ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 24 Μάη 2012
Σελ. /32
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
Σημαιοφόρος για ανάπτυξη υπέρ του κεφαλαίου

Ζητάει από τώρα «Ταμείο άμβλυνσης» των συνεπειών που θα έχουν για το λαό τα «αναπτυξιακά» μέτρα που στηρίζει

Η ΝΔ ομολογεί ότι η ανάπτυξη που ευαγγελίζεται θα οξύνει τα λαϊκά προβλήματα και ζητάει τη δημιουργία ειδικού Ταμείου για να τα... κουκουλώσει
Η ΝΔ ομολογεί ότι η ανάπτυξη που ευαγγελίζεται θα οξύνει τα λαϊκά προβλήματα και ζητάει τη δημιουργία ειδικού Ταμείου για να τα... κουκουλώσει
Ενθερμος υπερασπιστής της ανάπτυξης, που πατάει πάνω στους μισθούς πείνας των 200-300 ευρώ, τις προσωρινές θέσεις εργασίας, τις ευέλικτες μορφές απασχόλησης και την αρπαγή της δημόσιας περιουσίας από τα μονοπώλια, εμφανίστηκε στις Βρυξέλλες ο Αντ. Σαμαράς, επιβεβαιώνοντας με ξεκάθαρο τρόπο τη στοχοπροσήλωση και σύμπλευση της ΝΔ στη συνολικότερη στρατηγική της ΕΕ που τσακίζει τους λαούς για να θωρακίσει την κερδοφορία των επιχειρηματικών ομίλων.

Μάλιστα, ο πρόεδρος της ΝΔ, στη δήλωση που έκανε προσερχόμενος στη σύνοδο κορυφής του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (ΕΛΚ), παρουσίασε την ανάπτυξη που προωθείται από τη λυκοσυμμαχία ως «μονόδρομο» για τη διέξοδο από την κρίση, παραπλανώντας ταυτόχρονα συνειδητά το λαό ότι τάχα η ανάπτυξη αυτή θα λύσει το πρόβλημα της ανεργίας και της φτώχειας... «Η Ευρώπη έχει ανάγκη από ένα νέο αναπτυξιακό προσανατολισμό. Στη χώρα μου η ύφεση και η ανεργία έχουν προκαλέσει τεράστια προβλήματα στον κοινωνικό ιστό και στην κοινωνική συνοχή. Τα αποτελέσματα των αποφάσεων, που θα ληφθούν στην Ευρώπη για την ανάπτυξη, τον Ιούνιο, είναι κρίσιμα για την Ευρώπη. Είναι κρίσιμα για την Ελλάδα», τόνισε.

Μετά το πέρας της συνόδου, επανήλθε, εκφράζοντας την απόλυτη συμφωνία του στη «δημοσιονομική προσαρμογή», δηλαδή την άγρια λιτότητα διαρκείας, που είναι η βάση της ανάπτυξης στην ΕΕ. Παράλληλα, ζήτησε «αναθεώρηση και τροποποίηση των πολιτικών», δίχως να προσδιορίσει ποιες είναι αυτές. Ομως σε «νον πέιπερ» που μοίρασε αργότερα η Συγγρού, αναφέρεται ως πρώτο «αναπτυξιακό» μέτρο η δραστική μείωση της φορολογίας στα κέρδη των επιχειρήσεων. Παράλληλα, υιοθετεί τα μέτρα ενίσχυσης της ρευστότητας που ήδη έχουν συμφωνηθεί σε επίπεδο ΕΕ, όπως ομόλογα έργων, αλλά και χορήγηση πρόσθετης ρευστότητας από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων και το ΕΣΠΑ.

Αποκαλυπτική για τις συνέπειες που θα φέρει η ανάπτυξη την οποία ευαγγελίζονται τα κόμματα του ευρωμονόδρομου, είναι και η πρόταση που έκανε ο Αντ. Σαμαράς για δημιουργία ενός «Ταμείου άμβλυνσης κοινωνικών επιπτώσεων του μνημονίου», λόγω της πρωτοφανούς αύξησης της ανεργίας, «αλλά και των επιπτώσεων που μπορεί να έχουν μελλοντικές διαρθρωτικές αλλαγές στο Δημόσιο», εννοώντας προφανώς τις απολύσεις δεκάδων ή εκατοντάδων χιλιάδων εργαζομένων.

Παράλληλα τάχθηκε υπέρ της δημιουργίας Ειδικών Οικονομικών Ζωνών (ΕΟΖ) «με φορολογικά και άλλα κίνητρα για εγκατεστημένες επιχειρήσεις», αναφέροντας μάλιστα ως πρότυπο την περίπτωση της Πολωνίας! Επίσης τόνισε ότι είναι αποφασισμένος να προχωρήσει τις ιδιωτικοποιήσεις και γενικότερα να ληφθούν όλα τα μέτρα «για να δημιουργήσουμε ένα κλίμα φιλικό στις επενδύσεις και την επιχειρηματικότητα». Από την πλευρά τους, οι ηγέτες του ΕΛΚ εξέφρασαν την πλήρη στήριξή τους στον πρόεδρο της ΝΔ κάνοντας μάλιστα για πρώτη φορά στο κείμενο των συμπερασμάτων προσωπική αναφορά στον Αντ. Σαμαρά.

Στο περιθώριο της συνόδου κορυφής του ΕΛΚ, ο Αντ. Σαμαράς είχε κατ' ιδίαν συναντήσεις με τον πρόεδρο του Γιούρογκρουπ Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, τον πρόεδρο της Κομισιόν Ζ. Μπαρόζο και τους πρωθυπουργούς της Πορτογαλίας και της Ιρλανδίας.

Οξύνει τα ψευτοδιλήμματα

Παράλληλα το επιτελείο της ΝΔ κλιμακώνει τις φραστικές αντεγκλήσεις με το ΣΥΡΙΖΑ, οξύνοντας τα ψεύτικα εκβιαστικά διλήμματα, που υπηρετούν την αναμόρφωση του νέου αστικού σκηνικού με βάση το νέο δίπολο «κεντροδεξιά - κεντροαριστερά». Χαρακτηριστικό από την άποψη αυτή είναι χτεσινό σημείωμα της Γραμματείας Πολιτικού Σχεδιασμού, το οποίο, αναφερόμενο στην περιοδεία του Αλ. Τσίπρα στη Γαλλία και τη Γερμανία, υποστηρίζει ότι «κατέληξε σε ένα πρωτοφανές "φιάσκο"», επειδή «ο κ. Τσίπρας πληροφορήθηκε διά ζώσης ότι, ο κίνδυνος για την ευρωπαϊκή προοπτική της χώρας και η απειλή της απομόνωσης δεν είναι μια επινόηση των εχθρών του ΣΥΡΙΖΑ».

Επίσης, ισχυρίζεται πως «απέδειξε έμπρακτα ότι το δίλημμα των εκλογών της 17ης Ιουνίου "ευρώ ή δραχμή", "Ευρώπη ή απομόνωση", δεν είναι μπλόφα, αλλά απολύτως πραγματικό».

ΠΑΣΟΚ
Ρεσιτάλ προεκλογικού εμπαιγμού

Προαναγγέλλει συμμετοχή σε συγκυβέρνηση για την «ολοκλήρωση της δημοσιονομικής προσαρμογής»

Τα φούμαρα για «αναθεώρηση» μέτρων του μνημονίου περιέφερε χτες και στις Βρυξέλλες ο Ευ. Βενιζέλος, για να εξυπηρετήσει την προεκλογική εκστρατεία εξαπάτησης του λαού, ξεκαθαρίζοντας ταυτόχρονα ότι το ΠΑΣΟΚ θα συμβάλει στη συγκρότηση κυβέρνησης συνεργασίας για την «ολοκλήρωση της δημοσιονομικής προσαρμογής», όπως έχει δεσμευτεί, βάσει της δανειακής σύμβασης.

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, στη διάρκεια της χτεσινής συνόδου του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος (ΕΣΚ) είχε επαφές με επικεφαλής σοσιαλδημοκρατικών κομμάτων, στη διάρκεια των οποίων τους διαβεβαίωσε για τη στρατηγική προσήλωση του ΠΑΣΟΚ στην προώθηση των ευρωενωσιακών πολιτικών λιτότητας και «ανάπτυξης».

Την ίδια ώρα και με στόχο την εξαπάτηση των λαϊκών στρωμάτων στην Ελλάδα, ενόψει των εκλογών του Ιούνη, ο Ευ. Βενιζέλος ισχυρίστηκε ότι οι Ευρωπαίοι εταίροι είναι έτοιμοι να «βοηθήσουν την Ελλάδα να σπάσει το φαύλο κύκλο της ύφεσης και της ανεργίας». Οπως ισχυρίστηκε ο ίδιος, «τα σημεία που η τρόικα μας απέρριψε, στη σκληρή και δύσκολη διαπραγμάτευση που είχαμε, τώρα μπορούμε να τα επαναφέρουμε. Γιατί ξέρουμε ποια είναι τα σημεία αυτά και πώς μπορούν τώρα να πειστούν οι Ευρωπαίοι».

Οπως δήλωσε ο Ευ. Βενιζέλος, στη διάρκεια της συνεδρίασης του ΕΣΚ, παρουσίασε την πρόταση του ΠΑΣΟΚ για «παράταση του χρόνου δημοσιονομικής προσαρμογή», μέσω της επιμήκυνσης του μνημονίου κατά ένα χρόνο μέχρι το 2015. Την ίδια ώρα, ωστόσο, έθετε σαν προϋπόθεση την ολοκλήρωση της δημοσιονομικής προσαρμογής, δηλαδή τη συνέχιση της άγριας λιτότητας και φορολεηλασίας σε βάρος των λαϊκών νοικοκυριών.

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ πρόβαλε και τις «αναπτυξιακές πρωτοβουλίες» που είναι έτοιμη να αναλάβει η ΕΕ και υποστήριξε ότι «υπάρχει κλίμα αλληλεγγύης προς την Ελλάδα, αλλά και ομοθυμίας για την ανάγκη τόνωσης της ανάπτυξης». Ουσιαστικά, επιχείρησε να συγκαλύψει ότι τα περιβόητα ευρωπαϊκά κονδύλια και οι χρηματοδοτήσεις των μεγάλων έργων θα αποτελέσουν έναν πρόσθετο μηχανισμό παροχής κεφαλαίων προς τους επιχειρηματικούς ομίλους.

ΚΚΕ - αντίβαρο στο δίπολο

Η συνέπεια με την οποία η ΝΔ συμμετέχει στην αναμόρφωση του πολιτικού σκηνικού, πρωτοστατώντας στη συγκρότηση του «κεντροδεξιού πόλου», επιβεβαιώνει την πρεμούρα της ντόπιας αστικής τάξης να εγκλωβίσει σε νέα δίπολα τη λαϊκή δυσαρέσκεια. Είναι χαρακτηριστικό ότι το κάλεσμα για κεντροδεξιά συσπείρωση έγινε από τη ΝΔ με στόχο να διασφαλιστεί η παραμονή της χώρας στην Ευρωζώνη και να «απενοχοποιηθεί» η επιχειρηματικότητα. Με αυτούς τους όρους δίνει την εκλογική μάχη απέναντι στον ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος «χτυπιέται» να αποδείξει ότι είναι η πιο φιλοευρωπαϊκή δύναμη απ' όλες και ότι η πολιτική του είναι υπέρ των επιχειρηματιών, αλλά τους θέλει να επενδύουν σε «υγιές» περιβάλλον.

Η ΝΔ, παραδοσιακό κόμμα της αστικής τάξης, συμμαχεί προεκλογικά με την Μπακογιάννη και στελέχη του ΛΑ.Ο.Σ. Πέρα από την εκφρασμένη θέση τους υπέρ της ΕΕ και των μονοπωλίων, όλοι τους έχουν ένα ακόμα κοινό σημείο: Το μίσος για τους αγώνες των εργαζομένων και του λαού, την έχθρα προς το ταξικό κίνημα και το ΚΚΕ. Η Μπακογιάννη βρέθηκε στην πρώτη γραμμή της επίθεσης και της συκοφαντίας κάθε εργατικού αγώνα, με ξέχειλο αντικομμουνισμό. Το ίδιο και ο ΛΑ.Ο.Σ., τα στελέχη του οποίου πρωτοστάτησαν διαχρονικά με προβοκάτσιες και ψέματα ενάντια στο ΚΚΕ, στις εργατικές και λαϊκές κινητοποιήσεις. Ολα αυτά συνιστούν εχέγγυα για την αστική τάξη ότι ο πόλος της κεντροδεξιάς θα αποτελέσει το μαστίγιο για τη χειραγώγηση των αγώνων του λαού, με στόχο να παραμείνουν στα όρια της διαμαρτυρίας και της εκτόνωσης, για να μη βρουν ριζοσπαστική διέξοδο και απειλήσουν το σύστημα.

Ο άλλος πόλος, αυτός της κεντροαριστεράς, με πυρήνα για την ώρα τον ΣΥΡΙΖΑ, θα επιχειρήσει το ίδιο, κραδαίνοντας όμως το καρότο για λογαριασμό του συστήματος. Στην προκειμένη περίπτωση, το καρότο δεν είναι άλλο από τις αυταπάτες και τον εφησυχασμό ότι μπορεί να υπάρξουν φιλολαϊκές λύσεις μέσα στην αντιλαϊκή ΕΕ και ότι τα συμφέροντα του κεφαλαίου μπορεί να συνυπάρχουν με αυτά των εργαζομένων και του λαού. Ρόλο στην εξαπάτηση και στην καταστολή του λαού διεκδικεί και το ΠΑΣΟΚ, το οποίο, παρά την αποσυσπείρωσή του, πολεμάει να παραμείνει εκφραστής της σοσιαλδημοκρατίας και από καλύτερες θέσεις να διαπραγματευτεί (ενιαία ή ένα μέρος του) τη συμμετοχή στον έναν ή στον άλλον πόλο.

Αυτό είναι το παζλ της αναμόρφωσης που γίνεται σε αντιδραστική κατεύθυνση και στοχοποιεί τον εχθρό - λαό. Να γιατί ο λαός χρειάζεται ένα ισχυρό ΚΚΕ, αποκούμπι στα χειρότερα που του ετοιμάζουν κεντροαριστερά και κεντροδεξιά, απ' όποια θέση κι αν κληθούν να υπηρετήσουν το σύστημα. Αν κυβερνήσει η κεντροδεξιά, η αντιπολίτευση του ΣΥΡΙΖΑ θα είναι «προγραμματική», προσαρμοσμένη δηλαδή στη διαχείριση, όπως ήταν μέχρι τώρα η «αντιπολίτευση» του ΠΑΣΟΚ στη ΝΔ και αντίστροφα. Αν η ΝΔ βρεθεί στην αντιπολίτευση, θα πιέζει για επιτάχυνση των αντιλαϊκών μέτρων εντός της ΕΕ, όπως έκανε και με το ΠΑΣΟΚ. Ισχυρό ΚΚΕ στη Βουλή σημαίνει αντίβαρο στο νέο αντιδραστικό δίπολο για την υπεράσπιση του πραγματικού λαϊκού συμφέροντος. Σημαίνει κίνημα πιο δυνατό, αχειραγώγητο, νικηφόρο.


Π.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ