ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 30 Μάη 2012
Σελ. /40
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΕΜΠΟΡΙΟ - ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ
Με επιτυχία έγινε η πανελλαδική στάση εργασίας

Από την κινητοποίηση του Σαββάτου
Από την κινητοποίηση του Σαββάτου
Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε το Σάββατο η 4ωρη στάση εργασίας σε εμπόριο και υπηρεσίες μετά από απόφαση δεκάδων κλαδικών και επιχειρησιακών σωματείων για να δυναμώσει ο αγώνας για ικανοποιητικές συμβάσεις, χωρίς μειώσεις σε μισθούς και πετσόκομμα δικαιωμάτων.

Από νωρίς το πρωί, σε μια σειρά χώρους εργασίας, οι ίδιοι οι εργαζόμενοι πήραν την υπόθεση της στάσης εργασίας στα χέρια τους, συμμετέχοντας ενεργά στην κινητοποίηση. Στο LIDL στα Ανω Λιόσια, οι ίδιοι οι εργαζόμενοι βγήκαν έξω και δεν μπήκε κανείς εργαζόμενος μέσα. Στα «Καρφούρ» στην Πέτρου Ράλλη, η συντριπτική πλειοψηφία των εργαζομένων συμμετείχε στη στάση εργασίας. Αντίστοιχα στο MARKET IN στην Πατησίων, στο σούπερ μάρκετ EXTRA στο Παγκράτι κ.α.

Στο πολυκατάστημα ΦΩΚΑΣ στην Ερμού, οι εργαζόμενοι μαζί με τους απολυμένους της επιχείρησης συμμετείχαν μαζικά στην κινητοποίηση. Με πανό «Νομοθετική κατοχύρωση της Κυριακής αργίας, 35ωρο - 7ωρο - 5ήμερο. Σταθερή μόνιμη εργασία για όλους» και συνθήματα «Εδώ - εδώ μ' αγώνα ταξικό γιατί εμείς δε ζούμε με 400 ευρώ» και «Τέρμα πια στις αυταπάτες ή με το κεφάλαιο ή με τους εργάτες», οι εργαζόμενοι έστειλαν σαφές μήνυμα στην εργοδοσία ότι δε θα δεχθούν τις απολύσεις και απαιτούν ανάκλησή τους. Υπενθυμίζεται ότι η εργοδοσία έχει προχωρήσει σε περίπου 15 απολύσεις στον όμιλο.

Στη συνέχεια οι εργαζόμενοι προχώρησαν σε πορεία στην Ερμού, ενημερώνοντας τόσο τους περαστικούς όσο και τους εργαζόμενους στα υπόλοιπα καταστήματα για την πανελλαδική στάση εργασίας. Απ' τις συζητήσεις με τους εργαζόμενους αναδείχθηκε η ανάγκη να μετρηθούν συγκεκριμένα βήματα στην οργάνωση της πάλης, ώστε να υπάρξει απάντηση στην εργοδοτική επιθετικότητα στο εμπόριο και τις υπηρεσίες.

Σε άλλες πόλεις

Στη Θεσσαλονίκη, παρά την καταρρακτώδη βροχή, οι εργαζόμενοι της «Καρφούρ» έκλεισαν 4 καταστήματα. Αντίστοιχα και οι εργαζόμενοι στα «Μetropolis» και στη ΦΩΚΑΣ. Συγκέντρωση στο πλαίσιο της 48ωρης απεργίας τους πραγματοποίησαν και οι εργαζόμενοι στα «ΚΟΥ ΚΟΥ».

Αποφασιστικό μήνυμα οργάνωσης ενάντια στην εργοδοτική επιθετικότητα έδωσαν και οι εργαζόμενοι στα Γιάννενα. Οι εργαζόμενοι σε 6 καταστήματα της τοπικής αλυσίδας σούπερ μάρκετ «ΠΑΥΛΟΥ» με στήριγμα το ταξικό Σωματείο Ιδιωτικών Υπαλλήλων και Εμποροϋπαλλήλων, δυνάμεις του ΠΑΜΕ και του ΜΑΣ που βρέθηκαν από το πρωί στο πόδι για να περιφρουρήσουν τη στάση εργασίας, πήραν κουράγιο, έσπασαν την εργοδοτική τρομοκρατία και τον εκφοβισμό και έκαναν ένα αποφασιστικό βήμα για την υπεράσπιση των δικαιωμάτων τους απέναντι στη μείωση μισθών που μεθοδεύει η εργοδοσία. Αντίστοιχη δυναμική παρέμβαση έγινε και στα «Καρφούρ» με τη συντριπτική πλειοψηφία των εργαζομένων να συμμετέχουν στη στάση εργασίας.

«PHONE MARKETING»
Απεργούν εδώ και 70 μέρες

Η αγωνιστική επιμονή των εργαζομένων πιέζει την εργοδοσία

Εργαζόμενοι από διάφορους κλάδους και όλη την περιοχή γλέντησαν το Σάββατο μαζί με τους απεργούς
Εργαζόμενοι από διάφορους κλάδους και όλη την περιοχή γλέντησαν το Σάββατο μαζί με τους απεργούς
Η γενικότερη σημασία του απεργιακού αγώνα που δίνουν εδώ και 70 μέρες οι εργαζόμενοι της «Phone Marketing» αναδείχτηκε στο όμορφο και ζεστό γλέντι που στήθηκε την περασμένη Παρασκευή στο ΚΕΠ της Νέας Ιωνίας. Ενα γλέντι που οργάνωσαν το ΣΕΤΗΠ και η Λαϊκή Επιτροπή της περιοχής για την οικονομική στήριξη του απεργιακού αγώνα των εργαζομένων, με τη μεγάλη ανταπόκριση των κατοίκων της περιοχής, της νεολαίας, αλλά και εργαζομένων από άλλες επιχειρήσεις.

«Πολύτιμος αρωγός σε αυτήν την προσπάθειά μας, είναι το σωματείο μας, το ΣΕΤΗΠ, το Σωματείο Εργαζομένων στο Χρηματοπιστωτικό, η Λαϊκή Επιτροπή Ν. Ιωνίας, οι άνεργοι, οι δάσκαλοι, ο Σύλλογος Γυναικών, το Σωματείο Οικοδόμων, το Σωματείο Συνταξιούχων και όλη η τοπική κοινωνία και τα σωματεία εργαζομένων στον κλάδο, δίνοντάς μας δύναμη και δείχνοντάς μας καθημερινά την αλληλεγγύη τους και την αμέριστη συμπαράστασή τους για να προχωρήσουμε παρακάτω το δίκαιο αγώνα μας», είπε η Εβίτα από την Επιτροπή Αγώνα των εργαζομένων, ανοίγοντας το γλέντι.

Ο πρόεδρος του ΣΕΤΗΠ Αλέκος Περράκης υπογράμμισε ότι αυτός ο αγώνας είναι «πρωτόγνωρος και για μας, για τον κλάδο μας». Υπογράμμισε ιδιαίτερα ότι στην κλιμάκωση αυτού του αγώνα έχει συμβάλλει αποφασιστικά η αλληλεγγύη που έχει εκφραστεί από τη Λαϊκή Επιτροπή και πλήθος φορέων, των κατοίκων, των σωματείων, κλπ. «Η αποφασιστικότητά τους, η δύναμή τους και η συσπείρωσή τους δεν επιτρέπει στον εργοδότη να τους διασπάσει. Θα συνεχίσουμε και είμαστε σίγουροι ότι από αυτόν τον αγώνα θα βγούμε νικητές», τόνισε για να πέσει το σύνθημα «Χωρίς εσένα γρανάζι δεν γυρνά εργάτη μπορείς χωρίς τα αφεντικά». Με τη μουσική και ένα ποτήρι μπύρα, τα εδέσματα που έφεραν οι εργαζόμενες και τα απαραίτητα σουβλάκια δεν άργησε να «ανάψει» το γλέντι που κράτησε αρκετές ώρες.

Στο μεταξύ, η αγωνιστική επιμονή των εργαζομένων προκάλεσε ρήγμα στην αδιαλλαξία της εργοδοσίας, αφού προχώρησε σε πρόταση προς τους εργαζόμενους να μην εφαρμοστεί η εκ περιτροπής εργασία, αλλά να επιστρέψουν στη δουλειά με 4ωρη απασχόληση για δυο μήνες και στη συνέχεια επιστροφή στο προηγούμενο καθεστώς, αλλά με μείωση μισθών. Τη Δευτέρα έγινε νέα γενική συνέλευση και η συντριπτική πλειοψηφία των εργαζομένων αποφάσισε συνέχιση της απεργίας μέχρι και την Παρασκευή, όπως είχαν αποφασίσει σε προηγούμενη συνέλευση. Οπως αναφέρεται και σε σχετική ανακοίνωση της επιτροπής αγώνα των εργαζομένων: «Αποφασίσαμε να μην πετάξουμε στα σκουπίδια τον αγώνα μας και τις θυσίες μας. Αποφασίσαμε ότι αυτό δεν είναι ένα μέλλον που μας αρμόζει. Δε μπορούμε να ζήσουμε με τα ψίχουλα που μας πετάει η διοίκηση, την ώρα που ισχυρίζεται ότι υπάρχει νέο έργο για να μας απασχολήσει. Συμμέτοχοι στα κέρδη τους δεν ήμασταν. Δε θα γίνουμε συμμέτοχοι στο σφαγιασμό των δικαιωμάτων μας και των ίδιων μας των ζωών. Συνεχίζουμε αποφασισμένοι να νικήσουμε. Μέσα από τις Γενικές Συνελεύσεις μας, με την Επιτροπή Αγώνα αλλά και το Σωματείο μας, το ΣΕΤΗΠ, θα οργανώσουμε τα επόμενα βήματά μας. Κλιμακώνουμε την πάλη μας ώστε να ικανοποιηθούν τα αιτήματά μας».

ΜΕΓΑΛΟΕΡΓΟΔΟΤΕΣ ΣΤΗ ΝΑΥΠΗΓΟΕΠΙΣΚΕΥΗ
Επιστρατεύουν και την «Μπολκενστάιν»

Απεργία για τα συνεργεία που δουλεύουν στο ναυπηγείο Χαλκίτη στο Πέραμα, τα οποία έχουν αναλάβει το έργο της ναυπήγησης μιας θαλαμηγού, κήρυξαν από χτες τα ταξικά σωματεία της Ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνης. Την αφορμή έδωσε η ιταλική εταιρεία «Οversea Hellas» η οποία έχει αναλάβει τμήμα της κατασκευής της θαλαμηγού.

Η εταιρεία, ξεσαλωμένη από την αντιλαϊκή πολιτική, τα μνημόνια και με τις ευρωπαϊκές οδηγίες και συνθήκες στην «τσέπη», αξιώνει από τους εργατοτεχνίτες της Ζώνης που έχει προσλάβει μέχρι τώρα, ατομικές συμβάσεις με μειωμένα μεροκάματα τουλάχιστον κατά 25% με 30%, ενώ σε εργολαβική δουλειά που έχει αναλάβει σε θαλαμηγό που κατασκευάζεται στα Ναυπηγεία Ελευσίνας έχει εφαρμόσει την οδηγία «Μπολκενστάιν» μεταφέροντας εργαζόμενους από τις πρώην σοσιαλιστικές χώρες όπου οι εργασιακές σχέσεις έχουν πλέον ισοπεδωθεί, τους οποίους βεβαίως πληρώνει με τις αποδοχές που προβλέπονται στη χώρα προέλευσης...

Από τους εργαζόμενους, οι οποίοι είναι με αποφασιστικότητα συσπειρωμένοι στα σωματεία τους, έχει ξεκαθαριστεί ότι οι σχεδιασμοί της «Oversea» δεν πρόκειται να περάσουν, ενώ από νωρίς το πρωί χτες άνεργοι της Ζώνης μαζί με τους εργαζόμενους της εταιρείας είχαν συγκεντρωθεί μπροστά στην πύλη του ναυπηγείου δίνοντας τη μάχη της περιφρούρησης.

Την επιθετικότητα των εργοδοτών της Ζώνης ενισχύει και η αστική δικαιοσύνη καθώς προχτές Δευτέρα, εκδόθηκε τρίτη κατά σειρά και σε διάστημα 15 ημερών, απόφαση από τα δικαστήρια του Πειραιά, που απαγορεύει το δικαίωμα της απεργίας στους εργαζόμενους του ναυπηγείου Σπανόπουλου στη Σαλαμίνα, όπου και εκεί δίνεται η μάχη για την υπογραφή της Τοπικής Συλλογικής Σύμβασης της Ζώνης. Οι δύο προηγούμενες δικαστικές αποφάσεις είχαν χαρακτηρίσει τις 24ωρες απεργίες που είχαν κηρυχτεί στο ναυπηγείο ως καταχρηστικές. Η προχτεσινή απόφαση που εκδόθηκε μετά από την αίτηση ασφαλιστικών μέτρων που κατέθεσε ο επιχειρηματίας Σπανόπουλος, χαρακτήρισε την απεργία της Δευτέρας παράνομη. Η απεργία αφορούσε και το αίτημα για την τήρηση των μέτρων υγιεινής και ασφάλειας, όχι μόνο στο ναυπηγείο Σπανόπουλου, αλλά σε όλες τις ναυπηγοεπισκευαστικές επιχειρήσεις της Σαλαμίνας! Παρά τη «βιομηχανία» δικών και καταδικαστικών αποφάσεων οι εργαζόμενοι της Ζώνης διαμηνύουν ότι ο αγώνας θα συνεχιστεί.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ