ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 10 Νοέμβρη 2000
Σελ. /40
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΕΡΓΑΣΙΑΚΕΣ ΣΧΕΣΕΙΣ
Αποφασιστικά στην απεργία
  • Πανεργατική απεργία  αποφάσισε η ολομέλεια της  διοίκησης της ΓΣΕΕ,  κατά τη διάρκεια  συζήτησης του αντεργατικού νομοσχεδίου στη Βουλή
  • Το ΠΑΜΕ καλεί  τους εργαζόμενους να πάρουν την υπόθεση  στα χέρια τους και  σε κλιμάκωση  της πάλης

 

Την κήρυξη 24ωρης πανελλαδικής πανεργατικής απεργίας κατά τη διάρκεια συζήτησης στη Βουλή του νομοσχεδίου με τα αντεργατικά μέτρα, αποφάσισε χτες η Ολομέλεια της Διοίκησης της ΓΣΕΕ, κάτω και από την ασφυκτική πίεση που ασκήθηκε στην πλειοψηφία της Συνομοσπονδίας. Αποφασιστική στην εξέλιξη αυτή, ήταν και η παρέμβαση των ταξικών συνδικαλιστικών δυνάμεων, των στελεχών της ΔΑΣ, αλλά και άλλων συνδικαλιστών, που απαίτησαν την κλιμάκωση της πάλης μέχρι να αποσυρθούν τα αντεργατικά μέτρα.

Οι εκπρόσωποι της ΔΑΣ έθεσαν στην ολομέλεια το διεκδικητικό πλαίσιο που πρέπει να έχουν οι αγώνες και πρότειναν την κήρυξη 24ωρης απεργίας και στις 28 Νοέμβρη -ημέρα απεργίας της ΑΔΕΔΥ- πρόταση όμως που απορρίφθηκε από την πλειοψηφία, με ψευτοδικαιολογίες ότι η ΑΔΕΔΥ, προχώρησε σε απεργία χωρίς να συνεννοηθεί με τη ΓΣΕΕ και πως είναι άλλα τα αιτήματά τους..! Σημειώνεται ότι εκτός από την ΑΔΕΔΥ απεργία για τις 28 Νοέμβρη έχουν αποφασίσει η ΠΟΕΔΗΝ (48ωρη) και η Ομοσπονδία Οικοδόμων, ενώ οι συνταξιούχοι διοργανώνουν για τις 16 Νοέμβρη συλλαλητήρια σε όλη τη χώρα.

Μετά την απόφαση της Ολομέλειας της Διοίκησης, το κέντρο βάρους μεταφέρεται στις ομοσπονδίες, στα εργατικά κέντρα, αλλά και στα πρωτοβάθμια σωματεία, που θα πρέπει με την καθημερινή τους δράση να οργανώσουν την απεργία και να εξασφαλίσουν την επιτυχία της. Οπως υπογράμμισε και ο Γ. Μαυρίκος τώρα θα πρέπει οι εργαζόμενοι να δημιουργήσουν «ασφυκτικό κλοιό» γύρω από την κυβέρνηση, η οποία είναι θορυβημένη από τις αντιδράσεις των εργαζομένων. Στη δύσκολη θέση που βρίσκεται η κυβέρνηση -υπογράμμισε ο συνδικαλιστής- βρήκε συμπαραστάτη τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης, αποδεικνύοντας ότι οι πολιτικές των δύο κομμάτων είναι συγκοινωνούντα δοχεία. Εξηγώντας την πρόταση για 24ωρη απεργία στις 28 Νοέμβρη, ο Γ.Μαυρίκος σημείωσε ότι «και βέβαια το ζήτημα των απεργιών δεν είναι αριθμητικό. Σκοπός είπε είναι να δημιουργηθούν τέτοιες πιέσεις προς την κυβέρνηση, ώστε να την εμποδίσουν να φέρουν το νομοσχέδιο και να δημιουργηθούν καλύτερες συνθήκες κλιμάκωσης της πάλης».

Από τη χτεσινή συνεδρίαση της Ολομέλειας της διοίκησης της ΓΣΕΕ
Από τη χτεσινή συνεδρίαση της Ολομέλειας της διοίκησης της ΓΣΕΕ
Στην εισήγησή του ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ Χ. Πολυζωγόπουλος υπεραμύνθηκε της τακτικής της πλειοψηφίας και του «κοινωνικού διαλόγου», ενώ άφησε ανοιχτό ότι μπορεί να προκύψουν νέα δεδομένα, μέσα από τις επαφές με την κυβέρνηση και τους εργοδότες. Για «έντεχνη διευκόλυνση της κυβέρνησης μέσα από το διάλογο και τις διμερείς επαφές» έκανε λόγο ο Α.Τσώλης, ο οποίος υπογράμμισε ότι με τη συμμετοχή στις κινητοποιήσεις και την απεργία οι εργαζόμενοι κατέρριψαν στην πράξη τον ισχυρισμό - άλλοθι ότι «η βάση δεν τραβάει».

«Η ΓΣΕΕ θα έχει ιστορικές ευθύνες αν καταργηθεί το οχτάωρο, επεκταθεί η μερική απασχόληση, καταργηθεί το όριο απολύσεων και απαλλαχτούν οι βιομήχανοι από τις ασφαλιστικές εισφορές -προειδοποίησε την πλειοψηφία ο Τ.Τσιόγκας- και σημείωσε ότι σε κάθε περίπτωση η εργατική τάξη θα αντισταθεί.»

«Κάθε διευθέτηση, κάθε ελαστικότητα του χρόνου εργασίας, αυξάνει την εκμετάλλευση της εργατικής τάξης», υπογράμμισε ο Χ. Κατσιώτης, σημειώνοντας ότι πρέπει να απαιτήσουμε μείωση του σταθερού ημερήσιου χρόνου εργασίας χωρίς προαπαιτούμενα και συμψηφισμούς.

  • Να προκηρύξει απεργία για την πρώτη ημέρα συζήτησης του νομοσχεδίου στη Βουλή, αποφάσισε ομόφωνα το Συνδικάτο Κλωστοϋφαντουργίας - Ιματισμού -Δέρματος του νομού Αττικής.Απόφαση για απεργία την ίδια ημέρα πήρε και ο Σύλλογος υπαλλήλων των δήμων Ανω Λιοσίων- Καματερού- Φυλής Θρακομακεδόνων- Πετρούπολης.
ΔΑΣ
Να κλιμακωθεί άμεσα η πάλη

Ολόκληρη η πρόταση της παράταξης στη συνεδρίαση της Ολομέλειας της διοίκησης της ΓΣΕΕ

Η συνολική τοποθέτηση της ΔΑΣ για τη μέχρι τώρα πορεία της ΓΣΕΕ, την κατάσταση των εργαζομένων, το πλαίσιο διεκδίκησης, τη συνέχιση και κλιμάκωση του αγώνα, έχει ως εξής:

Με την πανελλαδική πανεργατική απεργία στις 10 του Οκτώβρη, το πανελλαδικό συλλαλητήριο στις 21 του Οκτώβρη και τις πρόσφατες απεργιακές κινητοποιήσεις των εργαζομένων στην Υγεία και στους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης, ξεκάθαρα καταγράφηκε η αντίθεση της συντριπτικής πλειοψηφίας των εργαζομένων του ιδιωτικού και δημόσιου τομέα στη νέα αντεργατική επίθεση της κυβέρνησης, που στόχο έχει την αφαίρεση των κατακτήσεων και δικαιωμάτων που η τάξη μας πέτυχε τα τελευταία εκατό χρόνια.

Η αντίθεση των εργαζομένων στα μέτρα της κυβέρνησης έχει υγιή βάση, ξεφεύγει από τις συνηθισμένες αντιδράσεις και δημιουργεί προϋποθέσεις για ρήγματα στη βάση του κυβερνητικού και εργοδοτικού συνδικαλισμού. Ταυτόχρονα αποτελεί απάντηση σε όσους υποστηρίζουν ότι τάχα «οι εργαζόμενοι δεν κινούνται», «δεν παλεύουν» κλπ.

Η αντίθεση αυτή ήταν συνολική και εκφράζει τις διαθέσεις των λαϊκών στρωμάτων όχι μονάχα για τις εργασιακές σχέσεις αλλά και για τις ιδιωτικοποιήσεις και τη βαριά φορολογία και για την εμπορευματοποίηση των κοινωνικών αγαθών στην υγεία και στην παιδεία, για τα καύσιμα και το πετρέλαιο θέρμανσης και για το ασφαλιστικό.

Ακουμπά και αφορά το σύνολο της πολιτικής της κυβέρνησης, μιας πολιτικής που έχει σχεδιάσει από κοινού με τον ΣΕΒ.

Η επιτυχία λοιπόν των αγωνιστικών κινητοποιήσεων είναι αδιαμφισβήτητη και στην επιτυχία αυτή ο ρόλος του ΠΑΜΕ ήταν καθοριστικός. Με την ανάδειξη του πραγματικού περιεχομένου των κινητοποιήσεων και την αξιοποίηση μαχητικών μορφών πάλης, η ταξική αντίληψη στο συνδικαλιστικό κίνημα της εργατικής τάξης κερδίζει συνεχώς πόντους στη συνείδηση των απλών ανθρώπων της δουλιάς.

Η μεγάλη συμμετοχή εργατών και υπαλλήλων πρόβαλε στις κινητοποιήσεις αυτές τα αιτήματά της και τη δική της προοπτική και κύρια επικέντρωνε:

  • Να μην περάσουν τα μέτρα.
  • Συνέχιση, κλιμάκωση του αγώνα.
  • Σταθερή και πλήρης απασχόληση.

Η κυβέρνηση από την πλευρά της, θορυβημένη και ανήσυχη από το εύρος και το βάθος της αντίθεσης των μισθωτών στην πολιτική της, προσπάθησε ανεπιτυχώς με κομματικά φόρουμ να πετύχει αντιπερισπασμό και να κάμψει τις αντιστάσεις.

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης από τη φιέστα που οργάνωσε η ΝΔ στο εργοστάσιο της Χαλυβουργικής βγήκε ανήσυχος να δηλώσει σύμμαχος και συμπαραστάτης της κυβέρνησης στη λεηλασία των εργασιακών σχέσεων. Η ΝΔ κάνει ό,τι μπορεί προκειμένου να μη φέρουν αποτέλεσμα οι αγώνες της εργατικής τάξης.

Εμείς, το ΠΑΜΕ, αμέσως μετά την απεργία στις 10 του Οκτώβρη γραπτά ζητήσαμε να συνέλθουν τα όργανα της ΓΣΕΕ και εκτιμώντας τα καλά αποτελέσματα των κινητοποιήσεων να προχωρήσουν στην κλιμάκωση του αγώνα.

Εσείς, η πλειοψηφία της ΓΣΕΕ, με ελιγμούς, με μανούβρες και παρασκηνιακά τρικ, στοχεύετε να περιορίσετε και να καναλιζάρετε τις αντιδράσεις των εργαζομένων. Απονευρώνετε τον αγώνα της εργατικής τάξης και την προοπτική του και στο περιεχόμενο και στις μορφές. Με τη συμμετοχή σας στους ψευτοδιαλόγους επιβεβαιώνεται η υποταγή και η πίστη σας στα λεγόμενα τρία σημεία, δηλαδή:

- Στη διατήρηση των ίδιων ορίων απολύσεων

- Στη μείωση σε 39 των ωρών εργασίας τη βδομάδα με διευθέτηση του χρόνου εργασίας και

- Στην εφαρμογή της συνταξιοδότησης με 10.500 ένσημα μόνο για τη βιομηχανία, για τα βαρέα και με όριο ηλικίας τα 55 χρόνια.

Ουσιαστικά μπήκατε στην αποδοχή της λογικής και της πολιτικής της κυβέρνησης. Οι πάγιες θέσεις του εργατικού συνδικαλιστικού κινήματος στα τρία σημεία, που απαιτούν

- Μείωση των ορίων απολύσεων

- 35ωρο - 5ήμερο - 7ωρο

- Συνταξιοδότηση με 10.500 ένσημα σε μεικτά και βαρέα χωρίς ηλικιακές προϋποθέσεις,

εγκαταλείφθηκαν από εσάς αλλά όχι από το ΠΑΜΕ και το ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα.

Με την τακτική σας αυτή βάζετε πλάτη να περάσουν τα μέτρα, με το μικρότερο πολιτικό κόστος για την κυβέρνηση.

Σήμερα, οι εργαζόμενοι επιβάλλεται να δημιουργήσουν ένα ασφυκτικό κλοιό πίεσης στην κυβέρνηση και στην πολιτική της και να αναπτύξουν την πάλη τους, στους τόπους δουλιάς, στους κλάδους, σε κάθε πόλη και χωριό, να διαθέσουν τις δυνάμεις τους για την οργάνωση απεργιακών κινητοποιήσεων, παίρνοντας άμεσα αποφάσεις, προετοιμάζοντας καλά την αντίστασή τους.

Σήμερα επίσης η αναγκαιότητα συσπείρωσης στο ΠΑΜΕ ευρύτερων αγωνιστικών δυνάμεων, που είναι διατεθειμένες να δράσουν και να αντιδράσουν με συνέπεια και συνέχεια στο κεφάλαιο και στους πολιτικούς εκπροσώπους του, αναδείχνεται σε θέμα ξεχωριστής σημασίας και προτεραιότητας.

Στα πλαίσια αυτά προτείνουμε να κλιμακωθεί άμεσα η πάλη με:

  • Την κήρυξη 24ωρης πανελλαδικής πανεργατικής απεργίας για τις 28 του Νοέμβρη.
  • Την κήρυξη 24ωρης απεργίας, πανελλαδικής πανεργατικής, την πρώτη μέρα που θα συζητιέται το νομοσχέδιο για τις εργασιακές σχέσεις στη Βουλή.
  • Τη διοργάνωση συλλαλητηρίων σ' όλους τους νομούς της χώρας κατά την ψήφιση του κρατικού προϋπολογισμού 2001, με διεκδίκηση, εκτός των άλλων, και πραγματικών αυξήσεων σε μισθούς, συντάξεις, μεροκάματα, μέσα από επαναδιαπραγμάτευση της ΕΓΣΕΕ.
ΠΑΜΕ
Να δημιουργηθεί ασφυκτικός κλοιός πίεσης

Σε στήριξη των απεργιακών κινητοποιήσεων που έχουν εξαγγελθεί καλεί το ΠΑΜΕ, που προχωρεί σε αγωνιστικές πρωτοβουλίες ενάντια στον αντιλαϊκό προϋπολογισμό

Από τη σύσκεψη του ΠΑΜΕ χτες βράδυ
Από τη σύσκεψη του ΠΑΜΕ χτες βράδυ
Δεκάδες συνδικαλιστικά στελέχη που συμμετείχαν χτες το βράδυ σε σύσκεψη που διοργάνωσε το ΠΑΜΕ, τόνισαν την ανάγκη στήριξης των απεργιακών κινητοποιήσεων που έχουν εξαγγελθεί ενάντια στα αντεργατικά μέτρα που προωθεί η κυβέρνηση, εκφράζοντας ταυτόχρονα την αποφασιστικότητά τους να παλέψουν για να μην περάσουν τα μέτρα.

Ιδιαίτερα, τονίστηκε η σημασία της μαζικής συμμετοχής των εργαζομένων στην πανεργατική απεργία που κηρύχτηκε ενάντια στο αντεργατικό νομοσχέδιο της κυβέρνησης, τις μέρες που θα συζητιέται στη Βουλή. Ανάλογη μαζικότητα επιβάλλεται να υπάρξει και στις απεργιακές κινητοποιήσεις που έχουν εξαγγείλει για τις 28 Νοέμβρη η ΑΔΕΔΥ, η ΠΟΕΔΗΝ και η Ομοσπονδία Οικοδόμων.

Στη σύσκεψη υπογραμμίστηκε από τα στελέχη του ΠΑΜΕ η ανάγκη συνέχισης και κλιμάκωσης των κινητοποιήσεων. Παράλληλα, το ΠΑΜΕ παίρνει πρωτοβουλία για τη διοργάνωση συλλαλητηρίων σε όλους τους νομούς, ενάντια στον αντιλαϊκό κρατικό προϋπολογισμό, κατά τη διάρκεια της συζήτησής του στη Βουλή.

Επίσης, την Τετάρτη 29 Νοέμβρη στις 6 το απόγευμα το ΠΑΜΕ θα διοργανώσει συλλαλητήριο έξω από την πρεσβεία του Ισραήλ, προκειμένου οι εργαζόμενοι να εκφράσουν τη συμπαράστασή τους στο δικαίωμα του παλαιστινιακού λαού να έχει πατρίδα. Ακόμη, θα μαζευτούν υπογραφές και θα επιδοθούν μαζί με ψήφισμα στην ισραηλινή πρεσβεία.

Στην εισήγησή του ο Γ. Μαυρίκος τόνισε ότι η πλειοψηφία της ΓΣΕΕ με ελιγμούς και μανούβρες προσπάθησε να περιορίσει και να «καναλιζάρει» τις αντιδράσεις των εργαζομένων. Με τη συμμετοχή στους ψευτοδιαλόγους και με την επιλεκτική επιμονή στα τρία ζητήματα - παραμονή των ίδιων ορίων απόλυσης, στη μείωση σε 39 των ωρών εργασίας τη βδομάδα με διευθέτηση του χρόνου εργασίας και συνταξιοδότηση με 10.500 ένσημα μόνο για τη βιομηχανία για βαρέα και ανθυγιεινά και με όριο ηλικίας τα 55 χρόνια - είναι έτοιμη να κάνει πίσω αν η κυβέρνηση δώσει κάτι από αυτά.

Σχετικά με την απεργία που κηρύχτηκε για το αντεργατικό νομοσχέδιο, ο Γ. Μαυρίκος σημείωσε ότι «οι εργαζόμενοι επιβάλλεται να δημιουργήσουν ένα ασφυκτικό πλαίσιο πίεσης στην κυβέρνηση και την πολιτική της και να αναπτύξουν την πάλη τους στους τόπους δουλιάς, στους κλάδους σε κάθε πόλη και χωριό, να διαθέσουν τις δυνάμεις τους για την οργάνωση απεργιακών κινητοποιήσεων παίρνοντας αποφάσεις και προετοιμάζοντας καλά την αντίστασή τους. Οι οργανώσεις που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ πρέπει να πάρουν την απόφαση στα χέρια τους».

Με αγώνα απαντούν οι εργαζόμενοι

Οι εργαζόμενοι της Πάτρας, της Ζακύνθου και της Τρίπολης διατράνωσαν χτες την αποφασιστικότητά τους να αντισταθούν στα αντεργατικά μέτρα

Την αποφασιστικότητά τους να αντισταθούν αγωνιστικά στα αντεργατικά μέτρα κυβέρνησης-εργοδοτών διατράνωσαν χτες σε συγκεντρώσεις οι εργαζόμενοι σε Πάτρα, Ζάκυνθο και Τρίπολη.

Σε μια ιδιαίτερα μαζική, γεμάτη παλμό και ζωντάνια συγκέντρωση, οι εργαζόμενοι της Πάτρας έστειλαν σαφέστατο μήνυμα προς την κυβέρνηση και προς τις συνδικαλιστικές ηγεσίες σε ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ, ότι δε θα δεχτούν τα αντεργατικά μέτρα διάλυσης των εργασιακών σχέσεων. Η συγκέντρωση, που διοργάνωσε η Συντονιστική Επιτροπή Σωματείων και Συνδικαλιστών Πάτρας, έγινε έξω από το Εργατικό Κέντρο. Στη συνέχεια έγινε πορεία στους κεντρικούς δρόμους.

Κεντρικός ομιλητής ήταν ο Φ. Κατσικαρώνης, μέλος της Γραμματείας του ΠΑΜΕ, ο οποίος σημείωσε: «Η συγκέντρωση στέλνει μήνυμα στην ηγεσία της ΓΣΕΕ ότι πρέπει να κλιμακώσει τις απεργιακές κινητοποιήσεις με βάση το διεκδικητικό πλαίσιο του ΠΑΜΕ και να σταματήσει τον "κοινωνικό διάλογο", τους ελιγμούς και τα τερτίπια. Οι εργαζόμενοι πρέπει να δώσουμε ενωμένοι τη μάχη υπεράσπισης των κατακτήσεων και δικαιωμάτων και να αντισταθούμε συνολικά στην πολιτική κυβέρνησης-βιομηχάνων».

Σε μια μαζική συγκέντρωση έξω από την κεντρική πλατεία της Τρίπολης εργαζόμενοι από την Αρκαδία απαίτησαν κλιμάκωση και συνέχιση του αγώνα ενάντια στα νέα μέτρα της κυβέρνησης.

Η συγκέντρωση διοργανώθηκε από την Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα Νομού Αρκαδίας και το Εργατικό Κέντρο Τρίπολης. Στις ομιλίες τους ο πρόεδρος του ΕΚ, Π. Δούρος, και ο γραμματέας, Κ. Τσίρμπας, τόνισαν ότι αν η κυβέρνηση προχωρήσει σε νομοθετική ρύθμιση αντεργατικών μέτρων να θεωρηθεί από τη ΓΣΕΕ ως οριστική ρήξη.

Εκ μέρους της Συντονιστικής μίλησε ο Πάνος Νικολόπουλος, ο οποίος τόνισε ότι τα οξυμένα προβλήματα των εργαζομένων εντείνονται με το νέο αντεργατικό προϋπολογισμό, τις αυξήσεις καυσίμων και πετρελαίου θέρμανσης. Ακόμη τόνισε ότι οι ηγεσίες σε ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ και ΕΚ «αδρανούν, ακολουθώντας παρελκυστική τακτική, με στόχο την εκτόνωση της αντίδρασης των εργαζομένων και της διάθεσής τους για αγώνα».

Συγκέντρωση στην κεντρική πλατεία της Ζακύνθου και πικετοφορία στους κεντρικούς δρόμους της πόλης πραγματοποίησαν εργαζόμενοι του νησιού, στέλνοντας μήνυμα αντίστασης στα κυβερνητικά αντεργατικά μέτρα.

Κεντρικός ομιλητής στη συγκέντρωση ήταν ο Νιόνιος Συγούρος, πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Ζακύνθου, το οποίο διοργάνωσε τη συγκέντρωση. Στην ομιλία του επισήμανε ότι οι εργαζόμενοι είναι αποφασισμένοι να υπερασπιστούν τις εργασιακές σχέσεις, κόντρα στις μανούβρες και την υποταγή της συνδικαλιστικής ηγεσίας της ΓΣΕΕ. Πρέπει οι εργαζόμενοι να συμμετάσχουν μαζικά στην απεργία της ΓΣΕΕ και το συνδικαλιστικό κίνημα να απαιτήσει παραπέρα συντονισμό πάλης για να υπερασπιστούν τις εργασιακές σχέσεις και τα ασφαλιστικά δικαιώματα.

ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΣΩΜΑΤΕΙΩΝ ΠΕΙΡΑΙΑ
Σε πορεία σύγκρουσης

Ο αγώνας των εργαζομένων του Πειραιά ενάντια στην αντεργατική κυβερνητική πολιτική πρέπει να ενταθεί

Η ανάγκη της κλιμάκωσης και έντασης του αγώνα ενάντια στα αντεργατικά σχέδια της κυβέρνησης και κόντρα στις συμβιβασμένες συνδικαλιστικές ηγεσίες σε ΓΣΕΕ, ΕΚΠ και ΠΝΟ ήταν το συμπέρασμα που βγήκε κατά τη διάρκεια χτεσινής σύσκεψης που διοργάνωσε η Συντονιστική Επιτροπή Σωματείων Πειραιά.

Από όλους τους συνδικαλιστές που τοποθετήθηκαν στη σύσκεψη αυτό που τονίστηκε ιδιαίτερα ήταν η ένταση της ενημέρωσης των εργαζομένων στους τόπους δουλιάς, προκειμένου να γνωρίζουν ακριβώς τι ετοιμάζει η κυβέρνηση. Εισηγητικά ο γραμματέας του ΕΚΠ και στέλεχος του ΠΑΜΕ Μιχάλης Νουφαρίτσης αναφέρθηκε στη μεγάλη συμμετοχή των εργαζομένων στην πανελλαδική απεργία, που εκτιμάται ότι ήταν η μεγαλύτερη των τελευταίων χρόνων, αλλά και στο μεγαλειώδες συλλαλητήριο που διοργάνωσε το ΠΑΜΕ στις 21 Οκτώβρη. «Εκφράστηκε έντονα μέσα από αυτές τις κινητοποιήσεις η αγανάκτηση και η αντίθεση των εργαζομένων. Εστειλαν το μήνυμα για τη συνέχιση και κλιμάκωση του αγώνα», είπε. Πρόσθεσε, δε, ότι η απόφαση για την απεργία πάρθηκε από τη ΓΣΕΕ κάτω από την όξυνση της κατάστασης, καθώς μέρα με τη μέρα αποκαλύπτεται ότι αυτό που προσπαθεί είναι να «ξεφουσκώσει» την αγωνιστική διάθεση των εργαζομένων και να τους αποπροσανατολίσει. Κατέληξε, υπογραμμίζοντας μεταξύ άλλων ότι τα σωματεία πρέπει να πάρουν αποφάσεις για κινητοποιήσεις, να ενημερώσουν τους εργαζόμενους και να πιέσουν τη ΓΣΕΕ να πάρει αποφάσεις ασκώντας της ταυτόχρονα κριτική και αποκαλύπτοντας το ρόλο της.

«Να ξεσηκώσουμε τους εργαζόμενους στους χώρους δουλιάς», είπε ο Γιώργος Αργυρής, από το χώρο των συνταξιούχων, που πήρε το λόγο στη συνέχεια. Υπογράμμισε ότι είναι επιτακτική ανάγκη και ο τελευταίος εργαζόμενος να γνωρίζει τα καταστροφικά, όπως χαρακτήρισε, μέτρα της κυβέρνησης.

Από το χώρο των υγειονομικών η Κατερίνα Καλαρουτάκου, που εργάζεται στο Τζάνειο Νοσοκομείο αναφέρθηκε στο νομοσχέδιο για την υγεία, το οποίο όπως είπε φτιάχνει «υγεία δύο ταχυτήτων». Για την πρόσφατη κινητοποίηση είπε ότι ήταν από τις πιο μαζικές των τελευταίων χρόνων, ενώ υπογράμμισε ιδιαίτερα την ανάγκη τα εργατικά σωματεία να μπουν σε αυτόν τον αγώνα μια και είναι άμεσα ενδιαφερόμενοι για τις αλλαγές που συντελούνται στο χώρο της υγείας.

ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΕΡΓΑΤΙΚΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ ΠΑΤΡΑΣ
Αναγκαία η αλλαγή πλεύσης

Με τον απολογισμό δράσης της απερχόμενης διοίκησης και τον προγραμματισμό για την επόμενη περίοδο, ξεκινάει σήμερα το εκλογοαπολογιστικό Συνέδριο του Εργατικού Κέντρου Πάτρας. Οι ταξικές δυνάμεις της Πάτρας παίρνουν μέρος στο Συνέδριο με το ψηφοδέλτιο της «Ταξικής Αγωνιστικής Συσπείρωσης» (υποστηρίζεται από την ΕΣΑΚ), των συνδικαλιστικών εκείνων δυνάμεων που όλο αυτό τον καιρό παλεύουν μέσα και από τις γραμμές του ΠΑΜΕ ώστε να αλλάξουν οι συσχετισμοί στο ΕΚ Πάτρας, αλλά και ο προσανατολισμός στήριξης που έχει στην πλειοψηφία της ΓΣΕΕ και στην κυβερνητική πολιτική.

Στην αποφασιστική ενίσχυση της ΤΑΣ, καλεί σε σχετική ανακοίνωση η ΕΣΑΚ Πάτρας, καθώς το Συνέδριο αυτό, όπως σημειώνει, «έρχεται σε μια περίοδο ολομέτωπης επίθεσης κυβέρνησης - εργοδοσίας ενάντια στις βασικές κατακτήσεις και δικαιώματα των εργαζομένων».

Οπως επισημαίνει η ΕΣΑΚ, η ενίσχυση των ταξικών δυνάμεων θα συντελέσει ώστε «να οργανωθεί η αντεπίθεση του εργατικού κινήματος για να σφυρηλατηθεί η ενότητα δράσης με τα άλλα λαϊκά στρώματα. Για τη συγκρότηση ενός πανίσχυρου κοινωνικοπολιτικού μετώπου, που σε ρήξη με τα μονοπώλια και τον ιμπεριαλισμό θα διαμορφώσει τις προϋποθέσεις για την άλλη λαϊκή εξουσία και λαϊκή οικονομία που έχουν ανάγκη οι εργαζόμενοι και ο λαός».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ