ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 16 Μάη 2012
Σελ. /28
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΜΕΤΡΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
Απαιτούν τη συνέχιση και επιτάχυνση των έργων
  • «Καμπανάκι» για την καθυστέρηση του έργου, που οδηγεί σε άδειες άνευ αποδοχών, εκ περιτροπής εργασία ακόμα και απολύσεις χτυπάνε τα σωματεία
  • Να αναλάβει το κράτος την κατασκευή, χωρίς εμπλοκή ιδιωτών, ζητά το Συνδικάτο Οικοδόμων

Από τα έργα στο μετρό Θεσσαλονίκης που καρκινοβατούν

Motion Team

Από τα έργα στο μετρό Θεσσαλονίκης που καρκινοβατούν
Εξι χρόνια μετά την έναρξη του έργου του Μετρό Θεσσαλονίκης και ενώ θα έπρεπε να βρίσκεται στη φάση αποπεράτωσης και λίγο πριν τη λειτουργία του, κανείς δεν μπορεί να διαβεβαιώσει αξιόπιστα αν και πότε θα ολοκληρωθεί. Οι εκπρόσωποι των δύο Σωματείων εργαζομένων στο Μετρό και το Συνδικάτο Οικοδόμων, χτυπούν καμπανάκι και καλούν τους φορείς της πόλης και το αρμόδιο υπουργείο να πάρουν θέση και να δώσουν λύση που να διασφαλίζει τη συνέχιση και επιτάχυνση των ρυθμών κατασκευής του έργου, να σταματήσουν οι απολύσεις και οι καθυστερήσεις στις πληρωμές των δεδουλευμένων.

Στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που έδωσαν χτες, αναφέρθηκαν στις καθυστερήσεις που υπάρχουν σε όλα τα μέτωπα του έργου (υπόγειες σήραγγες, εργοτάξια επιφανείας, αρχαιολογικές ανασκαφές). Η διακοπή των εργασιών, οι αναγκαστικές άδειες χωρίς αποδοχές του συνόλου του προσωπικού, η έλλειψη υλικών, η εφαρμογή της εκ περιτροπής εργασίας σε όλα τα μέτωπα του έργου, η καθυστέρηση εξόφλησης των δεδουλευμένων (δύο μήνες απλήρωτοι οι εργαζόμενοι στις τεχνικές εργασίες), οι 5 νέες απολύσεις στις αρχαιολογικές εργασίες, η έλλειψη υλικών σκυροδέματος και οπλισμών, σιδήρου, τσιμέντων ακόμα και καυσίμων, ενισχύουν τους φόβους των εργαζομένων.

Επιπλέον, πριν δύο μήνες τα TBM (οι μετροπόντικες) έφτασαν στο σταθμό της Ανάληψης και σταμάτησαν τις εργασίες. Οι 50 εργαζόμενοι που απασχολούνται στις εργασίες διάνοιξης των σηράγγων, από τότε, απασχολούνται με την αφαίρεση των υποδομών που υποστήριζαν τους μετροπόντικες και μέχρι τέλος του Μάη θα απολυθούν, καθώς οι σχεδιασμοί να μεταφερθούν οι μετροπόντικες και να συνεχίσουν τις εργασίες από το Σταθμό της Νέας Ελβετίας δεν προχωρούν διότι δεν είναι έτοιμες οι αναγκαίες υποδομές. Οπως είπαν οι εργαζόμενοι, οι μετροπόντικες δεν θα δουλέψουν τουλάχιστον για 1,5 χρόνο.

Η ανάδοχος εταιρεία (AIASA) επιρρίπτει ευθύνες στην «Αττικό Μετρό», η οποία με τη σειρά της ρίχνει την ευθύνη στην ανάδοχο και διαβεβαιώνει ότι υπάρχουν διαθέσιμα 100 εκατ. ευρώ για τη συνέχιση του έργου...

Το Συνδικάτο Οικοδόμων Θεσσαλονίκης, με επιστολή που έστειλε χτες προς τον υπουργό Υποδομών, σημειώνει ότι μοναδική άμεση λύση και για το Μετρό Θεσσαλονίκης, είναι η άμεση ανάληψη από πλευράς του κράτους του συνόλου της κατασκευής του έργου, χωρίς εμπλοκή ιδιωτών. Και απαιτεί να χρηματοδοτηθεί το έργο, να αποδοθούν οι ευθύνες των καθυστερήσεων σε όποιον ανήκουν, να καταβληθούν άμεσα τα καθυστερούμενα δεδουλευμένα μηνών που οφείλονται στους εργαζόμενους, να μη γίνει καμία απόλυση αλλά αντίθετα να δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας, με πλήρη εργασιακά, μισθολογικά και ασφαλιστικά δικαιώματα.

«ΣΟΥΠΕΡ ΜΑΡΚΕΤ ΛΑΡΙΣΑ»
Εντείνεται η εργοδοτική τρομοκρατία

Ανακοίνωση της Σωματειακής Επιτροπής των εργαζομένων

Συνεχίζει και εντείνει την επιχείρηση τρομοκράτησης των εργαζομένων η εργοδοσία της αλυσίδας «Σούπερ Μάρκετ Λάρισα», με στόχο να τους εξαναγκάσει να υπογράψουν τις ατομικές συμβάσεις που μειώνουν τους μισθούς κατά 15% και αφαιρούν κάθε εργασιακό δικαίωμα. Προς τούτο χρησιμοποιεί κάθε μέσο πίεσης που διαθέτει, ενώ επιτίθεται με εκδικητικό μένος σε όσους, αψηφώντας τις πιέσεις, τους εκβιασμούς και τις απειλές, αντιστάθηκαν και δεν υπέγραψαν.

Ανάμεσα στα μέτρα που παίρνει εναντίον τους είναι κι αυτό της μετάθεσης σε άλλα καταστήματα της αλυσίδας, τα οποία βρίσκονται πολύ μακριά από τον τόπο διαμονής τους, με αποτέλεσμα να αναγκάζονται να ξεκινάνε μέχρι και μία ώρα νωρίτερα από το σπίτι τους και να αλλάζουν 2 λεωφορεία για να πάνε στη δουλειά τους.

Αυτά αναφέρει σε ανακοίνωση - καταγγελία της η Σωματειακή Επιτροπή Εργαζομένων στα Σούπερ Μάρκετ Λάρισας, η οποία απευθυνόμενη στους εργαζόμενους που βρίσκονται στο στόχαστρο της εργοδοσίας, σημειώνει: «Ψηλά το κεφάλι! Μη Φοβηθείτε! Πρέπει να νιώθετε υπερήφανοι που κρατήσατε παλικαρίσια στάση μπροστά στα σχέδια και τις μεθοδεύσεις της εργοδοσίας. Ο πόλεμος συνεχίζεται. Θα προσπαθήσουν με κάθε τρόπο να εκδικηθούν αυτούς τους εργαζόμενους που κατάφεραν να υψώσουν ανάστημα μπροστά στην επιχείρηση, προκειμένου να εξασφαλίσουν φτηνό εργατικό δυναμικό. Τους εργαζόμενους που μετά από τόσα χρόνια δουλειάς και θυσίας για το καλό της "δικής τους", τοπικής επιχείρησης είπαν δεν πάει άλλο, τέρμα πια οι θυσίες και ξεμπρόστιασαν στα μάτια όλων των εργαζομένων και στην τοπική κοινωνία της Λάρισας το ότι δε διαφέρουν από καμία άλλη αλυσίδα σούπερ μάρκετ.

Δεν κάνουν πίσω

Οταν πρόκειται για τα κέρδη τους, τότε η επιχείρηση δε διστάζει να τρομοκρατήσει και να φοβίσει τους εργαζόμενους, από τους οποίους τόσα χρόνια πλούτιζε με τη δουλειά και τον ιδρώτα τους. Τους ξεφεύγει όμως ένα πράγμα. Γνωρίζαμε ότι η επίθεση θα συνεχιστεί όσο η εργοδοσία δεν μας βάζει στο χέρι. Είμαστε αποφασισμένοι να την δώσουμε τη μάχη μέχρι το τέλος, μαζί με το ταξικό μας κλαδικό Σωματείο, το Εργατικό Κέντρο Λάρισας και τη Σωματειακή μας. Εχουμε τη δύναμη».

Και η ανακοίνωση καταλήγει: «Ακόμα κι εσείς συνάδελφοι και συναδέλφισσες που υπογράψατε, μη φοβηθείτε! Καταγγείλετε ανοιχτά την τρομοκρατία τους και τους εκβιασμούς τους. Πάρτε πίσω τις υπογραφές σας. Δεν είναι αργά. Η στάση τους δείχνει μόνο ένα πράγμα: Εχουν τρομοκρατηθεί! Δεν περίμεναν ότι υπάρχουν εργαζόμενοι στις μέρες μας, με τόση ανεργία, που θα αρνηθούν, προκειμένου να κρατήσουν τη δουλειά τους, να δουλεύουν με ψίχουλα. Με το κεφάλι ψηλά συνεχίζουμε τον αγώνα μας, δεν κάνουμε πίσω από τις ανάγκες τις δικές μας και των οικογενειών μας!».

ΕΤΑΙΡΕΙΑ «MELLON»
Στάση εργασίας ενάντια στις απολύσεις

Τρίωρη στάση εργασίας έχει κηρύξει σήμερα στην επιχείρηση «Mellon» και τη θυγατρική της «Fintrust» (εταιρείες ενημέρωσης οφειλετών ή αλλιώς «εισπρακτικές), το Σωματείο Εργαζομένων Χρηματοπιστωτικών και Συναφών Επιχειρήσεων Αττικής, καλώντας τους εργαζόμενους σε αυτές να συμμετάσχουν μαζικά με αιχμή την ανάκληση των απολύσεων. Την ώρα της στάσης (8 π.μ.-11π.μ.) το Σωματείο καλεί σε γενική συνέλευση ώστε οι εργαζόμενοι να αποφασίσουν για την παραπέρα δράση τους.

Οπως καταγγέλλει το Σωματείο, η εργοδοσία «σε εβδομαδιαία βάση προχωράει σε απολύσεις συναδέλφων» και την ίδια στιγμή «διάφοροι προϊστάμενοι της εταιρείας κάνουν λόγο για ενδεχόμενες νέες απολύσεις ακόμη και για μειώσεις μισθών σε περίπτωση που μειωθούν τα νούμερα και οι εισπράξεις της εταιρείας!».

Το Σωματείο προβάλλει τα αιτήματα: Καμία απόλυση. Μετατροπή όλων των συμβάσεων σε αορίστου χρόνου. Καμία μείωση μισθού, καμία αλλαγή στους όρους σύμβασης. Να μη συνδέεται η αξιολόγηση με τη θέση εργασίας. Ανθρώπινες συνθήκες εργασίας, αύξηση του χρόνου διαλείμματος σε μία ώρα.

ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΗΝ «SEVA LOGISTICS»
Στάση εργασίας σήμερα

Σε 4ωρη στάση εργασίας ανά βάρδια (6 π.μ. - 10 π.μ. και 2 μ.μ. - 6 μ.μ.) προχωρούν σήμερα οι εργαζόμενοι στην εταιρεία «seva logistics» στις αποθήκες της «Καρφούρ» στη Μάνδρα Αττικής, ενάντια στο «ξήλωμα» των εργαζομένων, προκειμένου να αντικατασταθούν από φτηνότερο εργατικό δυναμικό. Ηδη, η εργοδοσία πριν από τις εκλογές προχώρησε σε δύο απολύσεις.

Την απόφαση για την κινητοποίηση πήραν οι ίδιοι οι εργαζόμενοι που την περασμένη Κυριακή πραγματοποίησαν γενική συνέλευση, ενώ την κινητοποίηση προκήρυξε το Σωματείο Ιδιωτικών Υπαλλήλων και Εμποροϋπαλλήλων Δυτικής Αττικής. Σημειώνεται ότι η πολυεθνική «Καρφούρ» πούλησε τις αποθήκες στην εταρεία «seva logistics», ενώ ήδη έχουν εκδιωχτεί από τη δουλειά δεκάδες εργαζόμενοι με τη μέθοδο των «οικειοθελών αποχωρήσεων».

Καταβολή ΕΚΑΣ

Με τη σύνταξη του Ιουνίου, δηλαδή στις 22 Μάη, το ΙΚΑ θα καταβάλει και το ΕΚΑΣ στους δικαιούχους του. Σύμφωνα με ανακοίνωση του οργανισμού, ταυτόχρονα θα καταβληθούν και τα αναδρομικά από την αρχή του χρόνου.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ