ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 24 Μάη 2012
Σελ. /32
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ ΦΑΡΜΑΚΟΠΟΙΩΝ
Μέτωπο αντιπαράθεσης στην παύση παροχών και πληρωμών

«Την ώρα που τα τρομοκρατικά διλήμματα για την πτώχευση διαδέχονται τις εφησυχαστικές υποσχέσεις, την ώρα που οι δύο πόλοι του "ευρωπαϊκού δρόμου ανάπτυξης", κεντροαριστερά και κεντροδεξιά, συναγωνίζονται για το καλύτερο μείγμα διαχείρισης της κρίσης που θα διασφαλίσει τα συμφέροντα της "υγιούς επιχειρηματικότητας", οι εργαζόμενοι και η λαϊκή οικογένεια ήδη βιώνουν την πτώχευση και την παύση παροχών Υγείας, οι φαρμακοποιοί ήδη αντιμετωπίζουμε την παύση πληρωμών από τον ΕΟΠΥΥ» τονίζει σε ανακοίνωσή της η Δημοκρατική Πανεπιστημονική Κίνηση (ΔΗΠΑΚ) Φαρμακοποιών με αφορμή τις κινητοποιήσεις του κλάδου για την πληρωμή των χρεών του ΕΟΠΥΥ.

«Ο ΕΟΠΥΥ, συνεχίζεται στην ανακοίνωση, υποχρηματοδοτείται από τον κρατικό προϋπολογισμό. Η κύρια χρηματοδότησή του είναι από τις αυξημένες ασφαλιστικές εισφορές των εργαζομένων. Εν μέσω σφοδρής καπιταλιστικής κρίσης με την επίσημη ανεργία να ξεπερνάει το 21% και με το κλείσιμο χιλιάδων μικρών επιχειρήσεων, με το κούρεμα των αποθεματικών, με την καταλήστευση από το τζογάρισμα σε μετοχές και ομόλογα, με την εισφοροδιαφυγή των μεγαλοεργοδοτών, τα ασφαλιστικά ταμεία μετά βίας κατορθώνουν να πληρώνουν συντάξεις και προχωρούν σε παύση πληρωμών για την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη των ασφαλισμένων».

Στη συνέχεια επισημαίνονται οι «τεράστιες ευθύνες των συνδικαλιστικών ηγεσιών και στους φαρμακευτικούς συλλόγους όταν με ομοφωνία των συνδικαλιστών της ΝΔ, του ΣΥΡΙΖΑ, του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜΑΡ στήριζαν τη διάλυση της Κοινωνικής Ασφάλισης, στήριζαν το τζογάρισμα των αποθεματικών μας ταμείων σε μετοχές και ομόλογα, στήριζαν την επιχειρηματική δραστηριότητα στην Υγεία, στήριζαν τη μετατροπή των νοσοκομείων σε επιχειρήσεις που λειτουργούν με γνώμονα τη διασφάλιση εσόδων και κέρδους. Προκλητικά περιορίζουν τη φραστική τους αντιπαράθεση με το μνημόνιο, αθωώνοντας ουσιαστικά τις πολιτικές που εφάρμοζαν οι κυβερνήσεις ΠΑΣΟΚ και ΝΔ και η συγκυβέρνηση του μαύρου μετώπου στο πλαίσιο των ευρωενωσιακών κατευθύνσεων για την Υγεία και το Ασφαλιστικό». Επίσης, σημειώνεται σε άλλο σημείο ότι «στήριξαν την υλοποίηση αυτής της πολιτικής, συγκαλύπτοντας την αιτία της επίθεσης, τα μονοπώλια, το ρόλο της ΕΕ, της τρόικας και των αστικών κομμάτων και προβάλλουν αποσπασματικούς, συντεχνιακούς στόχους και αυταπάτες ότι μπορεί ένας μεμονωμένος κλάδος, επιστημονικός, επαγγελματικός ή άλλος, να "γλιτώσει" μόνος του, όταν τριγύρω όλοι οι άλλοι κλάδοι βουλιάζουν. Οχι μόνο δεν επιζητούν κανενός είδους συμμαχία με τους ασφαλισμένους και τους εργαζόμενους στο χώρο της Υγείας, αλλά επιλέγοντας τη γνωστή "μορφή πάλης", να πληρώνει ο ασφαλισμένος μετρητοίς τα φάρμακά του στο φαρμακείο, βοηθώντας την κυβέρνηση να στρέψει εναντίον μας τους φυσικούς μας συμμάχους. Παράλληλα αθωώνοντας την πολιτική που στηρίζει τα συμφέροντα των φαρμακοβιομηχάνων, των χονδρεμπόρων και όσων είναι ήδη έτοιμοι να επεκταθούν στο χώρο του λιανικού εμπορίου με αλυσίδες και σούπερ μάρκετ φαρμάκου, βάζουν ταφόπλακα στο μικρό φαρμακείο».

Αναφερόμενη στο ΤΣΑΥ, η ΔΗΠΑΚ επισημαίνει: «Αντίστοιχα προκλητική είναι η σύμπνοια των συνδικαλιστικών ηγεσιών για το ΤΣΑΥ, που πάλι εστιάζουν στην άρνηση εκτέλεσης συνταγών. Στο αρνητικό ενδεχόμενο ένταξης του ΤΣΑΥ στον ΕΟΠΥΥ αντιτείνουν την κατάργηση κάθε έννοιας Κοινωνικής Ασφάλισης με την μετατροπή του ταμείου σε ιδιωτικό επαγγελματικό ταμείο, όπως εδώ και χρόνια προστάζει η ΕΕ στην οποία υποκλίνονται... Ακόμα και τα χρήματα που μας χρωστά ο κρατικός προϋπολογισμός από το 1993 και μετά τα ξεχνούν με την πολιτική που στηρίζουν».

«Σε αντιπαράθεση, τονίζεται, με τις ηγεσίες στους φαρμακευτικούς συλλόγους, η ΔΗΠΑΚ εξαρχής έβαλε θέμα δημιουργίας μετώπου με τους εργαζόμενους, τους ασφαλισμένους, τους συνταξιούχους, τους υγειονομικούς, για την απόκρουση της εξαθλίωσης της ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης του λαού, την απόρριψη του ΕΟΠΥΥ και της πολιτικής που περιορίζει τις κρατικές και εργοδοτικές δαπάνες για την Υγεία σε ένα βασικό πακέτο παροχών φτωχοκομείου, ενάντια σε κάθε επιχειρηματική δραστηριότητα στο χώρο της Υγείας, Πρόνοιας, Φαρμάκου. Αυτό το μέτωπο μπορεί να αντιπαρατεθεί στην παύση παροχών Υγείας και στην παύση πληρωμών που έχει φέρει τους αυτοαπασχολούμενους φαρμακοποιούς σε οριακή κατάσταση υπερχρέωσης, κινδυνεύοντας ακόμα και η λειτουργία του φαρμακείου.

  • Να απαιτήσουμε την άμεση καταβολή των υποχρεώσεων των ασφαλιστικών ταμείων στους φαρμακοποιούς με επαρκή κρατική χρηματοδότηση από τον προϋπολογισμό, χωρίς καμιά επιβάρυνση των εργαζομένων.
  • Να αντιπαρατεθούμε στη διάλυση του ωραρίου μας.
  • Να αντισταθούμε στο χτύπημα του εισοδήματος, στην υπερφορολόγηση, τα χαράτσια.
  • Με οργανωμένο τρόπο να αρνηθούμε να πληρώσουμε τα χαράτσια».
  • Σε άλλο σημείο η ΔΗΠΑΚ σημειώνει: «Η στάση των συμβιβασμένων συνδικαλιστικών μας ηγεσιών, αλλά και των πολιτικών τους φορέων που διαμορφώνουν το σύγχρονο διπολισμό της κεντροδεξιάς και της κεντροαριστεράς, οι συνέπειες που βιώνουμε η πλειοψηφία των αυτοαπασχολούμενων φαρμακοποιών από την πολιτική της ΕΕ, από την πολιτική που ενισχύει την επέκταση πολυεθνικών στο χώρο του λιανικού εμπορίου φαρμάκου και τη λεηλασία των μικρών φαρμακοποιών, όλη αυτή η εμπειρία μας πρέπει να μετουσιωθεί σε κριτήριο ψήφου στις εκλογές και σε πολιτική στάση συστράτευσης με το ΚΚΕ. Για να αλλάξουν οι συσχετισμοί σε πολιτικό και συνδικαλιστικό επίπεδο, για να συμβάλουμε στην ανασύνταξη του κινήματος και να μπορέσουμε με μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα και μετά τις εκλογές να αντιμετωπίσουμε τα σχέδια του κεντροδεξιού ή κεντροαριστερού πόλου της ευρωενωσιακής πολιτικής».
ΦΑΡΜΑΚΑ
Μεγάλο βάρος για τους ασφαλισμένους

Με την πρόταξη της δανειακής σύμβασης αντιμετώπισε τους φαρμακοποιούς ο γενικός γραμματέας του Λογιστηρίου του Κράτους, Ηλίας Πεντάζος, στη χτεσινή συνάντησή τους κατά τη διάρκεια κινητοποίησής τους για την αποπληρωμή των χρεών του Εθνικού Οργανισμού Παροχής Υπηρεσιών Υγείας (ΕΟΠΥΥ), που σωρευτικά θα φτάσουν σε 1 δισ. ευρώ στο τέλος του Μάη του 2012. Τη συμπαράσταση του ΚΚΕ μετέφερε στη συγκέντρωση η Λίνα Κροκίδη, υποψήφια βουλευτής του κόμματος στη Β' Αθήνας.

Αντιπροσωπεία των φαρμακευτικών Συλλόγων Αττικής και Πειραιά συναντήθηκαν με τον Γενικό Γραμματέα, ο οποίος επανέλαβε όσα αναφέρθηκαν στην προχτεσινή συνάντηση με την υπηρεσιακή κυβέρνηση για το χρονοδιάγραμμα εξόφλησης των χρεών μέχρι και τον Ιούνη.

Αμέσως μετά τη συνάντηση, συνεδρίασε εκτάκτως το ΔΣ του Φαρμακευτικού Συλλόγου Αττικής (ΦΣΑ) και αποφάσισε να συνεχίσει να δίνει φάρμακα στους ασφαλισμένους του ΕΟΠΥΥ μόνο αν καταβάλλουν επιτόπου όλο το κόστος «μέχρι να εξασφαλισθεί απαραίτητο κονδύλι από τον κρατικό προϋπολογισμό, έτσι ώστε τα φαρμακεία να συνεχίσουν την απρόσκοπτη λειτουργία τους και η φαρμακευτική περίθαλψη των ασφαλισμένων να συνεχισθεί αδιατάρακτα». Επίσης, συγκαλεί έκτακτη γενική συνέλευση των μελών του την Τετάρτη 30/5/2012, ώρα 17.00, στο Συνεδριακό Κέντρο της Εθνικής Ασφαλιστικής (Λεωφ. Συγγρού 103-105) για τις περαιτέρω κινήσεις του Συλλόγου.

Υπέρ της αδιέξοδης πρακτικής της πληρωμής τοις μετρητοίς απ' τους ασφαλισμένους τάχτηκαν όλες οι συνδικαλιστικές παρατάξεις πλην της Δημοκρατικής Πανεπιστημονικής Κίνησης (ΔΗΠΑΚ) Φαρμακοποιών, η οποία πρότεινε απεργιακές κινητοποιήσεις του κλάδου με συγκρότηση μετώπου με τους εργαζόμενους και τους συνταξιούχους ενάντια στην πολιτική των περικοπών, των παροχών και της στάσης πληρωμής του ΕΟΠΥΥ.

Τα ακριβά φάρμακα απ' τους προϋπολογισμούς των νοσοκομείων

Μετά την άρνηση πολυεθνικών, κυρίως, εταιρειών να προμηθεύουν - λόγω των χρεών - τα δημόσια νοσοκομεία με φάρμακα υψηλού κόστους (όπως π.χ. για καρκινοπαθείς) το υπουργείο Υγείας εξέδωσε χτες εγκύκλιο, ζητώντας απ' τους διοικητές να καλύψουν τα φάρμακα αυτά «τόσο της βραχείας νοσηλείας, όσο και των εξωτερικών ασθενών από τον υφιστάμενο προϋπολογισμό». Δηλαδή, εκεί που τα νοσοκομεία έχουν «στεγνώσει», πρέπει να κάνουν άλλες περικοπές - ή να αυξήσουν τα «ίδια έσοδα», πουλώντας υπηρεσίες Υγείας - ώστε να προμηθευτούν τα φάρμακα υψηλού κόστους. Επίσης, «προκειμένου τα νοσοκομεία να αντεπεξέλθουν στα όρια του υφιστάμενου προϋπολογισμού, ο ΕΟΠΥΥ θα αναλάβει την προμήθεια ικανής ποσότητας ενός περιορισμένου αριθμού φαρμάκων, τα οποία θα διοχετεύσει στα νοσοκομεία». Δηλαδή, και πάλι θα πληρώσουν τα Ταμεία.

Τέλος, και με τη συγκεκριμένη εγκύκλιο ωθούνται τα νοσοκομεία να λειτουργήσουν με λογική του επιχειρηματικού κέρδους. «Η χρέωση, αναφέρεται, των φαρμάκων είναι η ίδια για τα Ασφαλιστικά Ταμεία και για τους ιδιώτες ασθενείς και προκύπτει από την εφαρμογή του τύπου: Νοσοκομειακή τιμή + (5% + Φ.Π.Α.)». Για παράδειγμα ένα φάρμακο με νοσοκομειακή τιμή 100 ευρώ χρεώνεται στο Ταμείο ή στον ασθενή: 100 + (5% + 6,5%) = 100 + 11,5% = 111,5 ευρώ.

ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΩΝ ΙΚΑ
Κάλεσμα κοινού αγώνα φαρμακοποιών ασφαλισμένων

Κάλεσμα στα όργανα των φαρμακευτικών συλλόγων όλης της χώρας να διαλέξουν άλλο δρόμο και να αγωνιστούν μαζί με το σύνολο των ασφαλισμένων για το δίκιο τους, απευθύνει η Ομοσπονδία Συνταξιούχων ΙΚΑ. Οπως υπογραμμίζει η Ομοσπονδία, οι φαρμακευτικοί σύλλογοι «που ενώ έχουν δίκιο για την είσπραξη αυτών που τους χρωστάνε τα Ταμεία, το αποδυναμώνουν, αφού σπρώχνουν τους ασφαλισμένους απέναντί τους, κόβοντας την πίστωση στα φάρμακα που ουσιαστικά τα έχουν προπληρώσει μέσω των εισφορών μας».

Και τονίζει «οι ασφαλισμένοι δεν είναι "σαμάρι", άλλον πρέπει να χτυπήσουν». Σημειώνει ότι οι συνταξιούχοι, για άλλη μια φορά, δέχτηκαν τα αποτελέσματα των αντιλαϊκών πολιτικών των κυβερνήσεων του δικομματισμού και της ΕΕ, με αποτέλεσμα τη λεηλάτηση των συντάξεών μας, με τις νέες περικοπές σε κύριες και επικουρικές που έχουν σαν αποτέλεσμα τη συνεχή αυτή ληστεία σε βάρος των οικογενειών μας, να μας βυθίζει ακόμα περισσότερο στην ανέχεια και τη φτώχεια».

Η Ομοσπονδία καλεί τους συνταξιούχους «και τα άλλα λαϊκά στρώματα να παρέμβουν αγωνιστικά και ταξικά στην κάλπη να ανατρέψουν αυτές τις πολιτικές που με "μνημόνια" ή χωρίς "μνημόνια" πρόκειται να είναι ίδιες, αφού το τρένο τώρα και στο μέλλον θα κινηθεί στις ράγες του ευρωμονόδρομου ακόμα και αν ο οδηγός αλλάζει. Δεν πρέπει να δεχτούμε τον εμπαιγμό ορισμένων που προσπαθούν με ψεύτικα διλήμματα και υπερφίαλα λόγια να γίνουν οι βεζίρηδες στη θέση του βεζίρη, για να συνεχίσουν τις ίδιες πολιτικές που απορρέουν από προαποφασισμένα σε βάρος μας μέτρα».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ