ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 8 Νοέμβρη 2000
Σελ. /40
ΔΙΕΘΝΗ
ΕΚΛΟΓΕΣ ΣΤΙΣ ΗΠΑ
Αμφίρροπη η αναμέτρηση, δεδομένο το πολιτικό αποτέλεσμα
ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ-

Στιγμιότυπο από την ψηφοφορία

Associated Press

Στιγμιότυπο από την ψηφοφορία
Οι Αμερικανοί πολίτες ήδη έχουν προσέλθει στις κάλπες για να λάβουν μέρος στην εκλογική διαδικασία, όσοι δηλαδή τελικά αποφασίσουν ότι αξίζει τον κόπο να συμμετάσχουν στην πιο αμφίρροπη αναμέτρηση για τον επόμενο κάτοικο του Λευκού Οίκου και πρώτο Πρόεδρο της νέας χιλιετίας, εδώ και 40 χρόνια.

Η διαφορά της ώρας, τόσο με τον υπόλοιπο κόσμο όσο και μέσα στην ίδια στην εδαφική επικράτεια των Ηνωμένων Πολιτειών, θα λειτουργήσει υπέρ της παράτασης της αγωνίας μέχρι την ανάδειξη του νικητή μεταξύ των δύο: του Δημοκρατικού υποψηφίου και νυν αντιπροέδρου Αλ Γκορ και του Ρεπουμπλικάνου υποψηφίου και κυβερνήτη του Τέξας Τζορτζ Μπους Τζούνιορ. Η αναμέτρηση είναι στήθος με στήθος, ουδείς μπορεί να προβλέψει ποιος θα νικήσει, ενώ τρεις είναι οι καταλυτικοί παράγοντες που θα παίξουν ρόλο: η προσέλευση γενικά των ψηφοφόρων στις κάλπες, η οποία δεν αναμένεται να ξεπεράσει το 53%, αλλά ενδέχεται να πέσει ακόμη και στο 30%. Επίσης η προσέλευση κυρίως των ψηφοφόρων εκ των μειονοτήτων, όπως αυτές ορίζονται στις ΗΠΑ. Δηλαδή Αφροαμερικανοί και ισπανόφωνοι Αμερικανοί. Τα δύο στρατόπεδα εργάστηκαν ως το τέλος για να προτρέψουν τους 148 εκατομμύρια ψηφοφόρους που είναι εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους να ψηφίσουν. Ενας στους δύο δεν είχε ψηφίσει στις προηγούμενες προεδρικές εκλογές, πριν από τέσσερα χρόνια.

Τέλος, ρόλο θα παίξουν και οι κλιματολογικές συνθήκες. Παραδείγματος χάριν, αν στην Καλιφόρνια είναι ιδανικές, είναι δεδομένο ότι πολλοί θα προτιμήσουν τις παραλίες. Συνεπώς, στην περίπτωση αυτή ευνοημένος θα είναι ο Μπους Τζούνιορ. Διαφορετική θα είναι η εικόνα, αν αναλογικά το ίδιο συμβεί στην Πολιτεία της Φλόριντα. Σε αυτή την περίπτωση εκτιμάται ότι ευνοημένος μπορεί να είναι ο Γκορ.

Πάντως το μόνο σίγουρο σε αυτή την αναμέτρηση είναι ότι μέχρι και το τελευταίο χωριό οι δύο υποψήφιοι θα αναμένουν, τρώγοντας στην κυριολεξία τα νύχια τους, την ετυμηγορία των ψηφοφόρων.

Πρώτη συμβολική νίκη για Μπους

Στο διά ταύτα, οι Αμερικανοί άρχισαν πρωτίστως να ψηφίζουν σε έξι Πολιτείες για τον Πρόεδρό τους. Η ψηφοφορία στις προεδρικές εκλογές των ΗΠΑ ξεκίνησε χτες στα εκλογικά τμήματα της ανατολικής ακτής δηλαδή στη Νέα Υόρκη, τη Βιρτζίνια, τη Μινεσότα, το Μέιν και την Ιντιάνα, ενώ η Φλόριντα ακολούθησε μία ώρα αργότερα.

Σε μεμονωμένες περιπτώσεις, ορισμένες ψηφοφορίες έχουν ήδη ολοκληρωθεί. Ετσι οι λίγες δεκάδες ψηφοφόροι δύο μικρών χωριών, του Ντίτσβιλ Νοτς και του Χαρτ, στο Νιου Χαμσάιρ, ήταν οι πρώτοι που ψήφισαν στην προεδρική εκλογή, επιλέγοντας τον Ρεπουμπλικάνο Τζορτζ Μπους με 38 ψήφους έναντι 18 για τον αντιπρόεδρο και υποψήφιο των Δημοκρατικών Αλ Γκορ. Τα τελευταία εκλογικά τμήματα θα κλείσουν στη δυτική ακτή και τη Χαβάη στις 06.00 (ώρα Ελλάδας) της Πέμπτης.

Ο νικητής πρέπει να εξασφαλίσει για να μπει στο Λευκό Οίκο τουλάχιστον 270 ψήφους από τα 538 μέλη του σώματος των εκλεκτόρων, στο οποίο μετέχουν οι αντιπρόσωποι των 50 αμερικανικών Πολιτειών και της περιφέρειας της Κολούμπια. Σύμφωνα με ορισμένα μέσα ενημέρωσης, ο Μπους είναι πιθανό να κερδίσει 205 ως 251 ψήφους και ο Αλ Γκορ 181 ως 215 ψήφους. Ορισμένες σημαντικές Πολιτείες μπορεί να δώσουν τη διαφορά.

Εκτός από τον πρόεδρο, οι Αμερικανοί πρόκειται να εκλέξουν τους 435 βουλευτές τους και 34 από τις 100 έδρες της Γερουσίας. Αμφότερα τα σώματα του Κογκρέσου ελέγχονται από το 1994 από τους Ρεπουμπλικάνους, αλλά οι Δημοκρατικοί ευελπιστούν μετά την αποστασία κάποιων Ρεπουμπλικανών και την αναπλήρωση κάποιων εδρών να κατορθώσουν να κερδίσουν την πλειοψηφία σε αυτό το σώμα του Κογκρέσου. Οσον αφορά τη Βουλή των Αντιπροσώπων η δημοσκόπηση έδειξε ότι οι Δημοκρατικοί προηγούνται των Ρεπουμπλικανών κατά 3 ποσοστιαίες μονάδες, ενώ για να ανακτήσουν τον έλεγχο της Βουλής οι Δημοκρατικοί πρέπει να αποσπάσουν από τους Ρεπουμπλικάνους επτά έδρες.

Για τη Γερουσία ανατροπή δεν αναμένεται να γίνει, καθώς θεωρείται εξαιρετικά δύσκολο οι Δημοκρατικοί να αποσπάσουν τον έλεγχο του Σώματος, αφού χρειάζονται πέντε έδρες από τους Ρεπουμπλικάνους. Πάντως δίνεται σκληρή μάχη «πολλών εκατομμυρίων» για ορισμένες από τις 33 συνολικά έδρες της Γερουσίας που θα ανανεωθούν στις σημερινές εκλογές. Οπως στη Νέα Υόρκη, όπου ο Ρεπουμπλικάνος υποψήφιος γερουσιαστής Ρικ Λάζιο προηγείται της Χίλαρι Κλίντον με 50% έναντι 49%.

Επίσης αναμένεται να εκλεγούν ένδεκα κυβερνήτες καθώς και εκατοντάδες τοπικοί αξιωματούχοι, ενώ σε ορισμένες Πολιτείες θα διεξαχθούν ταυτόχρονα με τις εκλογές και δημοψηφίσματα πάνω σε διάφορα θέματα.

Θρίλερ...

Ενα από τα πιο «συναρπαστικά στοιχεία» αυτής της εκλογικής αναμέτρησης, όπως υποστηρίζουν αναλυτές, είναι το γεγονός, ότι ακόμη και οι ειδικοί επί των αμερικανικών εκλογών δεν έχουν παραμικρή ιδέα πώς θα εξελιχθεί η βραδιά, την οποία τη χαρακτηρίζουν θρίλερ για γερά νεύρα.

Τα αποτελέσματα των exit polls, αλλά ακόμη και αυτά τα ίδια τα αποτέλεσμα θα έρχονται σταδιακά ανά Πολιτεία και περιφέρεια. Αυτή τη φορά, όμως, ακόμη και αν τα exit polls αναδείξουν κάποιον νικητή, τίποτα δε θα μπορεί να είναι σίγουρο πριν υπάρξει συνολική καταμέτρηση και κυρίως η κατανομή των εκλεκτόρων. Η μοναδική περίπτωση που μπορεί να αναδειχτεί σχετικά νωρίς ο «νικητής», είναι αν τα έξιτ πολς επιβεβαιωθούν από τα αποτελέσματα των ανατολικών Πολιτειών και φυσικά αν έχει υπερσκελίσει με μεγάλη διαφορά τον αντίπαλό του... Η Πολιτεία που θα κρίνει πιθανά την αναμέτρηση είναι η Πολιτείας της Φλόριδα, με τους 25 εκλέκτορες και με τους δύο «μονομάχους» να τα έχουν δώσει όλα, με κυβερνήτη τον Τζεμπ Μπους, αδελφό του ρεπουμπλικανού υποψηφίου και με τους δύο να έχουν μηδαμινή διαφορά κατά τις δημοσκοπήσεις. Ιδιαίτερης προσοχής χρήζουν και τα αποτελέσματα που θα δώσει το Ντελαγουέρ, παρά το γεγονός ότι εκλέγει μόνο τρεις εκλέκτορες, αλλά έχοντας παράδοση να εκλέγει το νικητή... Τουλάχιστον, αυτό έχει γίνει τα τελευταία 48 χρόνια, δηλαδή για 12 συνεχείς προεδρικές αναμετρήσεις.

Μοιρασμένα κουκιά

Ενα ακόμη σενάριο, είναι η ανατροπή των προγνωστικών για τις αρχικές Πολιτείες με απόλυτη ισοκατανομή των δυνάμεων των δύο υποψηφίων. Σε αυτή την περίπτωση, η μάχη θα κριθεί μέχρι το τελευταίο χωριό στις βορειοδυτικές Πολιτείες του Ορεγκον και της Ουάσιγκτον. Πάντως, ακόμη και σε αυτή την περίπτωση, η αβεβαιότητα ενδέχεται να υφέρπει, καθώς πολλές Πολιτείες δεν ανακοινώνουν επισήμως τα αποτελέσματα αμέσως, αλλά μετά από εβδομάδες. Τα μόνα στοιχεία που θα υπάρχουν θα είναι τα έξιτ πολς! Εξάλλου, τα περισσότερα στοιχεία που θα δοθούν στη δημοσιότητα τη βραδιά των εκλογών είναι από τις σφυγμομετρήσεις έξω από τα εκλογικά τμήματα.

Αυτή είναι και η καταλυτική επίδραση της τηλεόρασης στην αμερικανική πολιτική ζωή, καθώς στην αχανή χώρα, με τις τρεις γεωγραφικές περιφέρειες, πέντε διαφορετικές ζώνες για την ώρα και δεδομένης της διαφορετικής νομοθεσίας σε πολιτειακό επίπεδο, δεν υπάρχει κανένας άλλος τρόπος να πληροφορηθεί ο μέσος Αμερικανός τα πεπραγμένα από τη μετάδοση των έξιτ πολς από τους διάφορους τηλεοπτικούς σταθμούς παναμερικανικής εμβέλειας.

Σε συνηθισμένες εκλογικές αναμετρήσεις του παρελθόντος, αυτή η ανακοίνωση των έξιτ πολς ήταν αρκετή και δε χρειαζόταν η αναμονή των αποτελεσμάτων. Ωστόσο, αν τα έξιτ πολς δε δείξουν έναν «καθαρό νικητή», δηλαδή η διαφορά που χωρίζει τους δύο είναι λιγότερη από 10%, τότε τα αποτελέσματα που θα ανακοινωθούν «δε θα δίνουν καθαρή εικόνα», επομένως ακόμη και τα ΜΜΕ θα πρέπει να προσμένουν τα αποτελέσματα, ίσως όχι μόνο τις πρωινές ώρες Αμερικής, αλλά ακόμη και τις επόμενες μέρες.

Και τα προγνωστικά της τελευταίας στιγμής; Δύσκολα και επικίνδυνα. Ο Τόμας Μαν, πολιτειολόγος από το Ιδρυμα Μπρούκινγκς, αρκείται να πει ότι οι «θεμελιώδεις δυνάμεις» της χώρας δείχνουν προς την κατεύθυνση του Αλ Γκορ. Με τον όρο αυτόν, ο Μαν εννοεί το σύνολο των οικονομικών και κοινωνικών τάσεων της χώρας. «Για να το πούμε με απλά λόγια», λέει στην ιταλική «Ρεπούμπλικα», «όταν τα πράγματα πηγαίνουν καλά, ή όταν υπάρχει η εντύπωση ότι πηγαίνουν καλά, οι Αμερικανοί δεν αλλάζουν το κόμμα που βρίσκεται στην εξουσία. Η οικονομία της χώρας δεν ήταν ποτέ τόσο υγιής. Οι εντάσεις έχουν ελαχιστοποιηθεί. Ολοι οι βασικοί κοινωνικοί δείκτες από την εγκληματικότητα και τη φτώχεια μέχρι τον αριθμό των αμβλώσεων παρουσιάζουν βελτίωση. Και η δουλιά που έχει κάνει ο Κλίντον συναντά ευρύτατη αποδοχή, κάπου 60%. Με αυτά τα δεδομένα, όλα τα μοντέλα λένε ότι ο Γκορ πρέπει να νικήσει»...

Ο υποψήφιος των Δημοκρατικών έχει ακόμη ένα πλεονέκτημα, συνεχίζει ο Τόμας Μαν. «Το γεγονός ότι το Δημοκρατικό Κόμμα είναι σήμερα "ευθυγραμμισμένο" με την κοινή γνώμη σε όλα τα μεγάλα θέματα αυτών των εκλογών από τους φόρους ως τις συντάξεις, κι από την υγεία ως την εκπαίδευση».

Μοιρασμένη και η κεφαλαιαγορά!

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ.-

Αλλάζει «σκοπό» ακόμη και η Γουόλ Στριτ μπροστά στην αβεβαιότητα που επικρατεί σε σχέση με τα αποτελέσματα για τις προεδρικές εκλογές. Μόλις μια εβδομάδα πριν η Γουόλ Στριτ «ψήφιζε» Αλ γκορ, χτες που το αμερικανικό Χρηματιστήριο άνοιξε πτωτικά και με τα μάτια στραμμένα στην εκλογική αναμέτρηση, έδειξαν ότι μπορεί να «συμπαθούν και τον Τζορτζ Μπους Τζούνιορ.

Η αγορά δείχνει να έχει γίνει φιλικότερη προς την εκλογή του Τζορτζ Μπους, ο οποίος είναι υπέρ της κατάργησης των ρυθμιστικών κανόνων που περιορίζουν τη λειτουργία των επιχειρήσεων, με τις πρώτες που θα επωφεληθούν από μια τέτοια ενέργεια να είναι οι φαρμακοβιομηχανίες, οι καπνοβιομηχανίες ακόμη και η Microsoft.

Ομως μια άλλη αγορά, αυτή των ομολόγων, δε διάκειται ευμενώς προς τον Μπους και εξακολουθεί να στηρίζει Γκορ, φοβούμενη ότι η περικοπή της φορολογίας που ευαγγελίζεται θα εξανεμίσει τα δημόσια πλεονάσματα και θα οδηγήσει σε μεγαλύτερο δανεισμό από το υπουργείο Οικονομικών. Η τάση για συρρίκνωση των πλεονασμάτων και αύξηση του δανεισμού θα καταστήσει τα υπάρχοντα χρέη μικρότερης αξίας. Δεν είναι τυχαίο, υποστηρίζουν αναλυτές, ότι τις τελευταίες ημέρες η αγορά των ομολόγων είναι πτωτική, καθώς πιστεύεται ότι ο κυβερνήτης του Τέξας θα νικήσει τον αντιπρόεδρο Αλ Γκορ.

Μια άλλη διάσταση δίνει ο Ντιρκ βαν Ντιτζκ, της «Dean Investment Associetes», που υποστηρίζει ότι «το καλύτερο αποτέλεσμα για τις αγορές είναι να κερδίσει την προεδρία ο Μπους και τη Βουλή οι Δημοκρατικοί, αφού... «η εμπλοκή είναι κάτι πολύ καλό για τις αγορές. Αν υπάρχει μπλοκάρισμα η κυβέρνηση δεν μπορεί να μπερδέψει την αγορά. Η αγορά θέλει να έχει η κυβέρνηση δεμένα τα χέρια της».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ