ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 1 Ιούνη 2012
Σελ. /40
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΠΑΜΕ ΑΣΤΙΚΩΝ ΣΥΓΚΟΙΝΩΝΙΩΝ
Καταδικάζει τις επιθέσεις σε βάρος μεταναστών

Δύο μέρες μετά την άνανδρη δολοφονική επίθεση φασιστοειδών εναντίον μεταναστών σε βαγόνια του ΗΣΑΠ αλλά και τρεις μετά το μαχαίρωμα ενός άνδρα από το Μπαγκλαντές στο σταθμό της Ομόνοιας, η Γραμματεία ΠΑΜΕ Αστικών Συγκοινωνιών, με ανακοίνωσή της, καταδικάζει τα παραπάνω φαινόμενα.

Η ανακοίνωση έχει ως εξής:

«Αυξάνονται τις τελευταίες μέρες τα κρούσματα δολοφονικών επιθέσεων σε μετανάστες από τραμπούκικα - φασιστοειδή στοιχεία στα μέσα μαζικής μεταφοράς. Ιδιαίτερα στους συρμούς του ΗΣΑΠ είναι σχεδόν καθημερινές οι επιθέσεις.

Καταδικάζουμε αυτές τις ενέργειες, και καλούμε τους εργαζόμενους να απομονώσουν λογικές και πρακτικές στοχοποίησης των μεταναστών ως υπεύθυνους για τα δεινά της εργατικής τάξης, ενώ οι μόνοι υπεύθυνοι είναι οι κυβερνήσεις του κεφαλαίου ΠΑΣΟΚ - ΝΔ που εφαρμόζοντας τη βάρβαρη οικονομική πολιτική της ΕΕ συντρίβουν την εργατική τάξη της χώρας».

Υπενθυμίζουμε πως το βράδυ της Δευτέρας, άγνωστος μαχαίρωσε δύο φορές έναν μετανάστη στο σταθμό της Ομόνοιας (παραμένει για νοσηλεία σε νοσοκομείο των Αθηνών) ενώ το βράδυ της Τρίτης, μία ομάδα φασιστοειδών που - σύμφωνα με καταγγελίες - έλεγαν πως είναι μέλη της «Χρυσής Αυγής» - πραγματοποίησαν σωρεία επιθέσεων εναντίον μεταναστών στο τμήμα του ΗΣΑΠ από την Ομόνοια έως και τον Αγ. Ελευθέριο. Από αυτές τις επιθέσεις, υπάρχει καταγεγραμμένος ο σοβαρός τραυματισμός ενός μετανάστη που συνέβη στο σταθμό του Αγ. Νικολάου. Αξίζει να σημειώσουμε πως παρά το γεγονός πως είχε ειδοποιηθεί έγκαιρα η Αστυνομία για τα τελευταία περιστατικά, δεν υπήρξε σύλληψη ή προσαγωγή ατόμου.

ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΑΡΧΗ ΑΘΗΝΑΣ
Θέλει κυβέρνηση «συνεργασίας» για επιβολή άγριων μέτρων

Σχηματισμό κυβερνήσεων συνεργασίας στο πλαίσιο του ευρωμονόδρομου, για συνέχιση της ίδιας αντεργατικής πολιτικής σε όφελος του κεφαλαίου, προπαγανδίζει ενόψει εκλογών ο εκλεγμένος με στήριξη ΠΑΣΟΚ/ΔΗΜΑΡ/Οικολόγων/ΔΡΑΣΗΣ δήμαρχος Αθήνας Γ. Καμίνης.

Σε άρθρο του με τίτλο «ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ: Η ΑΘΗΝΑ ΕΔΕΙΞΕ ΤΟΝ ΔΡΟΜΟ», χαρακτηρίζει «αδιανόητο να μην γίνει οτιδήποτε είναι δυνατό προκειμένου ν' αποφευχθεί το ενδεχόμενο απομάκρυνσής μας από τον στενό πυρήνα της ΕΕ».

Υποστηρίζει: «(...) οι πολιτικές δυνάμεις θα κληθούν να συνεργαστούν σε κυβερνητικό επίπεδο, προκειμένου να σώσουν τη χώρα που απειλείται από ολοσχερή οικονομική καταστροφή. Οποιαδήποτε σύνθεση και να έχει η αυριανή κυβέρνηση, θα κληθεί εκ των πραγμάτων να προβεί σε ριζοσπαστικές μεταρρυθμίσεις, προκειμένου να ανατρέψει το χρεοκοπημένο μοντέλο του υπερτροφικού κράτους» (βλ. απολύσεις, ιδιωτικοποιήσεις). Καλεί «να μιλήσουμε με βεβαιότητα για τα οφέλη που προκύπτουν απ' το σχεδιασμό ρεαλιστικών πολιτικών και την εφαρμογή τους από σχήματα και ομάδες συνεργασίας. Το ζούμε καθημερινά, στην Αθήνα».

Δείχνει την αλλεργία όσων κομμάτων τον στηρίζουν σε κάθε κινητοποίηση, πατώντας και στις προβοκάτσιες μηχανισμών: «(...) Η δημοτική αρχή της πόλης είχε το θλιβερό προνόμιο να κληθεί να αντιμετωπίσει μια πρωτόγνωρη σε ένταση και διάρκεια διαδοχή κρίσεων: Το Μέγαρο της Υπατίας, τις καταλήψεις του Δημαρχείου από τους συμβασιούχους, την κατάληψη της Πλατείας Συντάγματος από τα υπολείμματα των "αγανακτισμένων", τους επανειλημμένους επεισοδιακούς βανδαλισμούς στο ιστορικό και εμπορικό κέντρο της πόλης, τη μεγαλύτερη σε διάρκεια απεργιακή κινητοποίηση στην αποκομιδή των απορριμμάτων, καθώς και τις πυρπολήσεις κτιρίων».

Γνωματεύει ότι «είναι απολύτως εφικτή η αρμονική συνεργασία μεταξύ αιρετών που προέρχονται από διαφορετικούς πολιτικούς ορίζοντες, αρκεί να ενστερνίζονται από κοινού τις θεμελιώδεις αρχές και αξίες του δημοκρατικού πολιτεύματος και να είναι αποφασισμένοι να εργαστούν με πρωταρχικό γνώμονα το συμφέρον της πόλης», τις αξίες της ΕΕ, τα συμφέροντα μεγαλοξενοδόχων, μεγαλεμπόρων για λογαριασμό των οποίων ως και πρόταση νόμου σχεδίασε, στοχεύοντας σε απαγόρευση διαδηλώσεων στο κέντρο.

Επαίρεται δε ότι «Με εντατικές προσπάθειες και οικονομίες καταφέραμε να μειώσουμε κατά 40% τα χρέη προς τους προμηθευτές του Δήμου, εξορθολογίσαμε με νέο οργανόγραμμα τη δομή των διοικητικών υπηρεσιών, συγχωνεύσαμε οργανισμούς». Αυτό που έκανε και υποδείχνει στην κεντρική διοίκηση είναι απολύσεις συμβασιούχων, μεθόδευση κι άλλων το καλοκαίρι, διατήρηση τελών σε απαράδεκτα υψηλά επίπεδα, κλείσιμο παιδικών σταθμών, καταρράκωση των δημοτικών ιατρείων, πετσόκομμα του δημοτικού προϋπολογισμού για κοινωνικές παροχές, κατάργηση σεζόν στις παιδικές κατασκηνώσεις, απογύμνωση όλων των κοινωνικών υπηρεσιών σε βάρος των πολύπαθων λαϊκών στρωμάτων της Αθήνας.

ΔΗΜΟΣ ΝΕΑΣ ΦΙΛΑΔΕΛΦΕΙΑΣ
Απόφαση για κατάργηση τροφείων

Υπερψηφίστηκε η πρόταση των εκλεγμένων συμβούλων του ΚΚΕ

Την απόφαση να καταργηθούν όλα τα τροφεία στους βρεφικούς και παιδικούς σταθμούς του ενιαίου καλλικρατικού Δήμου Φιλαδέλφειας - Χαλκηδόνας, πέτυχαν, ύστερα από πρόταση τους, προχτές, οι δημοτικοί σύμβουλοι του ΚΚΕ στο δήμο. Καταψηφίστηκε έτσι η απαράδεκτη απόφαση της διοίκησης του Νομικού Προσώπου του δήμου - την οποία είχε στηρίξει η δημοτική αρχή - να επιβάλει υπέρογκα τροφεία, σε χαμηλόμισθους γονείς, που αγγίζουν τον ένα μισθό ετησίως.

Την πρόταση των δημοτικών συμβούλων του ΚΚΕ για κατάργηση των τροφείων ψήφισε η πλειοψηφία των δημοτικών συμβούλων, εκτός από έναν μικρό αριθμό. Η δήμαρχος στην τοποθέτησή της ανέφερε ότι δεν προτίθεται να καταργήσει την πρόταση του Νομικού Προσώπου που έχει την αρμοδιότητα των παιδικών σταθμών (σ.σ. σύμφωνα με τις προβλέψεις του «Καλλικράτη») για επιβολή υπέρογκων τροφείων, κάλεσε όλες τις παρατάξεις να καθίσουν στο τραπέζι του διαλόγου για να επανεξετάσουν το θέμα.

Οπως σημείωσαν στην τοποθέτηση τους, οι εκλεγμένοι δημοτικοί σύμβουλοι του ΚΚΕ στο δήμο, η Δανάη Γκούμα και ο Σταύρος Πολίτης, την ευθύνη για την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στους παιδικούς σταθμούς έχει η δημοτική αρχή που υλοποιεί κατά γράμμα τις πολιτικές αποφάσεις των κυβερνήσεων ΝΔ-ΠΑΣΟΚ, αλλά και οι παρατάξεις των κομμάτων ΠΑΣΟΚ, ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ που στήριξαν τον «Καλλικράτη» και το πέρασμα της αρμοδιότητας των παιδικών σταθμών στους δήμους. Σήμερα, όπως είπαν, η δημοτική αρχή με πρόσχημα ότι δεν υπάρχουν λεφτά, έρχεται να επιβάλει τροφεία στους γονείς που βλέπουν τα εισοδήματά τους να μειώνονται δραματικά, ενώ πολλοί από αυτούς βιώνουν και τον εφιάλτη της ανεργίας. Η «Λαϊκή Συσπείρωση», θα συνεχίσει να παλεύει, πρόσθεσαν, για κατάργηση των τροφείων - τα λειτουργικά έξοδα να καλυφθούν από τον κρατικό προϋπολογισμό, να μην κλείσει κανένας παιδικός σταθμός και να δημιουργηθούν σύγχρονοι, ασφαλείς και δωρεάν παιδικοί σταθμοί για όλους, προσλήψεις μόνιμου προσωπικού με πλήρη μισθολογικά και ασφαλιστικά δικαιώματα.

Στο χώρο βρέθηκαν επίσης γονείς από την περιοχή και η Επιτροπή Γονέων του 2ου Παιδικού Σταθμού, οι οποίοι στην παρέμβαση τους, κατήγγειλαν τη στάση της δημοτικής αρχής και του Νομικού Προσώπου, τονίζοντας ότι είναι απαράδεκτο να μπαίνει ένα ακόμα χαράτσι στις οικογένειες τη στιγμή που ήδη αυτές έχουν γονατίσει από τα αλλεπάλληλα χαράτσια και τις μειώσεις στους μισθούς. Ξεκαθάρισαν ότι δεν μπορεί η δημοτική αρχή να εκβιάζει τους γονείς με το γνωστό δίλημμα «τροφεία ή κλείσιμο σταθμών», επισημαίνοντας ότι με την πολιτική τους οδηγούν τους παιδικούς σταθμούς ακόμα και σε κλείσιμο.

Κατάχρηση αλκοόλ από μαθητές

Ιδιαίτερα επιρρεπείς στην κατάχρηση αλκοόλ αποδεικνύονται οι μαθητές στη χώρα μας, σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Εκθεση στο σχολικό πληθυσμό για τη χρήση εξαρτησιογόνων ουσιών.

Η έρευνα έγινε σε 36 χώρες ανάμεσα σε 100.000 μαθητές ηλικίας 15 - 16 χρόνων. Και σύμφωνα με τα αποτελέσματα οι Ελληνες μαθητές έκαναν υπερβολική χρήση αλκοόλ σε ποσοστό 45% έναντι 39% που είναι ο μέσος όρος στην έρευνα. Επίσης, 75% ανέφερε χρήση αλκοόλ μια φορά τον τελευταίο μήνα έναντι 57% του μέσου όρου στην Ευρώπη.

Οσον αφορά τη χρήση κάνναβης, οι Ελληνες μαθητές ανέφεραν ότι έκαναν χρήση τον τελευταίο μήνα σε ποσοστό 8%, έναντι 17% που είναι ο μέσος όρος στην έρευνα.

ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΥΓΙΕΙΝΗΣ ΚΑΙ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ
Συνέντευξη των εργαζομένων

Σε πλήρη απαξίωση και τελικά σε «λουκέτο» οδηγείται το Ελληνικό Ινστιτούτο Υγιεινής και Ασφάλειας της Εργασίας (ΕΛ.ΙΝ.Υ.Α.Ε.), μη κερδοσκοπικός φορέας που ιδρύθηκε το 1992 από τη ΓΣΕΕ, το ΣΕΒ, την ΕΣΕΕ και τη ΓΣΕΒΕΕ με σκοπό την έρευνα, την πληροφόρηση και την κατάρτιση για θέματα Υγείας και Ασφάλειας των εργαζομένων.

Οπως καταγγέλλει το Σωματείο Εργαζομένων του Ινστιτούτου, που δίνει συνέντευξη Τύπου σήμερα (1 μ.μ. στα γραφεία του Ινστιτούτου, Λιοσίων 143 & Θειρσίου 6, Πλ. Αττικής), «οι ιδρυτικοί φορείς δε διασφαλίζουν πλέον τη χρηματοδότησή του (ο κύριος πόρος χρηματοδότησης είναι ο ΛΑΕΚ), ενώ οι εργαζόμενοι είναι 3 μήνες απλήρωτοι (χωρίς αυτό να συμβαίνει για πρώτη φορά) και υπάρχουν ήδη πολύ σοβαρά προβλήματα για τη λειτουργία των υποδομών του».

ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΕΠΙΚΡΑΤΕΙΑΣ
Ακυρη η μη κατεδάφιση του Μπάντμιντον

Δικαιώθηκαν στο ΣτΕ η Επιτροπή Αγώνα για το Μητροπολιτικό Πάρκο Γουδή και ο Πολιτιστικός Σύλλογος Ανω Αμπελοκήπων. Προσέφυγαν εκεί ζητώντας κατεδάφιση των εγκαταστάσεων του Μπάντμιντον. Η ολομέλεια του δικαστηρίου έκρινε αντισυνταγματικές τις διατάξεις του νόμου 3342/2005 που επέτρεψαν τη μετατροπή του Μπάντμιντον από λυόμενη σε μόνιμη κατασκευή, γιατί δεν είναι συμβατές με το χαρακτήρα της περιοχής ως Μητροπολιτικού Πάρκου, κι ακόμη επειδή με την παρουσία και λειτουργία του Μπάντμιντον και τη συρρίκνωση του Πάρκου επιδεινώνονται οι συνθήκες διαβίωσης των κατοίκων, όχι μόνο της ευρύτερης περιοχής, αλλά και ολόκληρου του Λεκανοπεδίου Αττικής. Επιτροπή και Σύλλογος θυμίζουν σε ανακοίνωσή τους ότι «η πολιτεία είχε δεσμευθεί πως το Μπάντμιντον θα απομακρυνόταν με το τέλος των Ολυμπιακών αγώνων (ΦΕΚ 1002Δ/14-11-2002)». Θεωρούν ότι με την τωρινή απόφαση του ΣτΕ «ανοίγει πλέον ο δρόμος για την άμεση κατεδάφιση - απομάκρυνση του Μπάντμιντον».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ