ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 2 Ιούνη 2012 - 2η έκδοση
Σελ. /32
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΠΕΙΡΑΙΑΣ
Πλήθος αντιδράσεων ξεσήκωσε η δίωξη του συνδικαλιστή ναυπηγοξυλουργού

Πλήθος κόσμου βρέθηκε χτες στο πλευρό του συνδικαλιστή
Πλήθος κόσμου βρέθηκε χτες στο πλευρό του συνδικαλιστή
Πλήθος αντιδράσεων έχει προκαλέσει το νέο κρούσμα ποινικοποίησης της συνδικαλιστικής δράσης που εκδηλώθηκε με την προχτεσινή σύλληψη του προέδρου του Σωματείου Ναυπηγοξυλουργών Βασίλη Μπίνου. Ο συνδικαλιστής βρέθηκε σιδεροδέσμιος, αντιμετωπίζοντας την κατηγορία της «παράνομης βίας» (όπως γνωστοποιήθηκε στους συνηγόρους, αλλά χωρίς μέχρι χτες το απόγευμα να έχει δοθεί το σκεπτικό της κατηγορίας) μετά από αυτεπάγγελτη παρέμβαση του εισαγγελέα.

Η δίωξη ασκήθηκε ενώ το σωματείο των ναυπηγοξυλουργών, μαζί με τα άλλα σωματεία της Ναυπηγοεπισκευαστικής Ζώνης, τα οποία συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ, πρωτοστατούν στην οργάνωση της πάλης των εργατών για την υπογραφή της Τοπικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας με ικανοποιητικά μεροκάματα. Σ' αυτό το πλαίσιο το Σωματείο, από την αρχή της βδομάδας, έχει κηρύξει απεργιακές κινητοποιήσεις στο συνεργείο της ιταλικής εταιρείας «OVERSEA», που έχει αναλάβει την κατασκευή θαλαμηγού στο ναυπηγείο «Χαλκίτη» στο Πέραμα και οι εργαζόμενοι μπροστά στην πύλη του ναυπηγείου περιφρουρούσαν την απεργία τους.

Οπως έγινε γνωστό, έχουν ασκηθεί μηνύσεις για παρεμπόδιση λειτουργίας εγκατάστασης σε βάρος 7 απεργών ναυπηγοξυλουργών από άτομα που ισχυρίζονται ότι δουλεύουν στο συγκεκριμένο έργο.

Με παρέμβαση εισαγγελέα, αστυνομικές δυνάμεις (τρία περιπολικά) από το Τμήμα Περάματος συνέλαβαν τον Βασίλη Μπίνο προχτές αργά το βράδυ έξω από το σπίτι του. Εμεινε κρατούμενος όλο το προηγούμενο βράδυ στο αστυνομικό τμήμα, παρά το γεγονός ότι σε βάρος του δεν υπήρχε καμία μήνυση! Χτες στις 10 το πρωί οδηγήθηκε στον εισαγγελέα, ο οποίος τον παρέπεμψε σε δίκη με την αυτόφωρη διαδικασία και με την κατηγορία της «παράνομης βίας», η οποία δεν στοιχειοθετείται από πουθενά! Η πρόεδρος του δικαστηρίου ανέβαλε τη δίκη για τις 7 Ιούνη επειδή δεν είχε προσέλθει κανένας μάρτυρας κατηγορίας!

Από νωρίς χτες το πρωί τα δικαστήρια μέσα και έξω είχαν κατακλυστεί από εργάτες της Ζώνης, αλλά και εργαζόμενους άλλων κλάδων που κατέφτασαν μετά από το κάλεσμα του ΠΑΜΕ. Οταν ο συνδικαλιστής αφέθηκε ελεύθερος, μιλώντας στους συναδέλφους του ανέφερε: «Παρότι η βιομηχανία μηνύσεων για την ποινικοποίηση της συνδικαλιστικής δράσης εντείνεται, εμείς απαντάμε συνεχίζοντας ακόμα πιο δυναμικά τον αγώνα». Η Ελπίδα Παντελάκη, μέλος της ΚΕ και υποψήφια βουλευτής του ΚΚΕ, μιλώντας στους εργαζόμενους κατήγγειλε ότι πρόκειται για προσπάθεια «ποινικοποίησης των αγώνων, για να σταλεί το μήνυμα σε όλους τους εργαζόμενους να σκύψουν το κεφάλι για να περάσουν οι συνθήκες δουλεμπορίου που προετοιμάζουν». Επισήμανε ότι η αστική τάξη και οι μηχανισμοί της, αν και προεκλογική περίοδο, δεν κάνουν διάλειμμα στο τσάκισμα των εργαζομένων και απηύθυνε το κάλεσμα της οργάνωσης της πάλης μέσα και έξω από τους χώρους δουλειάς, για αποφασιστική ενίσχυση του ΚΚΕ.

Θεωρούν έγκλημα την υπεράσπιση των εργατικών δικαιωμάτων

Η νέα αυτή παρέμβαση στο πλευρό της μεγαλοεργοδοσίας επιβεβαιώνει την ανάγκη να δυναμώσει το οργανωμένο κίνημα ενάντια στις ανάγκες της πλουτοκρατίας και του κράτους της. Σε χτεσινή ανακοίνωση με την οποία καταγγέλλει τη σύλληψη του συνδικαλιστή η Εκτελεστική Γραμματεία του ΠΑΜΕ καλεί εργαζόμενους και συνδικάτα «να καταδικάσουν αποφασιστικά τέτοιου είδους τρομοκρατικές ενέργειες» και επισημαίνει: «Την ίδια ώρα που εκατοντάδες εργοδότες απολύουν, μειώνουν μισθούς, επιβάλλουν σε εργαζόμενους να δουλεύουν ώρες ατελείωτες χωρίς πληρωμή, που έχουν επί μήνες απλήρωτους τους εργαζόμενους και δε συλλαμβάνεται κανένας τους και κανένας εισαγγελέας και αστυνομικός δε συγκινείται, την ίδια ώρα με θρασύτητα συλλαμβάνουν εργαζόμενους που το μόνο έγκλημά τους είναι ότι μαζί με τους συναδέλφους τους παλεύουν για την υπεράσπιση των δικαιωμάτων τους. Αυταπατώνται όσοι νομίζουν ότι με την τρομοκρατία θα κάμψουν τις αγωνιστικές διαθέσεις των εργαζομένων και θα εμποδίσουν τους αγώνες τους. Το εργατικό λαϊκό κίνημα έχει και τη θέληση, αλλά και την πείρα να αντιμετωπίσει και την τρομοκρατία και την προβοκάτσια και κάθε άλλη προσπάθεια χτυπήματος του εργατικού κινήματος».

«Η εργοδοσία ανησύχησε από τη δράση του σωματείου και επιχειρεί, αξιοποιώντας τους κατασταλτικούς μηχανισμούς του κράτους, να ποινικοποιήσει τον αγώνα και να τρομοκρατήσει τους εργάτες», σημειώνει σε καταγγελία του το Συνδικάτο Οικοδόμων Αθήνας. Τη δίωξη καταγγέλλουν ακόμα τα 13 Παραρτήματα του Συνδικάτου Οικοδόμων. Το Συνδικάτο ΟΤΑ Περιφέρειας Αττικής. Το Εργατικό Κέντρο Πειραιά. Ο Σύλλογος Εργαζομένων Δήμου Περάματος.

ΔΥΝΑΜΕΙΣ ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ
Νέα στήριξη στη μείωση μισθών στη ΔΕΗ

Οι συνδικαλιστικές δυνάμεις του ΣΥΡΙΖΑ αρνήθηκαν και στο Εργατικό Κέντρο Αρκαδίας να υπερψηφίσουν το ψήφισμα που έφεραν οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ για την καταδίκη του σχεδίου της ΣΣΕ που συνδιαμόρφωσε η πλειοψηφία της ΓΕΝΟΠ - ΔΕΗ με τη διοίκηση της επιχείρησης. Το σχέδιο συνεπάγεται τη μεσοσταθμική μείωση των μισθών κατά 35%, σε σχέση με το 2009 και την κατάργηση της μονιμότητας στη ΔΕΗ και στις άλλες πρώην ΔΕΚΟ.

Τελικά, το ψήφισμα έγινε δεκτό κατά πλειοψηφία. Στην περιφέρεια του συγκεκριμένου Εργατικού Κέντρου υπάγονται και τα σωματεία εργαζομένων στη ΔΕΗ Μεγαλόπολης.

Ενοχλούνται γιατί αποκαλύπτονται

Οσο αποκαλύπτονται οι δυνάμεις του ΣΥΡΙΖΑ τόσο περισσότερο ενοχλούνται. Προχτεσινό κείμενο με την υπογραφή «Αυτόνομη Παρέμβαση Εργαζομένων ΔΕΗ» προσπαθεί να απαντήσει σε δημοσιεύματα του «Ρ» που αναδεικνύουν, μεταξύ άλλων, τις ευθύνες της ΣΑΔ (πρόσκειται στον ΣΥΡΙΖΑ) για τη στήριξη του σχεδίου της ΣΣΕ της ΓΕΝΟΠ. Σύμφωνα με το κείμενο, ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει σχέση με την παράταξη της ΣΑΔ.

Για να αποδείξουν τον ισχυρισμό τους παραπέμπουν σε ανακοίνωση των Νομαρχιακών Επιτροπών Κοζάνης - Φλώρινας του ΣΥΝ. Ομως αυτή η ανακοίνωση μιλά για το τμήμα του ΣΑΔ που δραστηριοποιείται στο Σωματείο «Σπάρτακος» και στη συνέχεια με ένα συγκεχυμένο τρόπο προσπαθεί να γενικεύσει για όλη τη ΣΑΔ χωρίς όμως να πείθει, αφού και οι ίδιοι λένε σε ένα σημείο της ανακοίνωσης: «Ακόμα και εάν συμμετέχουν σε αυτήν (σ.σ. εννοεί τη ΣΑΔ) κάποια μέλη μας, είναι προσωπική τους επιλογή και δεν συνιστά σε καμιά περίπτωση αποτέλεσμα συλλογικών αποφάσεων.»! Δεν είναι δική μας δουλειά να πούμε τι πρέπει να κάνουν τα μέλη των άλλων κομμάτων αλλά μπορούμε να τους κρίνουμε. Και αυτό που ισχυρίζονται ότι άλλα λένε ως μέλη ενός κόμματος και άλλα κάνουν στην πράξη ως συνδικαλιστές είναι το λιγότερο η ενσάρκωση της ασυνέπειας και της αφερεγγυότητας. Είναι καθαρός εμπαιγμός σε βάρος των εργαζομένων.

Επιπλέον, το ένα από τα τρία μέλη της ΣΑΔ στο ΔΣ της ΕΤΕ ΔΕΗ (που καταψήφισαν πρόταση των δυνάμεων του ΠΑΜΕ ανάλογη με το ψήφισμα) ήταν υποψήφιος βουλευτής με τον ΣΥΡΙΖΑ για τις εκλογές στις 6 Μάη. Επίσης, στο Εργατικό Κέντρο Αρκαδίας ο ένας από τους δύο εκπροσώπους της παράταξης που πρόσκειται στον ΣΥΡΙΖΑ και δεν ψήφισε το ψήφισμα είναι επίσης υποψήφιος βουλευτής με τον ΣΥΡΙΖΑ και μέλος του ΔΣ του Σωματείου Εργαζομένων στη ΔΕΗ Μεγαλόπολης με το ενιαίο ψηφοδέλτιο ΠΑΣΚΕ - ΔΑΚΕ - ΣΥΡΙΖΑ.

«ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΧΑΛΥΒΟΥΡΓΙΑ»
Σήμερα η συναυλία αλληλεγγύης

Να εκφραστεί πλατιά αλληλεγγύη έξω από την πύλη της «Χαλυβουργίας» του Ασπροπύργου, καλεί το σωματείο των χαλυβουργών, με μαζική συμμετοχή στη συναυλία που διοργανώνει σήμερα Σάββατο στις 7 το απόγευμα με το συγκρότημα του Ηλία Νικολόπουλου «Λαϊκοί Φάλτσοι». Να δηλωθεί για μια ακόμα φορά η συμπαράσταση σε έναν από τους πλέον πρωτόγνωρους εργατικούς ταξικούς αγώνες που έκλεισε τους 7 ολόκληρους μήνες και συνεχίζει μέχρι την επαναπρόσληψη των 119 απολυμένων. Για να δυναμώσει ακόμα περισσότερο ο αγώνας που δίνουν οι χαλυβουργοί και που ιδιαίτερα την τελευταία περίοδο δέχεται τη πλέον σφοδρή επίθεση της εργοδοσίας και των μηχανισμών της με σκοπό να σπάσει την ατσάλινη ενότητά τους. Αποκορύφωμα αποτελεί η αγωγή της εργοδοσίας ενάντια στο σωματείο με την οποία αξίωσε από το δικαστήριο να ποινικοποιήσει την απεργία τους, κηρύσσοντάς την παράνομη και καταχρηστική και η απόφαση αναμένεται την ερχόμενη εβδομάδα. Την ίδια στιγμή να σημειωθεί ότι για την ερχόμενη Τρίτη 5 Ιούνη, μετά και από πίεση του σωματείου, το υπουργείο Εργασίας όρισε νέα τριμερή συνάντηση στις 10 το πρωί.

ΣΥΝΕΧΙΖΟΥΝ ΟΙ ΑΠΕΡΓΟΙ ΣΤΗ «PHONE MARKETING»
Ενα φορτηγό βοήθεια από το ΠΑΜΕ

Με τρόφιμα και αναλώσιμα, το Πανεργατικό Αγωνιστικό Μέτωπο, εξέφρασε χτες έμπρακτα την αλληλεγγύη του στους εργαζόμενους της «PHONE MARKETING», που συνεχίζουν για 73η μέρα την απεργία τους. Ενα φορτηγάκι γεμάτο είδη πρώτης ανάγκης για τα νοικοκυριά των απεργών που, αν και βρίσκονται σε δύσκολη θέση, συνεχίζουν ατσαλωμένοι και ενωμένοι τον αγώνα τους, έφτασε χτες το μεσημέρι στο χώρο της εταιρείας και η αλληλεγγύη μοιράστηκε (φωτ.) σε κάθε οικογένεια. Οι απεργοί, την ίδια στιγμή, δηλώνουν αποφασισμένοι να συνεχίσουν και να κλιμακώσουν τον αγώνα τους με επόμενο σταθμό τη συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από το υπουργείο Εργασίας (Σταδίου 29) την ερχόμενη Πέμπτη 7 Ιούνη, στις 12 το μεσημέρι και παράσταση διαμαρτυρίας στον υπουργό Εργασίας.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ