ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 31 Μάη 2012
Σελ. /40
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
«ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΧΑΛΥΒΟΥΡΓΙΑ»
Σταθερά στο απεργιακό τους πόστο 7 μήνες

7 μήνες σκληρού ανυποχώρητου αγώνα κλείνουν σήμερα οι χαλυβουργοί του Ασπροπύργου
7 μήνες σκληρού ανυποχώρητου αγώνα κλείνουν σήμερα οι χαλυβουργοί του Ασπροπύργου
Σταθερά στην πύλη της χαλυβουργίας περιφρουρώντας την απεργία τους οι εργαζόμενοι της «Ελληνικής Χαλυβουργίας» στον Ασπρόπυργο συνεχίζουν το σκληρό αγώνα που κλείνει σήμερα 7 ολόκληρους μήνες στηριγμένοι στην αλληλεγγύη της εργατικής τάξης της χώρας και των λαϊκών ανθρώπων. Οι χαλυβουργοί παραμένουν ενωμένοι και ατσαλωμένοι όπως ξεκίνησαν, και το απέδειξαν και στην πρόσφατη Γενική Συνέλευση την περασμένη Δευτέρα, όπου και πάλι με συντριπτική πλειοψηφία αποφάσισαν να συνεχίσουν την απεργία μέχρι την επαναπρόσληψη των 119 απολυμένων.

Το ίδιο έδειξαν με τη μαζική τους παρουσία προχθές στα δικαστήρια στο πλευρό της διοίκησης του σωματείου τους στην προσπάθεια της εργοδοσίας να ποινικοποιήσει τον αγώνα τους με αγωγή που έχει καταθέσει και ζητάει να κηρυχθεί η απεργία παράνομη και καταχρηστική. Οι απεργοί χαλυβουργοί αναμένουν την απόφαση του δικαστηρίου την ερχόμενη βδομάδα, ενώ την Τρίτη 5 Ιούνη, στις 10 το πρωί, ορίστηκε από το υπουργείο Εργασίας να γίνει νέα τριμερή συνάντηση μετά από πίεση που άσκησε το σωματείο.

Αλληλεγγύη από τους Γερμανούς εργάτες

Ταυτόχρονα με τον αγώνα των χαλυβουργών συνεχίζεται να εκφράζεται με κάθε τρόπο και από παντού μια πρωτόγνωρη αλληλεγγύη. Οπως ανακοινώθηκε, εργαζόμενοι από τη Γερμανία έστειλαν 7.000 ευρώ ως πρώτη δόση από τις 12.000 που έχουν συγκεντρώσει μέχρι τώρα. Χρήματα που συγκεντρώθηκαν μετά και από πρόσφατη επίσκεψη αντιπροσωπείας απεργών χαλυβουργών στη Γερμανία όπου παρευρέθηκαν στην Παγκόσμια Διάσκεψη Συνδικαλιστών Σιδηροβιομηχανίας και τα συνδικάτα που συμμετείχαν και εκπροσωπούν εκατομμύρια εργαζομένους στις χώρες τους, δεσμεύτηκαν ότι θα μεταφέρουν τον αγώνα των χαλυβουργών στους εργάτες των χωρών τους. Παρευρέθηκαν ακόμα σε εκδήλωση της Διεθνούς Αλληλεγγύης στο Gelsenkirchen, στη μεγαλύτερη βιομηχανική περιοχή της Γερμανίας όπου οι εργαζόμενοι τους δέχτηκαν με ενθουσιασμό, ζήτησαν να μάθουν για την απεργία τους δηλώνοντας ταυτόχρονα την αμέριστη συμπαράστασή τους, και τη δέσμευσή τους να διαδώσουν στους Γερμανούς εργάτες τα μηνύματα της απεργίας.

Τη συμπαράσταση και αλληλεγγύη τους στον αγώνα των χαλυβουργών εκφράζουν φοιτητές και σπουδαστές που σε κοινό ψήφισμα το οποίο ενέκριναν μέσα από τα Διοικητικά Συμβούλια και τις Γενικές τους Συνελεύσεις καταγγέλλουν την προσπάθεια ποινικοποίησης του αγώνα τους. Το ψήφισμα υπερψηφίστηκε στα ΑΕΙ της Αθήνας από τα ΔΣ των φοιτητικών συλλόγων: Χημικού, Βιολογικού, Γεωλογικού, Φαρμακευτικής, Σλαβικών Σπουδών, Χημικών Μηχανικών, Μαθηματικού και στα ΤΕΙ της Αττικής, από τα ΔΣ των σπουδαστικών συλλόγων: ΣΓΤΚΣ, ΣΤΕΦ Πειραιά, ΣΤΕΤΡΟΔ, ΣΔΟ Αθήνας.

ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ «ΦΙΝΤΕΞΠΟΡΤ»
Συνεχίζουν την επίσχεση εργασίας

Συνεχίζουν την επίσχεση εργασίας, που ξεκίνησαν εδώ και δύο μήνες - από τα τέλη Μάρτη - οι εργαζόμενοι της κλωστοϋφαντουργίας FINTEXPORT, απαιτώντας την άμεση καταβολή των δεδουλευμένων τους και την κανονική λειτουργία του εργοστασίου. Οι εργαζόμενοι της εταιρείας είναι απλήρωτοι εδώ και ...7 μήνες, ενώ το τελευταίο τρίμηνο με ευθύνη της εργοδοσίας, το εργοστάσιο δεν έχει εργασίες λόγω έλλειψης πρώτων υλών.

Οι εργαζόμενοι καλούνται, ταυτόχρονα, να ξεπεράσουν τη συμβιβασμένη πλειοψηφία του Σωματείου Εργαζομένων της FINTEXPORT, η οποία, όλο το προηγούμενο διάστημα, τούς καλούσε σε συμβιβασμό με την εργοδοσία, στη λογική να «βάλουν πλάτη», έτσι ώστε να μην κλείσει το εργοστάσιο. Συνέπεια αυτού, ήταν οι εργαζόμενοι να δουλεύουν χωρίς να πληρώνονται επί τέσσερις ολόκληρους μήνες, μέχρι που σταμάτησε η λειτουργία του εργοστασίου και οι εργαζόμενοι βγήκαν σε επίσχεση.

Από την πρώτη στιγμή στο πλευρό των εργαζομένων βρίσκεται η Ομοσπονδία Κλωστοϋφαντουργίας Ιματισμού Δέρματος Ελλάδας (ΟΕΚΙΔΕ) και το Συνδικάτο της Αττικής. Με συσκέψεις, συναντήσεις, περιοδείες, όλο αυτό το διάστημα καλούν τους εργαζόμενους σε συσπείρωση και δράση για την πληρωμή του συνόλου των δεδουλευμένων και τη λειτουργία του εργοστασίου με όλους τους εργαζόμενους, χωρίς κανένα χτύπημα των εργασιακών δικαιωμάτων, χωρίς καμιά μείωση μισθών. Να σημειωθεί ότι το τελευταίο διάστημα, και λίγο πριν την παύση της λειτουργίας της επιχείρησης, η εργοδοσία είχε επιβάλει εκ περιτροπής τετραήμερη εργασία με 20% μείωση μισθού.

Σε αυτό το πλαίσιο, οι εργαζόμενοι έχουν ήδη πραγματοποιήσει μια σειρά από συνελεύσεις, προκειμένου να οργανώσουν παραπέρα την πάλη τους και να διεκδικήσουν τα δικαιώματά τους. Την ίδια στιγμή, η εργοδοσία επιχειρεί να τους τρομοκρατήσει με χαρακτηριστικό παράδειγμα, όταν, στα μέσα Μάρτη, είχε καλέσει την αστυνομία, σε μια προσπάθεια να παρεμποδίσει τους εκπροσώπους της ΟΕΚΙΔΕ και του Συνδικάτου, να έρθουν σε επαφή με τους εργαζόμενους.

ΕΡΓΟΔΟΣΙΑ «ΦΑΓΕ»
Προχώρησε σε άλλες 12 απολύσεις

Εντείνει την επιθετικότητά της η εργοδοσία του ομίλου Φιλίππου, καθώς προχτές προχώρησε σε άλλες 12 απολύσεις οδηγών - αντιπροσώπων στη «ΦΑΓΕ». Οι απολύσεις αυτές έρχονται σε συνέχεια προηγούμενων απολύσεων, οι οποίες από το 2008 μέχρι σήμερα έχουν ξεπεράσει τις 200.

Το Σωματείο Εργαζομένων της «ΦΑΓΕ», χτες έκανε κοινή σύσκεψη του Σωματείου Εργαζομένων με εκπροσώπους των οδηγών, με στόχο την κοινή αγωνιστική απάντηση στην εργοδοτική επιθετικότητα, η οποία όπως όλα δείχνουν δεν έχει τελειωμό. Αλλωστε, στις αρχές του Μάη, η εργοδοσία είχε απολύσει 21 εργαζόμενους από την παραγωγή με το πρόσχημα της κρίσης. Τότε, οι εργαζόμενοι απάντησαν με πενθήμερη δυναμική απεργία απαιτώντας την επαναπρόσληψη των συναδέλφων τους.

Ωστόσο η εργοδοτική επιθετικότητα δεν περιορίζεται στη «ΦΑΓΕ». Στην «ΕΒΓΑ», προσλαμβάνουν συνεχώς νέους εργαζόμενους κάτω των 25 ετών με 430 ευρώ μισθό (καθαρά), ενώ κατά καιρούς υπάρχουν και καθυστερήσεις στην καταβολή του μισθού. Στον «ΚΑΝΑΚΗ», οι εργαζόμενοι είναι απλήρωτοι εδώ και δύο μήνες, ενώ τους προηγούμενους μήνες είχε προχωρήσει και σε απολύσεις εργατών που ήταν ενεργά μέλη του συνδικάτου. Αλλά και στην εταιρεία ΜΟΡΝΟΣ, έγιναν 15 απολύσεις στις αρχές του χρόνου.

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ «ΓΙΟΥΝΙΒΕΛ»
Μεταφέρει την παραγωγή στη Ρουμανία

Αντιμέτωποι με την ανεργία βρίσκονται τουλάχιστον 50 εργαζόμενοι της επιχείρησης ηλεκτρολογικού υλικού «Γιούνιβελ» στην Πιερία, μετά την απόφαση της εργοδοσίας να κλείσει το τμήμα παραγωγής και να το μεταφέρει στη Ρουμανία. Στην επιχείρηση, ελληνοϊταλικών συμφερόντων, απασχολούνται 90 εργαζόμενοι, από τους οποίους οι 50 στην παραγωγή.

Η επιχείρηση ενημέρωσε τους εργαζόμενους ότι τα σχέδιά της θα υλοποιηθούν εντός των επόμενων 6 μηνών, οπότε θα είναι έτοιμη η επένδυση που ετοιμάζει στη Ρουμανία. Επικαλείται ότι το κράτος οφείλει στην επιχείρηση 600.000 ευρώ από επιστροφή ΦΠΑ και δεν τα αποδίδει, καθώς και ότι της ζητάει να καταβάλει για την περαίωση 240.000 ευρώ.

Πίσω από τα προσχήματα, όμως, προβάλλει η πραγματική αιτία. Το κυνήγι του ακόμη μεγαλύτερου κέρδους με την ακόμη πιο φθηνή εκμετάλλευση της εργατικής δύναμης.

Στελέχη του ΠΑΜΕ περιόδευσαν χτες στο εργοστάσιο και κάλεσαν τους εργαζόμενους να οργανώσουν τον αγώνα τους ενάντια στις μαζικές απολύσεις που ετοιμάζει η εργοδοσία. Να παλέψουν για διασφάλιση των θέσεων εργασίας.

«Τώρα επιτέλους θα πάω στην πύλη»

Οι απεργοί χαλυβουργοί μετά από 7 μήνες αγώνα μετράνε πολλές νίκες. Πρόσφατα, όμως, βίωσαν το χαμό ενός από τους πρωτοπόρους χαλυβουργούς στον αγώνα αυτό που δίνουν με περηφάνια. Ο Βαγγέλης Δημόπουλος ήταν από τους πρώτους απεργούς που βγήκαν στην πύλη, που έπιασαν το πανό του σωματείου, που συμμετείχε ενεργά στην οργάνωση του μεγάλου αυτού αγώνα. Ομως πριν λίγες μέρες, ο Βαγγέλης έχασε τη μάχη με την επάρατο νόσο. Οι συνάδελφοί του, όλο αυτό το διάστημα που έδινε τη μάχη στάθηκαν δίπλα του όπως και αυτός με τη σκέψη του ήταν μαζί τους στον περήφανο αγώνα που δίνουν.

Στη μνήμη του, οι απεργοί χαλυβουργοί έγραψαν το παρακάτω κείμενο και ζήτησαν από τον «Ρ» να το δημοσιεύσει:

«Για πολλούς μήνες το "θηρίο" πάλεψε άνισα αλλά αντρίκια. Η παλιοαρρώστια του τσάκισε το κορμί, αφόρητοι οι πόνοι και όμως, αυτή η μεγαλειώδης ψυχή είχε μόνιμα το χαμόγελο στα χείλη.

Παρακαλούσε, έστω για μια στιγμή, να ξαναβρεθεί στην πύλη που είναι οι φίλοι του σχεδόν 7 μήνες. Δεν τον ένοιαζε που θα έφευγε τόσο νωρίς, αλλά το ότι δεν μπορούσε να βοηθήσει. Ως που έφυγε από τη ζωή αλλά μπήκε για πάντα στις καρδιές μας.

Και λίγο πριν ξεκινήσει για το ταξίδι του το τελευταίο που είπε ήταν: "Τώρα επιτέλους θα πάω στην πύλη". Ελα Βαγγέλη, σε περιμένουμε στο πόστο σου, σε θέλουμε στο πλευρό μας».

Οι φίλοι σου απεργοί χαλυβουργοί».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ