ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 18 Μάη 2012
Σελ. /32
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑΚΟΙ ΓΙΑΤΡΟΙ ΣΕΡΡΩΝ
Καλούν σε κοινή πάλη για αποκλειστικά δημόσια και δωρεάν Υγεία

Σήμερα προχωρούν σε νέα κινητοποίηση, για τη δωρεάν εξέταση των ασθενών

Η υπεράσπιση των δικαιωμάτων των εργαζομένων γιατρών συνδέεται άρρηκτα με την πάλη για κατάργηση της επιχειρηματικής δράσης στην Υγεία (φωτ. από παλιότερη κινητοποίηση)
Η υπεράσπιση των δικαιωμάτων των εργαζομένων γιατρών συνδέεται άρρηκτα με την πάλη για κατάργηση της επιχειρηματικής δράσης στην Υγεία (φωτ. από παλιότερη κινητοποίηση)
Σε κινητοποιήσεις βρίσκονται οι νοσοκομειακοί γιατροί των Σερρών. Διεκδικούν την άμεση πληρωμή των εφημεριών, ενιαία αποκλειστικά δημόσια και δωρεάν Υγεία για όλο το λαό, κατάργηση κάθε επιχειρηματικής δραστηριότητας στο χώρο της Υγείας. Στο πλαίσιο του αγώνα τους, με απόφαση της γενικής τους συνέλευσης, προχώρησαν τη Δευτέρα και την Τετάρτη σε αποκλεισμό των ταμείων των εξωτερικών ιατρείων του νοσοκομείου Σερρών και επέβαλαν τη δωρεάν εξέταση των ασθενών. Αντίστοιχη κινητοποίηση θα πραγματοποιήσουν και σήμερα Παρασκευή, ενώ μέσα από γενική συνέλευση που θα κάνουν την επόμενη εβδομάδα θα αποφασίσουν τις μορφές κλιμάκωσης του αγώνα τους.

Στη διάρκεια του αποκλεισμού των ταμείων, ενημέρωναν τον κόσμο για τις εξελίξεις στο χώρο της Υγείας, τις επιπτώσεις που έχουν στις εργασιακές σχέσεις των γιατρών αλλά και στις υπηρεσίες υγείας που παρέχονται. Τους καλούσαν σε κοινό μέτωπο πάλης για την ανατροπή αυτής της πολιτικής. Να παλέψουν μαζί ενάντια στην παραπέρα αποδυνάμωση της στελέχωσης των εφημεριών, για καμία μείωση του αριθμού των νοσοκομείων και τμημάτων που εφημερεύουν. Κατήγγειλαν την κυβέρνηση και τις διοικήσεις των νοσοκομείων που δεν προσλαμβάνουν μόνιμους γιατρούς, ώστε να έχουν ανθρώπινα ωράρια με το πολύ μία εφημερία την εβδομάδα, που ξεζουμίζουν μέχρι εξαντλήσεως τους ειδικευόμενους γιατρούς για να καλύψουν τις ελλείψεις καταργώντας στην ουσία τον εκπαιδευτικό χαρακτήρα της ειδίκευσης.

Οι νοσοκομειακοί γιατροί των Σερρών ξεκαθαρίζουν ότι καθιστούν υπεύθυνους τους διοικητές των νοσοκομείων να αναλάβουν ως εργοδότες την ευθύνη για την κατάρτιση των προγραμμάτων. Να αναλάβουν στο ακέραιο την ευθύνη για οποιαδήποτε κατάσταση προκύψει από έλλειψη γιατρών στις εφημερίες. «Εμείς δηλώνουμε ότι δεν θα δεχτούμε να εργαστούμε απλήρωτοι ούτε μία ώρα. Συνένοχοι στο έγκλημα σε βάρος της υγείας του λαού δεν θα γίνουμε. Προειδοποιούμε ότι θα πέσουν στο κενό οι προσπάθειες να στρέψουν τους ασθενείς απέναντι στους αγωνιζόμενους γιατρούς. Οι εργαζόμενοι στην Υγεία - Πρόνοια οικοδομούμε τη λαϊκή συμμαχία για την ανατροπή αυτής της κατάστασης», σημειώνεται στην απόφαση της γενικής τους συνέλευσης.

ΣΥΝΔΙΚΑΤΟ ΦΑΡΜΑΚΟΥ ΑΤΤΙΚΗΣ
Ξεκινούν την Κυριακή οι εκλογές

Οι αρχαιρεσίες αποτελούν κρίσιμη μάχη για την απόκρουση της εργοδοτικής επίθεσης

Από την Κυριακή, 20 Μάη μέχρι και την Τετάρτη 30 Μάη, θα γίνουν οι εκλογές στο Συνδικάτο Φαρμάκου - Καλλυντικού και συναφών επαγγελμάτων Αττικής. Οπως υπογραμμίζει η ταξική, αγωνιστική διοίκηση του Συνδικάτου, «πρόκειται για κρίσιμες και καθοριστικές αρχαιρεσίες με στόχο να βγει το Συνδικάτο μας πιο ισχυρό, πιο μαζικό, να μη μείνει κανένας εργαζόμενος του κλάδου μας μόνος του, να μη μείνει κανένας ανοργάνωτος».

Ιδιαίτερα σήμερα, που η αντιλαϊκή θύελλα είναι πρωτοφανής και θα ενταθεί η επίθεση απέναντι στα δικαιώματα και τις κατακτήσεις, «ο μόνος τρόπος να βάλουμε εμπόδια στα σχέδιά τους και να φέρουμε στο προσκήνιο τις δικές μας σύγχρονες ανάγκες, είναι να είμαστε ενωμένοι σαν μια γροθιά. Να ενισχύσουμε το συνδικάτο μας, όλοι οι εργαζόμενοι, ανεξάρτητα από το χώρο δουλειάς. Να απαντήσουμε συλλογικά, να μη μείνει κανένας συνάδελφος έρμαιο στις ορέξεις της εργοδοσίας», σημειώνεται στην ανακοίνωση του Συνδικάτου.

Κρίσιμο είναι και το ζήτημα της συλλογικής σύμβασης εργασίας: «Οι φαρμακοβιομήχανοι, οι οποίοι αξιοποιούν το αντεργατικό οπλοστάσιο που ψήφισαν οι προηγούμενες κυβερνήσεις, αρνούνται να υπογράψουν νέα συλλογική σύμβαση εργασίας που να ανταποκρίνεται στις ανάγκες των εργαζομένων του κλάδου. Εξαπατούν όλους εμάς λέγοντας ότι δεν κάνουν "μειώσεις", όμως την ίδια στιγμή δεν υπογράφουν σύμβαση για να έχουν τα χέρια τους λυμένα. Εχουν στόχο να μειώσουν μισθούς, να αλλάξουν το ωράριο, Δευτέρα - Παρασκευή, να καταργήσουν θεσμικά δικαιώματα που προβλέπονται από την κλαδική σύμβαση». Ταυτόχρονα, η συγκυβέρνηση ΠΑΣΟΚ - ΝΔ με εγκύκλιο πετάει έξω από τα Βαρέα Ανθυγιεινά Επαγγέλματα χιλιάδες εργαζόμενους του κλάδου.

Το Συνδικάτο φαρμάκου τα προηγούμενα δύο χρόνια προσπάθησε να οργανώσει την πάλη των εργαζομένων του κλάδου, στους τόπους δουλειάς, στα εργοστάσια, στις αποθήκες, στα φαρμακεία για να μην περάσουν τα βάρβαρα μέτρα. «Προσπαθήσαμε και σε αρκετές περιπτώσεις σπάσαμε την εργοδοτική τρομοκρατία, βάλαμε εμπόδια στην υλοποίηση αντεργατικών μέτρων, απολύσεων, εκ περιτροπής εργασίας, κάναμε προσπάθεια έτσι ώστε να μαζικοποιηθεί ακόμα πιο πολύ το Συνδικάτο με νέες εγγραφές συναδέλφων. Εχουμε καθήκον να παλέψουμε ενάντια στη βαρβαρότητα. Εχουμε και τη δύναμη αρκεί να το πιστέψουμε!», σημειώνεται.

ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΗΝ «PRS»
Απεργούν Δευτέρα και Τρίτη

Σε 48ωρη απεργία προχωρούν οι εργαζόμενοι στην εισπρακτική εταιρεία «PRS», όπως αποφάσισαν στην προχτεσινή γενική τους συνέλευση, διεκδικώντας την καταβολή των δεδουλευμένων των μηνών Μάρτη και Απρίλη. Πρόκειται για τη δεύτερη κινητοποίηση, καθώς στις αρχές του Μάη οι εργαζόμενοι είχαν προχωρήσει σε 24ωρη απεργία διεκδικώντας τα δεδουλευμένα τους.

Για την απεργία των φαρμακοποιών

Ο ΕΟΠΥΥ χρωστάει 250 εκατομμύρια ευρώ στους φαρμακοποιούς για φάρμακα που έχουν πάρει οι ασφαλισμένοι του. Επίσης, υπάρχει και ένα χρέος 290 εκατ. ευρώ των ασφαλιστικών ταμείων πριν ενταχθούν αυτά στον ΕΟΠΥΥ και το οποίο έχει αναλάβει να εξοφλήσει το υπουργείο Οικονομικών. Ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος (ΠΦΣ), λόγω αυτού του χρέους, αποφάσισε 24ωρη απεργία στις 23/5/2012 και ταυτόχρονα, μέχρι τέλος του Μάη να εκτελούν τις συνταγές μόνο αν οι ασφαλισμένοι πληρώνουν όλο το ποσό των φαρμάκων. Η απαίτηση των φαρμακοποιών να πληρωθούν είναι δικαιολογημένη. Στην πράξη όμως υποχρεώνουν τα λαϊκά στρώματα, για ζήτημα που αφορά την υγεία τους και μάλιστα σε συνθήκες άγριας περικοπής των μισθών, συντάξεων κλπ., αύξησης των ανέργων, να πληρώνουν και την υποχρέωση που έχει το κράτος στη δαπάνη των φαρμάκων. Οι ασφαλισμένοι δε χρωστάνε, αφού έχουν πληρώσει ήδη τις ασφαλιστικές εισφορές, πληρώνουν και τη συμμετοχή τους στην αγορά των φαρμάκων.

Ο ΠΦΣ αντί να στραφεί κατά της κυβέρνησης και της πολιτικής της που δημιουργεί το πρόβλημα τόσο στους φαρμακοποιούς, όσο και στους ασθενείς, πρακτικά μεταφέρει το πρόβλημα στους ασφαλισμένους, βγάζοντας λάδι την κυβέρνηση και την πολιτική της. Σε αυτή τη γραμμή συμφώνησαν από κοινού οι συνδικαλιστές της ΝΔ, του ΠΑΣΟΚ, του ΣΥΡΙΖΑ, της ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗΣ ΑΡΙΣΤΕΡΑΣ και του ΛΑ.Ο.Σ. στον ΠΦΣ. Αρνήθηκαν την πρόταση του συνδικαλιστή του ΚΚΕ να μην εφαρμοστεί το μέτρο της πληρωμής των φαρμάκων από τους ασφαλισμένους, να εκτελούνται οι συνταγές και να διεκδικηθούν τα χρωστούμενα μαζί με τα σωματεία των εργαζομένων και των συνταξιούχων από τον ΕΟΠΥΥ και την κυβέρνηση. Στην πρόταση του συνδικαλιστή του ΚΚΕ για πλήρη κρατική χρηματοδότηση του ΕΟΠΥΥ, αντέταξαν γενικά την επαρκή χρηματοδότηση, χωρίς να προσδιορίζουν από πού, αφήνοντας έτσι ανοιχτό το ζήτημα της επιπλέον επιβάρυνσης των ασφαλισμένων ή και των νέων περικοπών στις παροχές των φαρμάκων που αποζημιώνει ο ΕΟΠΥΥ.

Ολοι οι εκπρόσωποι των κομμάτων που στηρίζουν την πολιτική είτε της επιχειρηματικής δράσης σε υγεία - φάρμακο, είτε του «υγιούς» επιχειρηματικού ανταγωνισμού δημόσιου - ιδιωτικού τομέα, «μνημονιακοί» και «αντιμνημονιακοί» του Ευρωμονόδρομου, στη θεωρία επικαλούνται τα δικαιώματα του λαού αλλά στην πράξη ο λαός να πληρώνει.


Γ.Ν.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ