ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 23 Μάη 2012
Σελ. /32
«Αντιμνημονιακός» κουρνιαχτός και διλήμματα

Γρηγοριάδης Κώστας

«Το ΔΝΤ θα δεχθεί στο τραπέζι των συζητήσεων οποιαδήποτε δημοκρατικά εκλεγμένη ελληνική κυβέρνηση και θα ακούσει με ευχαρίστηση και ενδιαφέρον καλύτερες από τις υπάρχουσες ιδέες για την επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων που έχουν συμφωνηθεί», δήλωσε χτες από το Λονδίνο η επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ, επιβεβαιώνοντας περίτρανα ότι, πέρα από τον κουρνιαχτό που σηκώνεται για επικοινωνιακούς λόγους, η τρόικα (ΕΕ - ΕΚΤ - ΔΝΤ) δεν έχει κανένα πρόβλημα να συνεργαστεί με μια κυβέρνηση, που ανεξάρτητα από το τι δηλώνει, κεντροδεξιά ή κεντροαριστερά, στην πράξη θα αναλάβει να φέρει σε πέρας την ίδια «δουλειά». Να υλοποιήσει τους στόχους που αφορούν τις δεσμεύσεις της Ελλάδας με το μνημόνιο και τους εφαρμοστικούς του νόμους και τη δανειακή σύμβαση που μαζί με το «κούρεμα» του χρέους πάνε πακέτο, που δεν είναι άλλοι από τους στόχους του δημοσιονομικού συμφώνου σταθερότητας και της στρατηγικής «ΕΕ 2020», που σε απλά λόγια μεταφράζεται σε άγρια λιτότητα διαρκείας και ανάπτυξη βασισμένη σε φτηνή εργατική δύναμη και εξαθλίωση του λαού. Μάλιστα η Λαγκάρντ, παρόλο που υπερασπίστηκε το μνημόνιο, έσπευσε να δηλώσει ότι «οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις πρέπει να γίνουν είτε με μνημόνιο είτε χωρίς μνημόνιο», ομολογώντας ουσιαστικά ότι το μνημόνιο δεν είναι αυτοσκοπός, αλλά ένα εργαλείο για να επιτευχθούν οι στόχοι του, δηλαδή ο εξής ένας: να φορτωθούν στις πλάτες του λαού τα βάρη της καπιταλιστικής κρίσης. Να γιατί η ενίσχυση του ΚΚΕ, που εγγυάται ότι θα δυναμώνει το ρεύμα ανατροπής της αντιλαϊκής πολιτικής και η προοπτική για τη λαϊκή εξουσία, είναι πιο επιτακτική παρά ποτέ.

Για τα μάτια του Ολάντ...

Τις τελευταίες μέρες παρατηρήθηκε ένας μικρός συνωστισμός στο Μέγαρο των Ηλυσίων Πεδίων. Δυστυχώς, ο νέος του ένοικος, Φρ. Ολάντ, δεν μπόρεσε να ικανοποιήσει την επιθυμία όλων των θαυμαστών του και να τους προσφέρει μια συνάντηση. Που αυτοί, όντας και διεκδικητές της αστικής διαχείρισης στην Ελλάδα, θα αξιοποιούσαν δεόντως στην τρέχουσα προεκλογική περίοδο. Πρώτος και καλύτερος κατέθεσε αίτημα συνάντησης ο Αλ. Τσίπρας. Εφαγε, όμως, «πόρτα» κατά το κοινώς λεγόμενο, καθώς ο Γάλλος Πρόεδρος διεμήνυσε πως το πρωτόκολλο επιτάσσει να συναντιέται με αρχηγούς κρατών και όχι κομμάτων. Η αρχική αντίδραση του ΣΥΡΙΖΑ ήταν για γέλια και για κλάματα. Φτάνοντας η «Αυγή» να γράψει το ανεκδιήγητο ότι παρενέβη η Μέρκελ για να μη γίνει η συνάντηση. Μετά ο Αλ. Τσίπρας πέρασε στην αντεπίθεση και προχτές, απ' το Παρίσι όπου βρέθηκε, υπέδειξε στον Ολάντ ότι μπορεί να μη συναντιέται μαζί του αλλά δεν μπορεί να γίνει «Ολαντρέου» και θα πρέπει να τηρήσει τις προεκλογικές του δεσμεύσεις. Οι οποίες, θυμίζουμε, μία προς μία είναι κομμένες και ραμμένες στα μέτρα της γαλλικής αστικής τάξης και της ΕΕ. Μάλιστα, τον «απείλησε» ότι ο γαλλικός «ΣΥΡΙΖΑ», του Μελανσόν, θα τον ελέγχει στη Βουλή. Οπως - αν θυμάστε - θα έλεγχε ο ΣΥΡΙΖΑ το ΠΑΣΟΚ το 2009 ότι θα ...τηρήσει τις θετικές του δεσμεύσεις.

Επανερχόμαστε όμως στον Ολάντ. Η δήλωση αυτή του πικαρισμένου Αλ. Τσίπρα προκάλεσε την οργή άλλων θαυμαστών του Ολάντ, των προέδρων της ΝΔ, της ΔΗΜΑΡ και βεβαίως του ΠΑΣΟΚ, που έσπευσαν να καταγγείλουν το ολίσθημά του.

Ο Τσίπρας θα είχε πει περισσότερα αν γνώριζε ότι μια μέρα μετά, χτες δηλαδή, ο Ολάντ θα υποδεχόταν με ανοιχτές αγκάλες τον Ε. Βενιζέλο. Ο Δ. Παπαδημούλης δε συγκρατήθηκε και έγραψε στο twitter: «O κ. Ολάντ αρνήθηκε την συνάντηση με Τσίπρα, λόγω πρωτοκόλλου της Γαλλικής Προεδρίας, αλλά συναντά τον κ. Βενιζέλο. Πρωτόκολλο ή σκοπιμότητα; Τα δύο μέτρα και σταθμά του κ. Ολάντ σε Τσίπρα - Βενιζέλο είναι λάθος».

Ευπρόσδεκτο δεκανίκι του συστήματος

«Ο ΣΥΡΙΖΑ, παρά τις ριζοσπαστικές - ρεφορμιστικές του εξαγγελίες, μπορεί να θεωρηθεί το πιο συστημικό, ορθολογικό και φιλοευρωπαϊκό κόμμα, αυτό που ένεκα και της εκλογικής του επίδοσης θα πρωταγωνιστήσει, ως μείζων αντιπολίτευση ή και ως (συν)κυβερνώσα δύναμη. Υπό αυτήν την έννοια, άρα, ο ΣΥΡΙΖΑ, αφενός, πληροί το δομικό ρήγμα, που κατέλιπε η κατάρρευση του ΠΑΣΟΚ, αφετέρου λειτουργεί πλέον ως καταλύτης για αναδιάταξη και ανανέωση των ελίτ. Ετι περαιτέρω, προσφέρει μια δυνατότητα για λυσιτελέστερη, με πολιτικά ειρηνικά μέσα, έκφραση των μαζών που αισθάνονται αποκλεισμένες και απειλούμενες. Στις 17 Ιουνίου θα δούμε πώς θα κρυσταλλωθούν περαιτέρω οι αναδιατάξεις». Το παραπάνω, εκτενές απόσπασμα από χθεσινό άρθρο της «Καθημερινής» είναι ιδιαίτερα αποκαλυπτικό για την τρόπο που αντιμετωπίζουν τα επιτελεία της πλουτοκρατίας τον ΣΥΡΙΖΑ. Ουσιαστικά επιβεβαιώνουν την εκτίμηση που από την πρώτη στιγμή με ξεκάθαρο τρόπο διατύπωσε το ΚΚΕ, ότι δηλαδή ο ΣΥΡΙΖΑ θα αποτελέσει το δεκανίκι του αστικού συστήματος στο νέο δίπολο «κεντροδεξιά -κεντροαριστερά». Η πλουτοκρατία αισθάνεται ότι μπορεί να εμπιστευτεί τον ΣΥΡΙΖΑ όχι μόνο σε θέση «αξιωματικής αντιπολίτευσης» αλλά και ως «συγκυβερνώσα δύναμη», όπως γράφει χαρακτηριστικά ο αρθρογράφος. Ο λαός δεν έχει περιθώρια για αυταπάτες. Είτε νικήσει η ΝΔ είτε νικήσει ο ΣΥΡΙΖΑ δίνεται ανάσα στην αστική τάξη της χώρας και στην ΕΕ, να κατασκευάσει ένα νέο δίπολο, που θα κινηθεί στον ίδιο ευρωμονόδρομο, δηλαδή στο δρόμο της ανάπτυξης για χάρη της κερδοφορίας των μονοπωλίων. Ο άλλος δρόμος της ανάπτυξης, με γνώμονα τις ανάγκες του λαού, προϋποθέτει ισχυρό ΚΚΕ και ρωμαλέο εργατικό - λαϊκό κίνημα ρήξης και ανατροπής του σάπιου καπιταλισμού.

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Κόντρα στα σχέδια αποδυνάμωσης του ΚΚΕ

Ο καταποντισμός του συστήματος της δικομματικής εναλλαγής των ΠΑΣΟΚ - ΝΔ στις εκλογές της 6ης Μάη προκαλεί τεράστιες δυσλειτουργίες στο αστικό πολιτικό σύστημα. Το ΚΚΕ έχει σημαντική συμβολή στη φθορά της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ. Γιατί αποκάλυπτε χρόνια την ταύτιση της στρατηγικής τους. Γιατί προειδοποιούσε το λαό ότι το να πηγαίνει από τον ένα στον άλλο δεν του δίνει διέξοδο προς το συμφέρον του. Η μεγάλη συμβολή του στην ανάπτυξη των ταξικών αγώνων συνέβαλε επίσης στη μεγάλη ήττα των κομμάτων του δικομματισμού. Είναι και αυτός ένας από τους λόγους που οι καπιταλιστές, τα αστικά κόμματα, η ΕΕ θέλουν ένα αποδυναμωμένο ΚΚΕ.

Αμέσως μετά το εκλογικό αποτέλεσμα της 6ης Μάη και στο φόντο της νέας προεκλογικής περιόδου, έχουν ξεκινήσει οι προσπάθειες αναμόρφωσης του πολιτικού σκηνικού. Η προσπάθεια αναστήλωσης της κεντροδεξιάς παράταξης είναι περισσότερο φανερή με μια επανασυσπείρωση - σε αυτή τη φάση - κάτω από τη στέγη της ΝΔ. Παράλληλα έχουν ξεκινήσει και οι διεργασίες διαμόρφωσης του έτερου πόλου με πρωταγωνιστή και πυρήνα τις δυνάμεις του ΣΥΡΙΖΑ. Η μετεγκατάσταση στελεχών του ΠΑΣΟΚ στο ΣΥΡΙΖΑ είχε ξεκινήσει πριν τις εκλογές της 6ης Μάη και δεν έχει ακόμα ολοκληρωθεί και πιθανόν δε θα ολοκληρωθεί πριν τις εκλογές της 17ης Ιούνη.

Το ότι ο δικομματισμός μετατρέπεται σταδιακά σε διπολισμό δε συνιστά καμιά θετική αλλαγή για το λαό. Εξάλλου, η γραμμή αναμόρφωσης και αναστήλωσης του αστικού πολιτικού συστήματος έχει χαραχτεί από τους αστούς πολύ νωρίτερα και το αποτέλεσμα των εκλογών της 6ης Μάη έπαιξε ρόλο καταλύτη για να ξεκινήσει η διαδικασία, για να χειραγωγήσουν την αυξανόμενη οργή και αγανάκτηση του λαού, για να τον εγκλωβίσουν σ' ένα νέο σχήμα αστικής εναλλαγής, με την ίδια όμως λειτουργία, τους ίδιους στόχους και τα ίδια αποτελέσματα που είχε ο δικομματισμός. Τώρα οι αστοί βρίσκουν χρήσιμο στήριγμα το ΣΥΡΙΖΑ σε αυτό το σχέδιο.

Οποιος από τους δύο πόλους κι αν σχηματίσει κυβέρνηση κι όποιος κι αν είναι αντιπολίτευση, τα πράγματα για το λαό δεν πρόκειται να καλυτερέψουν. Κι αυτό γιατί και οι δυο πόλοι έχουν ρότα μέσα στην ΕΕ, δεσμεύονται απέναντι στην ΕΕ και, πλέον, απλώς διαγκωνίζονται ποιος είναι καλύτερος «διαπραγματευτής» για να φέρει μια «καλύτερη» συμφωνία, ένα νέο, «καλύτερο» μνημόνιο, για να φέρει ανάπτυξη για τους επιχειρηματίες, για τους καπιταλιστές. Και οι δύο πόλοι είναι με την ΕΕ, είναι με τους καπιταλιστές. Και οι δύο πόλοι επιδιώκουν να ξεπεραστεί η κρίση προς όφελος του κεφαλαίου. Αυτό σημαίνει να πληρώσει κι άλλο ο λαός.

Το αναπαλαιωμένο αστικό πολιτικό σύστημα, και οι δύο πόλοι του, οι αστοί, η ΕΕ, με δεδομένο ότι έχουν να διαχειριστούν μια βαθιά οικονομική κρίση σε όφελος των μεγαλοεπιχειρηματιών, άρα να συνεχίζεται η αντιλαϊκή πολιτική, δε θέλουν να έχουν απέναντί τους το λαό δυνατό, οργανωμένο ταξικά, ενάντιά τους, και το μοναδικό κόμμα αντίπαλό τους, το ΚΚΕ, ισχυρό. Να γιατί το θέλουν αποδυναμωμένο. Τώρα συναγερμός να τους χαλάσουμε τα σχέδια. Μπορούμε. Με πείσμα στη μάχη για ισχυρό ΚΚΕ. Να μην εγκλωβιστεί ο λαός στο σχήμα «κεντροαριστερά» - «κεντροδεξιά».Τώρα ενίσχυση του ΚΚΕ, του μόνου αντίβαρου υπέρ του λαού, απέναντι στο δίπολο που τραβάει στη ρότα της ΕΕ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ