ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 9 Νοέμβρη 2000
Σελ. /40
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΚΟΜΜΑΤΙΚΗ ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΛΑΡΥΜΝΑΣ
Μέτωπο αγώνα για τη ΛΑΡΚΟ

Κάλεσμα για ευρύτερη συσπείρωση εργαζομένων και άλλων λαϊκών στρωμάτων ενάντια στο ξεπούλημα

«Η πολιτική της κυβέρνησης για τη ΛΑΡΚΟ υπονομεύει παραπέρα το μέλλον της επιχείρησης» , επισημαίνει σε ανακοίνωσή της η Κομματική Οργάνωση Λάρυμνας του ΚΚΕ, προσθέτοντας ότι «ουσία και καρδιά αυτής της πολιτικής είναι πώς, με λιγότερες αντιδράσεις, αλλά και εξασφαλίζοντας περισσότερα προνόμια για το μεγάλο κεφάλαιο από ό,τι σήμερα, θα ξεπουληθεί η επιχείρηση, αδιαφορώντας για την ανάπτυξη του ορυκτού πλούτου της χώρας μας, τις θέσεις εργασίας, ρίχνοντας στο "λάκκο των λεόντων" εργασιακά δικαιώματα και κατακτήσεις που κερδήθηκαν μέσα από σκληρή ταξική πάλη».

Οπως τονίζει, στην προσπάθεια της κυβέρνησης συμμέτοχοι και συνένοχοι είναι: Η ΝΔ που προτείνει το ξεπούλημα μέσα από τη μετοχοποίηση. Επίσης, η δικαιοσύνη, που, όπως συνηθίζει τελευταία με δικαστικές αποφάσεις καρμπόν, απαγορεύει το συνταγματικό δικαίωμα στην απεργία, αλλά και οι συμβιβασμένες πλειοψηφίες της ΓΣΕΕ και των δευτεροβάθμιων οργανώσεων του Εργατικού Κέντρου Φθιώτιδας και της Ομοσπονδίας Μετάλλου, που πρέπει επιτέλους να εναρμονιστούν με τις αγωνιστικές διαθέσεις των εργαζομένων.

Η ΚΟ Λάρυμνας καλεί στην ανακοίνωση τους εργαζόμενους «να πρωταγωνιστήσουν στο κτίσιμο μετώπου, όπου όλοι μαζί οι μικρομεσαίοι αγρότες, οι εμποροβιοτέχνες, οι νέοι και οι νέες θα επιδιώξουμε μέσα από τους αγώνες την υπεράσπιση και τη διεύρυνση των κατακτήσεων και των δικαιωμάτων μας».

«Το μαζικό λαϊκό κίνημα, συνεχίζει, δε φτάνει να παλεύει μόνο για κάποια καλυτέρευση μέσα στο σύστημα, που έτσι κι αλλιώς χρόνο με το χρόνο δυσκολεύει όλο και περισσότερο, αλλά να ενδιαφερθεί και για την ανατροπή αυτής της πολιτικής. Είναι γεγονός αναμφισβήτητο πως τότε μόνο οι αγώνες θα αποδώσουν με πραγματικό περιεχόμενο και διαχρονικότητα, όταν δηλαδή ανατρέψουμε σε επίπεδο εξουσίας την κυριαρχία των μονοπωλίων υπέρ του λαού» και καταλήγει σημειώνοντας ότι «αποτέλεσμα αυτής της λαϊκής εξουσίας που θα προκύψει θα είναι η οικονομία της χώρας να προσαρμοστεί σύμφωνα με τα συμφέροντα του λαού και σε αυτή τη λαϊκή οικονομία πρωταρχικό ρόλο θα παίζει η αξιοποίηση του ορυκτού πλούτου με τη ΛΑΡΚΟ ραχοκοκαλιά στον κεντρικό σχεδιασμό της».

ΕΡΓΑΤΙΚΕΣ ΚΑΤΟΙΚΙΕΣ ΦΩΚΙΔΑΣ
Αγανάκτηση για τις αναβολές

Το Εργατικό Κέντρο Φωκίδας καταγγέλλει τις καθυστερήσεις στην ανέγερση κατοικιών και άλλα προβλήματα, δηλώνοντας ότι θα πάρει σχετικές πρωτοβουλίες 

«Γιοφύρι της Αρτας», θυμίζουν οι κυβερνητικές εξαγγελίες για κατασκευή και ανέγερση νέων εργατικών κατοικιών στο νομό Φωκίδας. Εδώ και τέσσερα χρόνια, κάθε προεκλογική περίοδο «χτίζονται» και μετά τις εκλογές ξεχνιούνται. Η κατάσταση αυτή έχει προκαλέσει την οργή και αγανάκτηση των εργαζομένων - δικαιούχων που αναγκάζονται να δίνουν στα ενοίκια μεγάλο μέρος του έτσι κι αλλιώς πενιχρού μισθού τους.

Η κατάσταση, όμως, δεν είναι καλύτερη και στους υπάρχοντες οικισμούς εργατικών κατοικιών στην Αμφισσα και την Ιτέα, αφού πάρα πολλά διαμερίσματα δεν έχουν αποδοθεί στους δικαιούχους ενώ, άλλα κατοικούνται παράνομα από ενοικιαστές.

Τα παραπάνω καταγγέλλονται από τη διοίκηση του Εργατικού Κέντρου Φωκίδας, σε επιστολή προς τον υπουργό Εργασίας, τον Οργανισμό Εργατικής Κατοικίας και τις κοινοβουλευτικές ομάδες των κομμάτων, ενώ παράλληλα προειδοποιεί ότι η οργή και η αγανάκτηση των εργαζομένων θα μετατραπεί σε αγωνιστικό διεκδικητικό βήμα, εάν δεν ολοκληρωθούν οι διαδικασίες κατασκευής.

Συγκεκριμένα το ΕΚ Φωκίδας επισημαίνει στην επιστολή του ότι «εδώ και τέσσερα χρόνια, ξεκίνησαν οι διαδικασίες για την πραγματοποίηση του οικισμού Εργατικές Κατοικίες Αμφισσας ΙΙΙ και πιο πρόσφατα για το οικισμό Ιτέα ΙΙ. Για την Αμφισσα, ανακοινώθηκε η κατασκευή του, συμπληρώθηκαν οι αιτήσεις των δικαιούχων για την κλήρωση, ξεκίνησαν κάποια διαδικαστικά έργα (αγορά οικοπέδου - δημοπράτηση - διαμόρφωση χώρου) και από εκεί και πέρα τίποτα!!!» και συμπληρώνει «τα όποια προβλήματα προέκυψαν (επανακατασκευή δρόμου Αμφισσας - Λιδορικίου) ή πρόκειται να προκύψουν δεν μπορούν σε καμία περίπτωση να βάλουν εμπόδια στην κατασκευή των εργατικών κατοικιών. Λύσεις υπάρχουν. Αυτό που φαίνεται στη συντριπτική πλειοψηφία των εργαζομένων και στους εκπροσώπους τους (Σωματεία - ΕΚΦ) είναι ότι δεν υπάρχει θέληση και πολιτική βουλή, ώστε το έργο να προχωρήσει».

Την ίδια ώρα, όπως σημειώνει το ΕΚ, το πρόβλημα στέγης των εργαζομένων γίνεται ακόμα οξύτερο, εξ αιτίας της ίδρυσης ΤΕΙ και της στέγασης των σπουδαστών, αλλά και των ενοικίων που έχουν εκτιναχτεί στα ύψη. Το ίδιο συμβαίνει και στην πόλη της Ιτέας.

Για το λόγο αυτό το ΕΚ Φωκίδας, το αμέσως επόμενο διάστημα δηλώνει ότι θα λάβει σειρά πρωτοβουλιών με μαζικούς φορείς, προκειμένου να θέσει προ των ευθυνών τους το υπουργείο Εργασίας, τον ΟΕΚ και την ίδια την κυβέρνηση, για την υλοποίηση των εξαγγελιών τους.

Οσον αφορά τις υπάρχουσες Εργατικές κατοικίες Αμφισσας ΙΙ το ΕΚ καταγγέλλει ότι κάθε εργατική οικογένεια που κατοικεί σ' αυτές, αναγκάζεται να πληρώνει 2 - 3 εκατομμύρια δραχμές, λόγω των κακοτεχνιών που υπήρξαν. Οπως σημειώνει χαρακτηριστικά στο σύνολο των 38 κατοικιών του οικισμού, μόνο οι 18 κατοικούνται από δικαιούχους ενώ οι 18 παραμένουν ακατοίκητες και οι 5 κατοικούνται παράνομα από ενοικιαστές.

Το ΕΚ εκφράζοντας τα δικαιολογημένα παράπονα και την αγανάκτηση των άστεγων εργαζομένων προτείνει συγκεκριμένα μέτρα όπως: Να ειδοποιηθούν οι ιδιοκτήτες των κατοικιών, τελεσιγραφικά, να μείνουν στις κατοικίες σε σύντομο χρονικό διάστημα, διαφορετικά να εφαρμοστεί ο νόμος. Ακόμα όσοι δε θέλουν να κατοικήσουν στον οικισμό ΙΙ να το δηλώσουν στον ΟΕΚ. Επίσης, σε κάθε περίπτωση οι κενές κατοικίες να δοθούν στους δικαιούχους (είτε στους αναπληρωματικούς, είτε σε νέα κλήρωση σύμφωνα με το νόμο).

Τέλος, το ΕΚ με την παρέμβασή του ζητάει από τον ΟΕΚ και τον Δήμο Αμφισσας τη λήψη μέτρων υγιεινής διαβίωσης (καταλυμάτων, τουαλετών, δημόσιων νιπτήρων, χώρων πλυσίματος κλπ.) για τις οικογένειες των Αθιγγάνων που διαβιούν πλησίον του οικισμού ΙΙ της Αμφισσας ώστε να ξεφύγει από τα χαρακτηριστικά του γκέτο.

«ΜΠΙΑΝΚΑ ΠΑΓΓΑΙΟΥ»
Προκλητικές και παράνομες οι απολύσεις

Προκλητική και παράνομη είναι η ενέργεια της επιχείρησης «Μπιάνκα Παγγαίου» να προχωρήσει σε απολύσεις 81 εργαζομένων. Το θέμα αυτό έφερε με Επίκαιρη Ερώτησή του στη Βουλή ο βουλευτής του ΚΚΕ Γιώργος Χουρμουζιάδης.

Στην Ερώτηση αναφέρεται συγκεκριμένα: «Η διεύθυνση της γερμανικών συμφερόντων επιχείρησης ενδυμάτων "Μπιάνκα Παγγαίου"στην Καβάλα, στηριζόμενη στο γενικότερο κλίμα αυθαιρεσίας που επικρατεί, με την ανοχή και τη στήριξη της κυβέρνησης και στο πλαίσιο των σαρωτικών αλλαγών στις εργασιακές σχέσεις που επιχειρούνται, αγνόησε την αρνητική γνώμη του Νομάρχη και τη σχετική νομοθεσία και προχώρησε παράνομα και προκλητικά στις απολύσεις 81 εργαζομένων της εταιρίας, τους οποίους είχε θέσει σε διαθεσιμότητα από τις αρχές του περασμένου Οκτώβρη».

Ο βουλευτής του ΚΚΕ ρωτά τον υπουργό Εργασίας: «Ποια μέτρα πρόκειται να πάρει η κυβέρνηση ώστε να επαναπροσληφθούν όλοι οι εργαζόμενοι της επιχείρησης, που απολύθηκαν παράνομα;».

ΚΑΘΑΡΙΣΤΡΙΕΣ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΣΧΟΛΕΙΩΝ
Απαιτούν αλλαγή της σχέσης εργασίας

Σε 48ωρη απεργία από σήμερα για αμοιβές και αλλαγή εργασιακού καθεστώτος

Στο καθεστώς που τις θεωρεί εργαζόμενους δεύτερης κατηγορίας αντιδρούν οι εργαζόμενες στην καθαριότητα των σχολείων και την Παρασκευή 10 Νοέμβρη, στις 11 το πρωί, διοργανώνουν συγκέντρωση στο Εργατικό Κέντρο Αθήνας και πορεία διαμαρτυρίας στο υπουργείο Παιδείας. Τη συγκέντρωση συνδιοργανώνουν τα Σωματεία Εργαζομένων Καθαριότητας Σχολείων και η Ομοσπονδία Ιδιωτικών Υπάλλήλων Ελλάδας στα πλαίσια της 48ωρης πανελλαδικής απεργίας που θα πραγματοποιήσουν σήμερα Πέμπτη και αύριο Παρασκευή, 9 και 10 του Νοέμβρη.

Οι εργαζόμενες στην καθαριότητα των σχολείων με την απεργία τους απαιτούν: Αλλαγή του εργασιακού τους καθεστώτος, με τη μετατροπή των συμβάσεών τους από συμβάσεις έργου, σε συμβάσεις εξαρτημένης εργασίας αορίστου χρόνου. Αναπροσαρμογή των αμοιβών τους σε ετήσια βάση και αυξήσεις 15% για το 2001. Παράλληλα, διεκδικούν αμοιβή για έντεκα μήνες και να πληρώνονται την αίθουσα με βάση το εμβαδόν της, καθώς και να τους χορηγείται εκλογικό επίδομα στις εκλογές.

Σε ανακοίνωσή της η Ομοσπονδία Ιδιωτικών Υπαλλήλων καταγγέλλει ότι οι καθαρίστριες των σχολείων εδώ και χρόνια δουλεύουν κάτω από ένα απαράδεκτο εργασιακό και μισθολογικό καθεστώς, που τους αναγκάζει να εργάζονται με συμβάσεις έργου, παρ' όλο που παρέχουν πάγια και εξαρτημένη εργασία, που τους παρέχει εξευτελιστικές αμοιβές των 40 και 50 χιλιάδων δρχ. το μήνα και τους στερεί κάθε δικαίωμα που απολαμβάνουν οι άλλοι εργαζόμενοι, όπως επίδομα Χριστουγέννων, Πάσχα, άδειας, κ.ά.

Την αμέριστη αλληλεγγύη όλων των εκπαιδευτικών στο δίκαιο αγώνα των εργαζομένων στην καθαριότητα των σχολείων της χώρας εκφράζει με ανακοίνωσή του το ΔΣ της ΟΛΜΕ. Η ΟΛΜΕ καταγγέλλει ότι «η πολιτεία στην ουσία εμπαίζει τους εργαζόμενους, υποσχόμενη κατά καιρούς λύσεις στο εργασιακό τους πρόβλημα και καλύτερες αμοιβές, χωρίς ωστόσο να έχει προχωρήσει σε δίκαιη λύση». Το ΔΣ της ΟΛΜΕ καλεί όλους τους εκπαιδευτικούς της χώρας να εκφράσουν με όλα τα μέσα τη συμπαράστασή τους στο δίκαιο αγώνα των εργαζομένων στην καθαριότητα των σχολείων για ένα αξιοπρεπές και σταθερό εργασιακό καθεστώς.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ