ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 12 Μάη 2012 - 2η έκδοση
Σελ. /24
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΑΡΧΗ ΤΗΣ ΑΘΗΝΑΣ
Κλείνει άλλους 12 παιδικούς σταθμούς

Από παλιότερη κινητοποίηση για τους παιδικούς σταθμούς
Από παλιότερη κινητοποίηση για τους παιδικούς σταθμούς
«

Ενημέρωση για τους Παιδικούς Σταθμούς του Δήμου Αθηναίων» σχεδιάζει να κάνει στην επόμενη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Αθήνας η εκλεγμένη με στήριξη ΠΑΣΟΚ/ΔΗΜΑΡ/Οικολόγων δημοτική αρχή. Στην πραγματικότητα, προωθεί το κλείσιμο άλλων 12 παιδικών σταθμών (ΠΣ) και την κατάργηση 626 θέσεων για παιδάκια, προκαλώντας νέα προβλήματα στις λαϊκές οικογένειες.

Το προηγούμενο διάστημα, η διοίκηση του Δημοτικού Βρεφοκομείου Αθήνας (ΔΒΑ, οργανισμός του δήμου, έχει την ευθύνη για τους ΠΣ) συγκρότησε «Ομάδα Εργασίας» από υπαλλήλους του ΔΒΑ να κάνουν απεικόνιση των κτιριακών δεδομένων των ΠΣ, να κριθεί η «καταλληλότητά» τους ή μη να φιλοξενούν τέτοια υποδομή, να προτείνουν «χωρητικότητες» για κάθε σταθμό. Με πρόσχημα την «ακαταλληλότητα» έκλεισαν οκτώ σταθμοί επί δημαρχίας Κακλαμάνη (στήριξη ΝΔ/ΛΑ.Ο.Σ.), τέσσερις ήδη επί Καμίνη. Ο σχεδιασμός για παραπέρα συρρίκνωση του ΔΒΑ φάνηκε και στον προϋπολογισμό της δημοτικής αρχής για το 2012 (μείον 11 εκατομμύρια στο ΔΒΑ συγκριτικά με τα προϋπολογισθέντα του 2011). Επιπλέον, μεθοδεύται παραπέρα μείωση του προσωπικού του με την επαπειλούμενη απόλυση 425 συμβασιούχων του, με ό,τι συνεπάγεται στη λειτουργία του.

Με βάση τα εισηγητικά τους για το θέμα προωθούν από τις 5.501 θέσεις χωρητικότητας, που, βάσει εγγράφου του ΔΒΑ, είχαν στις 25/7/2011 οι ΠΣ του δήμου, να περιοριστούν στις 4.875 (-626). Ειδικά στο 5ο ΔΔ (Αγ. Ελευθέριος, Ριζούπολη, Πατήσια, Προμπονάς) μειώνουν τις «προτεινόμενες» θέσεις στους ΠΣ κατά 298!

Με διάφορα προσχήματα «ακαταλληλότητας», για την οποία ευθύνονται οι ίδιοι (υπάρχουν σχέδια οικοδόμησης ΠΣ τουλάχιστον από το 1985, όλα έμειναν στα χαρτιά με ευθύνη κυβερνήσεων και δημοτικών αρχών ΠΑΣΟΚ/ΝΔ) εισηγούνται να κλείσουν οι εξής σταθμοί:

-- Στο 1ο ΔΔ ο 7ος Εξαρχείων, μισθωμένος, φιλοξενεί σήμερα 34 παιδιά. Η πρόταση είναι του χρόνου να στιβαχτούν στους ΠΣ στις οδούς Μαυρομιχάλη και Νοταρά.

-- Στο 2ο ΔΔ ο 10ος στην οδό Ευφορίωνος 13, μισθωμένος, φιλοξενεί σήμερα 40 παιδιά. Γνωματεύουν ότι του χρόνου «τα παιδιά μπορούν να φιλοξενηθούν σε γειτονικούς σταθμούς».

-- Στο 3ο ΔΔ ο 11ος στην Αιγαλέων 8, με 22 παιδιά φέτος. Τα στέλνουν στον ΠΣ της Σπ. Πάτση που παραμένει κλειστός για επισκευές. Επίσης, ο 13ος στην Αρίστωνος 11, με 26 παιδιά φέτος. Τα στέλνουν στον ΠΣ της Θεσπιέων.

-- Στο 4ο ΔΔ ο 8ος στην Επιδαύρου 69, μισθωμένος, με 38 παιδιά φέτος. Τα στέλνουν στον 1ο ΠΣ στην Ακαδημία Πλάτωνος Α' που παραμένει κλειστός για επισκευές. Επίσης, ο 9ος στην Μετρών 22, μισθωμένος, με 40 παιδιά φέτος. Τα στέλνουν στον 12ο ΠΣ στην Ιωαννίνων 81.

-- Στο 5 ΔΔ μειώνουν δραματικά την «προτεινόμενη» χωρητικότητα κάποιων σταθμών. Παράγοντες του ΔΒΑ τονίζουν ότι με πρόσχημα τον μικρό αριθμό παιδιών, αργά ή γρήγορα θα τους κλείσουν. Π.χ. στον 5ο στην Ηρακλείου 58, μισθωμένος, από 60 παιδιά που φιλοξενεί σήμερα, του μειώνουν την χωρητικότητα στα 16. Στον 8ο στη Ροστάν 28, μισθωμένος, μειώνουν τη χωρητικότητα από 62 σε 25. Στον 11ο στην Νεϊγύ 62, τη μειώνουν από 54 σε 14. Στον 14ο στην Αμασίου 19 τη μειώνουν από 53 σε ...8.

-- Στο 7 ΔΔ ο 12ος στην Ευσταθίου 12, μισθωμένος, με 20 παιδιά φέτος. Του χρόνου μετά την προτεινόμενη «αναστολή λειτουργίας» τα στέλνουν στον ΠΣ της Λάμψα Α'. Επίσης, ο 13ος στην Κολχίδος 7, μισθωμένος, με 19 παιδιά φέτος. Του χρόνου μετά την προτεινόμενη «αναστολή λειτουργίας» τα στέλνουν στον ΠΣ της Αλάστωρος.

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΔΗΜΩΝ ΝΟΜΟΥ ΛΑΡΙΣΑΣ
Καλεί σε Γενική Συνέλευση για τους παιδικούς σταθμούς

Ο Σύλλογος Υπαλλήλων Δήμων Ν. Λάρισας καλεί τους εργαζόμενους όλων των παιδικών σταθμών του Δήμου Λάρισας σε Γενική Συνέλευση στις 16 Μάη, για να μπουν στον αγώνα, απαιτώντας: Να γίνουν άμεσα προσλήψεις μόνιμου προσωπικού που να καλύπτει όλες τις ανάγκες και ειδικότητες. Να αυξηθεί η χρηματοδότηση από κρατικό προϋπολογισμό - Δημοτική Αρχή και να καταργηθούν τα τροφεία, καμία πληρωμή από τους γονείς. Να ιδρυθούν άμεσα νέοι Παιδικοί Σταθμοί ώστε να γίνονται δεκτά όλα τα παιδιά που κάνουν αίτηση, χωρίς όρους και προϋποθέσεις.

Σε ανακοίνωση που εξέδωσε το ΔΣ του Συλλόγου αναφέρει: «Η κατάσταση που επικρατεί στους Παιδικούς Σταθμούς του Δήμου Λαρισαίων είναι εκρηκτική και επικίνδυνη. Η Δημοτική Αρχή αντιμετώπισε από το ξεκίνημα της χρονιάς (το Σεπτέμβρη του 2011) τη λειτουργία των Παιδικών Σταθμών όπως συνηθίζει τα τελευταία χρόνια, με εργασιακές σχέσεις (δίμηνα), που φτάνουν το 50% του συνόλου των εργαζομένων, δημιουργώντας έτσι νέες στρατιές συμβασιούχων με απρόβλεπτες συνέπειες για τους εργαζόμενους, που αμείβονται με ψίχουλα, αλλά και αρνητικές συνέπειες στην ψυχοκοινωνική εξέλιξη των παιδιών, με την εναλλαγή εργαζομένων κάθε δύο μήνες. Τους τελευταίους μήνες το πρόβλημα πήρε μεγαλύτερη διάσταση από τη σοβαρή έλλειψη προσωπικού.

Για να αντιμετωπισθεί το τόσο σοβαρό πρόβλημα από τη Δημοτική Αρχή, γίνονται μετακινήσεις εργαζομένων από άλλες κοινωφελείς υπηρεσίας του Δήμου (με αποτέλεσμα να υπολειτουργούν και αυτές), με άσχετες ειδικότητες, μετατρέποντας τους Παιδικούς Σταθμούς σε παιδοφυλακτήρια. Η έλλειψη προσωπικού προκαλεί την υπερεντατικοποίηση της δουλειάς των εργαζομένων, με όποιο "τίμημα", καθώς και τον αυταρχισμό από τη Διεύθυνση της Υπηρεσίας, προκειμένου οι ελάχιστοι εργαζόμενοι να φέρουν σε πέρας όλες τις ανάγκες, αλλά και εκδηλώσεις εκτός ωραρίου, Κυριακές κλπ.».

Τη Δευτέρα η δίκη του Γιάννη Βουτσινά

Τη Δευτέρα, 14 Μάη, δικάζεται ύστερα από αρκετές αναβολές της δίκης, ο Γιάννης Βουτσινάς, επειδή τον Ιούλη του 2007 στο κέντρο της Αθήνας, διαμαρτυρήθηκε για τη βάναυση και εξευτελιστική μεταχείριση από αστυνομικούς της Ομάδας «Ζήτα», ενός άγνωστου σε αυτόν, χρήστη ναρκωτικών ουσιών. Η αυτονόητη παρέμβαση του Γ. Βουτσινά που ζήτησε να σταματήσει η κακομεταχείριση του χρήστη, είχε ως αποτέλεσμα τη σύλληψη και κράτησή του για μία νύχτα στο ΑΤ Ακρόπολης και στη συνέχεια την ποινική δίωξή του, με κατασκευασμένες κατηγορίες για αντίσταση και άλλα αδικήματα κατά των αστυνομικών.

Την απαράδεκτη συμπεριφορά της αστυνομίας έχουν καταδικάσει ο Σύλλογος Γονέων και Φίλων του «18 ΑΝΩ», το Εθνικό Συμβούλιο Κατά των Ναρκωτικών, η Πανελλαδική Συντονιστική Επιτροπή Φορέων Κατά των Ναρκωτικών, η Επιτροπή Εργαζομένων στο «18 ΑΝΩ», η Ενωση Ηλεκτροτεχνιτών Νομού Αττικής, εργατικά σωματεία.

Η δίκη του θα γίνει στα Δικαστήρια της πρώην Σχολής Ευελπίδων (κτίριο 7- αίθουσα 3), στις 9 το πρωί. Η «Δημοκρατική Συσπείρωση για τις Λαϊκές Ελευθερίες και την Αλληλεγγύη», που έχει αναλάβει και τη νομική υπεράσπισή του, καλεί τους εργαζόμενους και τους νέους να εκφράσουν την αλληλεγγύη τους.

ΔΗΜΟΣ ΑΘΗΝΑΣ
Επιστρέφουν τα παρκόμετρα

Επιστρέφει η ελεγχόμενη στάθμευση στο Δήμο Αθήνας από την ερχόμενη Τετάρτη 16 Μάη. Το σύστημα είχε παύσει να λειτουργεί εδώ και δυο μήνες καθώς το Ελεγκτικό Συνέδριο εξέταζε τη νομιμότητα της σύμβασης με ιδιωτική εταιρεία και υπήρξε πρόβλημα με την εκτύπωση των εισιτηρίων.

Συγκεκριμένα, η σύμβαση εταιρείας που είχε αναλάβει τη διαχείριση του συστήματος για μια πενταετία, έληξε τον Ιούλη 2011. Επεκτάθηκε με απόφαση της πλειοψηφίας του δημοτικού συμβουλίου και ταυτόχρονη αύξηση της αμοιβής του αναδόχου. Οι δυο αυτές ενέργειες, προκάλεσαν την επέμβαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου, το οποίο τελικά αποδέχθηκε τη νομιμότητα της σύμβασης με απευθείας ανάθεση, αλλά όχι με αναδρομική ισχύ. Ακολούθως η δημοτική αρχή αποφάσισε να λειτουργήσει την ελεγχόμενη στάθμευση η ΔΑΕΜ (εταιρεία πληροφορικής του Δήμου). Σε κάθε περίπτωση, σε μια περίοδο όπου η λαϊκή οικογένεια υποφέρει από την επίθεση στο εισόδημα και τα δικαιώματά της, η δημοτική αρχή φέρνει νέα χαράτσια εκμεταλλευόμενη το δημόσιο χώρο.

ΠΕΚΑΜ
Προσκύνημα στη Μακρόνησο

Την Κυριακή 27 Μάη 2012 θα πραγματοποιηθεί η καθιερωμένη χρονιάτικη επίσκεψη - προσκύνημα στη Μακρόνησο που διοργανώνει η Πανελλήνια Ενωση Κρατουμένων Αγωνιστών (ΠΕΚΑΜ).

Η Αναχώρηση με το πλοίο «ΜΑΡΜΑΡΙ» θα γίνει από το Λαύριο (κεντρικό λιμάνι), ώρα 8.45 το πρωί και η επιστροφή από Μακρόνησο στο Λαύριο ώρα 1 μ.μ. Η μετάβαση στο Λαύριο, από Αθήνα, θα γίνει με πούλμαν της ΠΕΚΑΜ που θα φύγουν στις 6.45 το πρωί.

Για συμμετοχή και θέση στα πούλμαν, οι ενδιαφερόμενοι πρέπει να τηλεφωνούν στο 210.3247.820 (γραφεία ΠΕΚΑΜ).

«Εφυγε» η σ. Ζωή Κοτσόκολου

«Εφυγε» χτες το πρωί σε ηλικία 90 χρόνων η συντρόφισσα Ζωή Κοτσόκολου, μέλος του ΚΚΕ, από την Πάτρα. Η Ζωή Κοτσόκολου μαζί με τον άντρα της Φώτη παραχώρησαν πριν από πολλά χρόνια οικόπεδο με παλαιό κτίσμα στην οδό 12ου Συντάγματος, στη λαϊκή γειτονιά των «Ταμπαχάνων» στην Πάτρα, ώστε να αξιοποιηθεί για την ανέγερση των ιδιόκτητων γραφείων της Επιτροπής Περιοχής Πελοποννήσου του ΚΚΕ, όπως κι έγινε το 2010. Η κηδεία της θα είναι πολιτική και θα πραγματοποιηθεί σήμερα Σάββατο στις 12 το μεσημέρι, στο ισόγειο του κτιρίου των γραφείων της ΚΟ Πελοποννήσου του ΚΚΕ (οδός 12ου Συντάγματος 34).



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ