ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 23 Μάη 2012
Σελ. /32
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΑ ΚΑΙ ΕΡΓΑΤΙΚΑ ΚΟΜΜΑΤΑ
Πάλη ενάντια στον ιμπεριαλισμό

Κοινή διακήρυξη 35 κομμάτων με αφορμή τη Σύνοδο του ΝΑΤΟ στο Σικάγο

Κοινή διακήρυξη με αφορμή τη Σύνοδο του ΝΑΤΟ στο Σικάγο, με πρωτοβουλία του Πορτογαλικού ΚΚ, υπογράφουν 35 Κομμουνιστικά και Εργατικά Κόμματα από όλο τον κόσμο (ανάμεσα τους και το ΚΚΕ), σημειώνοντας την ανάγκη να δυναμώσει η πάλη για την ειρήνη και το δικαίωμα του κάθε λαού να αποφασίζει ο ίδιος για το μέλλον του, για τη κοινωνική πρόοδο και το σοσιαλισμό.

Στη διακήρυξη ανάμεσα σε άλλα υπογραμμίζεται:

«Στο φόντο της εμβάθυνσης της καπιταλιστικής κρίσης, ο ιμπεριαλισμός κλιμακώνει τη στρατιωτική και επεμβατική του δράση κατά λαών, μετά και την ανανέωση της στρατηγικής του το 2010 που σήμανε ένα νέο και επικίνδυνο ποιοτικό άλμα για νέες επεμβάσεις όπως η επέμβαση στη Λιβύη. Οι ΗΠΑ, το ΝΑΤΟ και η ΕΕ ως ο ευρωπαϊκός του πυλώνας προσπαθούν να διευρύνουν τις ζώνες επιρροής, προωθούν την κούρσα των εξοπλισμών και των στρατιωτικών δαπανών, τη δημιουργία νέων όπλων και το δίκτυο των στρατιωτικών βάσεων σε όλο τον κόσμο».

Τα Κόμματα που υπογράφουν απαιτούν την απόσυρση των ξένων στρατών από το Αφγανιστάν και τις άλλες χώρες, καταγγέλλουν την επιθετικότητα ενάντια σε Συρία και Ιράν, την εγκατάσταση της λεγόμενης αντιπυραυλικής ασπίδας, την κούρσα των εξοπλισμών, τις βάσεις σε όλο τον κόσμο. Ζητάνε τη διάλυση του ΝΑΤΟ και εκφράζουν την αλληλεγγύη τους με τους αγωνιζόμενους λαούς που αντιμετωπίζουν τις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις.

Τα κόμματα που υπογράφουν είναι τα εξής:

1. Νοτιοαφρικάνικο ΚΚ

2. ΚΚ Αργεντινής

3. ΚΚ Αζερμπαϊτζάν

4. ΚΚ Αυστραλίας

5. Κόμμα Εργασίας Βελγίου

6. ΚΚ Λευκορωσίας

7. ΚΚ Βραζιλίας

8. ΚΚ Ισπανίας

9. ΚΚ Λαών της Ισπανίας

10. ΚΚ ΗΠΑ

11. ΚΚ Φινλανδίας

12. Γαλλικό ΚΚ

13. Ενοποιημένο ΚΚ Γεωργίας

14. ΚΚΕ

15. ΝΚΚ Ολλανδίας

16. Κόμμα Λαού του Ιράν

17. ΚΚ Ινδίας

18. ΚΚ Ινδίας (Μαρξιστικό)

19. ΚΚ Ιρλανδίας

20. Κόμμα Εργατών Ιρλανδίας

21. Κόμμα Ιταλών Κομμουνιστών

22. Λιβανέζικο ΚΚ

23. ΚΚ Λουξεμβούργου

24. ΚΚ Μάλτας

25. ΚΚ Μεξικού

26. Παλαιστινιακό ΚΚ

27. Περουβιάνικο ΚΚ

28. ΚΚ Πολωνίας

29. Πορτογάλικο ΚΚ

30. ΚΚ Βρετανίας

31. ΚΚ Βοημίας Μοραβίας (Τσεχία)

32. ΚΚ Ρώσικης Ομοσπονδίας

33. Κομμουνιστικό Εργατικό Κόμμα Ρωσίας - Επαναστατικό Κόμμα των Κομμουνιστών

34. Συριακό ΚΚ (Ενοποιημένο)

35. ΚΚ Ουκρανίας

Υποστηρίζει τη Διακήρυξη το Κόμμα Κομμουνιστών της Υπερδνειστερίας

Partido de los Comunistas de Transdnistria

ΣΥΝΟΔΟΣ ΝΑΤΟ
Προετοιμασία για νέες επεμβάσεις

Στο Σικάγο διαδήλωσαν κατά χιλιάδες ενάντια στο φονικό μηχανισμό του κεφαλαίου, το ΝΑΤΟ

Associated Press

Στο Σικάγο διαδήλωσαν κατά χιλιάδες ενάντια στο φονικό μηχανισμό του κεφαλαίου, το ΝΑΤΟ
ΣΙΚΑΓΟ.--

Το δολοφονικό χέρι του ιμπεριαλιστικού συστήματος ολοκλήρωσε τη διήμερη Σύνοδό του στο Σικάγο, με την επισημοποίηση καταρχάς των σχεδίων της κυβέρνησης των ΗΠΑ για το Αφγανιστάν, τον «οδικό χάρτη» που σχεδιάστηκε στην προηγούμενη Σύνοδο στη Λισαβόνα και εκσυγχρονίστηκε βάσει των ιμπεριαλιστικών αναγκών και των τακτικών που θα εξασφαλίσουν την κατοχή της χώρας πολύ πέραν του 2014, που υποτίθεται θα γίνει η απόσυρση των στρατευμάτων. Η σύνοδος προχωράει παραπέρα τη στρατηγική του «ζωτικού χώρου», που είναι όλος ο πλανήτης...

Παραμονή του ΝΑΤΟ στο Αφγανιστάν

Στο πλαίσιο αυτό αποφασίστηκε η σταδιακή μεταβίβαση της ασφάλειας της χώρας από τις ΝΑΤΟικές δυνάμεις (ISAF) στις αφγανικές (ANSAF) «η οποία θα ξεκινήσει στα μέσα του 2013 και θα ολοκληρωθεί μέχρι τα τέλη του 2014». «Εως τα μέσα του 2013, οι αφγανικές δυνάμεις ασφαλείας θα γίνουν ο κύριος υπεύθυνος για την ασφάλεια του 75% της χώρας και θα αρχίσει η οριστική παράδοση σε όλη τη χώρα. Επειτα από αυτό το στάδιο, ο ρόλος της διεθνούς δύναμης θα εξελιχθεί όλο και περισσότερο σε μια αποστολή εκπαίδευσης, παροχής συμβουλών και βοήθειας» αναφέρεται στην τελική διακήρυξη του ΝΑΤΟ, προδιαγράφοντας την παρουσία της εσαεί στην «καρδιά» της Ασίας.

Επίσης απευθύνεται έκκληση στο Πακιστάν, «που διαδραματίζει σημαντικό ρόλο», να ανοίξει ξανά τις οδούς ανεφοδιασμού για τις αυτοκινητοπομπές της στρατιωτικής συμμαχίας στο Αφγανιστάν «το συντομότερο δυνατό», οι οποίες παραμένουν κλειστές μετά το θάνατο 24 Πακιστανών στρατιωτών από αμερικανική αεροπορική επιδρομή το 2011.

Στο στόχαστρο τα Βαλκάνια

Για τα Βαλκάνια επαναλαμβάνεται η στήριξη προς την κατοχική δύναμη του ΝΑΤΟ, την KFOR, αλλά και την αποστολή της Ευρωπαϊκής Ενωσης στο Κόσσοβο (Eulex), όπως και η πρόσκληση ξανά προς την ΠΓΔΜ, βάσει της απόφασης της Συνόδου του Βουκουρεστίου, δηλαδή υπό τον όρο να επιλυθεί το ζήτημα της ονομασίας και για το λόγο αυτό «στηρίζουμε την άμεση έναρξη διαπραγματεύσεων δίχως να υπάρξουν περαιτέρω καθυστερήσεις και αναμένοντας να ολοκληρωθούν το συντομότερο δυνατόν». Επίσης «καλωσορίζει τη σημαντική πρόοδο» που έχει κάνει το Μαυροβούνιο όσον αφορά την ένταξή του στο ΝΑΤΟ και τη «συμμετοχή του στην ασφάλεια στα Δυτικά Βαλκάνια», ενώ επαναλαμβάνεται η στήριξη προς μία μελλοντική προοπτική ένταξης της Βοσνίας - Ερζεγοβίνης, αλλά και της Σερβίας. Αξίζει να σημειωθεί ότι οι «υποσχετικές» δόθηκαν από την επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας Χίλαρι Κλίντον κατά τη συνάντησή της με εκπροσώπους χωρών που επιθυμούν να ενταχθούν στο ΝΑΤΟ, Βοσνία - Ερζεγοβίνη, Γεωργία, ΠΓΔΜ και Μαυροβούνιο, στο περιθώριο της Συνόδου όπου ξεκαθάρισε πως η διεύρυνση θα πρέπει να γίνει στην επόμενη σύνοδο.

Σημαντικό ζήτημα επίσης οι σχέσεις της Ρωσίας και του ΝΑΤΟ, που παρά το γεγονός ότι η τελική διακήρυξη σημειώνει πως «συμπληρώνεται μία δεκαετία» από τη σύσταση του Συμβουλίου ΝΑΤΟ και Ρωσίας και αρχικά είχε προγραμματιστεί να υπάρξει μία παράλληλη Σύνοδος, εντούτοις το ζήτημα της «αντιπυραυλικής ασπίδας» ήταν το μεγάλο αγκάθι. Χαρακτηριστικό είναι ότι αφενός ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν ούτε μετέβη στις ΗΠΑ για τη Σύνοδο της «G8» αλλά και του ΝΑΤΟ στέλνοντας αντ' αυτού τον πρωθυπουργό Ντμίτρι Μεντβέντεφ, ο οποίος ωστόσο έφυγε από τις ΗΠΑ μετά το πέρας της Συνόδου της «G8», δεν πήγε το Σικάγο και δεν άκουσε τον ΓΓ του ΝΑΤΟ Αντερς Φογκ Ράσμουσεν να κηρύσσει την επίσημη ενεργοποίηση της «αντιπυραυλικής ασπίδας», δηλώνοντας ότι «χρειαζόμαστε ένα πραγματικό σύστημα αντιπυραυλικής άμυνας, ώστε να υπερασπιστούμε αποτελεσματικά τον πληθυσμό μας. Φυσικά η δημιουργία του συστήματος δεν μπορεί να εμποδιστεί από τη Ρωσία, αφού πρόκειται για εσωτερική υπόθεση του ΝΑΤΟ. Παρά το γεγονός αυτό, καλέσαμε τη Ρωσία να συνεργαστεί στο ζήτημα της δημιουργίας μιας αντιπυραυλικής ασπίδας και αυτή η πρόσκληση εξακολουθεί να ισχύει».

Λίγο αργότερα ο πρόεδρος της Βουλγαρίας, Ρόσεν Πλέβνελιεφ, δήλωνε «στο πλαίσιο της Συνόδου πως εγκρίθηκε η έκθεση για τις αμυντικές ικανότητες της Συμμαχίας. Μ' αυτόν τον τρόπο ο οργανισμός έστειλε πολύ ισχυρό πολιτικό μήνυμα, ότι το ΝΑΤΟ παραμένει δυνατό και ενωμένο, ανεξάρτητα από τους κινδύνους και την οικονομική κρίση», ενώ ο Βούλγαρος ΥΠΕΞ, Νικολάι Μλαντένοφ, ανακοίνωνε ότι από τις πρώτες ώρες της νύχτας της 21ης Μάη ξεκίνησε η πρώτη φάση της επιχειρησιακής ετοιμότητας της αντιπυραυλικής άμυνας του ΝΑΤΟ στο έδαφος των ευρωπαϊκών κρατών μελών. Στο στάδιο αυτό συμμετέχουν πέντε χώρες - Τουρκία, Ρουμανία, Πολωνία, Ιταλία και Ισπανία, κατά τον Μλαντένοφ.

«Εξυπνη άμυνα» - νέοι τρόποι ιμπεριαλιστικών πολέμων

Το ζήτημα της «αντιπυραυλικής ασπίδας» δεν αφορά μόνο τις σχέσεις με τη Ρωσία και την ένταση που υφέρπει, αλλά συνδέεται άμεσα με την «έξυπνη άμυνα». Παρά το γεγονός ότι η «έξυπνη άμυνα» συνιστά «ακρογωνιαίο λίθο» για την προσπάθεια εκσυγχρονισμού και περιέχει τουλάχιστον 25 προγράμματα συνεργασίας που περιλαμβάνουν διασύνδεση δυνατοτήτων μέσων και δυνάμεων των χωρών μελών ώστε να αντιμετωπιστούν οι περικοπές στους αμυντικούς προϋπολογισμούς, κυρίως στην Ευρώπη, ελάχιστα γνωστοποιήθηκαν και τίποτε σχεδόν δεν αναφέρεται στην τελική διακήρυξη, καθώς, σύμφωνα με τους πολιτικούς αναλυτές, οι αντιθέσεις ήταν έκδηλες όσον αφορά την προσπάθεια να χρησιμοποιηθεί ως πολιτική κάλυψη για να μειωθούν περαιτέρω οι ιδιαιτέρως αναγκαίες αμυντικές δαπάνες από τους συμμάχους των ΗΠΑ, ειδικά τις χώρες της ΕΕ.

ΡΩΣΙΑ ΓΙΑ ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ
Ανησυχίες, αλλά και συνδρομή στο ΝΑΤΟ

Η πολιτική κατάσταση στο Αφγανιστάν παραμένει τεταμένη, ενώ η προοπτική συγκρότησης στη χώρα αποτελεσματικών ένοπλων δυνάμεων είναι αμφίβολη, δήλωσε ο εκτελών χρέη διευθυντή του Δεύτερου Τμήματος για την Ασία του ΥΠΕΞ της Ρωσίας, Αλμπέρτ Χορέγιεφ. Μιλώντας στη διεθνή διάσκεψη για το Αφγανιστάν, που οργάνωσαν η περιφερειακή αντιπροσωπεία της Διεθνούς Επιτροπής του Ερυθρού Σταυρού και η Διπλωματική Ακαδημία του υπουργείου Εξωτερικών της Ρωσίας, ο Ρώσος αξιωματούχος τόνισε, πως «η στρατιωτική πολιτική κατάσταση στο Αφγανιστάν δεν προκαλεί αισιοδοξία. Σχεδόν παντού σε όλη τη χώρα δρουν ένοπλες ομάδες, μεταξύ των οποίων και του κινήματος των Ταλιμπάν, του Ισλαμικού Κόμματος του Αφγανιστάν, του Ισλαμικού κινήματος του Ουζμπεκιστάν. Η κατάσταση επιδεινώνεται λόγω της οργανωτικής συγχώνευσης των Αφγανών και Πακιστανών Ταλιμπάν, καθώς και της μεγάλης κλίμακας διείσδυσης των ενόπλων μέσω των συνόρων Αφγανιστάν-Πακιστάν». Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του Ρώσου αξιωματούχου: «Σε μεσοπρόθεσμη προοπτική η σταθερότητα του καθεστώτος της Καμπούλ (στο Αφγανιστάν) θα εξακολουθήσει να καθορίζεται από την ξένη στρατιωτική παρουσία».

Ο ίδιος υπογράμμισε, πως μεγάλα ερωτηματικά στη Ρωσία προκαλεί η κατάσταση της ασφάλειας στις περιοχές, όπου η ευθύνη του τομέα της ασφάλειας παραδόθηκε στις αφγανικές δυνάμεις. «Υπάρχουν περιπτώσεις, όπου αμέσως μετά την απόσυρση των στρατευμάτων από τους οικισμούς, η εξουσία μεταβιβάζεται στα χέρια των Ταλιμπάν, που υποστηρίζονται από το ντόπιο πληθυσμό», σημείωσε ο Χορέγιεφ.

Την ίδια ώρα ο ειδικός εκπρόσωπος του Προέδρου της Ρωσικής Ομοσπονδίας για το Αφγανιστάν, Ζαμίρ Καμπούλοφ, διαβεβαίωνε στο Σικάγο το ΝΑΤΟ πως η Ρωσία θα συνεχίσει να παρέχει πολεμικό εξοπλισμό και στρατιωτική εκπαίδευση στις ένοπλες δυνάμεις του Αφγανιστάν, στη βάση των διμερών σχέσεων που αναπτύσσει η χώρα του με το Αφγανιστάν.

Από τη μεριά του το ΝΑΤΟ ευχαρίστησε τη Ρωσία για τα βήματα που έχει κάνει τα τελευταία χρόνια στη διευκόλυνση της μεταφοράς των νατοϊκών φορτίων, μέσω των ρωσικών εδαφών, στις κατοχικές νατοϊκές δυνάμεις.


Ι.Π.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ