ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 23 Μάη 2012
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Προθεσμίες και πληροφορίες ενόψει εκλογών

Οι σημαντικότερες ημερομηνίες στο δρόμο προς την κάλπη

MotionTeam

Από το περασμένο Σάββατο 19 Μάη έχει ξεκινήσει και επίσημα η προεκλογική περίοδος για τις βουλευτικές εκλογές στις 17 Ιούνη.

ΠΡΟΣΟΧΗ! Σε αυτές τις εκλογές δεν μπαίνουν σταυροί προτίμησης δίπλα στα ονόματα των υποψηφίων στα ψηφοδέλτια, γιατί οι εκλογές διενεργούνται με λίστα.

Επιπλέον, υπενθυμίζεται ότι στις εκλογές ισχύει η ποσόστωση στις υποψηφιότητες των γυναικών. Δηλαδή, θα πρέπει πανελλαδικά (και όχι υποχρεωτικά σε κάθε ξεχωριστή εκλογική περιφέρεια) από το σύνολο των υποψήφιων βουλευτών του Κόμματος, το 1/3 από αυτούς να είναι γυναίκες.

Από τις 19 Μάη μέχρι και την τελευταία βδομάδα των εκλογών, υπάρχουν μία σειρά προθεσμίες που είναι ιδιαίτερα κρίσιμες για την ίδια τη διαδικασία, τους υποψηφίους και τους ψηφοφόρους. Γι' αυτό χρειάζεται μεγάλη προσοχή ώστε να μην προκληθούν προβλήματα.

Ας δούμε συγκεκριμένα:

ΤΗ ΔΕΥΤΕΡΑ 28 ΜΑΗ:

Λήγουν οι προθεσμίες:

-- Για τη δήλωση ονόματος και εμβλήματος των κομμάτων προς τον πρόεδρο της Βουλής και τον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου.

-- Για επίδοση των προτάσεων των υποψήφιων βουλευτών των κομμάτων στον πρόεδρο του κάθε αρμόδιου Πρωτοδικείου. Συγκεκριμένα, πρέπει να κατατεθούν τα δικαιολογητικά για την ανακήρυξη των υποψηφίων. Στην πρόταση υποψηφιότητας αναγράφονται: Ονομα, επώνυμο, πατρώνυμο, ιδιότητα (επάγγελμα) και η ακριβής διεύθυνση του προτεινόμενου. Στην πρόταση υποψηφιότητας επισυνάπτεται υπεύθυνη δήλωση όπου δηλώνονται: Σε ποιου δήμου το Μητρώο Αρρένων ή το δημοτολόγιο είναι γραμμένος ο υποψήφιος, ημερομηνία και χρονολογία γέννησής του, ότι δεν έχει στερηθεί το δικαίωμα του εκλέγειν και ότι δεν υπέβαλε ούτε αποδέχτηκε πρόταση υποψηφιότητας σε άλλη εκλογική περιφέρεια. Στα νέα υποδείγματα προτάσεων υποψηφιότητας και υπεύθυνων δηλώσεων υποψηφίων θα προστεθεί: Με το Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας (ΚΚΕ).

-- Της επίδοσης στον πρόεδρο του αρμόδιου Πρωτοδικείου και κατάθεσης στην υπηρεσία της παραίτησης των δημόσιων λειτουργών και υπαλλήλων, στρατιωτικών κ.λπ., από τις θέσεις που αποτελούν κώλυμα εκλογιμότητας. Οι δημόσιοι πολιτικοί υπάλληλοι που παραιτούνται υποχρεωτικά για να ανακηρυχθούν υποψήφιοι υποβάλλουν εγγράφως και επιδίδουν την παραίτησή τους με δικαστικό επιμελητή στον πρόεδρο του αρμόδιου για την ανακήρυξη των υποψηφίων δικαστηρίου, πριν από τη μέρα της ανακήρυξής τους. Η πιο πάνω παραίτηση υποβάλλεται επίσης εγγράφως και αυτοπροσώπως στην υπηρεσία που υπηρετεί ο παραιτούμενος.

ΤΗΝ ΤΡΙΤΗ 29 ΜΑΗ:

Δέκα (10) μέρες μετά την έναρξη της προεκλογικής περιόδου ενεργείται η ανακήρυξη των υποψήφιων βουλευτών από τα αρμόδια Πρωτοδικεία σε δημόσια συνεδρίασή τους. Χρειάζεται προσοχή ώστε το ονοματεπώνυμο και το πατρώνυμο του κάθε υποψηφίου να εκφωνηθεί σωστά. Αν εκφωνηθεί λαθεμένα πρέπει να γίνει άμεση παρέμβαση, ώστε να διακοπεί η εκφώνηση και να διορθωθεί το τυχόν λάθος. Γι' αυτό είναι απαραίτητο κατά την ανακήρυξη των υποψηφίων να παραβρίσκεται στο πρωτοδικείο ο πληρεξούσιος του Κόμματος μαζί με δικηγόρο, ως πληρεξούσιοι των υποψηφίων. Αν μπορούν να παραβρίσκονται και υποψήφιοι.

ΤΗΝ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 1 ΙΟΥΝΗ:

Λήγει η προθεσμία των δεκατριών (13) ημερών από την έναρξη της προεκλογικής περιόδου για την επίδοση στον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου των δηλώσεων για την κατάρτιση των συνδυασμών (των υποψηφίων στις εκλογικές περιφέρειες και των βουλευτών Επικρατείας).

ΤΟ ΣΑΒΒΑΤΟ 2 ΙΟΥΝΗ:

Δέκατη τέταρτη (14η) μέρα μετά την έναρξη της προεκλογικής περιόδου, ενεργείται η ανακήρυξη των συνδυασμών των κομμάτων από το Α' Τμήμα του Αρείου Πάγου.

ΤΗΝ ΚΥΡΙΑΚΗ 3 ΙΟΥΝΗ:

Λήγει η προθεσμία των δεκαπέντε (15) ημερών από την έναρξη της προεκλογικής περιόδου για τον καθορισμό, από τους αντιπεριφερειάρχες της περιφερειακής ενότητας της έδρας του κάθε νομού, των εκλογικών τμημάτων.

ΤΗΝ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 8 ΙΟΥΝΗ:

Λήγει η προθεσμία των οκτώ (8) πλήρων ημερών πριν από την ψηφοφορία για την παράδοση από τα κόμματα, στους οικείους αντιπεριφερειάρχες της περιφερειακής ενότητας της έδρας κάθε νομού, των ψηφοδελτίων για τα κοινά εκλογικά τμήματα των εκλογικών περιφερειών.

ΤΗΝ ΚΥΡΙΑΚΗ 10 ΙΟΥΝΗ:

Λήγει η προθεσμία των έξι (6) πλήρων ημερών πριν από την ψηφοφορία για την παράδοση από τα κόμματα, στους οικείους αντιπεριφερειάρχες της περιφερειακής ενότητας της έδρας κάθε νομού, των ψηφοδελτίων για τα ειδικά εκλογικά τμήματα των ετεροδημοτών.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Τίμησαν τη μνήμη του Γρηγόρη Λαμπράκη

Κατάθεση στεφανιών, χτες, στο σημείο της δολοφονίας του

Από τη χτεσινή κατάθεση στεφανιών

MotionTeam

Από τη χτεσινή κατάθεση στεφανιών
Στεφάνια στο μνημείο του Γρηγόρη Λαμπράκη, στη συμβολή των οδών Ερμού και Βενιζέλου, όπου πριν από 49 χρόνια έπεσε χτυπημένος από παρακρατικούς ο βουλευτής της ΕΔΑ και στέλεχος του κινήματος ειρήνης, κατέθεσαν, χτες, εκπρόσωποι της Κομματικής Οργάνωσης Κεντρικής Μακεδονίας του ΚΚΕ και της Οργάνωσης Περιοχής Κεντρικής Μακεδονίας της ΚΝΕ. Στεφάνια κατέθεσαν επίσης εκπρόσωποι της Γραμματείας Θεσσαλονίκης του ΠΑΜΕ και της ΕΔΥΕΘ.

Ο Ηλίας Γκουτζηγιάννης, μέλος του Γραφείου Περιοχής Κεντρικής Μακεδονίας του ΚΚΕ, δήλωσε: «Σαν σήμερα, πριν 49 χρόνια, δολοφονήθηκε από παρακρατικούς ο Γρηγόρης Λαμπράκης, βουλευτής της ΕΔΑ, στέλεχος του κινήματος ειρήνης, αντιπρόεδρος της ΕΕΔΥΕ. Καταθέσαμε σαν ελάχιστη τιμή στεφάνια στη μνήμη του και υποσχόμαστε ότι θα συνεχίσουμε τους αγώνες του στις σημερινές συνθήκες. Θα συνεχίσουμε τους αγώνες για ειρήνη, για ενίσχυση του αντιιμπεριαλιστικού φιλειρηνικού κινήματος, για δημοκρατικά δικαιώματα και ελευθερίες, για την προκοπή του λαού μας, για ενισχυμένο ΚΚΕ και πανίσχυρο λαϊκό κίνημα».

ΕΕΔΥΕ
Ηχηρό αντιιμπεριαλιστικό μήνυμα

Ανακοίνωση - χαιρετισμός της ΕΕΔΥΕ προς τους μαραθωνοδρόμους της ειρήνης

Με ανακοίνωσή της η ΕΕΔΥΕ χαιρετίζει τη συμμετοχή των μαραθωνοδρόμων της ειρήνης που περπάτησαν στα βήματα του Γρηγόρη Λαμπράκη στην 33η Μαραθώνια Πορεία Ειρήνης. Χαιρετίζει ιδιαίτερα τους αγωνιστές των: ΜΑΣ, ΠΑΜΕ, ΠΕΑΕΑ, ΟΓΕ, ΚΕΘΑ και ΕΕΔΔΑ και όσους συνέβαλαν για να πραγματοποιηθεί για μια ακόμη φορά αυτός ο αγωνιστικός σταθμός του αντιιμπεριαλιστικού - φιλειρηνικού κινήματος της χώρας μας καθώς και όσους παραβρέθηκαν στις εκδηλώσεις κατά τον τερματισμό. Στην ανακοίνωση σημειώνεται μεταξύ άλλων: «Ζητάμε απ' όλα τα κόμματα να τοποθετηθούν για τη Σύνοδο του ΝΑΤΟ και την ελληνική συμμετοχή. Μαζί με το λαϊκό κίνημα παλεύουμε ακόμη πιο δυναμικά για την επιστροφή όλων των ένστολων που βρίσκονται σε ιμπεριαλιστικές αποστολές, για να κλείσουν οι Νατοϊκές βάσεις που βρίσκονται στην Ελλάδα, για την αποδέσμευση της χώρας μας από το ΝΑΤΟ και την ΕΕ, για την εξουσία του λαού, τη μόνη που μπορεί να εγγυηθεί την ειρήνη και την ευημερία προς όφελος των λαών».

Συσκέψεις - περιοδείες

Σήμερα Τετάρτη 23/5:

  • Ελληνικό, στις 9 π.μ. στο αμαξοστάσιο της ΟΣΥ στο Ελληνικό ο Γ. Μαυρίκος.
  • Θριάσιο Νοσοκομείο, στις 8 π.μ., ο Γ. Γκιόκας.
  • ΟΤΕ Πάρνηθας, στις 10 π.μ., ο Γ. Πάσουλας.
  • ΕΛΕΠΑΠ, στις 11 π.μ., ο Χ. Χουρδάκης.
  • Κέντρο Βρεφών «Μητέρα», στις 11 π.μ., η Κατερίνα Μιχαλιού.
  • Αναρρωτήριο Πεντέλης, στις 11 π.μ., η Λέττα Μεθωνιού.
  • Θεσσαλονίκη, Αττικό Μετρό, στις 2 μ.μ., θα περιοδεύσει ο Θ. Κωνσταντινίδης.
  • Εύοσμος, στις 7 μ.μ., σύσκεψη με εργαζόμενους του Δήμου, θα μιλήσει ο Χ. Βέλης.
  • Θεσσαλονίκη, στις 7 μ.μ., σύσκεψη με πανεπιστημιακούς, θα μιλήσει ο Γ. Ζιώγας.
  • Θεσσαλονίκη, στις 7 μ.μ., σύσκεψη με ΕΒΕ, θα μιλήσει ο Σ. Βαρδαλής.
  • Θεσσαλονίκη, στις 7 μ.μ., σύσκεψη με εργαζόμενους στο Δήμο, θα μιλήσει ο Γ. Δελλής.
  • Θεσσαλονίκη, στις 7 μ.μ., σύσκεψη στο Βότση, θα μιλήσει η Ρ. Τηλικίδου.
  • Θεσσαλονίκη, στις 8 μ.μ., συγκέντρωση στο Βαθύλακο, θα μιλήσουν ο Ο. Μαάιτα και ο Σ. Μωυσίδης.
Εκδήλωση στην Καλύβα Στεφανή

Θα μιλήσει ο Τηλέμαχος Δημουλάς, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ

Η Πανελλήνια Ενωση Αγωνιστών Εθνικής Αντίστασης και Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας (ΠΕΑΕΑ-ΔΣΕ), θα τιμήσει την επέτειο της έναρξης του ένοπλου αγώνα του ΕΛΑΣ κατά του κατακτητή, με εκδήλωση που διοργανώνεται, την Κυριακή 27 Μάη, στις 10 το πρωί, στην Καλύβα Στεφανή. Στις 11 π.μ., θα πραγματοποιηθεί συγκέντρωση και ομιλία στην πλατεία της Σπερχειάδας, όπου θα μιλήσει ο Τηλέμαχος Δημουλάς, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ.

Ελέγχουμε πού ψηφίζουμε

Οι εκλογές της 17ης Ιουνίου 2012, θα γίνουν με βάση τους ίδιους εκλογικούς καταλόγους που έγιναν και οι προηγούμενες της 6ης Μάη. Ετσι και στις εκλογές αυτές, ψηφίζουμε στον ίδιο τόπο που ψηφίσαμε στις εκλογές της 6ης Μάη. Το ίδιο ισχύει και για τους εκλογείς που ψήφισαν ως «ετεροδημότες», στον τόπο διαμονής τους. Ελέγχουμε έγκαιρα πού ψηφίζουμε. Για τυχόν πληροφορίες, στα τηλέφωνα: 210.3302.411 και 210.3301.106.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ