ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 1 Ιούνη 2012
Σελ. /40
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΥΠΑΤΗ ΑΡΜΟΣΤΕΙΑ ΤΟΥ ΟΗΕ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ
Σοβαρά προβλήματα στη χορήγηση ασύλου

G4PHOTOS

Το δικαίωμα απρόσκοπτης πρόσβασης στη διαδικασία χορήγησης ασύλου δεν είναι εξασφαλισμένο στην Ελλάδα για τους αιτούντες άσυλο, ιδιαίτερα στα σημεία εισόδου της χώρας. Αυτό τονίστηκε σε χτεσινή συνέντευξη Τύπου της Υπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες. Παράλληλα, επιβεβαιώθηκε για άλλη μια φορά ότι ελάχιστα αιτήματα χορήγησης ασύλου γίνονται δεκτά και ότι χιλιάδες μετανάστες εγκλωβίζονται στην Ελλάδα ελέω κανονισμών της ΕΕ.

Οπως υπογραμμίστηκε, σημειώνεται έλλειψη διερμηνέων, ενημέρωσης και νομικής συνδρομής. Επίσης, εμφανίζονται πρακτικές που αποθαρρύνουν τους νεοεισερχόμενους να καταθέσουν αιτήματα ασύλου στα σύνορα (π.χ., παρατεταμένη κράτηση συγκριτικά με όσους δεν υποβάλλουν τέτοια αιτήματα). Επισημάνθηκε πως ανάλογα προβλήματα παρατηρούνται και σε άλλες αστυνομικές διευθύνσεις της χώρας όπου καταφεύγουν όσοι ζητούν άσυλο. Ως ενδεικτικό παράδειγμα αναφέρθηκε η Διεύθυνση Αλλοδαπών στην Π. Ράλλη, όπου οι δυνατότητες πρόσβασης για καταγραφή του αιτήματος και λήψη ημερομηνίας συνέντευξης σε πρώτο βαθμό είναι ελάχιστες. Γίνονται δεκτά μόλις 20 - 30 άτομα, μια φορά τη βδομάδα, από τα εκατοντάδες που συνωστίζονται εκεί από το προηγούμενο βράδυ. Ετσι, όπως ειπώθηκε, χωρίς δυνατότητα πρόσβασης στη διαδικασία, όσοι ζητούν άσυλο κινδυνεύουν να συλληφθούν στο δρόμο ως αλλοδαποί χωρίς χαρτιά και να απελαθούν στις χώρες καταγωγής ή διαμονής τους, όπου υπάρχει πιθανότητα κινδύνου για τη ζωή τους.

Στη συνέντευξη τέθηκε το ζήτημα της υποστελέχωσης της νέας υπηρεσίας ασύλου. Οτι (μαζί με την Αρχή Προσφυγών) πρέπει να διαθέτουν 292 υπαλλήλους και έχουν μόλις 15. Ειπώθηκε ότι «μπορεί» οι 150 μόνο από τους εργαζόμενους να είναι δημόσιοι υπάλληλοι, οι υπόλοιποι να προέρχονται από τη λεγόμενη «κοινωνία των πολιτών», ιδιαίτερα σε θέματα καταγραφής και διερμηνείας. Ωστόσο, αυτό ανοίγει πόρτα σε ιδιωτικούς φορείς να αναλάβουν αρμοδιότητες και ευαίσθητες υπηρεσίες δημόσιου χαρακτήρα.

Ταυτόχρονα, σύμφωνα με το σχετικό νομοθετικό πλαίσιο, η υπηρεσία ασύλου πρέπει να συνεργάζεται με όλους τους ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς (με ό,τι αυτό συνεπάγεται), δεχόμενη πληροφορίες και εκτιμήσεις τους για την οικονομική, κοινωνική και πολιτική κατάσταση που επικρατεί στις χώρες προέλευσης των προσφύγων, εκτιμήσεις που γίνονται πάντα με βάση τα συμφέροντα των ιμπεριαλιστών. Θα παρακολουθεί δε τις εξελίξεις στις χώρες αυτές συνεργαζόμενη για το σκοπό αυτό με ελληνικές ή ξένες αρχές.

Επιπλέον, οι πρόσφυγες θα φακελώνονται, τα στοιχεία τους θα εισάγονται στις βάσεις δεδομένων της ΕΕ προς ενεργοποίηση του κανονισμού «Δουβλίνο 2», ουσιαστικά προς απαγόρευση σε κάθε μετανάστη να μεταβεί σε κράτος - μέλος της ΕΕ άλλο από αυτό όπου έκανε την αίτηση χορήγησης ασύλου. Με βάση αυτά αν καταφέρει να ταξιδέψει, π.χ., από Ελλάδα σε Ιταλία, επιστρέφεται πίσω πάραυτα.

Εξάλλου, στη συνέντευξη ειπώθηκε ότι στα τέλη του 2010 είχαν σωρευτεί 47.000 αιτήματα ασύλου που εκκρεμούσαν σε δεύτερο βαθμό για πολλά χρόνια. Μειώθηκαν στις 30.000. Παράλληλα, αναφέρθηκε ότι σύμφωνα με στοιχεία του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, το 2011 τα ποσοστά χορήγησης κάποιου καθεστώτος προστασίας σε πρώτο βαθμό (άσυλο, επικουρική προστασία, ανθρωπιστικό καθεστώς) ανήλθαν συνολικά σε 1,65% - 2,05% (αναλόγως αν συνυπολογίζονται οι ανανεώσεις καθεστώτων) επί 8.685 αιτημάτων που εξετάστηκαν. Σε δεύτερο βαθμό (σ.σ. εξετάστηκαν κυρίως προσφυγές που εκκρεμούσαν πολλά χρόνια) προσφυγικό καθεστώς αναγνωρίστηκε στο 15,6% των ενστάσεων. Συνολικά το ποσοστό και για τα τρία καθεστώτα προστασίας κυμάνθηκε στο 28,2% - 40,62%, στα 1.007 αιτήματα που εξετάστηκαν σε 2ο βαθμό.

Δόθηκε και το στοιχείο πως πέρσι πραγματοποιήθηκαν 2.800 «εθελοντικοί επαναπατρισμοί» αλλοδαπών (πρόσφυγες που αφού βίωσαν και εδώ φτώχεια και εκμετάλλευση, γνώρισαν ρατσισμό και επιθέσεις αποφάσισαν να φύγουν). Για το 2012 έχουν υποβληθεί ήδη 6.000 τέτοιες αιτήσεις.

ΔΡΑΣΗ ΛΑΪΚΩΝ ΕΠΙΤΡΟΠΩΝ

Από τη συγκέντρωση των Λαϊκών Επιτροπών στη Σάμο
Από τη συγκέντρωση των Λαϊκών Επιτροπών στη Σάμο
ΣΑΜΟΣ

ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΥΠΕΡΧΡΕΩΜΕΝΑ ΝΟΙΚΟΚΥΡΙΑ

Σε συμβολικό αποκλεισμό της Εθνικής Τράπεζας διεκδικώντας μέτρα ανακούφισης των υπερχρεωμένων νοικοκυριών με τη διαγραφή των χρεών από τόκους και πανωτόκια, τη μείωση κατά 50% όλων των δανείων κ.ά. πραγματοποίησαν την περασμένη Τετάρτη μέλη των Λαϊκών Επιτροπών Σάμου (πόλης Σάμου, Καρλοβάσου, Κοντακαίικων, Μυτιληνιών, Παγώνδα - Ηραίου - Μύλων, Μαραθόκαμπου). Αντιπροσωπεία των Λαϊκών Επιτροπών παρέδωσε στην Εθνική Τράπεζα υπόμνημα - πλαίσιο διεκδίκησης με πάνω από 580 υπογραφές, διευκρινίζοντας ότι θα συνεχίσουν τη συλλογή των υπογραφών ώστε συλλογικά να διεκδικηθούν ελαφρύνσεις και περικοπές στα δάνεια για την ανακούφιση των οικογενειών που δεν μπορούν να σηκώσουν άλλα βάρη.

Στη συνέχεια, οι συγκεντρωμένοι κατευθύνθηκαν και στην Αγροτική Τράπεζα (ΑτΕ), όπου πραγματοποίησαν παράσταση διαμαρτυρίας για τις αυξήσεις των επιτοκίων που έχουν επιβληθεί από την ΑτΕ στην Ενωση Οινοποιητικών Συνεταιρισμών Σάμου (ΕΟΣΣ). Παρόντες και στις κινητοποιήσεις ήταν οι υποψήφιοι βουλευτές του ΚΚΕ Δημήτρης Μαυρατζώτης και Διασινιώ Πόθα.

ΜΕΝΙΔΙ

ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΑΡΧΗΣ ΑΠΕΙΛΕΙΤΑΙ ΜΕ ΔΙΑΚΟΠΗ ΡΕΥΜΑΤΟΣ

Συγκέντρωση στο κατάστημα ενός ζαχαροπλάστη από το Μενίδι, ο οποίος απειλείται με διακοπή του ηλεκτρικού ρεύματος αν δεν καταβάλλει αμέσως τις οφειλές του προς τη ΔΕΗ, πραγματοποίησαν χτες το πρωί μέλη της Λαϊκής Επιτροπής Μενιδίου και ο Σύλλογος Επαγγελματοβιοτεχνών της περιοχής. Ο καταστηματάρχης, που είναι πατέρας ενός ανήλικου παιδιού και σε λίγο καιρό περιμένει το δεύτερο παιδί του, πρόσφατα ζήτησε διακανονισμό από τη ΔΕΗ ωστόσο εισέπραξε την άρνηση των υπευθύνων. Μάλιστα, όπως αναφέρει, την περασμένη Τρίτη, ιδιωτικό συνεργείο εμφανίστηκε στο κατάστημα και τον ενημέρωσε πως αν δεν ξοφλήσει άμεσα τα χρέη του, θα προχωρήσουν στη διακοπή της ηλεκτροδότησης, με συνέπεια να κινδυνεύει με κλείσιμο της επιχείρησής του. Τα μέλη της Λαϊκής Επιτροπής που βρέθηκαν αμέσως στο πλευρό του καταστηματάρχη, τόνισαν ότι δεν θα επιτρέψουν σε κανένα συνεργείο να προχωρήσει σε διακοπή του ρεύματος στο κατάστημα και θα βρίσκεται στο πλευρό όλων των ΕΒΕ και των κατοίκων της περιοχής που έχουν ανάγκη.

ΜΥΤΙΛΗΝΗ

ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑΣ ΣΤΗ ΔΕΗ

Παράσταση διαμαρτυρίας στα γραφεία της ΔΕΗ πραγματοποίησαν χτες μέλη της Επιτροπής Αγώνα Μυτιλήνης, στην οποία συμμετείχε και στήριξε και το Εργατικό Κέντρο Μυτιλήνης, καθώς σύμφωνα με καταγγελίες πολλοί κάτοικοι του νησιού που έχουν πληρώσει το ρεύμα και όχι το χαράτσι, βρέθηκαν να έχουν απλήρωτο λογαριασμό και τα χρήματά τους να έχουν μεταφερθεί για να εξοφληθεί μέρος του χαρατσιού της ΔΕΗ. Από την πλευρά του ο διευθυντής της ΔΕΗ τόνισε ότι δεν πρόκειται για κάποιο λάθος καθώς έτσι λειτουργεί ο κανονισμός της ΔΕΗ, προσθέτοντας πως όποιο χαράτσι δεν πληρώθηκε έχει μεταφερθεί πια στις εφορίες. Τα μέλη της Επιτροπής κατήγγειλαν επίσης τις διακοπές ρεύματος στις οποίες έχει προχωρήσει η ΔΕΗ σε όσες οικογένειες δεν έχουν να πληρώσουν το ρεύμα, τονίζοντας ότι δεν θα επιτρέψουν να γίνει καμία διακοπή.

ΚΑΛΛΙΘΕΑ

ΜΕΤΡΑ ΑΝΑΚΟΥΦΙΣΗΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΑΝΕΡΓΟΥΣ

Συγκέντρωση έξω από το υποκατάστημα του ΟΑΕΔ στην Καλλιθέα πραγματοποίησαν χτες το πρωί μέλη της Επιτροπής Ανέργων Νέας Σμύρνης με ζήτημα αιχμής να παρθούν όλα τα αναγκαία μέτρα για την προστασία των ανέργων και των οικογενειών τους.

«FRONTEX»
Συνεργασία με Τουρκία στο ανθρωποκυνηγητό

Στενότερη συνεργασία με τις τουρκικές αρχές συνοριοφύλαξης ξεκινά ο «FRONTEX» (ευρωενωσιακός οργανισμός επιτήρησης των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ). Ανοίγει δε πόρτα για τοποθέτηση Τούρκων αξιωματικών στην ελληνική πλευρά των ελληνοτουρκικών συνόρων με πρόσχημα την καταπολέμηση της «λαθρομετανάστευσης».

Εκπρόσωποι του «Frontex» και του τουρκικού ΥΠΕΞ υπέγραψαν «μνημόνιο κατανόησης» για «προώθηση» της «συνεργασίας» του οργανισμού και των τουρκικών αρχών συνοριοφύλαξης. Επισήμως, η συνεργασία τους απλώνεται στους τομείς της «ανάλυσης κινδύνων, της κατάρτισης, της έρευνας και ανάπτυξης». Χονδρικά θα στέλνουν εκθέσεις η μια πλευρά στην άλλη για αναμενόμενες ροές μεταναστών, θα εκπαιδεύουν στελέχη των τουρκικών αρχών σε σεμινάρια του FRONTEX, ο δε οργανισμός (γνωστός πλασιέ προϊόντων της πολεμικής βιομηχανίας) θα ενημερώνει τους Τούρκους για το τι πιο εξελιγμένο σχετικό με τη συνοριοφύλαξη κυκλοφορεί τελευταία στην εν λόγω χρυσοφόρα «αγορά» (ραντάρ, κάμερες, εναέρια μέσα κλπ.).

Επιπλέον, «Frontex» και οι αρμόδιες τουρκικές αρχές συμφώνησαν για «ανταλλαγή εμπειριών σχετικά με τις βέλτιστες πρακτικές στον έλεγχο των συνόρων», και «προβλέπουν τη δυνατότητα ανάπτυξης Τούρκων αξιωματικών συνοριοφύλαξης σε επιλεγμένα σημεία διέλευσης στα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ».

ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ ΠΥΛΑΙΑΣ - ΧΟΡΤΙΑΤΗ
Οχι στην ιδιωτικοποίηση της καθαριότητας

Σε ιδιώτη ανατίθεται, για τρεις μήνες, τμήμα της καθαριότητας του Δήμου Πυλαίας - Χορτιάτη, στη Θεσσαλονίκη, με πρόσχημα την απαγόρευση προσλήψεων εργαζομένων με δίμηνες και 8μηνες συμβάσεις, λόγω των εκλογών. Το Δημοτικό Συμβούλιο αποφάσισε την ανάθεση της καθαριότητας σε ιδιώτη, με μοναδικές ψήφους κατά αυτές των κομμουνιστών συμβούλων της «Λαϊκής Συσπείρωσης».

Σε ανακοίνωσή της η «Λαϊκή Συσπείρωση» σημειώνει: «Ο λαός του Δήμου Πυλαίας - Χορτιάτη μόνο να χάσει έχει από μια τέτοια πολιτική. Παραχωρείται σε ιδιώτες - επιχειρηματίες ένας τομέας που πρέπει να είναι αποκλειστικά δημόσιος και έχει σχέση με την υγεία και την ποιότητα της ζωής μας.

Η παραχώρηση σε ιδιώτες σημαίνει: Χειρότερες υπηρεσίες (αραιότερη και μη ασφαλής συλλογή και αποκομιδή), αδιαφορία για την ποιότητά τους, ενώ η διάλυση της υπηρεσίας καθαριότητας του δήμου θα ανοίξει το δρόμο για εκτίναξη του κόστους. Σημαίνει εργαζόμενους σε συνθήκες γαλέρας, χωρίς δικαιώματα, με μισθούς πείνας. Η "Λαϊκή Συσπείρωση" καλεί τους εργαζόμενους, όλους τους ανθρώπους των λαϊκών στρωμάτων να ματαιώσουν τα αντιλαϊκά σχέδια της πλειοψηφίας του δήμου».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ