ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 31 Μάη 2012
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΕ - ΕΥΡΩΖΩΝΗ
Ισχυρές αναταράξεις και νέα αδιέξοδα

Η Ισπανία συνεχίζει να βρίσκεται στο επίκεντρο της διαχείρισης και των ανταγωνισμών, καθώς η κρίση βαθαίνει

Η περίπτωση της ισπανικής Bankia έγινε αφορμή να αναδυθούν στην επιφάνεια οξυμένες οι αντιθέσεις εντός της ΕΕ, στο πλαίσιο της διαχείρισης της βαθιάς κρίσης
Η περίπτωση της ισπανικής Bankia έγινε αφορμή να αναδυθούν στην επιφάνεια οξυμένες οι αντιθέσεις εντός της ΕΕ, στο πλαίσιο της διαχείρισης της βαθιάς κρίσης
Με αμείωτη ένταση συνεχίζονται οι αναταράξεις που προκάλεσε στην ευρωζώνη η βύθιση της Ισπανίας σε ακόμα μεγαλύτερη κρίση. Είναι χαρακτηριστικό ότι οι πληροφορίες για απόρριψη από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα της πρότασης της ισπανικής κυβέρνησης για αναχρηματοδότηση του πακέτου των 19 δισ. ευρώ για τη διάσωση της τράπεζας Bankia, πυροδότησαν ανησυχίες για την πορεία της ισπανικής οικονομίας, αλλά και το μέλλον του ευρωοικοδομήματος.

Η ισπανική κυβέρνηση φέρεται να έχει προτείνει την καταβολή των 19 δισ. ευρώ με κρατικά ομόλογα, τα οποία θα μπορεί να χρησιμοποιήσει η τράπεζα (Bankia) στην ΕΚΤ για λήψη μετρητών. Ωστόσο, αξιωματούχος του ισπανικού υπουργείου Οικονομικών ανέφερε ότι η Ισπανία ουδέποτε έκανε αυτή την πρόταση στην ΕΚΤ.

Ολα δείχνουν ότι η Ισπανία θα αναγκαστεί να ακολουθήσει το δρόμο των αγορών για την ανακεφαλαιοποίηση της Bankia, εκδίδοντας νέα ομόλογα, γεγονός που εντείνει τις πιέσεις στα κρατικά χαρτιά της χώρας. Είναι χαρακτηριστικό ότι η απόδοση του ισπανικού δεκαετούς ομολόγου ανήλθε έως το 6,61%. Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, η ανακεφαλαιοποίηση της Bankia θα γίνει με μετρητά, τα οποία θα συγκεντρώσει το κράτος μετά την έκδοση ομολόγων.

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) από την πλευρά της, ισχυρίζεται ότι «δε ζητήθηκε η άποψη της ΕΚΤ, ούτε η ίδια εξέφρασε θέση, για σχέδια των ισπανικών αρχών σχετικά με την ανακεφαλαιοποίηση μίας μεγάλης ισπανικής τράπεζας. Η ΕΚΤ είναι έτοιμη να δώσει συμβουλές για την προώθηση τέτοιων σχεδίων». Νωρίτερα, ο Ισπανός υπουργός Οικονομίας Λουίς ντε Γκίντος αρνήθηκε ότι η ΕΚΤ απέρριψε το σχέδιο ανακεφαλαιοποίησης της Bankia, λέγοντας ότι «ουδέν σχέδιο ετέθη υπόψη» της ΕΚΤ. Ο ίδιος μετέβη χτες στη Γερμανία προκειμένου να έχει συνάντηση με τον ομόλογό του Β. Σόιμπλε.

Μήνυμα στήριξης στην ισπανική κυβέρνηση έστειλε, διά του εκπροσώπου της, η γερμανική κυβέρνηση, ενθαρρύνοντάς την ταυτόχρονα να μείνει σταθερή στην εφαρμογή των βάρβαρων αντιλαϊκών μέτρων που εφαρμόζει. «Η γερμανική κυβέρνηση έχει εμπιστοσύνη στις μεταρρυθμίσεις στις οποίες έχει δεσμευθεί η Ισπανία», δήλωσε χτες ο Στέφεν Ζάιμπερτ, εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης.

Την ίδια στιγμή, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, διά στόματος του επιτρόπου Ο. Ρεν, εξέφρασε την πρόθεση «να εξετάσει το ενδεχόμενο να επιμηκύνει κατά ένα έτος την προθεσμία για να επιτύχει η Ισπανία τους δημοσιονομικούς της στόχους», προσφέροντας ουσιαστικά στήριξη στην ισπανική κυβέρνηση να επιταχύνει την υλοποίηση των αντιλαϊκών «διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων». Αν υλοποιηθεί η πρόταση της Κομισιόν η Ισπανία θα έχει περιθώριο ως το 2014, κι όχι όπως ισχύει σήμερα το 2013, για να μειώσει το δημόσιο έλλειμμά της στο 3%, με δραστικές περικοπές σε κοινωνικές παροχές και δαπάνες.

Σύμφωνα με χθεσινό δημοσίευμα των «Financial Times», ανώτεροι Ισπανοί κυβερνητικοί αξιωματούχοι προειδοποιούν ότι το μέλλον του ευρώ θα απειληθεί, αν δε δοθεί στην Ισπανία ανακούφιση από την ΕΚΤ. Στον απόηχο αυτών των εξελίξεων, ο αναλυτής της «Strategy Economics», Μάθιου Λιν, μιλώντας στο CNBC ανέφερε ότι η Ισπανία είναι πολύ μεγάλη για να διασωθεί και ο κόσμος έχει ήδη βαρεθεί την υπερβολική λιτότητα. Ο ίδιος εκτίμησε σαν πιο πιθανό το ενδεχόμενο εξόδου της Ισπανίας από το ευρώ, παρά της Ελλάδας.

Εντονο «ενδιαφέρον» από ΗΠΑ

Στις γενικότερες εξελίξεις στην ΕΕ και στην Ευρωζώνη παρεμβαίνουν πολύμορφα και οι ΗΠΑ. Σ' αυτή την κατεύθυνση, τα αμερικάνικα Μέσα Ενημέρωσης καταγράφουν σαν δείγμα ανησυχίας της κυβέρνησης των ΗΠΑ για την κατάσταση στην Ελλάδα και την Ευρωζώνη την αποστολή σε χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης της Αμερικανίδας υφυπουργού Οικονομικών που είναι αρμόδια για τις διεθνείς σχέσεις Λ. Μπρέιναρτ. Η Αμερικανίδα αξιωματούχος συναντήθηκε στην Ελλάδα με τους προέδρους της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, τον υπηρεσιακό υπουργό Οικονομικών και τον πρόεδρο της Δημοκρατίας.

Οπως αναφέρει η «Γουόλ Στριτ Τζέρναλ» στόχος της επίσκεψης είναι η άσκηση πίεσης στους Ευρωπαίους αξιωματούχους για να αντιμετωπιστεί η κρίση στην ευρωζώνη που απειλεί και την οικονομία των ΗΠΑ. Στο δημοσίευμα τονίζεται ότι πρόκειται για την πιο προσωπική αποστολή αξιωματούχου των ΗΠΑ στην ΕΕ μετά την αποστολή του υπουργού Οικονομικών Τ. Γκάιντερ τον περασμένο Δεκέμβρη. Με τη σειρά της η «Ουάσιγκτον Ποστ» αναφέρει ότι η Αμερικανίδα υφυπουργός «θα έχει επαφές με τους αξιωματούχους της ΕΕ, οι οποίοι εξετάζουν μέτρα για την ανακοπή της μετάδοσης της κρίσης από την Ελλάδα στην Ισπανία και άλλες υπερχρεωμένες χώρες».


ΣΤΟ ΔΙΚΟ ΜΑΣ ΔΡΟΜΟ
Δεν υπάρχει σωτηρία για το λαό στην ΕΕ

Το μνημόνιο είναι κρίκος στην αλυσίδα της αντεργατικής πολιτικής της EE αρχής γινομένης από τη Συνθήκη του Μάαστριχτ 1992 και την εξειδίκευσή της στα εργασιακά και κοινωνικοασφαλιστικά ζητήματα συνδεδεμένα με την ανάπτυξη και ανταγωνιστικότητα από τη Λευκή Βίβλο το 1993. Ολα αυτά τα τότε κόμματα ΝΔ - ΠΑΣΟΚ - ΣΥΝ, πλην ΚΚΕ, τα ψήφισαν. Το ΚΚΕ έγκαιρα ενημέρωσε το λαό και μέσω της Βουλής και με δημοσίευση αυτών των αντεργατικών συνθηκών και κυρίως οργάνωσε την πάλη του εργατικού - λαϊκού κινήματος, για να παρεμποδιστούν στην εφαρμογή τους οι αντεργατικοί νόμοι, να καταδικαστούν στη συνείδηση των εργατοϋπαλλήλων.

Αυτή η δράση του ΚΚΕ ήταν η μεγάλη συμβολή του στο κίνημα και στο γεγονός ότι καθυστέρησε η εφαρμογή αυτών των αντεργατικών μέτρων στην Ελλάδα, που τώρα, με αφορμή την οικονομική καπιταλιστική κρίση, επιδιώκουν με τους νόμους του μνημονίου και της εφαρμοστικής σύμβασης να τα κάνουν πράξη, τσακίζοντας δικαιώματα και τη ζωή των εργαζομένων.

Ολα τα κόμματα, που συμφωνούν με την πολιτική της EE και που ψήφισαν αυτές τις συνθήκες, και ο ΣΥΝ που ψήφισε τη Συνθήκη του Μάαστριχτ, έσπερναν αυταπάτες στους εργαζόμενους ότι η ένταξη και συμμετοχή στην ΕΕ είναι ωφέλιμη για τους εργαζόμενους, το λαό. Προπαγάνδιζαν π.χ. ότι με τη μερική απασχόληση, τις ελαστικές μορφές εργασίας θα αντιμετωπιστεί η ανεργία. Η πείρα δείχνει ότι έχουμε το αντίθετο αποτέλεσμα, η ανεργία αυξανόταν, όχι μόνο τώρα στην κρίση, αλλά και στην προηγούμενη περίοδο της ανάπτυξης. Ελεγαν ότι με τα κοινοτικά προγράμματα θα υπάρξει ανάπτυξη, θα ανοίξουν δουλειές, θα υπάρχουν καλοί μισθοί κ.λπ. Πράγματι, έγιναν έργα, αναπτύχθηκαν επιχειρήσεις, αλλά ούτε η δουλειά για τους εργαζόμενους δόθηκε, ενώ οι μισθοί μειώνονταν. Ελεγαν ότι οι φτωχοί αγρότες με τις επιδοτήσεις από τα κοινοτικά κονδύλια θα αύξαναν το εισόδημά τους. Αντί γι' αυτό ξεκληρίζονται. Εσπερναν τρομοκρατία ότι έξω από την ΕΕ υπάρχει η καταστροφή, καλλιεργώντας τη μοιρολατρία και την απογοήτευση, την υποταγή στη λογική του ευρωμονόδρομου, ότι έτσι κι αλλιώς δεν υπάρχει άλλος δρόμος που μπορούν να ακολουθήσουν οι εργαζόμενοι προς όφελός τους έξω από τη λυκοσυμμαχία των καπιταλιστών της EE.

Πώς είναι δυνατόν, λοιπόν, αυτά τα κόμματα και ιδιαίτερα ο ΣΥΡΙΖΑ που δίνουν όρκους πίστης στην EE, ακόμα και τώρα που έχουν επιβεβαιωθεί οι αρνητικές συνέπειες για τους εργαζόμενους από την πολιτική της ΕΕ, να καταγγείλουν, να επαναδιαπραγματευτούν, να απαγκιστρωθούν από νόμους όπως τα μνημόνια που είναι η εξειδίκευση των αντεργατικών συνθηκών της EE, της στρατηγικής της;

Για παράδειγμα, ο ΣΥΡΙΖΑ λέει ότι θα καταγγείλει το μνημόνιο, το οποίο εφαρμόζει αντεργατικά μέτρα στο όνομα της ανταγωνιστικότητας της οικονομίας, αλλά τι θα κάνει με τη στρατηγική «ΕΕ-2020» για την ανταγωνιστικότητα που επιβάλλει παρόμοια μέτρα; Θα την καταργήσει; Μα τότε έρχεται σε σύγκρουση με την ΕΕ, ενώ ο ίδιος είναι υπέρμαχός της.

Τι θα κάνει με τους φτωχούς και μεσαίους αγρότες που τους ξεκληρίζει η Κοινή Αγροτική Πολιτική (ΚΑΠ) της ΕΕ; Θα την καταργήσει; Δεν μπορεί, γιατί είναι υπέρμαχος της ΕΕ.

Γι' αυτό το ΚΚΕ ισχυρίζεται ότι όλη αυτή η δήθεν καταγγελτική πολυγλωσσία των μνημονίων είναι στάχτη στα μάτια των εργαζομένων, για να υποκλέψουν την ψήφο τους και στη συνέχεια τα μνημόνια που θα «έφευγαν, θα μείνουν», όπως οι αμερικάνικες βάσεις επί Α. Παπανδρέου και το κυριότερο, η Ελλάδα θα μείνει στην EE και το NATO που εφαρμόζει «μνημόνια» διαρκείας στους εργαζόμενους.

Γι' αυτό το ΚΚΕ με μεγάλη σιγουριά διαβεβαιώνει τους εργαζόμενους ότι και νόμο να φέρει στη Βουλή για κατάργηση όλων των εφαρμοστικών νόμων του μνημονίου και αυτών που απορρέουν από τη δανειακή σύμβαση δεν θα τον ψηφίσει κανένα από τα αστικά κόμματα ούτε ο ΣΥΡΙΖΑ, η ΔΗΜΑΡ ή ο Καμμένος που προεκλογικά εμφανίζονται ως αντιμνημονιακά κόμματα, για να διεγείρουν φιλολαϊκά αντανακλαστικά υπέρ τους, γιατί είναι κόμματα που στηρίζουν την πολιτική υπέρ του κεφαλαίου, γι' αυτό είναι με τα μπούνια φιλοευρωενωσιακοί.

Γι' αυτούς ισχύει το δόγμα «Ευρώ - EE ή θάνατος», αδιαφορώντας αν ο θάνατος μεταφορικά ή πραγματικά ισχύει για την εργατική τάξη και τα φτωχά λαϊκά στρώματα.

Οι εργατοϋπάλληλοι, οι αυτοαπασχολούμενοι της πόλης και της υπαίθρου, η νεολαία και οι γυναίκες των λαϊκών στρωμάτων, για να δουν άσπρη μέρα χρειάζεται να αντιστρέψουν αυτό το δόγμα προς όφελός τους και να το κάνουν «ο θάνατός σας η ζωή μας». Να χαλάσουν τα σχέδια της αστικής τάξης. Να αποδυναμώσουν όσο το δυνατόν περισσότερο τα κόμματα του ευρωμονόδρομου. Να μην πιστέψουν τα ψεύτικα τα λόγια τα μεγάλα, να απελευθερωθούν από τις αυταπάτες, από τη μιζέρια του μικρότερου κακού. Να πιστέψουν στη δύναμή τους, να υψώσουν το ανάστημά τους, να γίνουν πρωταγωνιστές των εξελίξεων. Μπορούν. Να τρομοκρατήσουν τους τρομοκράτες τους και αυτούς που τους νανουρίζουν με ψεύτικα γλυκόλογα. Να δώσουν δύναμη στο ΚΚΕ.

Ισχυρό ΚΚΕ για να πάμε μπροστά, με πρωταγωνιστή το λαό με λαϊκή εξουσία, έξω από την EE, μονομερή διαγραφή του χρέους και κοινωνικοποίηση των επιχειρηματικών ομίλων.


Μ. Λ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ