ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 19 Μάη 2012 - 2η έκδοση
Σελ. /24
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΤΙΜΟΛΟΓΙΑ ΗΛΕΚΤΡΙΚΟΥ ΡΕΥΜΑΤΟΣ
Μεθοδεύουν νέες αυξήσεις

Δεύτερη για το 2012, πριν και από την «απελευθέρωση» των οικιακών τιμολογίων που θα εφαρμοστεί το 2013

Νέα αύξηση της τιμής του ηλεκτρικού ρεύματος μέσα στο 2012 (!) μεθοδεύουν η κυβέρνηση και οι θεσμικοί φορείς της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας, κατ' απαίτηση των μεγαλοεπιχειρηματιών του κλάδου, αλλά και της τρόικας, σύμφωνα με τις διαρροές των τελευταίων ημερών. Η συγκεκριμένη στόχευση δεν αναιρεί, βεβαίως, τη διαδικασία «απελευθέρωσης» και των οικιακών τιμολογίων από το 2013, η οποία έχει προγραμματιστεί να καθοριστεί τον Ιούνη, στη βάση των δεσμεύσεων του μνημονίου. Τα νέα τιμολόγια θα μετατρέψουν σε «είδος πολυτελείας» το ηλεκτρικό ρεύμα, προκαλώντας δραματικές συνέπειες στις εργατικές οικογένειες και στα λαϊκά στρώματα. Μέχρι τότε, σύμφωνα με όσα διαρρέονται, η τρόικα συναρτά την έγκριση δανειοδότησης των ΛΑΓΗΕ και ΑΔΜΗΕ με 350 εκατ. ευρώ από το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων με την απόφαση νέων ανατιμήσεων μέσα στο 2012, παρότι η τελευταία αύξηση έγινε τον περασμένο Γενάρη και ήταν «γενναία». Στο μεταξύ, η ΔΕΗ διεκδικεί ήδη τεράστιες αυξήσεις στις εγγυήσεις συνδέσεων με άμεσες μεταβολές, ειδικά για τους «κακοπληρωτές», οι οποίοι θα πολλαπλασιαστούν με αυτή την τιμολογιακή πολιτική, εάν ο λαός δεν ανατρέψει τη συνολική φιλομονοπωλιακή πολιτική.

Το «μαύρο» μέτωπο των κυβερνώντων, τρόικας, μεγάλου κεφαλαίου δείχνει και πάλι αδίστακτο μπροστά στα βάσανα του λαού και ετοιμάζεται να επιβάλει νέα οικονομικά βάρη, παρότι είναι δεδομένο ότι αυτό θα στερήσει το ηλεκτρικό ρεύμα από δεκάδες χιλιάδες οικογένειες και μικρομάγαζα. Η τρόικα εμφανίζεται να ζητά άμεσα αυξήσεις, αλλά και αλλαγή του τρόπου αποζημίωσης των παραγωγών Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ) στην κατεύθυνση της μείωσης. Ωστόσο, μια τέτοια κίνηση δεν έχει στόχο να μειώσει τα υπερκέρδη για τις πολυεθνικές της ενέργειας που αναπτύσσουν μεγάλα έργα ΑΠΕ ή να ανακουφίσει τους καταναλωτές από το κόστος χρηματοδότησης. Αντιθέτως, εκτιμάται ότι θα λειτουργήσει μάλλον σαν ξεκαθάρισμα της αγοράς από τους «μικρούς» επιχειρηματίες, οι οποίοι έχουν επενδύσει και δανειστεί στη βάση συγκεκριμένων οικονομικών προσδοκιών.

Φημολογείται, επίσης, ότι οι νέες αυξήσεις θα «ανταλλαχθούν» με την αφαίρεση του χαρατσιού από τους λογαριασμούς της ΔΕΗ. Η εξέλιξη θα επιχειρηθεί να εμφανιστεί ως «δώρο» προς τους καταναλωτές, στην πράξη όμως ευνοεί απλώς τη ΔΕΗ, που είδε σημαντικές επιπτώσεις στις εισπράξεις της, λόγω της αδυναμίας και της άρνησης του κόσμου να πληρώσει τους λογαριασμούς με το χαράτσι.

Αυτή την περίοδο γίνεται προσπάθεια να χαρακτηριστεί ως «δομική» η κρίση «ρευστότητας» στην αλυσίδα παραγωγής, διαχείρισης και διάθεσης ηλεκτρικής ενέργειας. Στην πραγματικότητα πρόκειται για ένα προδιαγεγραμμένο αποτέλεσμα της διαδικασίας «απελευθέρωσης» της αγοράς. Το νομοθετικό πλαίσιο των προηγούμενων ετών, που φρόντισε ώστε οι ιδιώτες να αποκομίζουν σημαντικά κέρδη, αρχίζει να «αποδίδει» γεννώντας ...δομικά προβλήματα και τη δήθεν «ανάγκη» νέων παρεμβάσεων με τη μορφή επιβαρύνσεων των λαϊκών, εργατικών νοικοκυριών. Από κοντά η αλματώδης αύξηση των ΑΠΕ αύξησε ανάλογα και τις οικονομικές απαιτήσεις για την πληρωμή των παραγωγών.

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ
Φορο-ραβασάκια για αύξηση εσόδων

Ερχονται τα χαράτσια του ΕΤΑΚ

Κλιμάκωση των φορο-επιδρομών των αρμόδιων μηχανισμών σχεδιάζουν στο υπουργείο Οικονομικών, μεσούσης της προεκλογικής περιόδου, ενώ αφήνουν να εννοηθεί ότι αναστέλλονται όλες οι πληρωμές του Δημοσίου, εκτός της καταβολής μισθών και συντάξεων, με το επιχείρημα της συγκράτησης των ελλειμμάτων στα πλαίσια των στόχων του μνημονίου.

Από το ίδιο υπουργείο διαρρέουν ότι τα κρατικά έσοδα το πρώτο 15ήμερο του Μάη εμφανίζουν υστέρηση έναντι των στόχων που αγγίζει το 20%, κάτι που το αποδίδουν στην παρατεταμένη προεκλογική περίοδο... Αναφέρουν επίσης, ότι προκειμένου να συμμαζέψουν την κατάσταση, αποφασίστηκε να «παγώσουν» όλες τις δαπάνες του κρατικού προϋπολογισμού, εκτός από αυτές που αφορούν την καταβολή μισθών και συντάξεων. Μια τέτοια απόφαση, όμως, δημιουργεί σοβαρότατα προβλήματα στα ασφαλιστικά ταμεία, νοσοκομεία, πανεπιστήμια, δημοτική και μέση εκπαίδευση, καθώς η οικονομική κατάσταση όλων αυτών των φορέων του Δημοσίου είναι κυριολεκτικά οικτρή, λόγω των άγριων πολιτικών λιτότητας που εφαρμόστηκαν τα 2,5 προηγούμενα χρόνια. Πέραν τούτου, αποφασίστηκε η άμεση είσπραξη 1 δισ. ευρώ και στα πλαίσια αυτά το υπουργείο Οικονομικών αποστέλλει τις επόμενες ημέρες τα σημειώματα με την καταβολή του ΕΤΑΚ του 2009, ενώ πρόκειται να ακολουθήσει η καταβολή του ΕΤΑΚ του 2010, αλλά και το χαράτσι στα ακίνητα, το οποίο θα αποσταλεί αμέσως μετά τις εκλογές.

  • Παρατείνεται η προθεσμία υποβολής φορολογικών δηλώσεων για Ομόρρυθμες και Ετερόρρυθμες, Κοινωνίες, Κοινοπραξίες κλπ., οι οποίες κανονικά έληγαν χτες 18 Μάη, στις 25 Μάη. Η υποβολή τους γίνεται με τη χρήση ηλεκτρονικής μεθόδου μέσω διαδικτύου. Επίσης, έως τις 25 Μάη παρατείνεται η προθεσμία υποβολής των δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος οικονομικού έτους 2012 για όλα τα υπόχρεα νομικά πρόσωπα μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα της παραγράφου 2 του άρθρου 101 του ΚΦΕ.
ΠΑΡΑΓΩΓΟΙ ΦΩΤΟΒΟΛΤΑΪΚΩΝ
Ζητούν εξόφληση από τον ΛΑΓΗΕ

Την εξόφλησή τους από τη ΛΑΓΗΕ ΑΕ («Λειτουργός Αγοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας») μέσα στο Μάη, για τους μήνες Φλεβάρη και Μάρτη, ζητούν οι παραγωγοί ενέργειας από φωτοβολταϊκά, επικαλούμενοι ανακοίνωση της ΔΕΗ, σύμφωνα με την οποία η ίδια έχει εκπληρώσει τις οικονομικές της υποχρεώσεις προς τον λειτουργό της ημερήσιας αγοράς.

Ο ΣΠΕΦ (Σύνδεσμος Παραγωγών Ενέργειας Φωτοβολταϊκών) σημειώνει ότι «επειδή από τον περασμένο Ιανουάριο η ΔΕΗ είναι πλέον ο μοναδικός προμηθευτής ηλεκτρικής ενέργειας στη χώρα, η ανωτέρω δήλωσή της οφείλει να συνεπάγεται πως και οι πληρωμές των παραγωγών ηλεκτρικής ενέργειας από Φ/Β που πληρώνονται από τον ΛΑΓΗΕ πρέπει να εξομαλυνθούν».

Στη σχετική επιστολή του προς τον ΛΑΓΗΕ, που κοινοποιείται και σε άλλους φορείς της ενεργειακής αγοράς και το αρμόδιο υπουργείο ΠΕΚΑ, σημειώνει ότι ο κλάδος «αδυνατεί να εξυπηρετήσει τις ανελαστικές τοκοχρεολυτικές του υποχρεώσεις (σταθμίζουν στο 65% του τζίρου) αλλά και την απόδοση 13% ΦΠΑ επί των τιμολογίων που έχουμε εκδώσει αλλά δεν έχουμε εισπράξει».

Παροχή στοιχείων σε κρατικές υπηρεσίες

Απευθείας πρόσβαση στα στοιχεία του Μητρώου Φορολογουμένων που τηρούν οι υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών μπορούν να έχουν διάφορες άλλες κρατικές υπηρεσίες, όπως των υπουργείων Προστασίας του Πολίτη, Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, Ανάπτυξης Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας κ.ά. Οπως ανακοινώθηκε από τη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων (ΓΓΠΣ) του υπουργείου Οικονομικών, πρόσφατα μπήκε σε πιλοτική λειτουργία νέα υπηρεσία Διαδικτύου η οποία παρέχει σε φορείς του Δημοσίου πληροφορίες από το Μητρώο των φορολογουμένων. Η παρεχόμενη πληροφόρηση αφορά στοιχεία επικοινωνίας (διεύθυνση, τηλέφωνο), επαγγελματική δραστηριότητα (φυσικών και νομικών προσώπων), πρόσθετα στοιχεία για επιχειρήσεις.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ