ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 22 Μάη 2012
Σελ. /32
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΥΝΟΔΟΣ ΚΟΡΥΦΗΣ ΤΟΥ ΝΑΤΟ
Χιλιάδες διαδηλωτές ενάντια στο φονικό μηχανισμό

Οι ηγέτες των ιμπεριαλιστικών χωρών αποφάσισαν να ...αποχωρήσουν μένοντας στο Αφγανιστάν και ταυτόχρονα σχεδιάζουν νέους τρόπους επιβολής της πολιτικής του κεφαλαίου

Χιλιάδες κόσμου ενάντια στο ΝΑΤΟ διαδήλωσαν την Κυριακή
Χιλιάδες κόσμου ενάντια στο ΝΑΤΟ διαδήλωσαν την Κυριακή
ΣΙΚΑΓΟ.--

Παρά τον ιδιότυπο στρατιωτικό νόμο που έχει επιβληθεί, παρά τις προληπτικές συλλήψεις που ξεκίνησαν από την προηγούμενη Δευτέρα ως μήνυμα κατατρομοκράτησης, δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι διαδήλωσαν «ενάντια στην πολεμική μηχανή του ΝΑΤΟ», την Κυριακή στο Σικάγο, ημέρα της έναρξης της διήμερης 25ης Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ.

Οι δρόμοι της αμερικανικής μεγαλούπολης και ιδιαίτερης «πολιτικής» πατρίδας του προέδρου Μπαράκ Ομπάμα, κατακλύστηκαν από διαδηλωτές, που ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα πολλών οργανώσεων, και στους οποίους φυσικά δεν επιτράπηκε να πλησιάσουν στο συνεδριακό κέντρο όπου συνεδρίαζαν μέχρι χτες οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων των 28 χωρών - μελών του ΝΑΤΟ και των χωρών που συμμετέχουν στην επιχείρηση στο Αφγανιστάν.

Μία από τις πλέον χαρακτηριστικές σκηνές των διαδηλώσεων ενάντια στο ΝΑΤΟ ήταν η κίνηση που έκαναν περίπου 50 βετεράνοι του στρατού των ΗΠΑ που συμμετείχαν στη διαδήλωση, όταν πέταξαν στο δρόμο τα μετάλλια που είχαν λάβει ως μια ενέργεια, που είπαν, απόρριψης των ιμπεριαλιστικών πολέμων στο Ιράκ και στο Αφγανιστάν. Σύμφωνα με την εφημερίδα Chicago Tribune οι συγκρούσεις μεταξύ αστυνομίας και διαδηλωτών ξέσπασαν αργά το απόγευμα της Κυριακής τοπική ώρα, στη λεωφόρο Μίσιγκαν, όπου δόθηκαν μάχες σώμα με σώμα, καθώς η αστυνομία ήταν αποφασισμένη να κρατήσει το πλήθος μακριά από το συνεδριακό κέντρο όπου πραγματοποιείτο η Σύνοδος του ΝΑΤΟ.

Αρκετοί διαδηλωτές τραυματίστηκαν κατά τη διάρκεια των συγκρούσεων από άντρες της αστυνομίας που, σύμφωνα με τις πληροφορίες, τους χτυπούσαν ανελέητα με τα γκλομπ στο κεφάλι. Ο ακριβής αριθμός δεν είναι ακόμη γνωστός, αν και οι αστυνομικές αρχές έσπευσαν να αναφέρουν ότι μεταξύ των τραυματιών είναι τέσσερις αστυνομικοί, ενώ έχουν γίνει τουλάχιστον 45 συλλήψεις. Χτες νέα διαδήλωση πραγματοποιήθηκε.

Στο επίκεντρο οι επεμβάσεις της λυκοσυμμαχίας

Στο μεταξύ, εντός του συνεδριακού κέντρου ΜακΚόρμικ το ζήτημα του ιμπεριαλιστικού πολέμου στο Αφγανιστάν κυριάρχησε.

Η απόσυρση των ΝΑΤΟικών κατοχικών δυνάμεων από το Αφγανιστάν που θα ανοίξει το δρόμο για την αποχώρηση των περίπου 130.000 ξένων στρατιωτών από τη χώρα και η πλήρης μετάβαση όλων των αρμοδιοτήτων ασφαλείας στις αφγανικές δυνάμεις κυριάρχησε.

Το ΝΑΤΟ θα μεταβιβάσει την ευθύνη για την ασφάλεια «έως τα μέσα του 2013» στις αφγανικές δυνάμεις ασφαλείας που θα καταστούν ο κύριος υπεύθυνος για την ασφάλεια, ενώ το ΝΑΤΟ θα περάσει σε έναν ενισχυτικό ρόλο μέχρι την απόσυρση των διεθνών στρατευμάτων από το Αφγανιστάν, στα τέλη του 2014, αναφέρεται στην τελική διακήρυξη της Συνόδου.

Σύμφωνα με το τελικό ανακοινωθέν, η αποστολή των ΝΑΤΟικών «θα εξελιχθεί όλο και περισσότερο σε μια αποστολή εκπαίδευσης, παροχής συμβουλών και βοήθειας» ενώ σημειώνεται ότι η «γραμμή» των ΗΠΑ, είναι η επίτευξη «διμερών συμφωνιών» για την παραμονή των ιμπεριαλιστικών στρατευμάτων επ' αόριστο. Σε αυτό το πλαίσιο «οδικό χάρτη», γίνεται και η συμφωνία ΗΠΑ και κυβέρνησης Χαμίντ Καρζάι για την παραμονή «συγκεκριμένου αριθμού αμερικανικών δυνάμεων» και μετά το 2014, σημειώνει το ΝΑΤΟ...

Στην ίδια διακήρυξη, οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων των κρατών της Συμμαχίας καλούν το Πακιστάν να ανοίξει εκ νέου τις οδούς ανεφοδιασμού για τις αυτοκινητοπομπές της στρατιωτικής συμμαχίας στο Αφγανιστάν «το συντομότερο δυνατό».

Το ζήτημα του εκ νέου ανοίγματος των πακιστανικών αυτοκινητοδρόμων είναι στρατηγικής σημασίας για τη σταδιακή απεμπλοκή του ΝΑΤΟ από το Αφγανιστάν και έχει περιέλθει σε αδιέξοδο λόγω και του κόστους των διοδίων που απαιτούνται από το Πακιστάν, που θεωρούνται «απαράδεκτα» από τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Στη σύνοδο δεν έλειψαν τα «παράπονα» των ΗΠΑ, που ζητούν μεγαλύτερη «δέσμευση» ειδικά από τη Γερμανία και χώρες της ΕΕ.

Αλλα θέματα της ατζέντας των συνομιλιών ήταν η αντιπυραυλική ασπίδα και η «έξυπνη άμυνα», ζητήματα που προκαλούν σοβαρές εντάσεις του ΝΑΤΟ με τη Ρωσία αλλά απολύτως αναγκαία κατά τον ΓΓ Αντερς Φογκ Ράσμουσεν, προκειμένου να διασφαλιστεί «η ασφάλεια σε μια εποχή λιτότητας»... Ταυτόχρονα, συνεχίζοντας την επιθετική στρατηγική της προηγούμενης Συνόδου της Λισαβόνας, οι ιμπεριαλιστές ηγέτες επιβεβαίωσαν το ρόλο του «χωροφύλακα» όλου του πλανήτη για τη λυκοσυμμαχία. Αναφέρθηκαν ξανά τα προσχήματα οι κυβερνοεπιθέσεις, πειρατεία, «τρομοκρατία», διάδοση των βαλλιστικών και πυρηνικών όπλων, «ενεργειακή ασφάλεια», κλιματικές αλλαγές, μετανάστευση, έλλειψη νερού κ.ά.

ΣΥΝΟΔΟΣ «G8»
Στοχοπροσήλωση στην επίθεση στους λαούς

Η εμφανής δυσκολία διαχείρισης της καπιταλιστικής κρίσης στην ΕΕ κυριάρχησε στη συνάντηση

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Οι εντάσεις και οι αντιθέσεις ήταν παρούσες κατά τη Σύνοδο της Ομάδας των Οκτώ - «G8» (ΗΠΑ, Καναδάς, Ιαπωνία, Βρετανία, Γαλλία, Γερμανία, Ιταλία, Ρωσία και ΕΕ) το περασμένο Σάββατο στις ΗΠΑ, ενώ οι πιέσεις ασκούνταν κατά κύριο λόγο προς την Γερμανίδα καγκελάριο Αγγελα Μέρκελ, ως το προκάλυμα για να κρυφτεί η δυσκολία διαχείρισης της βαθιάς καπιταλιστικής κρίσης στην ΕΕ και την ευρωζώνη. Πάντως κοινή είναι η επίθεση στα εργατικά λαϊκά δικαιώματα ώστε το κεφάλαιο να επιστρέψει σε ρυθμούς μεγάλης κερδοφορίας, ενώ και η περίπτωση της Ελλάδας μπήκε στη συζήτηση, με κεντρικό μότο: «να παραμείνει στην ευρωζώνη, τηρώντας ταυτόχρονα όλες τις δεσμεύσεις της» δηλαδή το ξεζούμισμα του λαού.

Η Σύνοδος κατέληξε στη διακήρυξη του Καμπ Ντέιβιντ, όπου επιχειρείται να συγκεραστούν τα γενικά συμφέροντα των εκπροσώπων του κεφαλαίου. «Παρά τις αισιόδοξες ενδείξεις σταθεροποίησης και ανάκαμψης, η παγκόσμια οικονομία εξακολουθεί να είναι αντιμέτωπη με σημαντικούς κινδύνους», επισημαίνεται, όπως γινόταν και κατά την προηγούμενη Σύνοδο που έγινε στην Ιταλία το 2009.

«Δημοσιονομική πειθαρχία και ανάπτυξη», ήταν το σλόγκαν του νέου προέδρου της Γαλλίας, Φρανσουά Ολάντ, που «υιοθετήθηκε» και από τον Αμερικανό πρόεδρο και οικοδεσπότη Μπαράκ Ομπάμα.

Προτεραιότητα για τους εκπροσώπους του κεφαλαίου εμφανίζεται να είναι «η δημιουργία θέσεων εργασίας και η ανάπτυξη» - ανάπτυξη βεβαίως υπέρ των καπιταλιστών και με ισοπεδωμένους τους μισθούς και τα μεροκάματα των εργαζομένων. Ο Ολάντ, που εμφανίζεται ως ο «σωτήρας» της Ευρώπης, ανέφερε ότι θα φέρει προτάσεις στην άτυπη σύνοδο της ΕΕ στις 23 Μάη για «έκδοση κοινών ευρωομολόγων - χρεογράφων» και για τη «δυνατότητα η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα να δανείζει απευθείας σε κυβερνήσεις». Σε δηλώσεις του ο Βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον είπε ότι οι «συνέπειες της εξόδου της Ελλάδας από την ευρωζώνη θα είναι ολέθριες για τη Βρετανία», συνέπειες από τις οποίες η Βρετανία μπορεί «να μην μπορέσει να ανακάμψει».

Ο πρωθυπουργός της Ρωσίας Ντμίτρι Μεντβέντεφ, επίσης στην ίδια γραμμή «τήρησης των δεσμεύσεων της Ελλάδας», δήλωσε σχετικά: «Η Ελλάδα θα πρέπει να παραμείνει εντός της ευρωζώνης. Ομως η επιθυμία της ομάδας "G8" δεν είναι αρκετή. Είναι απαραίτητο να το θέλει και ο ελληνικός λαός, οι κάτοικοι της Ελλάδας. Και οι κάτοικοι της Ελλάδας διατύπωσαν τη θέλησή τους προς τα πολιτικά κόμματα, που πρόσφατα εξελέγησαν στο κοινοβούλιο. Και τώρα πολλά εξαρτιούνται από αυτό, πόση επιτυχία θα έχει η ελληνική κυβέρνηση και κατά πόσο αυτή θα είναι ικανή να εκπληρώσει αυτές τις υποχρεώσεις, που έχει ήδη αναλάβει».

Ιμπεριαλιστικοί σχεδιασμοί

Στα υπόλοιπα ζητήματα που κατά κύριο λόγο αφορούν τους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς η διακήρυξη εκφράζει τη συμφωνία των ηγετών στους χειρισμούς και την ανησυχία για τις εξελίξεις στη Συρία, το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν και της ΛΔ Κορέας. Αξίζει πάντως να σημειωθεί ότι εν πτήσει προς τη Μόσχα μετά το πέρας των εργασιών της «G8» στο Καμπ Ντέιβιντ, ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας δήλωσε στους δημοσιογράφους για το Ιράν ότι «φθάνουν πολύ σοβαρές ενδείξεις από διάφορες πηγές ότι η στρατιωτική επιλογή εξετάζεται ως ρεαλιστική και πιθανή».

Επίσης, υπήρξε συμφωνία για τη δημιουργία ενός «ειδικού ταμείου παροχής βοήθειας» 250 εκατ. δολαρίων αρχικά, στις χώρες της λεγόμενης «αραβικής άνοιξης», όπως χαρακτηρίζουν χώρες όπου υπήρξαν πολιτικές αλλαγές καθεστώτων και με ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις και παρεμβάσεις. Η «μετάβαση στη δημοκρατία» μεταφράζεται με ισχυροποίηση αστικών καθεστώτων πιο φιλικών στα συμφέροντα μονοπωλιακών ομίλων.

Από τη Σύνοδο δεν έλειψε για το «θεαθήναι» και η ενασχόληση δήθεν με τη «διατροφική ασφάλεια» στην Αφρική στην πραγματικότητα για την προώθηση των ...δραστηριοτήτων μεγάλων πολυεθνικών στη μαύρη ήπειρο.

Παρόν το κίνημα ειρήνης

Στις πολύμορφες δραστηριότητες έλαβε ενεργά μέρος και το Παγκόσμιο Συμβούλιο Ειρήνης (ΠΣΕ), ενώ ο εκτελεστικός γραμματέας του, Ηρακλής Τσαβδαρίδης, συμμετείχε τόσο στις κινητοποιήσεις και τις συγκεντρώσεις όσο και στη διεθνή διάσκεψη των αντιιμπεριαλιστικών οργανώσεων. Ηταν ομιλητής στη συζήτηση με θέμα: «Η παγκόσμια καπιταλιστική κρίση, η επιθετικότητα του ιμπεριαλισμού και η απάντηση του φιλειρηνικού κινήματος στον κόσμο», όπου έκανε εκτενή αναφορά στα εγκλήματα του ΝΑΤΟ από το 1949 έως και σήμερα στηρίζοντας όλα τα αιματηρά και αντιδραστικά καθεστώτα, και επισήμανε πως μετά το 1991 οι λαοί βρέθηκαν αντιμέτωποι με την αυξανόμενη επιθετικότητα του ιμπεριαλισμού και του ΝΑΤΟ. Τόνισε πως εν μέσω παγκόσμιας οικονομικής κρίσης του καπιταλισμού, όπου εκατομμύρια άνθρωποι φτωχαίνουν, και στην ΕΕ, αυξάνονται τα κέρδη των πολεμικών επιχειρήσεων, σημειώνοντας πως πέρσι οι συνολικές στρατιωτικές δαπάνες έφθασαν στο υψηλότερο σημείο των 1,54 τρισεκατομμύριων δολαρίων.

Πρόσθεσε επίσης πως η κυβέρνηση Ομπάμα δεν έχει αλλάξει καθόλου την ιμπεριαλιστική πολιτική και συμπεριφορά, ούτε προς το αμερικανικό κεφάλαιο και τα μονοπώλια για την εξασφάλιση περισσοτέρων κερδών ούτε προς τον αμερικανικό λαό και τους λαούς του πλανήτη, θυμίζοντας τις επιθέσεις στη Λιβύη, αλλά και τα σχέδια για μια «Μεγάλη Μέση Ανατολή» στοχεύοντας σήμερα τη Συρία και αύριο το Ιράν.

Τέλος, ο Ηρακλής Τσαβδαρίδης τόνισε πως «δεν μπορεί να υπάρξει καμία ειρήνη και δικαιοσύνη όσο ο ιμπεριαλισμός θα κυριαρχεί στον κόσμο. Καλούμε τους λαούς να δυναμώσουν τον αγώνα τους κατά του ιμπεριαλισμού, να ενώσουν τις φωνές και τις προσπάθειές τους για τη διάλυση του ΝΑΤΟ και την αποδέσμευση των χωρών μας που είναι μέλη του. Το παγκόσμιο φιλειρηνικό κίνημα θα πρέπει να ενώσει τις δυνάμεις του ενάντια στην ενωμένη προσπάθεια του κεφαλαίου και των μονοπωλίων, όπως εκφράζεται από την G8. Ο ιμπεριαλισμός δεν είναι πανίσχυρος και σίγουρα δεν είναι ανίκητος!».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ