ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 23 Μάη 2012
Σελ. /32
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΣΠΑΝΙΑ
Πανεκπαιδευτικά συλλαλητήρια κατά των περικοπών

ΜΑΔΡΙΤΗ.--

Στους δρόμους διάφορων πόλεων της Ισπανίας βγήκαν χτες μαθητές, γονείς και εκπαιδευτικοί για να διαμαρτυρηθούν ενάντια στις περικοπές στην Παιδεία που θα οδηγήσουν σε αύξηση του αριθμού των μαθητών ανά τάξη, αύξηση ωρών εργασίας για τους εκπαιδευτικούς χωρίς ανάλογη αύξηση στους μισθούς, αύξηση κατά 25% των διδάκτρων στα πανεπιστήμια, μαζικές απολύσεις εκπαιδευτικών. Μαζική και μαχητική ήταν η διαδήλωση που πραγματοποιήθηκε χτες το απόγευμα στη Βαρκελώνη με τη συμμετοχή χιλιάδων καθηγητών, γονέων, φοιτητών και μαθητών, ενώ αργότερα αναμένονταν και άλλες σε πολλές πόλεις, συμπεριλαμβανομένης και της Μαδρίτης.

Από το πρωί τα νηπιαγωγεία, τα σχολεία και τα πανεπιστήμια σε όλες τις περιφέρειες της Ισπανίας, εκτός από τη Χώρα των Βάσκων και της Βαλεαρίδες Νήσους, έμειναν στην πλειοψηφία τους κλειστά λόγω της απεργίας των εκπαιδευτικών που διαμαρτύρονται ενάντια στις περικοπές ύψους 20% στις δαπάνες για την Παιδεία. Οι συνδικαλιστικές οργανώσεις των εκπαιδευτικών ανέφεραν πως η συμμετοχή στην απεργία κυμάνθηκε στο 80%, ενώ το υπουργείο Παιδείας υποστήριξε πως έφθασε μόλις στο 19%. Οι περικοπές αυτές έρχονται να προστεθούν στα ήδη συμφωνημένα μέτρα λιτότητας ύψους 27,3 δισεκατομμυρίων ευρώ, με μείωση κατά 16,9% των δαπανών σε όλα τα υπουργεία, «πάγωμα» των μισθών των δημοσίων υπαλλήλων με στόχο, όπως υποστηρίζει η κυβέρνηση του Μαριάνο Ραχόι, τη μείωση του δημόσιου χρέους.

Το Κομμουνιστικό Κόμμα των Λαών της Ισπανίας στηρίζει και συμμετέχει ενεργά στις συγκεντρώσεις αυτές τονίζοντας, μεταξύ άλλων, πως «οι πολιτικές αυτές αποτελούν μέρος της συνολικής στρατηγικής της ολιγαρχίας και των κυβερνήσεών τους για να μεταφερθούν στις πλάτες των εργαζομένων οι επιπτώσεις της καπιταλιστικής κρίσης». Προσθέτει πως «για τους κομμουνιστές, ο αγώνας για δωρεάν παιδεία (...) θα πρέπει να θεωρηθεί ως μια μάχη στον πόλεμο ενάντια στο κεφάλαιο και τις κυβερνήσεις του», για τη διάλυση των ιμπεριαλιστικών συμμαχιών, για την ανατροπή της αστικής τάξης ώστε οι εργάτες και οι λαοί να οικοδομήσουν το σοσιαλισμό.

  • Το Εθνικό Ινστιτούτο Στατιστικής της Ισπανίας ανακοίνωσε πως το 26% των παιδιών κάτω των 18 ετών (2,2 εκατομμύρια) ζουν σε οικογένειες που το εισόδημά τους βρίσκεται κάτω από το όριο της φτώχειας του 2010. Ο αριθμός των παιδιών που ζουν σε συνθήκες φτώχειας έχει αυξηθεί κατά 10% από το 2008 (οικογένειες με δύο παιδιά που το εισόδημά τους είναι λιγότερο από 16.400 ευρώ). Από αυτά τα παιδιά (205.000), το 13,7% ζει με εισόδημα κάτω των 11.000 ευρώ.
ΤΣΕΧΙΑ
Διαθέσεις για πάλη ενάντια στη λιτότητα

Η συμβιβασμένη συνδικαλιστική ηγεσία παραπέμπει σε απεργία ...από Σεπτέμβρη

ΠΡΑΓΑ.-

Χιλιάδες Τσέχοι διαδήλωσαν χτες στην Πράγα με το σύνθημα «Σταματήστε την κυβέρνηση» προβάλλοντας την αντίθεσή τους στην πολιτική λιτότητας που εφαρμόζει η κυβέρνηση. Πρόκειται για μέτρα λιτότητας και περικοπές στις δημόσιες δαπάνες, με αύξηση της φορολογίας, του ΦΠΑ, νέες απολύσεις δημοσίων υπαλλήλων, «πάγωμα» των συντάξεων κ.ά. και έχουν προκαλέσει τη δυσαρέσκεια και την αγανάκτηση των εργαζομένων. Τη διαδήλωση διοργάνωσε η Συνομοσπονδία Εργατικών Συνδικάτων της Τσεχίας και της Μοραβίας (CMKOS) ύστερα από πιέσεις που δέχεται η συμβιβασμένη ηγεσία της που χρόνια συμμετέχει στο λεγόμενο «κοινωνικό διάλογο». Προβάλλει ως κύρια αιτήματα τη μη εφαρμογή των μέτρων, την παραίτηση της κυβέρνησης και τη προκήρυξη πρόωρων εκλογών, ενώ από τα κάτω αρκετές Ομοσπονδίες ζητούν κλιμάκωση με απεργία άμεσα.

Σύμφωνα πάντως με τους σχεδιασμούς της «CMKOS» αναμένεται τις επόμενες ημέρες να γίνει συμβολική κατάληψη πέντε υπουργείων, ενώ χτες αποφάσισε να μην προκηρύξει γενική απεργία μέσα στον Ιούνη - όπως είχε προηγούμενα αναφερθεί - και μετέθεσε την ημερομηνία για το Σεπτέμβρη ή τον Οκτώβρη... Τέλος, στις 30 Μάη, η Ενωση Συνταξιούχων έχει καλέσει για πρώτη φορά στα χρονικά τα μέλη της σε πανεθνική κινητοποίηση ενάντια στο «πάγωμα» των συντάξεων, τη μείωση των επιδομάτων στέγασης για τους ηλικιωμένους, και στην αύξηση των φόρων σε όσους συνταξιούχους εργάζονται υπό το καθεστώς της μερικής απασχόλησης.

ΛΙΘΟΥΑΝΙΑ
Προσπάθεια ιστορικής δικαίωσης των ναζί

Την περασμένη Κυριακή, με την υποστήριξη της κυβέρνησης της Λιθουανίας, πραγματοποιήθηκε στην πόλη Κάουνας (προπολεμική πρωτεύουσα της Λιθουανίας) η τελετή επαναταφής των λειψάνων του συνεργάτη των ναζί Γιουόζας Αμπραζιάβιτσιους.

Ως επικεφαλής της προσωρινής κυβέρνησης της Λιθουανίας, ο Γιουόζας Αμπραζιάβιτσιους, το 1941 τέθηκε επικεφαλής του Μετώπου Λιθουανών Ακτιβιστών (LAF) - μιας αντιεβραϊκής οργάνωσης που συμμετείχε στην εξόντωση των Εβραίων κατά τη διάρκεια του πογκρόμ στο Κάουνας στις 25-26 Ιουνίου του 1941. Με απόφαση της κυβέρνησης του Γιουόζας Αμπραζιάβιτσιους στις 30 Ιουνίου του 1941 δημιουργήθηκε το πρώτο στρατόπεδο συγκέντρωσης, όπου βασανίστηκαν και δολοφονήθηκαν χιλιάδες Εβραίοι. Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, έως τα τέλη του Δεκέμβρη του 1941 δολοφονήθηκαν πάνω από 180 χιλιάδες Εβραίοι, ενώ συνολικά κατά τη διάρκεια του Β' Παγκόσμιου Πολέμου οι φασίστες και οι συνεργάτες τους εξόντωσαν το 95% του προπολεμικού εβραϊκού πληθυσμού της Λιθουανίας.

Μετά την απελευθέρωση της Λιθουανίας από τον Κόκκινο Στρατό ο Γιουόζας Αμπραζιάβιτσιους βρήκε καταφύγιο αρχικά στη Γερμανία κι από το 1952 στις ΗΠΑ, όπου εκπροσωπούσε τις αντισοβιετικές λιθουανικές οργανώσεις. Πέθανε στις ΗΠΑ το 1974. Μετά την ανατροπή του σοσιαλισμού οι αντικομμουνιστικές αρχές της Λιθουανίας τον ανακήρυξαν σε ... «ήρωα» και τον παρασημοφόρησαν το 2009.

Το υπουργείο Εξωτερικών της Ρωσίας καταδίκασε την τελετή επαναταφής του συνεργάτη των ναζί. Σε σχετική ανακοίνωση αναφέρεται πως η Ρωσία χαρακτηρίζει την τελετή επαναταφής του Γιουόζας Αμπραζιάβιτσιους στο Κάουνας ως απαράδεκτο χλευασμό της μνήμης των χιλιάδων Εβραίων που δολοφονήθηκαν από το LAF.

Από τη μεριά του, ο Πρόεδρος του Σοσιαλιστικού Λαϊκού Μετώπου Λιθουανίας, Αλγκιρντας Παλέτσκις, χαρακτήρισε τη συγκεκριμένη ενέργεια των αρχών της Λιθουανίας ως πρόκληση των νεοναζί.


Ι.Π.

ΚΥΠΡΟΣ
Διαψεύδει τα δημοσιεύματα για εγκατάσταση κομάντος από το Ισραήλ

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ - ΛΕΥΚΩΣΙΑ.--

Πληροφορίες που ισχυρίζονται ότι το Ισραήλ έχει εκφράσει την απαίτηση να εγκαταστήσει 20.000 ισραηλινούς κομάντος στην Κυπριακή Δημοκρατία, προκειμένου να προστατεύουν τον αγωγό φυσικού αερίου και τον τερματικό σταθμό που σχεδιάζεται να κατασκευαστεί στο νησί, δημοσίευσε το τουρκικό πρακτορείο «Ανατολού», προκαλώντας σειρά αντιδράσεων.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, το αίτημα του Ισραήλ εκφράστηκε κατά την επίσκεψη του πρωθυπουργού, Μπέντζαμιν Νετανιάχου στη Λευκωσία το Φλεβάρη, οπότε και προτάθηκε στον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, Δημήτρη Χριστόφια, να κατασκευάσει το Ισραήλ τον υποθαλάσσιο αγωγό και τον τερματικό σταθμό και να χρηματοδοτήσει τα έργα αυτά αξίας 10 δισεκατομμυρίων δολαρίων, με αντάλλαγμα άδεια εγκατάστασης 10.000 εργατών από το Ισραήλ που θα συμμετάσχουν στην κατασκευή και 20.000 κομάντος για την «ασφάλεια του έργου».

Το δημοσίευμα διαψεύστηκε από το Ισραήλ, με ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών της χώρας, στην οποία αναφέρει ότι οι συγκεκριμένες πληροφορίες στερούνται βάσης και δεν έχουν σχέση με την πραγματικότητα. Οι πληροφορίες διαψεύστηκαν κατηγορηματικά και από την κυπριακή κυβέρνηση.

Την ίδια στιγμή, ο πρέσβης της Κύπρου στα Ηνωμένα Εθνη, Νίκος Αιμιλίου, κατήγγειλε με επιστολή του στο γγ του ΟΗΕ, την Τουρκία, για τις νέες παραβιάσεις του εθνικού εναέριου χώρου της Κυπριακής Δημοκρατίας και των διεθνών κανόνων εναέριας κυκλοφορίας που πραγματοποιήθηκαν στο διάστημα 1 - 31 Μαρτίου 2012. Στην επιστολή του ο Κύπριος πρέσβης ζητά τον τερματισμό των παραβιάσεων, ενώ τονίζει ότι οι τουρκικές ενέργειες προκαλούν ιδιαίτερη ανησυχία υπό το φως των πρόσφατων στρατιωτικών απειλών της Τουρκίας εναντίον της Κύπρου, που σχετίζονται με δραστηριότητες εντός της ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας, καθώς και για τις απειλές της Τουρκίας περί προσάρτησης των κατεχομένων.

ΜΙΑΝΜΑΡ
Διαμαρτυρίες για τις ελλείψεις στο Ηλεκτρικό

ΓΙΑΝΓΚΟΝ.--

Διαδηλώσεις διαμαρτυρίας οργανώθηκαν την Κυριακή στη Μιανμάρ, λόγω των χρόνιων ελλείψεων σε ηλεκτρικό ρεύμα, με εκατοντάδες ανθρώπους στους δρόμους να συμμετέχουν σε αυτές. Η κυβέρνηση της χώρας, που υποστηρίζεται από το στρατιωτικό καθεστώς, ζήτησε «κατανόηση» από το λαό, αποδίδοντας τη διανομή ηλεκτρικού με δελτίο, στην αυξημένη θερινή κατανάλωση και την ανατίναξη δύο ηλεκτρικών πυλώνων από εθνικιστές «μαχητές».

Σημειώνεται ότι στη Μιανμάρ, μόνο ένα ποσοστό των κατοίκων έχει ηλεκτρικό ρεύμα, ενώ σημαντικό ποσοστό της παραγωγής ηλεκτρικού εξάγεται στη γειτονική Κίνα, με αποτέλεσμα ο λαός της χώρας να ζει σε πρωτόγονες συνθήκες.

Την ίδια στιγμή, ΗΠΑ και ΕΕ ανακοινώνουν σε κάθε ευκαιρία την ικανοποίησή τους για τον «εκδημοκρατισμό» της χώρας μετά τη νομιμοποίηση της επικεφαλής της αντιπολίτευσης Αούνγκ Σου Κίι, με την οποία διατηρούσαν σχέσεις.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ