ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 19 Μάη 2012 - 2η έκδοση
Σελ. /24
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΔΥΣΤΥΧΗΜΑ ΣΤΗΝ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗ
Κεραυνοβολήθηκε 33χρονος εργάτης

Ενας ακόμη εργάτης έπεσε νεκρός, την ώρα της δουλειάς, στον Απαλό Αλεξανδρούπολης, όπου τοποθετούσε πάνελ φωτοβολταϊκών σε στέγη σπιτιού. Ο 33χρονος Γεννάδιος Πουρσανίδης, υπάλληλος συνεργείου εγκατάστασης φωτοβολταϊκών, σκοτώθηκε την Πέμπτη 17 Μάη, από ηλεκτροπληξία. Το ατύχημα έγινε την ώρα που προσπαθούσε να δώσει σε συνάδελφό του που βρισκόταν στη στέγη, μια δοκό αλουμινίου μήκους περίπου 8 μέτρων. Η δοκός άγγιξε τα καλώδια της ΔΕΗ και ο νεαρός εργάτης σκοτώθηκε.

Η Γραμματεία Εβρου του ΠΑΜΕ σημειώνει σε ανακοίνωσή της: «Η τραγική έλλειψη μέτρων ασφάλειας στους τόπους δουλειάς έχει σαν αποτέλεσμα όλο και πιο συχνά τα εργατικά "ατυχήματα" να έχουν σαν κατάληξη το σοβαρό τραυματισμό ή και το θάνατο εργαζομένων που δουλεύουν για να βγάλουν το ψωμί της οικογένειάς τους. Δεν πρόκειται για τυχαία κενά και ελλείμματα. Η σημερινή κατάσταση αντανακλά την ουσιαστική συμβολή του κράτους στην προσπάθεια της άρχουσας τάξης να δώσει τη μάχη της ανταγωνιστικότητας, συμπιέζοντας την τιμή της εργατικής δύναμης. H δραματική αυτή κατάσταση πρέπει και μπορεί ν' αλλάξει, ο φρικιαστικός κύκλος των θανάτων και των θυμάτων της καπιταλιστικής εκμετάλλευσης πρέπει να τελειώνει».

ΣΩΜΑΤΕΙΑ ΑΠΟ ΟΛΗ ΤΗ ΧΩΡΑ ΣΤΟ ΠΛΕΥΡΟ ΤΩΝ ΧΑΛΥΒΟΥΡΓΩΝ
«Κρατάτε - είστε φάρος ελπίδας για όλη την εργατική τάξη»!

Συνεχίζουν τα μηνύματα καταδίκης της προσπάθειας να ποινικοποιηθεί ο αγώνας των απεργών του Ασπροπύργου

Οι χαλυβουργοί συνεχίζουν περήφανα και περιφρουρούν την απεργία τους
Οι χαλυβουργοί συνεχίζουν περήφανα και περιφρουρούν την απεργία τους
Με την περηφάνια, αλλά και την ευθύνη που τους δίνει ο σκληρός απεργιακός αγώνας που δίνουν, οι χαλυβουργοί του Ασπροπύργου συνεχίζουν και κλιμακώνουν τον αγώνα τους μετά και την πρόσφατη απόφασή τους στην εκλογοαπολογιστική συνέλευση να γυρίσουν ξανά την πλάτη στα παπαγαλάκια του Μάνεση. Μάλιστα χτες ορίστηκε ότι οι εκλογές για την ανάδειξη του νέου Διοικητικού Συμβουλίου του σωματείου θα γίνουν την ερχόμενη Τρίτη 22 Μάη. Να σημειωθεί ότι στις εκλογές οι τρεις παρατάξεις που απαρτίζουν την απερχόμενη διοίκηση του σωματείου θα κατέβουν σε ένα ενιαίο ενωτικό ψηφοδέλτιο.

Η εργοδοτική προκλητικότητα όπως εκφράστηκε και τη βδομάδα που πέρασε, με την ασφυκτική παρέμβαση των απεργοσπαστικών της μηχανισμών, φανερώνει την πίεση που της ασκεί η ενότητα των εργαζομένων και η κλιμάκωση της έμπρακτης αλληλεγγύης. Αλληλεγγύη που αποτελεί πολύτιμο όπλο στα χέρια των απεργών για να αντιμετωπίσουν την εργοδοτική αδιαλλαξία.

Το σωματείο πάντως έστειλε χτες επιστολές προς την εργοδοσία, ζητώντας νέα συνάντηση μαζί της, αλλά και προς τον υπουργό Εργασίας, καλώντας να ορίσει νέα τριμερή συνάντηση.

Την ίδια στιγμή συνεχίζει να φτάνει αμείωτα και από παντού η αλληλεγγύη και η συμπαράσταση στο σκληρό αγώνα των απεργών χαλυβουργών. Ειδικότερα, το Εργατικό Κέντρο Λαυρίου σημειώνει σε ανακοίνωσή του «ΚΡΑΤΑΤΕ είστε ο φωτεινός φάρος ελπίδας της εργατικής τάξης» και δηλώνει ότι συνεχίζει την προσπάθεια για να συνεισφέρει οικονομικά «που αν και σε δύσκολη κατάσταση οι εργάτες και οι άνεργοι συνεισφέρουν από το υστέρημά τους, ξέροντας ότι ο αγώνας σας είναι αγώνας όλων». Η Γραμματεία Νάξου του ΠΑΜΕ εκφράζει τη συμπαράστασή της και καλεί τους εργαζόμενους, τα λαϊκά στρώματα, τους μαζικούς φορείς και τα ΔΣ των εργατικών σωματείων να στηρίξουν και να υπερασπιστούν τον αγώνα των χαλυβουργών. Σε ανακοινωσή της η Πανελλαδική Ομοσπονδία Εργατοϋπαλλήλων Εμφιαλωμένων Ποτών επισημαίνει: «Το συνδικαλιστικό κίνημα στα Εμφιαλωμένα Ποτά, η Ομοσπονδία και τα σωματεία-μέλη της, γνωρίζοντας από πρώτο χέρι τις εργοδοτικές πρακτικές ποινικοποίησης των εργατικών συνδικαλιστικών αγώνων, καταγγέλλει και καταδικάζει τη δικαστική επίθεση τρομοκράτησης από την εργοδοσία και δηλώνει την αμέριστη συμπαράσταση όλου του κλάδου».

ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΑ ΠΑΙΧΝΙΔΙΩΝ «ΚΟΥ-ΚΟΥ»
Η εργοδοσία κατέθεσε και ασφαλιστικά μέτρα

Ενάντια στον αγώνα που κάνουν οι εργαζόμενοι για να πάρουν τα δεδουλευμένα τους και να σταματήσει η εκ περιτροπής εργασία

Χτες, μέσα σε διάστημα λίγων ωρών, οι εργαζόμενοι της αλυσίδας παιδικών παιχνιδιών «ΚΟΥ-ΚΟΥ» βρέθηκαν δύο φορές στα δικαστήρια, όπου η εργοδοσία σέρνει την Ενωση Εμποροϋπαλλήλων για να σταματήσει τις απεργιακές κινητοποιήσεις που βρίσκονται σε εξέλιξη, με αίτημα να καταβληθούν τα δεδουλευμένα 2 μηνών και να σταματήσει η εκ περιτροπής εργασία.

Θυμίζουμε ότι χτες το πρωί είχε οριστεί να συζητηθεί η νέα αγωγή που κατέθεσε η επιχείρηση, την Πέμπτη 17 Μάη, με την οποία ζητούσε να κηρυχθούν παράνομες και καταχρηστικές οι απεργιακές κινητοποιήσεις και να επιβληθεί χρηματικό πρόστιμο 30.000 ευρώ για κάθε ημέρα απεργίας που θα πραγματοποιηθεί με τα ίδια αιτήματα, εφόσον αυτή κριθεί παράνομη. Η Ενωση Εμποροϋπαλλήλων ζήτησε και πήρε αναβολή για τις 25 Μάη. Αμέσως η επιχείρηση κατέθεσε ασφαλιστικά μέτρα τα οποία προσδιορίστηκε να συζητηθούν στη 1.30 χτες το μεσημέρι.

Αντιπροσωπεία στελεχών του ΠΑΜΕ και της Ενωσης Εμποροϋπαλλήλων προσπάθησαν να πραγματοποιήσουν παρέμβαση - παράσταση διαμαρτυρίας στην εισαγγελέα Πρωτοδικών Θεσσαλονίκης κα. Ιωαννίδου, προκειμένου να διαμαρτυρηθούν για τη σπουδή που δείχνει η Εισαγγελία για την ταχύτατη εξυπηρέτηση των εργοδοτών, ενώ την ίδια ώρα εκκρεμούν για μήνες προσφυγές των εργαζομένων εναντίον των εργοδοτών και δεν προσδιορίζεται η εκδίκασή τους. Η εισαγγελέας αρνήθηκε να δεχθεί την αντιπροσωπεία του ΠΑΜΕ και της Ενωσης. Τα ασφαλιστικά μέτρα συζητήθηκαν με μάρτυρα από την πλευρά της εργοδοσίας έναν εξωτερικό συνεργάτη της επιχείρησης. Εντός της ημέρας αναμενόταν η έκδοση της απόφασης.

Νωρίτερα το πρωί, στο Τμήμα Εργατικών Διαφορών, όπου θα συζητούνταν η αγωγή που κατέθεσε η επιχείρηση και ενώ η συζήτηση δεν μπήκε στην ουσία, αφού τελικά δόθηκε αναβολή, η δικηγόρος της εργοδοσίας επιτέθηκε στους εργαζόμενους και στο ΠΑΜΕ. Χαρακτήρισε υψηλόμισθους τους εργαζόμενους που από πέρσι δέχθηκαν αλλαγή συμβάσεων (από 8ωρη σε 6ωρη εργασία) και μείωση μισθών, το τελευταίο διάστημα τους έχει επιβληθεί εκ περιτροπής εργασία τριών ημερών και είναι δύο μήνες απλήρωτοι. Επιπλέον, έτρεξε να αναπαράγει το γνωστό πλέον ψέμα που χρησιμοποιεί η εργοδοσία παντού για να συκοφαντήσει και να αποπροσανατολίσει τους εργαζόμενους ότι οι αγώνες τους κλείνουν τις επιχειρήσεις (και όχι η πολιτική που υπηρετεί την «ανταγωνιστικότητα»), ενώ δε δίστασε να απευθυνθεί στους εργαζόμενους ακόμα και με υποτιμητικούς χαρακτηρισμούς.

ΣΥΝΔΙΚΑΤΟ ΦΑΡΜΑΚΟΥ ΑΤΤΙΚΗΣ
Από αύριο μέχρι τις 30 Μάη οι αρχαιρεσίες

Από την Κυριακή 20 Μάη μέχρι και την Τετάρτη 30 Μάη θα γίνουν οι εκλογές στο Συνδικάτο Φαρμάκου - Καλλυντικού και συναφών επαγγελμάτων Αττικής. Αναλυτικά οι αρχαιρεσίες θα γίνουν στα γραφεία του Συνδικάτου (Χαλκοκονδύλη 56, 1ος όροφος) τις εξής μέρες και ώρες:

  • Κυριακή 20/5: 10 π.μ. έως 3 μ.μ.
  • Δευτέρα 21/5: 2 μ.μ. έως 8 μ.μ.
  • Τετάρτη 23/5: 2 μ.μ. έως 8 μ.μ.
  • Κυριακή 27/5: 10 π.μ. έως 3 μ.μ.
  • Δευτέρα 28/5: 2 μ.μ. έως 8 μ.μ.
  • Τετάρτη 30/5: 2 μ.μ. έως 8 μ.μ.

Οπως υπογραμμίζει η σημερινή διοίκηση του Συνδικάτου, «πρόκειται για κρίσιμες και καθοριστικές αρχαιρεσίες με στόχο να βγει το Συνδικάτο μας πιο ισχυρό, πιο μαζικό, να μη μείνει κανένας εργαζόμενος του κλάδου μας μόνος του, να μη μείνει κανένας ανοργάνωτος». Ιδιαίτερα σήμερα, που η αντιλαϊκή θύελλα είναι πρωτοφανής και θα ενταθεί η επίθεση απέναντι στα δικαιώματα και τις κατακτήσεις, «ο μόνος τρόπος να βάλουμε εμπόδια στα σχέδιά τους και να φέρουμε στο προσκήνιο τις δικές μας σύγχρονες ανάγκες, είναι να είμαστε ενωμένοι σαν μια γροθιά. Να ενισχύσουμε το συνδικάτο μας, όλοι οι εργαζόμενοι, ανεξάρτητα από το χώρο δουλειάς. Να απαντήσουμε συλλογικά, να μη μείνει κανένας συνάδελφος έρμαιο στις ορέξεις της εργοδοσίας», σημειώνεται στην ανακοίνωση του Συνδικάτου.

ΚΛΑΔΙΚΑ ΣΥΝΔΙΚΑΤΑ ΕΜΠΟΡΟΫΠΑΛΛΗΛΩΝ
Αύριο οι γενικές συνελεύσεις

Σε μαζική συμμετοχή στην αυριανή Γενική Συνέλευση, στις 11 το πρωί, καλεί τους εργαζόμενους ο Σύλλογος Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας, προκειμένου να συζητήσουν την οργάνωση του αγώνα τους για να αποκρούσουν αγωνιστικά το στόχο της εργοδοσίας να στείλει τους μισθούς στα τάρταρα και να καταργήσει μια σειρά από δικαιώματα. Μέσα σε περίοδο όξυνσης της επίθεσης των εργοδοτών σε βάρος των εργαζομένων του κλάδου, που εκδηλώνεται με απολύσεις, μειώσεις μισθών, καθυστερήσεις πληρωμών, με πρόσθετη και απλήρωτη δουλειά, με αλλαγές στα ωράρια, κλπ., πραγματοποιείται και η εκλογοαπολογιστική συνέλευση της Ενωσης Εμποροϋπαλλήλων Θεσσαλονίκης, αύριο, στις 6.30 μ.μ., στο ΕΚΘ.

Σε 48ωρη απεργία για την καταβολή των δεδουλευμένων τους προχωρούν οι εργαζόμενοι στην εισπρακτική εταιρεία «PRS» τη Δευτέρα και την Τρίτη, με απόφαση της γενικής τους συνέλευσης την οποία και προκήρυξαν το Σωματείο Εργαζομένων στο Χρηματοπιστωτικό και το ΣΕΤΗΠ. Μαζί τους συνεχίζουν τη μάχη και οι εργαζόμενοι στην εταιρεία «Phone marketing» που συμπληρώνουν δύο μήνες απεργίας ενάντια στα σχέδια της εργοδοσίας να δουλεύουν με μηνιαία εισοδήματα από 120 έως 160 ευρώ το μήνα.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ