ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 12 Μάη 2012 - 2η έκδοση
Σελ. /24
Επαγρύπνηση και ετοιμότητα

Απ' άκρη σ' άκρη στην «Ευρώπη της ευημερίας των λαών» απλώνονται τα συσσίτια. Και ομολογείται, πια, ότι η καπιταλιστική κρίση είναι πανταχού παρούσα. Και την ώρα που ο Ομπάμα πλασάρει την πολιτική του ως λύση, τα στοιχεία για την παγκόσμια καπιταλιστική οικονομία μαρτυρούν πως είτε η περίφημη ανάκαμψη είναι αναιμική (ΗΠΑ) είτε πως η κρίση αγκαλιάζει και τους πλέον ισχυρούς (Κίνα).

Σ' αυτό το διεθνές πλαίσιο, οι ντόπιοι υπερασπιστές της ΕΕ και της Ευρωζώνης, «αριστεροί» και «δεξιοί», επιμένουν να μιλούν για αυτούς ή τους άλλους χειρισμούς που δήθεν θα φέρουν την ανάκαμψη.

Οι δηλώσεις, ειδικά από τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ που έχουν αναλάβει πρωταγωνιστικό ρόλο στον εγκλωβισμό πλατιών λαϊκών μαζών ώστε να αποτραπεί πάση θυσία η ριζοσπαστικοποίηση των συνειδήσεων, είναι μια στο καρφί και μια στο πέταλο.

Χτες ήταν ο Δραγασάκης που ωμά δήλωσε πως «το θέμα δεν είναι το μνημόνιο», ενώ υποτίθεται πως κεντρική θέση του ΣΥΡΙΖΑ είναι η κατάργηση του μνημονίου. Προχτές ήταν ο ίδιος ο Τσίπρας που με την επιστολή του στην ΕΕ έκανε γαργάρα όσα λέει στο εσωτερικό της χώρας περί κατάργησης του μνημονίου. Και την ίδια ώρα η Βαλαβάνη στον ΣΚΑΪ επί ένα δίωρο χτες επαναλάμβανε πως παραμένει στόχος η κατάργηση του μνημονίου.

Πρέπει να 'χει κάποιος ικανότητες χαρτοπαίχτη για να μπορεί στοιχειωδώς να τους παρακολουθεί στο τζογάρισμα που κάνουν μια εδώ και μια εκεί.

Μόνο που η ζωή των ανθρώπων δεν είναι τζόγος. Χτες, για παράδειγμα, η ΔΕΗ ζήτησε έγκριση για να αυξήσει την εγγύηση στους λογαριασμούς ρεύματος έτσι που να φτάσει σε ύψος ίσο με την αξία κατανάλωσης ρεύματος έξι μηνών! Πρόκειται για νέο τρελό χαράτσι και πάει να περάσει στα μουλωχτά την ώρα που ήδη στο όνομα των κρατικών εσόδων αυξάνει και η πίεση για διακοπές ρεύματος προκειμένου να πιεστούν οι καταναλωτές που δεν πληρώνουν το χαράτσι, να το πληρώσουν.

***

Μόλις πέντε μέρες πριν η ΚΕ του ΚΚΕ σημείωνε ότι «κανένα σύνθημα διαπραγμάτευσης ή αναδιαπραγμάτευσης δεν ακουμπά στο ελάχιστο τις οξυμένες ανάγκες των εργαζομένων και ανέργων», τόνιζε ότι ο λαός δεν πρέπει να κρατήσει στάση αναμονής μπροστά στις διεργασίες για τον σχηματισμό κυβέρνησης και ότι η επιχειρούμενη αναπαλαίωση του πολιτικού συστήματος πρέπει να συναντήσει τη λαϊκή επαγρύπνηση και ετοιμότητα με τη μαζική οργάνωση και πάλη παντού για την απόκρουση των νέων μέτρων που έρχονται.

Μόλις προχτές, επίσης, η Γενική Γραμματέας της ΚΕ του ΚΚΕ τόνισε ότι πρέπει να σταματήσει η κοροϊδία του λαού με τις «διερευνητικές» και να μην εγκλωβισθεί σε κάλπικα διλήμματα όπως «Ευρώ ή δραχμή» αφού και με ευρώ και με δραχμή ο λαός θα είναι εξαθλιωμένος, «Ελληνική ή ευρωπαϊκή λύση», γιατί το ζήτημα κρίνεται στην ταξική πάλη πρώτα μέσα στην Ελλάδα, «Λιτότητα ή ανάπτυξη», γιατί ο δρόμος της καπιταλιστικής ανάπτυξης συνεπάγεται τη λιτότητα, «Δεξιά ή αριστερά ή μνημόνιο - αντιμνημόνιο», διλήμματα που συσκοτίζουν τις πραγματικές αντιθέσεις.

***

Οι εξελίξεις που συνοδεύουν την όξυνση της καπιταλιστικής κρίσης και αποκαλύπτουν τα αδιέξοδα της καπιταλιστικής διαχείρισης, επιβεβαιώνουν και την εκτίμηση του ΚΚΕ για ένταση της προσπάθειας του πιο σκληρού πυρήνα της αστικής τάξης για να δεχτεί ο λαός διάφορα πολιτικά υποκατάστατα πριν δυναμώσει και μαζικοποιηθεί ο εργατικός λαϊκός ριζοσπαστισμός, η οργάνωση και λαϊκή αυτενέργεια, για να ανακόψουν έγκαιρα την όξυνση της ταξικής πάλης, το δυνάμωμα της ταξικής συνείδησης και τη συσπείρωση δυνάμεων που έχουν συμφέρον να έρθουν σε ρήξη με τα μονοπώλια και τον ιμπεριαλισμό.

Στην κατεύθυνση αυτή βιάζονται να περάσουν στις λαϊκές συνειδήσεις τη θέση ότι υπάρχει «ρεύμα αλλαγής» στην ΕΕ. Σπέρνουν αυταπάτες για «αλλαγές στο παραγωγικό μοντέλο», φροντίζοντας παράλληλα να ξορκίζουν τις σοσιαλιστικές σχέσεις παραγωγής (Λαπαβίτσας χτες στον ΣΚΑΪ).

Οι ευθύνες, ειδικά των δυνάμεων του οπορτουνισμού, που τα δίνουν όλα για να κρατήσουν καθηλωμένο το λαό να περιμένει από τα πάνω λύση μέσα από κάποιες διαπραγματεύσεις, είναι πράγματι ιστορικών διαστάσεων.

***

Το γεγονός ότι τόσο γρήγορα επιβεβαιώνονται για μια ακόμα φορά οι θέσεις και εκτιμήσεις του ΚΚΕ, προκαλούν έναν εκνευρισμό στο επιτελείο του ΣΥΡΙΖΑ σε σημείο που μια από τις κυρίες του επιτελείου του να ζητάει χτες - μέσα από τον ραδιοσταθμό τους - να πάει το ΚΚΕ να βάλει υποψηφιότητα στη ...βόρεια Κορέα (πάλι καλά, η ίδια πριν από είκοσι χρόνια ζητούσε απλά τη διάλυση του ΚΚΕ). Την ίδια ώρα άλλο στέλεχός τους, μέσα από το site του Λαφαζάνη, δήλωνε ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ θα εξακολουθήσει να έχει τεντωμένο το χέρι της συνεργασίας προς το ΚΚΕ» νομίζοντας πως θα συνεχίσουν να εγκλωβίζουν λαϊκές δυνάμεις στην «ενότητα» στην υποταγή.

Για τους κομμουνιστές η ετοιμότητα και εύστοχη προσαρμογή σε κάθε στροφή του αγώνα είναι η απαίτηση της στιγμής. Οπως και η άμεση δράση στο βαθμό που δεν προκύψει κυβέρνηση συνεργασίας και προκηρυχτούν νέες εκλογές που θα επαναφέρουν ακόμα πιο ισχυρά εκλογικά διλήμματα και πιο ισχυρές αυταπάτες.


ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ:
Θανάσης ΛΕΚΑΤΗΣ


ΜΟΙΡΑΣΜΕΝΟΙ ΡΟΛΟΙ

ΣΥΜΦΩΝΟΥΝ: «Το μήνυμα αποδοκιμασίας του Μνημονίου στην κάλπη από τον ελληνικό λαό καθιστά επιτακτική την ανάγκη επαναδιαπραγμάτευσης των όρων του. Το είχε ζητήσει από την αρχή η Νέα Δημοκρατία, επιμένοντας ότι υπάρχουν περιθώρια για αλλαγή της αδιέξοδης συνταγής ακραίας λιτότητας. Το ίδιο λέει τώρα, ουσιαστικά, και ο Αλέξης Τσίπρας στην επιστολή του προς τους Ευρωπαίους αξιωματούχους, κάνοντας λόγο για επανεξέταση του πλαισίου της υπάρχουσας στρατηγικής, ώστε να αντιστραφούν η λιτότητα και η ύφεση» (από το κύριο άρθρο στον ΕΛΕΥΘΕΡΟ ΤΥΠΟ).

ΤΑ ΒΡΙΣΚΟΥΝ: «Με την ψήφο της, η πλειονότητα των Ελλήνων δεν εξέφρασε απλώς την οργή της για τη σκληρή λιτότητα του Μνημονίου. Απαίτησε επίσης από τα κόμματα να συνεργαστούν, ώστε να παραμείνει η χώρα στο ευρώ, αλλά και να αλλάξει η "συνταγή" της τρόικας. Ο Αλέξης Τσίπρας έστειλε χθες μια επιστολή προς τους κορυφαίους της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Σε αντίθεση με τα όσα είπε προχθές μιλώντας στους βουλευτές του, δεν κάνει λόγο για "καταγγελία του Μνημονίου" αλλά για "συνολική επανεξέταση της στρατηγικής" για τη χώρα μας. Κάτι που θα μπορούσαν ανέτως να προσυπογράψουν οι άλλοι πολιτικοί αρχηγοί» (από το κύριο άρθρο στα ΝΕΑ).

ΜΝΗΜΟΝΙΟ; ΠΟΙΟ ΜΝΗΜΟΝΙΟ; «Αχρωμη επιστολή Τσίπρα προς τους Ευρωπαίους αξιωματούχους. Η ανάγκη "να επανεξεταστεί ολόκληρο το πλαίσιο της υπάρχουσας στρατηγικής" είναι η σκληρότερη επισήμανση προς τους Ευρωπαίους αξιωματούχους στη σχετική επιστολή του Αλέξη Τσίπρα» (στο ΕΘΝΟΣ).

ΤΟ ΓΟΡΓΟΝ: «Κάθε μέρα που περνά χωρίς αποτέλεσμα ενισχύει την πεποίθηση ότι η Ελλάδα έχει εισέλθει στη φάση πολιτικής αστάθειας. Πολύ περισσότερο μάλιστα όταν όλοι αντιλαμβάνονται ότι η διαχείριση των διερευνητικών εντολών είναι καθαρά εκλογική και δεν πρόκειται να φέρει αποτέλεσμα. Αλλά αν είναι έτσι, το καλύτερο που έχουν να κάνουν οι πολιτικοί αρχηγοί είναι να τελειώνουν μια ώρα αρχύτερα. Το γοργόν και χάριν έχει. Ας πάμε με διαδικασίες εξπρές σε νέες εκλογές ώστε όσο το δυνατόν γρηγορότερα να επιλυθεί, (όπως επιλυθεί) το πολιτικό πρόβλημα και να βαδίσει η χώρα όποιο δρόμο επιλέξει. Καθυστερήσεις και παιγνιδάκια δεν επιτρέπονται πλέον. Τα πληρώσαμε πολύ ακριβά έως τώρα, φθάνει πια!» (από το ΒΗΜΑ).

ΤΑ ...ΕΞΑΣΤΗΛΑ

ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: ΠΑΡΑΠΛΑΝΗΤΙΚΑ ΔΙΛΗΜΜΑΤΑ και κοροϊδία με τις εντολές

ΗΜΕΡΗΣΙΑ: Καθολική απαίτηση για νέα κυβέρνηση

Η ΒΡΑΔΥΝΗ: Παζάρια σε Αθήνα και Ευρώπη

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: Κορώνα γράμματα για κυβέρνηση ή εκλογές

Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: Χαραμάδα ευκαιρίας η πρόταση Κουβέλη

Ο ΛΟΓΟΣ: Οικουμενική αλλά και με Τσίπρα

ΤΑ ΝΕΑ: Ο Αλέξης πίσω από τις λέξεις

ΑΥΡΙΑΝΗ: Σαρώνει ο Τσίπρας

ΑΥΓΗ: Αριστερό άλλοθι ψάχνουν ΠΑΣΟΚ - ΝΔ

ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ: Τα κλειδιά στον Κουβέλη

ΕΘΝΟΣ: Βήμα εμπρός από Βενιζέλο και Κουβέλη

Η ΝΙΚΗ: Τι μισθούς θα παίρνουμε αν γυρίσουμε στη δραχμή

ΥΠΟ-ΓΡΑΜΜΙΣΕΙΣ
Συσσίτια, έχουν δεν έχουν μνημόνιο

Ολο και περισσότεροι άνθρωποι στην Ευρώπη καταφεύγουν πλέον σε συσσίτια για να μπορέσουν να επιβιώσουν, γεγονός που δείχνει τη δραματική κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει ένα μεγάλο κομμάτι του ευρωπαϊκού πληθυσμού. Το φαινόμενο είναι ιδιαίτερα έντονο και στην Ολλανδία, όπου, σύμφωνα με σχετικό άρθρο του Bloomberg, υπάρχουν πλέον 135 τράπεζες τροφίμων που προσπαθούν να βοηθήσουν όσους επιβιώνουν με λιγότερα από 180 ευρώ το μήνα. Σύμφωνα με τους οργανωτές, τα αιτήματα για επισιτιστική βοήθεια αυξήθηκαν 20% κατά το πρώτο τρίμηνο. Σε πολλές πόλεις της Γηραιάς Ηπείρου, το φαινόμενο έχει λάβει δραματικές διαστάσεις, καθώς προσπαθούν να τα βγάλουν πέρα με τη μεγαλύτερη κάμψη στα επίπεδα ευημερίας από το Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο. Σύμφωνα με στοιχεία που δόθηκαν στη δημοσιότητα την περασμένη βδομάδα, η ανεργία στην Ευρωζώνη αυξήθηκε στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων 15 και πλέον ετών, τον Απρίλιο, και η οικονομία της περιοχής συρρικνώθηκε για δεύτερη φορά την τελευταία τριετία.

Απ' άκρη σ' άκρη σ' όλη την Ευρώπη

(...) οι Ευρωπαίοι αναγκάζονται εκ των συνθηκών να αλλάξουν δουλειά, σπίτι και συνήθειες για να τα βγάλουν πέρα με τις χαμηλότερες αμοιβές, τις αλλαγές που γίνονται στις αγορές και την επιβράδυνση των οικονομιών. Τα ίδια προβλήματα απασχολούν και τους κατοίκους της πρωτεύουσας της Ολλανδίας, μιας χώρας με πιστοληπτική ικανότητα «ΑΑΑ», αλλά και τους κατοίκους της Λιόν, του Δουβλίνου και της Βαλένθια. «Πρέπει να προσαρμοστούμε σε κάτι που για την ώρα ονομάζουμε κρίση, αλλά σύντομα θα γίνει κανόνας», δηλώνει ο Ramon Congost Valles, 62 ετών, διευθύνων σύμβουλος του ινστιτούτου κατασκευαστικής τεχνολογίας της Βαλένθια.

Στο χορό της κρίσης όλοι οι ισχυροί

(...) Οι κατώτερες του προσδοκώμενου εξαγωγές αλλά και εισαγωγές της Κίνας τον Απρίλιο ενισχύουν τα σενάρια πως η δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία του πλανήτη ενδεχομένως οδεύει σε σημαντική επιβράδυνση. Η παγκόσμια οικονομία θα χάσει - στην περίπτωση που δεν υπάρξουν νέα μέτρα από το Πεκίνο - τον κινητήριο μοχλό ανάπτυξής της τα τελευταία χρόνια, την ώρα που οι φόβοι για την πορεία της Ευρωζώνης έχουν αναζωπυρωθεί, και τα στοιχεία από τις ΗΠΑ δείχνουν εύθραυστη ανάπτυξη. Ενδεχόμενη συνεχής επιβράδυνση των ρυθμών ανάπτυξης της κινεζικής οικονομίας θα δημιουργούσε σοβαρά προβλήματα σε πολλές άλλες οικονομίες. Ιδιαίτερα «εκτεθειμένες» είναι οι χώρες που εξάγουν εμπορεύματα, όπως χάλυβα και πετρέλαιο, και εξαρτώνται από την ακόρεστη ζήτηση των κινεζικών εργοστασίων για πρώτες ύλες» (τα ρεπορτάζ στην ΗΜΕΡΗΣΙΑ).



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ