ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 9 Νοέμβρη 2000
Σελ. /40
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΕΡΓΑΣΙΑΚΕΣ ΣΧΕΣΕΙΣ
Ανάγκη αγωνιστικής απάντησης

Συνεδριάζει σήμερα η διοίκηση της ΓΣΕΕ  μέσα σε κλίμα  γενικής απαίτησης από εργαζόμενους  και συνδικάτα, για συνέχιση και κλιμάκωση του αγώνα

Υπό την πίεση πολλών συνδικαλιστικών οργανώσεων που καλούν σε κλιμάκωση του αγώνα αλλά και την απαίτηση των εργαζομένων να προχωρήσει η ΓΣΕΕ σε προκήρυξη νέων απεργιακών κινητοποιήσεων, συνέρχεται σήμερα το πρωί η Ολομέλεια της Διοίκησης της Συνομοσπονδίας. Η πρόταση που κατέθεσαν τα στελέχη του ΠΑΜΕ στην προχτεσινή σύσκεψη των ομοσπονδιών για την κήρυξη 24ωρης απεργίας στις 28 Νοέμβρη μαζί με την ΑΔΕΔΥ και νέας απεργίας την πρώτη μέρα που το νομοσχέδιο θα κατατίθεται στη Βουλή, βρίσκει ευρύτερη απήχηση στα συνδικάτα της χώρας.

Ηδη με αποφάσεις των οργάνων τους, καλούν σε κλιμάκωση του αγώνα οι ομοσπονδίες Λογιστών, Οικοδόμων, Κλωστοϋφαντουργών και εργαζομένων Δέρματος, Επισιτισμού - Τουρισμού, τα Εργατικά Κέντρα Λάρισας, Πάτρας, Αγρινίου, Φωκίδας, Νάουσας, Αρτας, Κεφαλονιάς - Ιθάκης, Λευκάδας, Χανίων και πολλά πρωτοβάθμια σωματεία.

Είναι μια πρόταση που ανταποκρίνεται στην κρισιμότητα της στιγμής, εκφράζει όλους εκείνους που πιστεύουν ότι μετά την απεργία στις 10 Οκτώβρη, το συλλαλητήριο του ΠΑΜΕ στις 21 του ίδιου μήνα, τώρα, θα πρέπει να γίνει ακόμα ένα αποφασιστικό βήμα στην πάλη των εργαζομένων. Οπως φάνηκε και στην προχτεσινή σύσκεψη στη ΓΣΕΕ, πολλοί ήταν οι συνδικαλιστές που υπογράμμισαν την ανάγκη της ενωμένης απάντησης των εργαζομένων στις προκλήσεις της κυβέρνησης και της εργοδοσίας με στόχο και αίτημα την απόσυρση των μέτρων.

Στο μεταξύ και χτες συνεχίστηκε το γαϊτανάκι της παραπληροφόρησης και η προσπάθεια αποπροσανατολισμού των εργαζομένων με σενάρια, φανταστικά ή υπαρκτά στα οποία πρωταγωνιστούν το υπουργείο Εργασίας, ο ΣΕΒ και η πλειοψηφία της ΓΣΕΕ. Τα δημοσιεύματα για διαπραγματεύσεις που γίνονται στο παρασκήνιο μεταξύ ΓΣΕΕ και εργοδοτών για κοινή πρόταση για το «39ωρο», προκάλεσαν την παρέμβαση του ΣΕΒ που με χτεσινή ανακοίνωση δεν αποδέχεται τη μείωση του χρόνου εργασίας - «είναι ασύμβατη με την πάγια θέση του», υπογραμμίζουν οι βιομήχανοι.

Από την πλευρά του ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ Χ. Πολυζωγόπουλος με δηλώσεις του εμφανίστηκε δυσαρεστημένος γιατί, «από την πλευρά της εργοδοσίας δεν υπάρχει κάτι οριστικό», ενώ μια μόλις μέρα πριν την ολομέλεια στη ΓΣΕΕ η οποία και θα εξετάσει την προκήρυξη απεργιακής κινητοποίησης, «πληροφορείται» - όπως είπε - ότι «ο πρωθυπουργός υιοθετεί τη μείωση του χρόνου εργασίας».

Ετσι γίνεται ακόμα μια φορά φανερό ότι κοινή συνισταμένη όλων αυτών των «ακροβασιών» και του «παρασκηνίου» από την πλειοψηφία της ΓΣΕΕ, παραμένει η εκτόνωση των αγώνων και η δημιουργία αυταπατών ότι κάτι μπορεί ν' αλλάξει.

Δε θα περάσουν τα αντεργατικά μέτρα

Συλλαλητήρια σε Πάτρα, Ζάκυνθο και Τρίπολη ενάντια στα αντεργατικά μέτρα  που προωθούν κυβέρνηση και κεφάλαιο

Συλλαλητήρια κόντρα στην αντεργατική επίθεση κυβέρνησης και κεφαλαίου γίνονται σήμερα το απόγευμα σε Πάτρα, Ζάκυνθο και Τρίπολη. Με αίτημα την απόσυρση των μέτρων η Συντονιστική Επιτροπή Σωματείων και Συνδικαλιστών Πάτρας καλεί τους εργαζόμενους, τους συνταξιούχους και τους ανέργους της πόλης να διαδηλώσουν και να υπερασπίσουν τα δικαιώματά τους και τις κατακτήσεις τους. Το συλλαλητήριο γίνεται στις 7 το απόγευμα έξω από το Εργατικό Κέντρο. Η Συντονιστική Επιτροπή καλεί τους εργαζόμενους και τα συνδικάτα της περιοχής αγωνιστικά να διεκδικήσουν την πλήρη και σταθερή απασχόληση για όλους, το 35ωρο, 7ωρο, 5ήμερο με αύξηση στα ημερομίσθια και στους μισθούς. Ν' απαιτήσουν την αποχώρηση της ΓΣΕΕ από τον «κοινωνικό διάλογο», μέτρα επιβίωσης των ανέργων, κοινωνική ασφάλιση, δημόσια και καθολική και ένα σύγχρονο σύστημα υγείας.

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας διοργανώνει και το Εργατικό Κέντρο Ζακύνθου στις 7μ.μ. και στην ανακοίνωσή του σημειώνει ότι ήρθε η ώρα η εργατική τάξη, στηριζόμενη στο ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα, να πάρει στα δικά της χέρια την υπόθεση του συντονισμού και της κλιμάκωσης του αγώνα. Το Εργατικό Κέντρο απαιτεί την άμεση αποχώρηση των ηγεσιών της ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ από τον ψευτοδιάλογο και την προκήρυξη νέων απεργιακών κινητοποιήσεων.

Συλλαλητήριο γίνεται σήμερα και στην Τρίπολη, ύστερα από απόφαση του Εργατικού Κέντρου, στις 6 μ.μ. στην κεντρική πλατεία. Στη νέα επίθεση της κυβέρνησης - υπογραμμίζει στην ανακοίνωσή της η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα Νομού Αρκαδίας- που εκφράζεται και με τον προϋπολογισμό που κατέθεσε στη Βουλή, είναι ανάγκη να αντιπαραθέσουμε το δικό μας αγώνα. Η Επιτροπή καλεί τους εργαζόμενους ν' αντιπαρατεθούν στην πολιτική της κυβέρνησης που χειροτερεύει τη θέση τους και ανατρέπει τις εργασιακές σχέσεις.

ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΕΡΓΑΤΙΚΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ ΠΑΤΡΑΣ
Να ενισχυθούν οι ταξικές δυνάμεις

«Η αλλαγή πλεύσης σήμερα στο Εργατικό Κέντρο Πάτρας, η ενίσχυση των ταξικών αγωνιστικών δυνάμεων είναι απαραίτητος όρος για να αποκρούσει αποτελεσματικά η εργατική τάξη της πόλης την αντιλαϊκή επίθεση». Με την παραπάνω επισήμανση η ΕΣΑΚ Πάτρας καλεί τους εργαζόμενους να ενισχύσουν στο εκλογοαπολογιστικό Συνέδριο του ΕΚ Πάτρας, που αρχίζει αύριο, το ψηφοδέλτιο της Ταξικής Αγωνιστικής Συσπείρωσης που αποτελεί πυρήνα του ΠΑΜΕ.

Αναφερόμενη η ΕΣΑΚ στην τρίχρονη πορεία της πλειοψηφίας της ΠΑΣΚΕ στη διοίκηση, τονίζει ότι ακολούθησε πιστά την πολιτική της πλειοψηφίας στη ΓΣΕΕ (ΠΑΣΚΕ - ΔΑΚΕ - ΣΥΝ). «Διάλεξε συνειδητά το δρόμο της "κοινωνικής συναίνεσης" και του "κοινωνικού διαλόγου", με την εργοδοσία και τη νεοφιλελεύθερη κυβερνητική πολιτική, επιδιώκοντας εκτόνωση της δυσαρέσκειας των εργαζομένων, παροπλισμό του εργατικού κινήματος, αποστράτευση και ιδιωτικοποίηση των εργαζομένων, αρνούμενη να οργανώσει την αντίσταση και πάλη των εργαζομένων» σημειώνει.

Ειδικά για τις παρατάξεις ΠΑΣΚΕ - ΔΑΚΕ - ΣΕΑΜ επισημαίνει ότι όλο το προηγούμενο διάστημα: «Στήριξαν και στηρίζουν την κυβερνητική πολιτική και τον "κοινωνικό διάλογο". Ρίχνουν με τις "συμφωνίες κυρίων" νερό στο μύλο της εργοδοσίας για να καταργηθούν δικαιώματα. Εδωσαν με την ψήφο τους το πράσινο φως για να εγκριθεί το "πόρισμα για το 2000" που αποτέλεσε μοχλό για την κατάργηση 8ωρου - 7ωρου. Δε στήριξε τους αγώνες των εργαζομένων της πόλης, αλλά ανοιχτά έδρασε υπονομευτικά και συκοφαντικά σε κάθε προσπάθεια συντονισμού και ταξικού προσανατολισμού των Σωματείων, της ανασυγκρότησης των Συνδικάτων».

Συγκεκριμένα για την ΔΑΚΕ σημειώνει ότι ψηφίζει όλες τις αποφάσεις της ΠΑΣΚΕ, ενώ για την ΣΕΑΜ ότι όλο αυτό το διάστημα αρνήθηκε κάθε συμμετοχή «έστω για τα μάτια» στις συσπειρώσεις των Σωματείων και στο συντονισμό δράσης και κάνει πόλεμο στα ταξικά συνδικάτα, διευκολύνοντας την ΠΑΣΚΕ να ξεφεύγει από την πίεση και την απομόνωση.

Καταλήγοντας η ΕΣΑΚ, τονίζει ότι στο Συνέδριο πρέπει να ενισχυθούν: «Οι δυνάμεις που όλο το προηγούμενο διάστημα βρέθηκαν στους χώρους δουλιάς και στις πύλες εργοστασίων, οργάνωσαν την πάλη των εργατών, συντόνισαν και ένωσαν τους αγώνες σε ταξική κατεύθυνση, ώστε να διεκδικήσει αιτήματα και στόχους που θα ικανοποιούν τις σύγχρονες ανάγκες».

ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΕ ΕΜΠΟΡΙΟ - ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ
Συντονισμός πάλης

Εξι σωματεία του χώρου αρνούνται την ανατροπή των δικαιωμάτων τους και ετοιμάζονται για κινητοποιήσεις ενάντια στα αντεργατικά μέτρα

Την απόφαση να προχωρήσουν σε αγωνιστική κινητοποίηση την ημέρα που θα κατατεθεί το αντεργατικό νομοσχέδιο της κυβέρνησης στη Βουλή, έλαβαν χτες έξι σωματεία εργαζομένων στις υπηρεσίες και στο εμπόριο σε κοινή σύσκεψη που πραγματοποίησαν στα γραφεία του Συλλόγου Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας.

Τα σωματεία - Εμποροϋπαλλήλων, Ιδιωτικών Υπαλλήλων, Βιβλιοχαρτοϋπαλλήλων, Κωνσταντακάτου, Μαρινόπουλου, ΠΡΑΚΤΙΚΕΡ - προχώρησαν στη συγκεκριμένη απόφαση, καθώς - όπως υπογραμμίστηκε στη σύσκεψη - τα μέτρα που επιδιώκει να πάρει η κυβέρνηση για τις εργασιακές σχέσεις και έπειτα για το κοινωνικοασφαλιστικό σύστημα οδηγούν στην κατάργηση του δημόσιου και κοινωνικού χαρακτήρα της ασφάλισης, στην κατάργηση του 8ωρου και στη γενικευμένη εφαρμογή του ωρομίσθιου και της μερικής απασχόλησης.

Οπως σημείωσε ο Πέτρος Βαμβακάς, πρόεδρος του Συλλόγου Εμποροϋπαλλήλων, στην εισήγησή του, η κυβέρνηση επιχειρεί με τη διευθέτηση του χρόνου εργασίας την κατάργηση της σταθερής ημερήσιας απασχόλησης, αλλά και της πληρωμής της υπερεργασίας. Οσον αφορά το ασφαλιστικό, τόνισε ότι η κυβέρνηση επιδιώκει την αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης, την κατάργηση του ορίου ασφάλειας για την κατώτερη σύνταξη, την κατάργηση των κοινωνικών παροχών υγείας και των βαρέων και ανθυγιεινών κ.ά.

Ο Π. Βαμβακάς στάθηκε ιδιαίτερα στο παράδειγμα του Ταμείου Επικουρικής Ασφάλισης Εμποροϋπαλλήλων, το οποίο με πρόταση της πλειοψηφίας της διοίκησής του προς το υπουργείο Εργασίας ζητά να μην υπάρχει πλαφόν κατώτερης επικουρικής σύνταξης - σήμερα το κατώτερο όριο είναι 57 χιλ. δραχμές - να καταργηθεί το επίδομα κηδείας και ταυτόχρονα να μπει πλαφόν στην ανώτερη σύνταξη! Ολα αυτά, τη στιγμή που το ταμείο δεν αντιμετωπίζει κανένα οικονομικό πρόβλημα.

Στις παρεμβάσεις τους, οι εκπρόσωποι των άλλων σωματείων αναφέρθηκαν στα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο κάθε χώρος εργασίας ειδικά. Η πραγματικότητα που έχει διαμορφωθεί έχει να κάνει με διευθετήσεις ωραρίων εργασίας με 11ωρα και 12ωρα, απλήρωτες υπερωρίες, αναγκαστική δουλιά τα Σαββατοκύριακα. Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα των εταιριών «κούριερ» ACS και ΣΠΙΝΤΕΞ, όπου δεν πληρώνονται τις υπερωρίες και την εργασία τα Σαββατοκύριακα οι εργαζόμενοι.

Σύσκεψη ΠΑΜΕ

Σε συνδικαλιστική σύσκεψη καλεί σήμερα η Γραμματεία του ΠΑΜΕ, για την οργάνωση των κινητοποιήσεων των εργαζομένων στην προοπτική κλιμάκωσης και έντασης του αγώνα. Η σύσκεψη θα γίνει στις 6 το απόγευμα στα γραφεία του Συνδικάτου Οικοδόμων στην πλατεία Κάνιγγος.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ