ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 18 Μάη 2012
Σελ. /32
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΑΘΗΝΑ
Θερίζει η πείνα στις λαϊκές γειτονιές της πόλης

Icon

Στις λαϊκές γειτονιές της Αθήνας η πείνα καλπάζει. Σε εκατοντάδες λαϊκές οικογένειες λείπει ακόμα και το ψωμί, περιμένουν ουρά στα συσσίτια για μια μερίδα τροφή. Αποτύπωση της κατάστασης λίστα του Δημοτικού Βρεφοκομείου Αθήνας (ΔΒΑ) (οργανισμός του δήμου, λειτουργεί τους παιδικούς σταθμούς του, από τα μαγειρεία του στέλνει φαγητό στα φιλοξενούμενα παιδάκια) για το πού αλλού χορηγεί καθημερινά μερίδες. Φιλότιμη προσπάθεια που φυσικά με το λίγο προσωπικό του ιδρύματος και τα στοιχειώδη μέσα που διαθέτει, δεν μπορεί να καλύψει όλες τις ανάγκες σε όλες τις λαϊκές γειτονιές, δείχνει δε και τα όρια ΜΚΟ, που, για να λειτουργήσουν, ψάχνουν πόρους από το κράτος, κεντρική και Τοπική Διοίκηση.

Συγκεκριμένα, έγγραφο του ΔΒΑ δείχνει ότι στα μαγειρεία του ετοιμάζονται περίπου 3.500 μερίδες το μήνα για τα νήπια των παιδικών σταθμών. Επιπρόσθετα, καθημερινά ετοιμάζονται άλλες 650 μερίδες για μεσημεριανή σίτιση των αστέγων και απόρων, και άλλες 1.550 για βραδινή σίτιση στο Κέντρο Υποδοχής και Αλληλεγγύης του δήμου.

Παραπέρα, για τον παιδικό σταθμό του φιλανθρωπικού σωματείου «Οι φίλοι του παιδιού» ετοιμάζονται 28 γεύματα για τα φιλοξενούμενα εκεί άπορα παιδιά. Στον οργανισμό «Κιβωτός του κόσμου» χορηγείται σίτιση για 200 παιδιά (περιλαμβάνει μόνο τα συνοδευτικά του γεύματος όπως φρούτα, λαχανικά και ψωμί, συν επιπλέον 20 τεμάχια ψωμί που ζητήθηκαν πρόσθετα). Στη ΜΚΟ «Κοινωνική και Εκπαιδευτική Δράση» 55 γεύματα για παιδιά από φυλετικές, εθνικές, θρησκευτικές μειονότητες. Στην Ενωση Φιλιππινέζων Μεταναστών Ελλάδας (ΚΑΣΑΠΙ) 100 γεύματα. Για την καθημερινή σίτιση μητέρας και γιου 4 μερίδες. Σε άλλη άπορη οικογένεια χορηγούνται τρόφιμα μια φορά το μήνα «ως ενίσχυση».

Τέλος, 250 μερίδες φαγητό συν φραντζόλες ψωμί διανέμονται επίσης καθημερινά σε 25 νηπιαγωγεία και δημοτικά σχολεία (σε Γκύζη, Κυψέλη, πλ. Αττικής, Ανω και Κάτω Πατήσια, Πολύγωνο, Ερυθρό Σταυρό, Αμπελόκηπους, Λόφο Στρέφη, Θησείο, Ακαδημία Πλάτωνα, Κολωνό, Τρεις Γέφυρες, πλατεία Κολιάτσου, Εξάρχεια) για παιδιά που έρχονται από το σπίτι νηστικά.

Σχολεία που απέστειλαν στο ΔΒΑ ανατριχιαστικά υπομνήματα, αναζητώντας έστω μια πρόσκαιρη ανακούφιση όπως «(...) να δοθεί βοήθεια σε ένα παιδί του σχολείου μας που φοιτά στην πρώτη τάξη και υποσιτίζεται. Ο μπαμπάς είναι άνεργος και παίρνει φαρμακευτική αγωγή για το λόγο ότι έχει επιληπτικές κρίσεις. Η οικογένεια έχει άλλα δύο παιδιά προσχολικής ηλικίας και μένει σε διαμέρισμα το οποίο δεν έχει ηλεκτρικό ρεύμα, ούτε νερό». 'Η «παρακαλούμε, εφόσον μπορείτε, να αυξήσετε τις χορηγούμενες μερίδες φαγητού κατά πέντε (σύνολο 15) (...) καθόσον, λόγω των γνωστών δυσμενών εργασιακών και οικονομικών συνθηκών, εμφανίστηκαν πέντε ακόμη οικογένειες που δεν καταφέρνουν να ανταποκριθούν επαρκώς στη σίτιση των παιδιών τους».

Η λίστα των τροφοδοτούμενων από το ΔΒΑ σταματά εδώ όχι γιατί λείπουν άλλα αιτήματα. Αντιθέτως, όσο η κρίση θεριεύει τόσο αυξάνονται. Χαρακτηριστικά στο ΔΒΑ έφτασαν υπομνήματα για παροχή τουλάχιστον άλλων 117 μερίδων σίτισης από 16 δημοτικά σχολεία! Ομως, το ΔΒΑ έφτασε και ξεπέρασε τα όριά του, δεν μπορεί να ανταποκριθεί, απόρροια κι αυτό της πολιτικής κυβέρνησης και δημοτικής αρχής. Π.χ. παλαιότερα το υπουργείο Παιδείας είχε εξαγγείλει έστω ένα πρόγραμμα σίτισης για 18 σχολεία της Αττικής, το οποίο στην πορεία εγκαταλείφθηκε. Στο δε δήμο, η δημοτική αρχή πετσόκοψε τον προϋπολογισμό του ΔΒΑ. Με τις κοινωνικές ανάγκες να αυξάνονται, το 2011 προϋπολόγισε 43 εκατ. ευρώ, για το 2012 προϋπολογίζει 32, δηλαδή μείον 11 εκατομμύρια από τα προϋπολογισμένα του 2011.

ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΑΡΧΗ ΒΟΛΟΥ
Κόβει το νερό σε φτωχά λαϊκά νοικοκυριά

Να σταματήσει αμέσως αυτή η πολιτική απαιτεί η «Λαϊκή Συσπείρωση»

Στο μαρτύριο της δίψας καταδικάζει η Δημοτική Αρχή Βόλου (πρόσκειται στο ΠΑΣΟΚ και τη ΔΗΜΑΡ) όσους δεν έχουν να πληρώσουν τους λογαριασμούς νερού, καθώς η Δημοτική Επιχείρηση Υδρευσης - Αποχέτευσης (ΔΕΥΑΜΒ) προβαίνει σε διακοπές νερού στους καταναλωτές που, με την πάροδο εξαμήνου, δεν έχουν ξοφλήσει λογαριασμούς ακόμα και λίγων δεκάδων ευρώ!

Σε σχετική επερώτηση που κατέθεσαν οι δημοτικοί σύμβουλοι του ΚΚΕ οι οποίοι εκλέχτηκαν με τη «Λαϊκή Συσπείρωση» χαρακτηρίζουν «εχθρική απέναντι στις φτωχές λαϊκές οικογένειες και απάνθρωπη ενέργεια» αυτή την πολιτική της ΔΕΥΑΜΒ και επισημαίνουν ότι «στις απειλές και στα απανωτά χαράτσια που δέχεται η λαϊκή οικογένεια, προστίθεται και η μηδενική ανοχή της επιχείρησης ύδρευσης - αποχέτευσης της πόλης μας, η απειλή της διακοπής παροχής νερού σε όσους πλήττονται από την καπιταλιστική οικονομική κρίση και την πολιτική διαχείρισης υπέρ των συμφερόντων του κεφαλαίου».

Συνεχίζοντας σημειώνουν: «Η Δημοτική Αρχή για ακόμη μια φορά αποδεικνύει ότι η δήθεν κοινωνική πολιτική που επαγγέλλεται και οι "φιλανθρωπικές" πρωτοβουλίες που προβάλλει αποτελούν συγκάλυψη του απεχθούς αντιλαϊκού πολιτικού της προσανατολισμού και της στήριξής της στην πολιτική της βαρβαρότητας, που συνεχίζεται να εφαρμόζεται στην ΕΕ, με υπεύθυνους τους προηγούμενους ή τους επίδοξους επόμενους, δεξιούς ή αριστερούς, διαχειριστές της. Αντί να σηκώσει το ανάστημά της και τη φωνή της απέναντι στους θύτες, το μόνο που κάνει είναι να τρίζει τα δόντια στα θύματα της εκμετάλλευσης, που αντιμετωπίζουν την πιο μεγάλη αντεργατική λαίλαπα των τελευταίων χρόνων».

Οι δημοτικοί σύμβουλοι του ΚΚΕ επερωτούν τη Δημοτική Αρχή «τι μέτρα θα πάρει για να σταματήσουν άμεσα οι διακοπές νερού στις φτωχές λαϊκές οικογένειες της πόλης μας που πλήττονται από την αντεργατική πολιτική, την ανεργία και την ανέχεια και για να γίνουν οι επανασυνδέσεις παροχής νερού χωρίς καμιά οικονομική επιβάρυνση».

ΔΡΑΣΗ ΛΑΪΚΩΝ ΕΠΙΤΡΟΠΩΝ

ΚΟΡΩΠΙ

ΕΠΑΝΑΣΥΝΔΕΣΕΙΣ ΣΕ ΡΕΥΜΑ ΚΑΙ ΝΕΡΟ

Την επανασύνδεση του ρεύματος σε άνεργη μητέρα ενός ανήλικου παιδιού, πέτυχαν μετά από παρέμβασή τους, χθες, στο τοπικό υποκατάστημα της ΔΕΗ Κορωπίου, μέλη της Λαϊκής Επιτροπής Λαυρεωτικής. Η ΔΕΗ προχώρησε στη διακοπή του ηλεκτρικού ρεύματος καθώς η άνεργη δεν είχε την οικονομική δυνατότητα να καταβάλει το λογαριασμό. Αργότερα, τα μέλη της Λαϊκής Επιτροπής, πραγματοποίησαν παρέμβαση και στο Δήμο Κορωπίου, μετά από καταγγελίες κατοίκων που ανέφεραν ότι ο δήμος έχει προχωρήσει σε διακοπές της υδροδότησης σε σπίτια. Οπως ισχυρίστηκε ο υπεύθυνος του δήμου στον τομέα της υδροδότησης, αφού επιβεβαίωσε τις καταγγελίες, ο δήμος προχώρησε σε αυτή την ενέργεια για να πιέσει την ΕΥΔΑΠ, η οποία - όπως είπε - έχει καταγγείλει τις εγγυητικές επιστολές προς το δήμο με αποτέλεσμα ο τελευταίος να μην συγκεντρώνει αρκετά έσοδα. Ωστόσο μετά την παρέμβαση της Λαϊκής Επιτροπής, ο δήμος δεσμεύθηκε να επανασυνδέσει το νερό στα σπίτια όσων δυσκολεύονται να πληρώσουν το λογαριασμό καθώς και να προχωρήσει σε ελαστικούς διακανονισμούς με τους κατοίκους.

ΣΚΑΛΑ ΛΑΚΩΝΙΑΣ
Επιχείρηση - σκούπα σε βάρος μεταναστών εργατών γης

Επιχείρηση - σκούπα πραγματοποίησε την περασμένη Τρίτη η Αστυνομία στη Σκάλα Λακωνίας με στόχο μετανάστες εργάτες γης χωρίς χαρτιά που δουλεύουν στα χωράφια της περιοχής. Σύμφωνα με την Αστυνομία, προσήχθησαν στην Αστυνομική Διεύθυνση 54 Πακιστανοί με πρόσχημα ότι δε διέθεταν έγγραφα εισόδου και παραμονής στην Ελλάδα. Οι συλληφθέντες κρατούνται, προκειμένου να δρομολογηθούν οι διαδικασίες για την απέλασή τους.

Επίσης, συνελήφθησαν δύο Ελληνες, κάτοικοι της περιοχής. Ο ένας επειδή εκμίσθωνε κατάλυμα σε τρεις αλλοδαπούς με το ποσό των 50 ευρώ για τον καθένα και ο άλλος επειδή μετέφερε με το αγροτικό του αυτοκίνητο 17 αλλοδαπούς. Επιπλέον, σχηματίσθηκε δικογραφία σε βάρος δύο ακόμα κατοίκων της περιοχής, οι οποίοι αναζητούνται, γιατί εκμίσθωναν κατάλυμα στους μετανάστες.

Παρεμβάσεις σε όφελος του κεφαλαίου

Ξεκινά τη Δευτέρα ο αρχιτεκτονικός διαγωνισμός «ΑΝΑΣΥΓΚΡΟΤΗΣΗ ΤΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ ΤΗΣ ΑΘΗΝΑΣ ΜΕ ΑΞΟΝΑ ΤΗΝ ΟΔΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ». Αντικείμενο του διαγωνισμού και της σχετικής μελέτης είναι πεζοδρομήσεις (π.χ. Πανεπιστημίου), επέκταση της γραμμής του τραμ (π.χ. από την Αμαλίας μέχρι τα Πατήσια), κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στη γύρω περιοχή. Η ανάπλαση αυτή δεν εξυπηρετεί τα συμφέροντα των εργαζομένων, των αυτοαπασχολούμενων και των μεγαλοεπιχειρηματιών, όπως επιχειρούν να την παρουσιάσουν. Εκατοντάδες εκατομμύρια, εν καιρώ γενικευμένης ανέχειας και φτώχειας για τα πλατιά λαϊκά στρώματα, δε θα δαπανηθούν για να καλυφθούν λαϊκές ανάγκες αλλά για να εξυπηρετηθούν τα συμφέροντα του μεγάλου κεφαλαίου που βλέπει το έργο ως μεγάλη ευκαιρία κερδοφορίας.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ