ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 18 Μάη 2012
Σελ. /32
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Δρομολογούνται νέες φορο-εισπράξεις

Διευρύνονται οι «αστοχίες» του κρατικού προϋπολογισμού. Μπαράζ από χαράτσια μετά τις εκλογές

Μπαράζ από κάθε είδους χαράτσια περιμένουν τα λαϊκά στρώματα αμέσως μετά τις επόμενες εκλογές. Οι αοριστολογίες και γενικόλογες «καταγγελίες» του μνημονίου όχι μόνο αφήνουν στο απυρόβλητο αλλά αντίθετα έρχονται να συγκαλύψουν το μπαράζ των αντιλαϊκών μέτρων μόνιμου χαρακτήρα, που ψήφισαν οι κυβερνήσεις της προηγούμενης περιόδου. Τώρα είναι που ο λαός μπορεί και πρέπει να βγει αποφασιστικά μπροστά, να γυρίσει την πλάτη στα κόμματα του ευρωμονοδρόμου της υποταγής, στις κάλπικες υποσχέσεις τους.

Το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης ομολογεί ανοιχτά και τις διευρυμένες αστοχίες στο μάζεμα των φορολογικών εσόδων προλειαίνοντας το έδαφος για τα επόμενα μέτρα σφοδρής αντιλαϊκής κλιμάκωσης. Αμέσως μετά τις εκλογές οι ιμπεριαλιστικοί Οργανισμοί αποστέλλουν στην Αθήνα τα κλιμάκια της τρόικας, για την επόμενη αξιολόγηση της μέχρι τα σήμερα αντιλαϊκής πολιτικής, για το κλείσιμο των νέων μέτρων που έχουν ετοιμάσει.

Στο χτεσινό Υπουργικό Συμβούλιο ο υπουργός Οικονομικών Γ. Ζανιάς, ενημέρωσε για τις διευρυνόμενες αστοχίες στο μάζεμα των φόρων, τονίζοντας την «ανάγκη» να εισπράξουν άμεσα το 1 δισ. ευρώ της προηγούμενης δόσης από τα δάνεια της τρόικας, που αποδόθηκε κουτσουρεμένη (4,2 δισ. αντί 5,2 δισ. ευρώ). Σύμφωνα με πληροφορίες, τα κρατικά έσοδα για τον τρέχοντα μήνα εμφανίζουν πτώση 15%. Ο υπουργός Οικονομικών θα ενημερώσει επόμενο υπουργικό συμβούλιο για την εξέλιξη των εσόδων και δαπανών, αφού προηγουμένως πάρει αναλυτικά στοιχεία από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους. Αποφασίστηκε να αποστείλουν μέσα στις επόμενες μέρες, τη πρώτη παρτίδα, περί τα 250.000 εκκαθαριστικά του Ενιαίου Τέλους Ακινήτων (ΕΤΑΚ) για το 2009 που ήταν παγωμένα στα συρτάρια της Εφορίας.

Αμέσως μετά τις εκλογές, μαζί με τους λογαριασμούς της ΔΕΗ, στέλνουν τη πρώτη δόση από το χαράτσι πάνω στη λαϊκή κατοικία. Ταυτόχρονα, θα στέλνουν τα εκκαθαριστικά της Εφορίας, προκειμένου να μαζέψουν τους φόρους για τα λαϊκά εισοδήματα του 2011, σαρώνοντας και την τελευταία προσφερόμενη δεκάρα. Με την εκκαθάριση των φετινών φορολογικών δηλώσεων, στέλνουν μαζεμένα τις αναδρομικές παρακρατήσεις, αυτές που δεν «πρόλαβαν» να κάνουν στο 12μηνο του 2011. Ταυτόχρονα, ισχύει η παραπέρα καρατόμηση και κατάργηση «φοροελαφρύνσεων» για τις δαπάνες των νοικοκυριών, που προσδιορίζονται με την εκκαθάριση. Αυτοπασχολούμενοι και μικροεπαγγελματίες, πέρα από το φόρο, πέρα και από το «τέλος αλληλεγγύης», χαρατσώνονται και με το διογκωμένο τέλος επιτηδεύματος. Για το 2012 (στις πόλεις με πληθυσμό πάνω από 200 χιλιάδες) φτάνει στα 500 ευρώ (από 300 ευρώ το 2011) και στα 400 ευρώ (από 300) για τους επαγγελματίες με έδρα σε μικρότερες πόλεις. Το ίδιο χαράτσι μπαίνει και σε μισθωτούς που εξαναγκάζονται να δουλεύουν με το «μπλοκάκι», που τους εμφανίζουν ως ελευθεροεπαγγελματίες. Το χαρατσόχαρτο στέλνεται «πακέτο» με την εκκαθάριση της φορολογικής δήλωσης του 2012.


ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ
Αποχώρησε εκβιάζοντας τους ψηφοφόρους

Με απροκάλυπτους εκβιασμούς, αυτούς με τους οποίους απειλούσαν τον ελληνικό λαό επί 2,5 χρόνια για να εφαρμόσουν την πιο άγρια και βίαιη πολιτική της μεταπολεμικής περιόδου και αμετανόητος ως το τέλος, αποχώρησε από τη θέση του υπουργού Οικονομικών ο Φ. Σαχινίδης, στη διάρκεια της χτεσινής παράδοσης - παραλαβής, που πραγματοποιήθηκε μετά την ορκωμοσία της νέας υπηρεσιακής κυβέρνησης. Θέση υπουργού Οικονομικών ανέλαβε ο μέχρι σήμερα συνεργάτης του Γ. Ζανιάς, πρόεδρος του Συμβουλίου Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων.

Κατά τον Φ. Σαχινίδη, «τα προβλήματα θα λυθούν μόνο αν η χώρα κάνει σωστές επιλογές ανάμεσα σε καθαρές προτάσεις», τις οποίες παρέθεσε υπό μορφή εκβιαστικών διλημμάτων. Διλήμματα που έθεσε ο αποχωρών υπουργός του ΠΑΣΟΚ στο όνομα της διάσωσης της ελληνικής οικονομίας, μιας «διάσωσης» που προϋποθέτει την πλήρη καταστροφή και ολοκληρωτική πτώχευση του λαού. Τα διλήμματα με βάση τα οποία επιχειρεί να εκβιάσει τον κάθε ψηφοφόρο είναι αν:

  • Θέλει να μείνει στο ευρώ ή όχι;
  • Θέλει να διατηρήσει μια θέση μεταξύ των αναπτυγμένων χωρών, ναι ή όχι;
  • Θέλει να γίνει μια χώρα με σταθερή ανάπτυξη που δε θα στηρίζεται στο δημόσιο και ιδιωτικό δανεισμό, ναι ή όχι;
  • Θέλει δίκαιο και σταθερό φορολογικό σύστημα που θα στηρίζει την ανάπτυξη και τις αναγκαίες κοινωνικές παροχές προς τους αδυνάτους, ναι ή όχι;
  • Θέλει το κράτος να επιτελεί το ρυθμιστικό του ρόλο απέναντι στις ανεξέλεγκτες δυνάμεις των αγορών, ναι ή όχι;
  • Θέλει να έχει έναν ισχυρό ανταγωνιστικό και εξωστρεφή ιδιωτικό τομέα, ναι ή όχι;
  • Θέλει το πρόβλημα της ανεργίας να λυθεί από την ανάπτυξη ισχυρής και παραγωγικής ιδιωτικής οικονομίας, με το δημόσιο τομέα που θα υποβοηθεί προς κάθε υγιή επενδυτική πρωτοβουλία, ναι ή όχι;
  • Θέλει ένα υγιές και κεφαλαιακά θωρακισμένο τραπεζικό σύστημα που θα υπηρετεί τις αναπτυξιακές ανάγκες της χώρας, ναι ή όχι;

Με άλλα λόγια, ή συνεχίζουμε τις καταστρεπτικές πολιτικές που έχουν επιβληθεί από την εγχώρια αστική τάξη, την ΕΕ και το ΔΝΤ, οι οποίες πήραν τη μορφή των μνημονίων, ή σε διαφορετική περίπτωση θα πέσει ο ουρανός στο κεφάλι μας...


«ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ»
Αύξηση πωλήσεων και κέρδη εν μέσω κρίσης

Αύξηση τζίρου και σημαντικά κέρδη καταγράφει ο όμιλος ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ το πρώτο τρίμηνο του 2012, κάνοντας λόγο για ισχυρές αντιστάσεις μέσα σε περιβάλλον κρίσης. Ο τζίρος αυξήθηκε κατά 28%, ενώ τα καθαρά κέρδη διαμορφώθηκαν στα 10 εκατ. ευρώ, με τον τομέα της ενέργειας να δίνει σημαντική ενίσχυση στο τελικό θετικό αποτέλεσμα του τζίρου. Αυτή η «λεπτομέρεια» είναι εξαιρετικά σημαντική, καθώς αφορά σε μια περίοδο που διακρίνεται για τις ακραίες και συνεχείς αναφορές στην οικονομική «ασφυξία» που υφίσταται η αγορά ηλεκτρικής ενέργειας και στα «δομικά» προβλήματα που πρέπει να εξαλειφθούν, ώστε να στρωθεί το έδαφος για νέες χρεώσεις στις πλάτες των καταναλωτών.

Ο ...χρυσοχέρης όμιλος, με τη μεγάλη ενεργειακή παρουσία, τα χρέη προς τη ΔΕΗ αρκετών εκατομμυρίων ευρώ - μια διαφορά που σύντομα θα ενταχθεί στη διαδικασία Διαιτησίας της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας - και τις ηλεκτροπαραγωγικές μονάδες που αλλάζουν εύκολα και επωφελώς το νομικό και λειτουργικό τους καθεστώς, κατέγραψε το πρώτο τρίμηνο του 2012 πωλήσεις 358,6 εκατ. ευρώ, έναντι 281,1 εκατ. ευρώ το 2011, με αύξηση 28%.

Τα λειτουργικά κέρδη προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων (EBITDA) διαμορφώθηκαν σε 40,9 εκατ. ευρώ από 43,8 εκατ. ευρώ το αντίστοιχο τρίμηνο του 2011. Τα καθαρά κέρδη μετά από φόρους και δικαιώματα μειοψηφίας διαμορφώθηκαν σε 10 εκατ. ευρώ από 15 εκατ. ευρώ.

Ο τζίρος της θυγατρικής ΜΕΤΚΑ ανήλθε το πρώτο τρίμηνο στα 170,7 εκατ. ευρώ έναντι 162,2 εκατ. ευρώ. Τα καθαρά κέρδη διαμορφώθηκαν σε 23,5 εκατ. ευρώ από 17,7 εκατ. ευρώ.


ΜΕΓΑΛΟΞΕΝΟΔΟΧΟΙ
Οι τουρίστες απαιτούν... ηρεμία

Μετά τους άλλους μεγαλοεπιχειρηματίες του τουρισμού, ήρθε και η σειρά των ξενοδόχων να ζητήσουν μέτρα υπέρ της... ασφάλειας των τουριστών, αναπαράγοντας μια εντελώς αντιδραστική και παρωχημένη αντίληψη άλλων επιχειρηματικών ομάδων που στην πραγματικότητα αξιώνουν ακόμα και την προληπτική καταστολή των εργατικών κινητοποιήσεων και αγώνων, την πλήρη υποταγή στις πολιτικές που φορτώνουν νέα δεινά στις πλάτες των εργαζομένων, μόνο και μόνο για να εξασφαλίσουν αυτοί τα κέρδη τους.

Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ξενοδόχων (ΠΟΞ) κάνει λόγο για «ανεπάρκεια του πολιτικού συστήματος», «μικροκομματικές σκοπιμότητες» και μια κατάσταση που προκαλεί «αγωνία» στον τουριστικό κλάδο. Στο «διά ταύτα», ζητά τη λήψη προληπτικών μέτρων ώστε να καταστεί σαφές ότι «ο επισκέπτης που βρίσκεται οπουδήποτε στην Ελλάδα, δεν αντιμετωπίζει και δεν θα αντιμετωπίσει κανένα πρόβλημα με τη διαμονή του, τις μετακινήσεις του και τις πάσης φύσεως συναλλαγές του»!!!

Στο ίδιο ύφος, δηλώνει ότι πρέπει να γίνει σαφές πως «η επιλογή ενός ξένου πολίτη να επισκεφθεί τη χώρα μας, είναι επιλογή που δεν ενέχει κανενός είδους "κινδύνους" ή "απειλές"», αλλά και ότι από την υπηρεσιακή κυβέρνηση πρέπει να «δοθεί ειδική μέριμνα στις ανάγκες της τουριστικής αγοράς, να διασφαλιστεί η εύρυθμη λειτουργία των δημόσιων υποδομών και να υπάρξει συντονισμός κεντρικού κράτους και οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης».

Φυσικά, η ΠΟΞ ανησυχεί ιδιαίτερα κι αυτή για την ευρωπαϊκή προοπτική της Ελλάδας, ίσως επειδή, όπως εξηγεί, οι αναφορές των ξένων ΜΜΕ σε ενδεχόμενο αποχώρησης δημιουργούν αρνητικό κλίμα που με τη σειρά του βλάπτει τις ...κρατήσεις. Τις τελευταίες ημέρες, λένε, εμφανίστηκε μια νέα υστέρηση στον ρυθμό των κρατήσεων μεταξύ 30% και 50% σε σχέση με το διάστημα πριν από τις εκλογές. Σε Κέρκυρα, Κρήτη, Πελοπόννησο περίπου 50%, σε Κω στο 40%, σε Κυκλάδες και Χαλκιδική στο 30%. Αυτήν την περίοδο, οι κρατήσεις έφταναν τις 110.000 την ημέρα. Ωστόσο, δεν ομολογείται το ενδεχόμενο αύξησης των κρατήσεων τελευταίας στιγμής, όπως λέγονται, από τουρίστες που θα κρίνουν ότι οι διακοπές τους δεν θα... διαταραχθούν.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ