ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 1 Ιούνη 2012
Σελ. /40
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΤΡΑΠΕΖΙΤΕΣ
Ποτάμια οι κρατικές ενισχύσεις

«Πακέτα» με 200 δισ. ευρώ. Στα 125 δισ. ευρώ τα «δανεικά» που άντλησαν οι ντόπιοι τραπεζικοί όμιλοι από το ευρωσύστημα!

Κρατικά και διακρατικά πακέτα στήριξης με αμύθητα ποσά που φτάνουν στο παραγόμενο ΑΕΠ της χώρας, έχουν ξεκοκαλίσει οι ντόπιοι τραπεζίτες τα τελευταία χρόνια, προκειμένου να αντεπεξέλθουν στα ζόρια της καπιταλιστικής κρίσης.

Το αρχικό πακέτο με τα 28 δισ. ευρώ σε ζεστό κρατικό χρήμα επακολούθησαν ακόμη 3 με ποσά ύψους 70 δισ. ευρώ. Οι επιπλέον εθνικές εγγυήσεις στην άντληση φτηνών κεφαλαίων από τον έκτακτο μηχανισμό στήριξης από την Τράπεζα της Ελλάδας ξεπερνούν τα 46 δισ. ευρώ. Στα 146 δισ. ευρώ φτάνουν, για την ώρα, οι εγγυήσεις που πήραν από τις κυβερνήσεις ΝΔ - ΠΑΣΟΚ. Πέρα και πάνω από τα προηγούμενα έχουν βάλει στο χέρι τα 25 δισ. ευρώ από τα δάνεια των ιμπεριαλιστικών Οργανισμών, τα οποία και φορτώνουν στις πλάτες του λαού, ενώ σύμφωνα με τους σχεδιασμούς τους, μέχρι το τέλος του Ιούνη, έχουν να περιμένουν και την επόμενη δόση με ακόμη 25 δισ. ευρώ, συνολικά 50 δισ. ευρώ από το μηχανισμό στήριξης ΕΕ - ΔΝΤ - Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Για την ώρα, η σούμα φτάνει στα 196 δισ. ευρώ !

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, με βάση τις παρεχόμενες κρατικές εγγυήσεις, τα φτηνά κεφάλαια που έχουν αντλήσει από το ευρωσύστημα (Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα - Τράπεζα της Ελλάδας) διαμορφώθηκαν στο τέλος Μάρτη του 2012 στα 125 δισ. ευρώ! Είναι απόλυτο βέβαιο ότι η επιχείρηση διάσωσης του εκμεταλλευτικού συστήματος, μετά το βάθεμα και την εξάπλωση της καπιταλιστικής κρίσης θα απαιτήσει ακόμη μεγαλύτερο «κούρεμα», την καταστροφή υπερσυσσωρευμένων κεφαλαίων, που σήμερα λιμνάζουν και αδυνατούν να βρουν κερδοφόρα διέξοδο στο πεδίο της παραγωγής.

Οι τραπεζίτες δε σηκώνουν μύγα στο σπαθί τους, όταν πρόκειται για «κούρεμα» στα τραπεζικά δάνεια των καταχρεωμένων λαϊκών νοικοκυριών. Σε χτεσινό ραπόρτο από τη Γιούρομπανκ σημειώνεται χαρακτηριστικά ότι το «τελικό κόστος αποπληρωμής θα έπρεπε να το αναλάβει ο κρατικός προϋπολογισμός, δηλαδή ξανά ο συνεπής Ελληνας φορολογούμενος με συνεπαγόμενη επιπλέον αύξηση του δημοσίου χρέους»!

Σχετικά με το μνημόνιο και την πολιτική μετά τις εκλογές, η Alpha Bank κάνει λόγο για «περιορισμένη και στοχευμένη επαναδιαπραγμάτευση», που σύμφωνα με τους ίδιους είναι «σε κάθε περίπτωση και επιθυμητή και εφικτή», ιδιαίτερα με το... «κλίμα που έχει διαμορφωθεί μετά τις εκλογές στην Ελλάδα και στη Γαλλία και τις δυσοίωνες προοπτικές σε Ισπανία και Ιταλία»...

ΟΓΚΟΣ ΛΙΑΝΙΚΩΝ ΠΩΛΗΣΕΩΝ
Συρρίκνωση 16,2% το Μάρτη

Στο 27,7% η βύθιση στην τριετία 2009-2011

Ρυθμούς κατρακύλας υπερδιπλάσιους από αυτούς που εμφανίζει το παραγόμενο ΑΕΠ καταγράφει ο όγκος των πωλήσεων από τα κάθε είδους καταστήματα λιανικής. Σύμφωνα με τα στοιχεία από τη Στατιστική Υπηρεσία, το Μάρτη φέτος καταγράφηκε παραπέρα συρρίκνωση με το τζίρο να υποχωρεί σε ποσοστό 16,2%.

Η βύθιση της λαϊκής κατανάλωση στην τελευταία τριετία (2009-2011) έχει φτάσει στο 27,7% με τους εξής ρυθμούς: 2009: 11,3%, 2010: 6,2%, 2011: 10,2%. Είναι φανερό ότι η κατάσταση επιδεινώνεται ακόμη περισσότερο, διαμορφώνοντας τους όρους και τις προϋποθέσεις για νέα μαζικά λουκέτα από αυτοαπασχολούμενους και μικροεπαγγελματίες.

Σε μέσα επίπεδα για το α' τρίμηνο του 2012 (Γενάρης-Μάρτης) η μάζα των λιανικών πωλήσεων καταγράφει πτώση σε ποσοστό 13,1%, με την κατρακύλα στα καταστήματα διατροφής να φτάνει στο 10,6%, στα καύσιμα και λιπαντικά στο 18% και στα «λοιπά καταστήματα» στο 14,4%.

Ειδικότερα και σε ό,τι αφορά τις επιμέρους κατηγορίες καταστημάτων:

  • Μεγάλα καταστήματα τροφίμων (σούπερ μάρκετ): -8,7%.
  • Πολυκαταστήματα: -16,4%.
  • Ενδυση - υπόδηση: -21,2%.
  • Τρόφιμα - ποτά - καπνός: -19,2%.
  • Επιπλα - οικιακός εξοπλισμός: -16,3%.
  • Βιβλία - χαρτικά: 12,2%.
ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΕΣ ΕΤΑΙΡΕΙΕΣ
Δεν ασφαλίζουν εισαγωγές - εξαγωγές

Θορυβημένοι και ανήσυχοι εμφανίζονται οι εκπρόσωποι του κεφαλαίου στη χώρα μας, μετά την απόφαση ασφαλιστικών κολοσσών του εξωτερικού, να εξαιρέσουν την Ελλάδα από τις ασφαλίσεις βραχυπρόθεσμων εισαγωγικών και εξαγωγικών πιστώσεων. Κίνηση την οποία συνδέουν με τα προβλήματα ρευστότητας πολλών ελληνικών εξαγωγικών επιχειρήσεων, αλλά κυρίως με τις εκτιμήσεις Ελλήνων και ξένων παραγόντων, περί εξόδου της Ελλάδας από τη ζώνη του ευρώ.

Μετά την ασφαλιστική εταιρία COFACE, η οποία σταμάτησε την ασφάλιση εμπορευματικών πιστώσεων ελληνικών επιχειρήσεων το προηγούμενο Φθινόπωρο, ακολούθησε ο ασφαλιστικός κολοσσός EULLER- HERMES, ο οποίος τις προηγούμενες ημέρες, ανακοίνωσε την απόφασή του να εξαιρέσει την Ελλάδα από τις ασφαλιστικές του δραστηριότητες.

Τα χτυπήματα προς το ελληνικό εξαγωγικό κεφάλαιο, στα πλαίσια της σοβούσας κρίσης και των μέτρων προστασίας από... ανεπιθύμητες παρενέργειες από ξένους οίκους, έρχονται το ένα μετά το άλλο. Μόλις πριν από ένα μήνα, στις 20 Απρίλη του 2012, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή με δική της πρωτοβουλία προχώρησε σε Τροπολογία Ανακοίνωσης, χαρακτηρίζοντας την Ελλάδα ως «Non - Marketable Country» δηλαδή χώρα εκτός ΟΟΣΑ, προκειμένου οι ιδιωτικοί οργανισμοί ασφάλισης εξαγωγικών πιστώσεων να μπορούν να ασφαλίζουν τις εξαγωγικές πιστώσεις προς την Ελλάδα, εφ' όσον τα υπουργεία Οικονομικών των χωρών - μελών συμφωνούν να παράσχουν καλύψεις σε περιπτώσεις αποζημιώσεων.

Η ανησυχία αλλά και η σκλήρυνση των εκπροσώπων του κεφαλαίου σε ό,τι αφορά την εφαρμογή των αντιλαϊκών πολιτικών λιτότητας με τη μορφή των μνημονίων, εκφράζεται στις χτεσινές δηλώσεις της προέδρου του Πανελλήνιου Συνδέσμου Εξαγωγέων, Χ. Σακελλαρίδη. Με αφορμή τα τελευταία γεγονότα, υποστήριξε ότι « ...η εξέλιξη αυτή επιβεβαιώνει την τεράστια έλλειψη ρευστότητας στην ελληνική αγορά, αλλά κυρίως το μεγάλο πλέον έλλειμμα εμπιστοσύνης των εμπορικών εταίρων προς τις προοπτικές και τον προσανατολισμό της χώρας. Καθιστά άμεσα αναγκαία την ανάκτηση του διεθνούς της κύρους. Η εξασφάλιση και η ενίσχυση της εξωστρέφειας της Ελλάδας, αποτελεί Εθνικό Ζητούμενο και προαπαιτούμενο κάθε προσπάθειας ανάκαμψης και ανάπτυξης».

ΓΕΝΙΚΟ ΕΜΠΟΡΙΚΟ ΜΗΤΡΩΟ
Μετατίθενται οι ημερομηνίες απογραφής

Μετατίθεται η έναρξη αυτοαπογραφής των επιχειρήσεων στο Γενικό Εμπορικό Μητρώο (ΓΕΜΗ), λόγω, όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Ανάπτυξης, αφ' ενός, του ότι δεν είναι έτοιμη πλατφόρμα απογραφής, αφ' ετέρου, της αδυναμίας των Πρωτοδικείων να υποστηρίξουν την έκδοση των απαιτούμενων εγγράφων εξαιτίας των εκλογών. Οι νέες προθεσμίες διαμορφώνονται ως εξής:

  • Για τις κεφαλαιουχικές εταιρίες 2/7 - 30/9
  • Για τις προσωπικές εταιρείες 23/7 - 11/10
  • Για τους υπόλοιπους υπόχρεους 12/10 - 31/10

Τις επόμενες μέρες με νεότερη εγκύκλιο της Γενικής Γραμματείας Εμπορίου θα εξειδικευτούν οι προθεσμίες για κάθε νομική μορφή ανάλογα με τον καταληκτικό αριθμό ΑΦΜ του κάθε υπόχρεου.

«ΛΗΞΙΠΡΟΘΕΣΜΕΣ ΟΦΕΙΛΕΣ»
Παράταση μέχρι 11 Ιούνη

Δεύτερη στη σειρά παράταση δόθηκε από το υπουργείο Οικονομικών για τις εμφανιζόμενες οφειλές προς την Εφορία. Η νέα διορία ορίστηκε για τις 11 Ιούνη. Η υπαγωγή στη ρύθμιση αφορά οφειλές που έχουν καταστεί ληξιπρόθεσμες μέχρι τις 29 Φλεβάρη 2012.

  • Δυνατότητα εκπρόθεσμης διακοπής εργασιών, προκειμένου να μη πληρωθεί το χαράτσι του «επιτηδεύματος» παρέχεται σε επαγγελματίες που το 2011 εμφάνιζαν μηδενικούς τζίρους και εισοδήματα. Στους φορολογούμενους προς τους οποίους αποστέλλονται τα συγκεκριμένα ειδοποιητήρια δίνεται προθεσμία μέχρι τις 14 Ιούνη προκειμένου να υποβάλουν δηλώσεις διακοπής δραστηριοτήτων στις αρμόδιες Εφορίες.
ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ
Απέκτησε μητρώο επιχειρήσεων

Την ολοκλήρωση της εγκατάστασης του Μητρώου Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΜΗΤΕ) και στις 14 Περιφερειακές Υπηρεσίες Τουρισμού (ΠΥΤ) του ΕΟΤ, ανακοίνωσε χτες ο Οργανισμός. Σύμφωνα με την ανακοίνωσή του, διαθέτει πλέον μία πλήρη βάση δεδομένων με όλες τις κύριες και βοηθητικές τουριστικές επιχειρήσεις και καταλύματα στην Ελλάδα, η οποία ενημερώνεται και επικαιροποιείται διαρκώς.

Το ΜΗΤΕ περιλαμβάνει στοιχεία των τουριστικών μονάδων της χώρας, όπως φυσική έδρα, επωνυμία, αριθμό δωματίων και κλινών, παροχές, ενώ επιτρέπει ακόμα την παρακολούθηση και καταχώρηση της πορείας των απαιτούμενων δικαιολογητικών και των επιθεωρήσεων ανά επιχείρηση.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ