ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 22 Μάη 2012
Σελ. /32
ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
ΜΠΑΣΚΕΤ - Α1 1ος ΤΕΛΙΚΟΣ
Με ... ευρωπαϊκό αέρα το 1-0

Με το αέρα του πρωταθλητή Ευρώπης ο Ολυμπιακός έκανε το πρώτο βήμα από τα τρία που χρειάζεται για την κατάκτηση του φετινού τίτλου. Εκμεταλλευόμενος την έδρα του επικράτησε στο ΣΕΦ του Παναθηναϊκού με 84-78 στο πρώτο παιχνίδι των δυο ομάδων για τη φετινή σειρά των τελικών της Α1 ανδρών κρατώντας το πλεονέκτημα έδρας. Οι δυο ομάδες θα τα ξαναπούν στο ΟΑΚΑ την ερχόμενη Πέμπτη (19.00 ΝΕΤ).

Οι παίκτες του Ντούσαν Ιβκοβιτς μετά το πρώτο δεκάλεπτο ανέβασαν την απόδοσή τους με όπλο τον έλεγχο των ριμπάουντ (κυρίως τα επιθετικά) που αποδείχθηκε καθοριστικός, έλεγξαν το ματς και κατάφεραν παρά την πίεση του «τριφυλλιού» στο δεύτερο ημίχρονο να φτάσουν στο θετικό αποτέλεσμα. Πολύ καλή ήταν οι γηπεδούχοι και στην άμυνα όπου ο Χάιντς έκανε ένα από τα καλύτερα παιχνίδια, ενώ επιθετικά οι Πρίντεζης και Παπανικολάου ήταν κορυφαίοι αντισταθμίζοντας και την κακή ημέρα που βρέθηκε ο Βασίλης Σπανούλης

Από την άλλη, ο Παναθηναϊκός μπορεί να κατάφερε δύο φορές να ξαναμπεί στο παιχνίδι όταν βρέθηκε πίσω και με 11 πόντους (74-63) ωστόσο έδειξε ότι κάτι του έλειπε προκειμένου να φύγει με το ροζ φύλλο αγώνα από το ΣΕΦ. Οι «πράσινοι» αντιμετώπισαν προβλήματα στην άμυνα, έχαναν εύκολα ριμπάουντ και αρκετές φορές στην επίθεση εγκλωβίστηκαν στην άμυνα του Ολυμπιακού με αποτέλεσμα να στερούνται των ελεύθερων σουτ.

Τα δεκάλεπτα: 15-20, 41-33, 58-52, 84-78.

Ολυμπιακός (Ιβκοβιτς): Χάινς 13, Αντιτς 9(1), Σπανούλης 9(1), Ντόρσεϊ 3, Κέσελ 2, Παπαδόπουλος, Γκετσεβίτσιους 11(2), Πρίντεζης 18(1), Παπανικολάου 16(1), Μάντζαρης 2, Σλούκας 1, Κατσίβελης.

Παναθηναϊκός (Ομπράντοβιτς): Μάριτς, Περπέρογλου 12, Μπατίστ 10, Σάτο 3, Τσαρτσαρής 3(1), Διαμαντίδης 15(3), Βουγιούκας 20, Καλάθης 7, Σμιθ, Καϊμακόγλου 4, Γιασικεβίτσιους 4.

SUPER LEAGUE-PLAY OFFS
Φινάλε σε θολό τοπίο

«Επεσε» η αυλαία των play offs της Super League και πλέον ό,τι (έγινε και δεν έγινε)... γράφει και δεν ξεγράφει. Ο Παναθηναϊκός διατήρησε την πρωτιά (14 βαθμούς) και το εισιτήριο που οδηγεί στον 3ο προκριματικό γύρο του Champions League (πρώτος αγώνας 31/7 ή 1/8). Η ΑΕΚ έμεινε δεύτερη (9) και θ' αγωνιστεί στα play offs του Europa League (23/8), ο Ατρόμητος πέρασε τρίτος (8) και θα λάβει μέρος στον 3ο προκριματικό γύρο της διοργάνωσης (2/8). Ενώ ο ΠΑΟΚ έμεινε στην τελευταία θέση (7) και καλείται να αρχίσει τις υποχρεώσεις του στον 3ο προκριματικό γύρο του Europa League πολύ νωρίς (19/7).

Τα δεδομένα στο ΟΑΚΑ, διαμορφώθηκαν χάρη στον Τοτσέ και τον επόπτη Σωτηρόπουλο. Ο παίχτης των γηπεδούχων τους έδωσε τη νίκη (62'), αφού προηγουμένως ο βοηθός διαιτητή είχε υποδείξει - και ο διαιτητής Κάκος αποδέχτηκε - σαν οφ σάιντ κανονικό γκολ του Λυμπερόπουλου (16'). Στην Τούμπα το 0-1 διαμορφώθηκε «λογικά». Αφού ο Φυτανίδης βρήκε δίχτυα (12'), ενώ οι γηπεδούχοι σταμάτησαν (3 φορές) στα δοκάρια ή τον τερματοφύλακα των φιλοξενουμένων.

Στον... αέρα οι συμμετοχές

Να σημειώσουμε ότι οι ευρωπαϊκές συμμετοχές είναι στον «αέρα». Γιατί η επικύρωσή τους εξαρτάται από την αδειοδότηση ή μη των ΠΑΕ από την UEFA. Ο τελικός έλεγχος θα γίνει στις 30/6 αλλά ήδη... ξεκίνησαν τα όργανα. Χθες η ΑΕΚ έμαθε πως η αρμόδια τριμελής επιτροπή στην ΕΠΟ, θα κάνει αρνητική εισήγηση στην ευρωπαϊκή συνομοσπονδία.

Οι «κιτρινόμαυροι» εξακολουθούν να έχουν ανεξόφλητα ή αρρύθμιστα χρέη και δεν έχουν φορολογική ενημερότητα. Αν λοιπόν δεν βρουν περίπου 4,5 εκατ. ευρώ τις επόμενες περίπου 15 μέρες (εντός τριημέρου ανακοινώνεται η τιμωρία τους, υπάρχει περιθώριο βδομάδας για έφεση και 2-3 μέρες για την οριστική απόφαση) θα μείνουν εκτός Ευρώπης. Που σημαίνει ότι και στο ελληνικό πρωτάθλημα δεν μπορούν να κάνουν μετεγγραφές ή να ανανεώσουν συμβόλαια παιχτών πάνω από 22 ετών.

Στην ίδια μοίρα - τουλάχιστον προς το παρόν - φαίνεται να είναι Παναθηναϊκός και ΠΑΟΚ. Αν κάποια ΠΑΕ δεν πάρει άδεια τις αντικαθιστά η αμέσως επόμενη στην βαθμολογία. Αρκεί να μπορεί και αυτή να πάρει άδεια. Αλλιώς, πάμε παρακάτω...

ΚΟΛΥΜΒΗΣΗ - ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ
Επιτυχημένη πρεμιέρα

Επιτυχημένη μπορεί κάλλιστα να θεωρηθεί η πρεμιέρα απο ελληνικής πλευράς στο πανευρωπαϊκό πρωτάθλημα κολύμβησης που διεξάγεται στο Ντέμπρετσεν. Από τις ελληνικές συμμετοχές ξεχώρισε αυτή της ομάδας 4Χ100 ελεύθερο των γυναικών που έσπασε δύο φορές το πανελλήνιο ρεκόρ, ενώ πολύ καλά τα πήγαν στα αγωνίσματά τους ο Αρης Γρηγοριάδης και η Κριστέλ Βουρνά.

Πιο συγκεκριμένα, την 5η θέση κατέλαβε η ελληνική ομάδα στον τελικό των 4x100μ ελεύθερο, με τις Νόρα Δράκου, Θεοδώρα Γιαρένη, Νέρι Νιανγκουάρα και Κριστέλ Βουρνά να σημειώνουν νέο πανελλήνιο ρεκόρ με 3:42.09 και να βελτιώνουν το αντίστοιχο που πέτυχαν το πρωί στα προκριματικά με 3.43.09 το οποίο τους είχε δώσει την πρόκριση στον τελικό.

Ο Αρης Γρηγοριάδης δε δυσκολεύτηκε να βρεθεί στον τελικό των 100μ ύπτιο (σήμερα), καθώς στη 2η ημιτελική σειρά κατετάγη 2ος, με επίδοση 53.89. Στον τελικό των 50μ πεταλούδα (σήμερα) η Κριστέλ Βουρνά αφού πραγματοποίησε πολύ καλή εμφάνιση στην 1η ημιτελική σειρά, όπου κατέλαβε την 4η θέση, σημειώνοντας μάλιστα πανελλήνιο ρεκόρ με 26.63, καταρρίπτοντας το 26.73 της Ειρήνης Καβαρνού.

Οι συμμετοχές σήμερα

Πενταπλή είναι η ελληνική συμμετοχή στη σημερινή δεύτερη μέρα. Συγκεκριμένα, στα 100 ελεύθερο γυναικών υπάρχει τριπλή συμμετοχή με τις Δράκου, Νιαγκουάρα, Γιαρένη, στα 100μ πρόσθιο θα αγωνιστεί η Μαρία Μιχαλάκα και στα 200μ Μ.Α. ο Ανδρέας Βαζαίος.

  • Οι απογευματινοί τελικοί θα μεταδοθούν απο την ΕΤ1 (18.00).
FOOTBALL LEAGUE 2
Νέο κρούσμα βίας

Τα κρούσματα βίας στον ελληνικό αθλητισμό δε σταματάνε. Μετά την αναβολή του αγώνα μπάσκετ Ολυμπιακού - Παναθηναϊκού, μια ακόμη αναμέτρηση αναβλήθηκε, αυτή τη φορά για τον 2ο όμιλο του πρωταθλήματος της Football League 2 μεταξύ του Εθνικού Γαζώρου με τον Τύρναβο.

Οι άνθρωποι του Τυρνάβου καταγγέλλουν πως δέχτηκαν επίθεση από 30 αγνώστους, με αποτέλεσμα να τραυματιστούν ο προπονητής της ομάδας, ο βοηθός του και τρεις ποδοσφαιριστές, οι οποίοι μαζί με ολόκληρη την αποστολή μεταφέρθηκαν στο Γενικό Νοσοκομείο Σερρών. Ο διαιτητής που βγήκε στον αγωνιστικό χώρο και αφού η αποστολή του Τυρνάβου δεν ήταν εμφανίστηκε σφύριξε τη λήξη του ματς. Στο φύλλο αγώνα που συμπλήρωσε ο ρέφερι κ. Ανδρονικίδης έγραψε την άποψη της αστυνομίας και των δυο ομάδων και πλέον αρμόδια για την τύχη του αγώνα θα είναι η διοργανώτρια αρχή. Η αστυνομία προέβη σε προσαγωγές 10 περίπου ατόμων, ενώ η διοίκηση του Εθνικού, με ανακοίνωσή της, καταδικάζει τα γεγονότα από όπου και αν προέρχονται και δηλώνει ότι δεν έχει ουδεμία σχέση.

Πρωταθλητής ο Απόλλωνας

Στον αγωνιστικό τομέα, ο Απόλλωνας στον πρώτο όμιλο στέφθηκε πρωταθλητής και επιστρέφει ύστερα από επτά χρόνια στη δεύτερη τη τάξη κατηγορία. Αναλυτικά τα αποτελέσματα στους δύο ομίλους: 1ος: Πανηλειακός - Γλυφάδα 0-0, Χανιά - Ζάκυνθος 4-0, Ρούβας - Αστ. Μαγούλας 0-1, Ηλυσιακός - Απόλλωνας 0-0, Προοδευτική - ΠΑΟ Ρουφ 2-0. Βαθμολογία: Απόλλωνας 37, Πανηλειακός 35 κλπ.2ος: Εθνικός Γαζώρου - Τύρναβος αναβλήθηκε, ΑΕΠ Ηρακλής - Νίκη Βόλου 2-1, Αετός Σκ. - Οδυσσέας 2-3, Μεγ. Αλέξανδρος - Καλαμαριά 0-3, Τηλυκράτης - Βατανιακός 5-0, Οικονόμος - Δόξα Κραν. 3-2. Βαθμολογία: Εθνικός Γαζώρου 40, Οικονόμος 38, Νίκη Βόλου, Καλαμαριά 37 κλπ.

FOOTBALL LEAGUE

Δυο ανοικτά μέτωπα έμειναν για την τελευταία αγωνιστική της FOOTBALL LEAGUE μετά τα αποτελέσματα της 33ης αγωνιστικής και συγκεκριμένα η συμπλήρωση των ομάδων για τα πλέι οφ και η μάχη για την παραμονή στην κατηγορία. Τα αποτελέσματα της αγωνιστικής: Παναχαϊκή - Καλλονή 1-1, Βύζας - Πανσερραϊκός 0-1, Βέροια - Ηρακλής Ψαχνών 2-0, Πανθρακικός - Γιαννιτσά 4-1, Πιερικός - Φωκικός 2-2, Καλλιθέα - Επανομή 4-1, Λάρισα - Αγρ. Αστέρας 4-1. Βαθμολογία: Βέροια 72, Πανθρακικός 70, Καλλιθέα 61, Πλατανιάς 60, Παναχαϊκή 58, Πιερικός 55, Καλλονή, Πανσερραϊκός 54, Λάρισα 43, Θρασύβουλος 42, Επανομή 41, Γιαννιτσά, Ηρακλής Ψαχνών 39, Βύζας 34, Φωκικός 32, Αγρ. Αστέρας 31, Εθν. Αστέρας 13, Διαγόρας 3.


Ο «Ημεροδρόμος» απουσιάζει εκτάκτως

ΠΟΛΟ
Η Βουλιαγμένη το Κύπελλο

Τον πρώτο τίτλο της χρονιάς στο χώρο του πόλο ανδρών κατέκτησε τελικά η Βουλιαγμένη που στον τελικό του φάιναλ φορ του Κυπέλλου που διεξήχθη στο Αργοστόλι επικράτησε της Χίου με 6-4. Αυτό είναι το τρίτο Κύπελλο Ελλάδας για την ομάδα της Βουλιαγμένης και το πρώτο μετά 1999 και πλέον ακολουθεί ο μεγάλος στόχος που δεν είναι άλλος από το πρωτάθλημα, όπου θα συγκρουστούν με τον Ολυμπιακό έχοντας το πλεονέκτημα έδρας. Τα οκτάλεπτα: 2-1, 0-1, 1-3, 1-1α οκτάλεπτα: 2-1, 0-1, 1-3, 1-1. Χίος: Μιράλης 2, Γ. Φουντούλης 1, Θεοδωρόπουλος 1 Βουλιαγμένη: Χρήστος Αφρουδάκης 3, Καρούντζος 1, Γούνας 1, Κουλιεράκης 1.

  • Τρεις άνδρες, εκ των οποίων ο ένας ανήλικος, είναι σύμφωνα με την Αστυνομία οι δράστες του εμπρησμού του πούλμαν του Ολυμπιακού που έγινε τα ξημερώματα του Σαββάτου στην Κεφαλλονιά. Το πούλμαν βρισκόταν στο νησί καθώς μετέφερε την ομάδα πόλο για το Φάιναλ Φορ του Κυπέλλου.
CHAMPIONS LEAGUE
Η Τσέλσι τον τίτλο

Η Τσέλσι κατέκτησε το Champions League για πρώτη φορά στην ιστορία της, επικρατώντας στα πέναλτι (4-3) της Μπάγερν μέσα στο Μόναχο. Η κανονική διάρκεια του τελικού και η παράταση ολοκληρώθηκαν με σκορ 1-1, ενώ κορυφαίοι για τους Αγγλους ήταν οι Ντιντιέ Ντρογκμπά που πέτυχε το γκολ, ενώ ευστόχησε και στο τελευταίο κρίσιμο πέναλτι της ομάδας του και ο Πετρ Τσεχ που είχε τρεις κρίσιμες αποκρούσεις πέναλτι αρχικά στον Ρόμπεν στην παράταση και στη συνέχεια σε Ολιτς και Σβαιστάινγκερ στη διαδικασία. Για την Μπάγερν που ήταν καλύτερη στη μεγαλύτερη διάρκεια του παιχνιδιού είχε ανοίξει το σκορ στο 83' ο Μίλερ.

ΜΠΑΓΕΡΝ: Νόιερ, Λαμ, Τζερόμ Μπόατενγκ, Τιμοστσούκ, Κοντέντο, Σβάινσταϊγκερ, Κρόος, Τόμας Μίλερ (87' Βαν Μπάουτεν), Ρόμπεν, Ριμπερί (96' Ολιτς), Μάριο Γκόμεθ.

ΤΣΕΛΣΙ: Τσεχ, Μποζίνγκουα, Γκάρι Κέιχιλ, Νταβίντ Λουίζ, Ασλεϊ Κόουλ, Ομπι Μίκελ, Λάμπαρντ, Μπέρτραντ (73' Μαλουντά), Μάτα, Καλού (84' Τόρες), Ντρογκμπά.

ΧΑΝΤΜΠΟΛ
Προβάδισμα Διομήδη

Υπολογίσιμο πλεονέκτημα - ενόψει του επαναληπτικού (28/5, 18.00) στην Ελβετία - απέκτησε (την Κυριακή) ο Διομήδης Αργους. Επικράτησε, στο Λουτράκι, της Βάκερ Τουν στον πρώτο τελικό του Challenge Cup με 26 - 23 και πλέον καλείται τουλάχιστον να υπερασπιστεί την υπέρ του διαφορά των τριών γκολ. Οι «Λύκοι» ήταν καλύτεροι και δίκαια πήραν τη νίκη, όπως αναγνώρισε και ο τεχνικός των Ελβετών. Χαρακτηριστικά, ο Μάρτιν Ρούμπιν - μεταξύ άλλων - ανέφερε: «Συγχαρητήρια στον Διομήδη. Μας νίκησε δίκαια με τρία γκολ διαφορά. Η διαφορά αφήνει πολλά πράγματα ανοιχτά». Χτες, η Ελληνική Ομοσπονδία Χάντμπολ - με ανακοίνωση διαμαρτυρίας - κατήγγειλε την ΕΡΤ για τη μη μετάδοση του τελικού.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ