερα για τις Συμβάσεις

24ωρη απεργία σήμερα σε Κλωστοϋφαντουργία - Ιματισμό - Δέρμα και Τύπο - Χαρτί, ενώ σε Γάλα - Τρόφιμα - Ποτά ξεκινά 48ωρη απεργία μέχρι αύριο

Αποψη από παλιότερη κινητοποίηση για τις ΣΣΕ
Αποψη από παλιότερη κινητοποίηση για τις ΣΣΕ
Κρίσιμη μάχη αποτελεί η 24ωρη απεργία που πραγματοποιείται σήμερα, με απόφαση των Ομοσπονδιών Κλωστοϋφαντουργίας - Ιματισμού - Δέρματος και Τύπου - Χάρτου, αλλά και η 48ωρη απεργία που ξεκινά από σήμερα με απόφαση της Ομοσπονδίας Γάλακτος - Τροφίμων - Ποτών, με στόχο την υπογραφή ικανοποιητικών κλαδικών Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας, που δε αφαιρούν δικαιώματα από τους εργαζόμενους.

Η Ομοσπονδία Τύπου - Χάρτου καλεί σε απεργιακή συγκέντρωση στην πλατεία Βάθης, στις 11 π. μ. και από εκεί πορεία στον ΣΕΒ.

Η Ομοσπονδία Κλωστοϋφαντουργίας - Ιματισμού - Δέρματος έχει ορίσει συγκέντρωση στα γραφεία των Βιομηχάνων Υποδηματοποιών - Ιματισμού, στην οδό Ερμού 51 στις 10 π.μ. και από εκεί πορεία στα γραφεία του ΣΕΒ όπου στεγάζεται ο Σύνδεσμος Βιομηχάνων Κλωστοϋφαντουργών.

Στη Θεσσαλονίκη, θα γίνει κοινή συγκέντρωση όλων των κλάδων που απεργούν στις 10.30 π.μ., μπροστά στο ΙΚΑ της Αριστοτέλους. Στη Λάρισα, η απεργιακή συγκέντρωση θα γίνει στο Εργατικό Κέντρο Λάρισας στις 10.30 π.μ. Στη Νάουσα, οι κλωστοϋφαντουργοί του Βαρβαρέσου αποφάσισαν να συμμετέχουν στη σημερινή απεργία.

Τη σημασία της σημερινής μάχης αναδεικνύει με ανακοίνωσή της και η Εκτελεστική Γραμματεία του ΠΑΜΕ, καλώντας σε μαχητική και μαζική συμμετοχή σε αυτές και διεκδίκηση για «Καμία μείωση μισθών! Καμία αφαίρεση δικαιωμάτων! Με την ενότητά τους, τη συσπείρωση, την οργάνωση, να υπερασπιστούν τις Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας και να δώσουν απάντηση στην εργοδοσία και στο πολιτικό της προσωπικό, που επιχειρεί να καταργήσει τις Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας»!

Το Σωματείο Εργαζομένων της ΕΒΓΑ, με σχετικό απεργιακό κάλεσμα, καλεί τους εργαζόμενους να μην ανεχθούν «εκβιασμούς και απειλές από την εργοδοσία και τους μηχανισμούς της. Μην ανεχτείτε να γίνετε απεργοσπάστες. Νικήστε το φόβο σας. Σηκώστε το ανάστημά σας».

Την Κυριακή, στην έκτακτη Γενική Συνέλευση της Πανελλαδικής Ενωσης Λιθογράφων, αποφασίστηκε ότι σε περίπτωση καταγγελίας της ΣΣΕ από την εργοδοσία θα προχωρήσουν άμεσα σε κινητοποιήσεις, κλιμακώνοντας με όλες τις μορφές πάλης.

Υπογράφτηκε κλαδική Συλλογική Σύμβαση στα Ποτά

Χτες, και κάτω από την πίεση της σημερινής απεργιακής κινητοποίησης, οι βιομήχανοι του ΣΕΒ στον κλάδο των Ποτών (αναψυκτικά, ζυθοποιία, οινοποιία, νερό) υπέγραψαν κλαδική Σύμβαση με την Πανελλήνια Ομοσπονδία Γάλακτος - Τροφίμων - Ποτών, η οποία προβλέπει την επέκταση της μέχρι τώρα Σύμβασης του κλάδου για έναν ακόμη χρόνο, χωρίς καμιά μείωση μισθών κι επιδομάτων, ενώ όλοι οι εργαζόμενοι και οι νεοπροσλαμβανόμενοι θα αμείβονται με αυτήν τη Σύμβαση ανεξάρτητα από ηλικία. Οι εργαζόμενοι μέσα σ' αυτές τις συνθήκες, με όλους τους αντεργατικούς νόμους που ψήφισε η συγκυβέρνηση όπως τους μισθούς 511 ευρώ για νέους κάτω των 25 χρόνων, τη δυνατότητα που έδινε στην εργοδοσία ο νόμος για τις επιχειρησιακές ή ατομικές συμβάσεις στο ύψος του κατώτατου μισθού, δηλαδή όλο το νομικό οπλοστάσιο για να επιβάλουν οι εργοδότες μείωση μισθών, με τον αγώνα τους κατάφεραν να μην ενεργοποιήσει η εργοδοσία τους αντεργατικούς νόμους και να υπογράψουν Σύμβαση. Και έφεραν αποτέλεσμα με τον ενιαίο διεκδικητικό τους αγώνα, σε αντίθεση με τις δυνάμεις του εργοδοτικού συνδικαλισμού σε άλλους χώρους που πάνε χωρίς κινητοποίηση σε συμβιβασμό με την εργοδοσία και στο όνομα να υπάρχει Σύμβαση και υπογράφουν μειώσεις μισθών.

Με ανακοίνωσή της η Ομοσπονδία τονίζει: «Είναι μια επιτυχία μέσα σε συνθήκες όπου η εργοδοσία, αξιοποιώντας το αντιλαϊκό οπλοστάσιο που της έδωσαν οι κυβερνήσεις του "ευρωμονόδρομου", μειώνει ραγδαία μισθούς και μεροκάματα, καταργεί δικαιώματα κατακτημένα παλιότερα με σκληρούς αγώνες. Καμιά επανάπαυση. Η Συλλογική Σύμβαση που υπογράψαμε και που κατοχυρώνει δικαιώματα είναι αποτέλεσμα του αγώνα μας, της οργάνωσής μας, της ενότητάς μας, στοιχεία που πρέπει να ενισχυθούν. Ολοι να γίνουμε ενεργά μέλη στα συνδικάτα μας».

Μετά τη χτεσινή εξέλιξη, η απεργία στον κλάδο των αναψυκτικών, ζυθοποιίας, οινοποιίας, νερών αναστέλλεται, αλλά πραγματοποιείται κανονικά στον υπόλοιπο κλάδο που καλύπτει η Ομοσπονδία Γάλακτος - Τροφίμων - Ποτών.

ΚΛΑΔΙΚΕΣ ΣΥΜΒΑΣΕΙΣ
Κλιμακώνεται η εργοδοτική επιθετικότητα

Τη λήξη της τρίμηνης μετενέργειας των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας που επέβαλε η κυβέρνηση με την Πράξη Υπουργικού Συμβουλίου ν. 6/2012 τον περασμένο Φεβρουάριο, αξιοποιεί η εργοδοσία. Με τη μέθοδο της ανοιχτής τρομοκρατίας επιχειρεί να επιβάλει δραστική μείωση των μισθών και παραπέρα υπονόμευση των εργατικών δικαιωμάτων. Η επίθεση αυτή, που ήδη βρίσκεται σε εξέλιξη και θα ενταθεί ακόμα περισσότερο από σήμερα 15 Μάη, που έχει τεθεί ως χρονικό όριο ισχύος της μετενέργειας των όρων των κλαδικών συμβάσεων, κάνει ακόμα πιο επιτακτική την πάλη των εργαζομένων και της οργάνωσής τους στις επιχειρήσεις και στους κλάδους για να μην περάσει η μείωση των μισθών και το χτύπημα των συμβάσεων.

Μπροστά στη λαίλαπα των ατομικών συμβάσεων που θέλουν να επιβάλουν οι εργοδότες με το όπλο που τους έδωσε η κυβέρνηση, εργαζόμενοι και συνδικάτα πρέπει να απαντήσουν με αγώνες που θα διεκδικούν την υπογραφή νέων Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας, που δε θα παραχωρούν τίποτα και θα αντιστοιχίζονται με τις σύγχρονες ανάγκες της εργατικής λαϊκής οικογένειας.

Δραστικές μειώσεις μισθών

Σημειώνεται ότι σύμφωνα με την Πράξη του Υπουργικού Συμβουλίου για τις συμβάσεις που λήγουν ή καταγγέλλονται και μετά από την πάροδο του τριμήνου, οι συλλογικές συμβάσεις ανατρέπονται και πλέον οι εργοδότες δε δεσμεύονται απ' αυτές. Από εκεί και μετά, οι εργοδότες έχουν δύο δυνατότητες:

Πρώτον, να εφαρμόσουν τη ρύθμιση του νόμου που προβλέπει ότι ο μισθωτός στο εξής θα παίρνει μόνο το βασικό μισθό και τα τέσσερα επιδόματα (ωριμάνσεων, τέκνων, σπουδών και επικίνδυνης εργασίας) εφόσον αυτά προϋπήρχαν.

Δεύτερον, να αναγκάσουν το μισθωτό να υπογράψει ατομική σύμβαση με όρους χειρότερους και από αυτούς της πρώτης περίπτωσης.

Να γιατί οι εργαζόμενοι πρέπει άμεσα να απαντήσουν, διεκδικώντας την υπογραφή νέων Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας που θα κατοχυρώνουν τα δικαιώματα όλων των εργαζομένων.

Μπροστά σε αυτές τις εξελίξεις, το υπουργείο Απασχόλησης παριστάνει ότι δεν τρέχει τίποτα και κλείνοντας τα μάτια στις συνθήκες που διαμόρφωσαν στην αγορά εργασίας οι αντεργατικές παρεμβάσεις της κυβέρνησης ΝΔ - ΠΑΣΟΚ, με ανακοίνωσή του υποστηρίζει πως «η 15η Μαΐου αποτελεί την ημερομηνία έναρξης εφαρμογής του νέου πλαισίου και της μετενέργειας και όχι την καταληκτική ημερομηνία»! Το ζήτημα, όμως, δε βρίσκεται, αν η λήξη της μετενέργειας αρχίζει σήμερα ή μετά από μερικούς μήνες ή εβδομάδες, ανάλογα με το πότε καταγγέλθηκε ή έληξε κάποια σύμβαση, αλλά ότι το νομοθετικό πλαίσιο που ψηφίστηκε και όλοι οι αντεργατικοί νόμοι που έχουν πριν χρόνια ακόμα τεθεί σε ισχύ, χαντακώνουν τα εργασιακά δικαιώματα και εξοπλίζουν την εργοδοτική επιθετικότητα.

Σιγή ιχθύος από τη ΓΣΕΕ

Ανάλογη τακτική ακολουθεί και η πλειοψηφία της ΓΣΕΕ η οποία αποδεχόμενη ουσιαστικά τη νέα κατάσταση εξαντλεί τη δράση της στην ενημέρωση των συνδικάτων για τα νέα νομικά δεδομένα. Με εγκύκλιό της προς τις ομοσπονδίες και τα εργατικά κέντρα περιορίζεται σε νομικές εκτιμήσεις και ερμηνείες της πράξης του Υπουργικού Συμβουλίου και καλεί το Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας να βοηθήσει στην κατανόηση των νέων δεδομένων. Η αυτονόητη αυτή ενημέρωση των συνδικάτων όμως δεν απαντά στην ανάγκη οι εργαζόμενοι και τα συνδικάτα να οργανώσουν την πάλη τους ενάντια στην επίθεση της εργοδοσίας. Επ' αυτού, ήδη οι ταξικές δυνάμεις έχουν καταθέσει συγκεκριμένη πρόταση για σύγκλιση των οργάνων της ΓΣΕΕ και την προκήρυξη απεργιακής κινητοποίησης, αλλά η πλειοψηφία της ΓΣΕΕ τηρεί ένοχη σιγή ιχθύος.

ΚΚΕ
Οι εργαζόμενοι να υψώσουν αγωνιστικό ανάστημα

Σε σχόλιό του, το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ τονίζει σχετικά με τη συζήτηση που γίνεται, με αφορμή τη λήξη των κλαδικών Συμβάσεων και της μετενέργειας:

«Καλούμε τους εργαζόμενους σε όλους τους κλάδους και τους τόπους δουλειάς να υψώσουν πιο αποφασιστικά το αγωνιστικό τους ανάστημα για να αποτρέψουν τις νέες μειώσεις των αποδοχών τους, τις ατομικές συμβάσεις, με τη λήξη των συμβάσεων και της μετενέργειας. Είναι στο χέρι τους, με την οργάνωση, την ενότητα, τον αποφασιστικό τους αγώνα και την αλληλεγγύη να αποκρούσουν κάθε απόπειρα της εργοδοσίας, να ματαιώσουν τα σχέδιά της για κατάργηση των συλλογικών συμβάσεων. Καμία αναμονή, καμία υποταγή στους αντεργατικούς νόμους της ΕΕ και των κομμάτων της! Να διεκδικήσουν την υπογραφή Συλλογικών Συμβάσεων με βάση τις ανάγκες τους και όχι τις αξιώσεις της εργοδοσίας».

ΜΕΤΩΠΟ ΑΓΩΝΑ ΣΠΟΥΔΑΣΤΩΝ
Ο αγώνας για τις Συμβάσεις μας αφορά όλους!

«Η θέση μας σήμερα είναι στο πλευρό του ταξικού εργατικού κινήματος και των αιτημάτων του» σημειώνει σε ανακοίνωσή του το Μέτωπο Αγώνα Σπουδαστών με την οποία εκφράζει τη στήριξή του στην απεργία των τριών κλάδων.

Ανάμεσα στα άλλα τονίζεται: «Αφού τσάκισαν την Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας, μειώνοντας τον ήδη ελάχιστο κατώτατο μισθό στα 511 ευρώ ευρώ μεικτά, τώρα καταργούν και τις Κλαδικές Συμβάσεις. Θέλουν τον εργαζόμενο να στέκεται μόνος του, έρμαιο απέναντι στον εργοδότη, με τον τελευταίο να του επιβάλλει όποιους όρους εργασίας θέλει.

Εχουν αποφασίσει να μας περάσουν αλυσίδες για μια ζωή. Οι φοιτητές - αυριανοί εργαζόμενοι θα αμείβονται με 430 ευρώ χωρίς δικαιώματα. Θα είναι η πρώτη ύλη για να μπουν μπροστά οι μηχανές της κερδοφορίας των μονοπωλίων. Οι συνάδελφοί μας που δουλεύουν ήδη γνωρίζουν πολύ καλά τι κόλαση επικρατεί, τι όροι δουλειάς υπάρχουν για 200 και 300 ευρώ.

Γι' αυτό ο αγώνας για την υπογραφή ικανοποιητικών συμβάσεων και την υπεράσπισή τους από την εργοδοτική επιθετικότητα και τους νόμους-σφαγείο, που ψήφισαν ΠΑΣΟΚ - ΝΔ - ΛΑ.Ο.Σ., μας αφορά όλους».

Και καταλήγει: «Η απεργία στις 15 Μάη στέλνει μήνυμα παρεμπόδισης της αντιλαϊκής θύελλας και διεκδίκησης των σύγχρονων αναγκών των εργαζομένων, μήνυμα ότι οι εργαζόμενοι και η νεολαία δεν πρέπει να χάσουν ούτε λεπτό από την αναμέτρηση με τα μονοπώλια και τους εκπροσώπους τους».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ