ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 2 Ιούνη 2012 - 2η έκδοση
Σελ. /32
ΔΙΕΘΝΗ
Καλπάζει η ανεργία στην ΕΕ

Στο 11%, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία (που είναι σαφώς «μαγειρεμένα» και εμπεριέχουν και τους «εργαζόμενους» της μιας μέρας τη βδομάδα ή των ελαστικά απασχολούμενων που φυτοζωούν) έφτασε το ποσοστό ανεργίας στην Ευρωζώνη τον Απρίλη, όπως δημοσιοποίησε χτες η Στατιστική Υπηρεσία της ΕΕ, Γιουροστάτ. Τον αντίστοιχο μήνα του 2011 το ποσοστό ήταν 9,9%. Είναι κι αυτό άλλο ένα δείγμα της βαθιάς καπιταλιστικής κρίσης που καταστρέφει την κυρία παραγωγική δύναμη, την εργατική δύναμη.

Σύμφωνα λοιπόν με τη Γιουροστάτ, υπολογίζεται ότι 24,6 εκατομμύρια άνθρωποι είναι χωρίς δουλειά στην ΕΕ, εκ των οποίων τα 17,4 στην Ευρωζώνη. Σε σύγκριση με το Μάρτη φέτος, ο αριθμός των ανέργων αυξήθηκε κατά 102.000 άτομα στην ΕΕ και 110.000 στην Ευρωζώνη.

Η μεγαλύτερη άνοδος της ανεργίας καταγράφτηκε σε Ελλάδα (από 15,2% σε 21,7%), Ισπανία (από 20,7% σε 24,3%) και Κύπρο (από 7,1% σε 10,1%). Μετά τις πρώτες στην ανεργία Ισπανία και Ελλάδα ακολουθεί τρίτη η Λετονία με 15,2% (πρώτο τρίμηνο 2012) και τέταρτη η Πορτογαλία με το ίδιο ποσοστό. Τα ποσοστά στη Γαλλία και την Ιταλία είναι 10,2%, στη Βρετανία 8,1%, στην Πολωνία 9,9%, στη Γερμανία εμφανίζεται στο 5,4% και χαμηλότερα σε Ολλανδία και Λουξεμβούργο 5,2% και Αυστρία 3,9%.

Σε ό,τι αφορά τους νέους ηλικίας έως 25 ετών, η Ελλάδα έχει την αρνητική πρωτιά με 52,7% και ακολουθεί η Ισπανία με 51,5%. Στη λίστα των ανέργων νέων στην ΕΕ και την Ευρωζώνη προστέθηκαν από τον περασμένο Μάρτη 214.000 και 268.000 αντίστοιχα.

ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑ ΣΤΗΝ ΙΡΛΑΝΔΙΑ
Τρομοκρατική επικράτηση του «Ναι»

Ο εκφοβισμός και οι απειλές στον ιρλανδικό λαό κυριάρχησαν και σύμφωνα με τα τελικά αποτελέσματα το «Ναι» στο «Δημοσιονομικό Σύμφωνο της Ευρωπαϊκής Ενωσης» επικράτησε με 60%, στο δημοψήφισμα που πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη.

Ωστόσο, χαρακτηριστικό στοιχείο ήταν η χαμηλή συμμετοχή του κόσμου στο δημοψήφισμα, που κυμάνθηκε σύμφωνα με μη τελικά στοιχεία γύρω στο 50%, δηλαδή οι μισοί και παραπάνω από τα 3,1 εκατομμύρια των ψηφοφόρων που είχαν κληθεί στις κάλπες δεν πήγαν να ψηφίσουν.

Υπενθυμίζεται ότι το «Δημοσιονομικό Σύμφωνο», που σηματοδοτεί τη σκληρή λιτότητα για τους λαούς με πρόσχημα το έλλειμμα, χρειάζεται την έγκριση 12 από τις 17 χώρες της Ευρωζώνης, οπότε ένα «όχι» της Ιρλανδίας δε θα επηρέαζε δραματικά την κατάσταση, όπως συνέβη με το προηγούμενο ιρλανδικό δημοψήφισμα για τη Συνθήκη της Λισαβόνας, όταν οι Ιρλανδοί την είχαν απορρίψει και χρειάστηκε δεύτερο εκβιαστικό δημοψήφισμα για να εγκριθεί τελικά.

Η ιρλανδική κυβέρνηση και τα τρία μεγαλύτερα κόμματα και φυσικά τα αστικά ΜΜΕ προειδοποιούσαν απειλητικά, πραγματοποιώντας καμπάνια υπέρ του «Ναι», ότι η απόρριψη του Συμφώνου θα αποκλείσει την Ιρλανδία από τους ευρωπαϊκούς μηχανισμούς οικονομικής βοήθειας, δηλαδή τη διάσωση των τραπεζών και του κεφαλαίου. Τράπεζες που αποδείχθηκαν «βαρέλι δίχως πάτο». Η Ιρλανδία έλαβε «πακέτο οικονομικής βοήθειας», δάνειο ύψους 85 δισεκατομμυρίων ευρώ για τη διάσωση του τραπεζικού της τομέα και είναι πιθανόν να χρειαστεί νέα επείγουσα χρηματοδότηση, για τις τράπεζες πάντα, μετά το τέλος του προγράμματος ΕΕ - ΔΝΤ, το 2013. Στην Ιρλανδία, όπως και στη χώρα μας, οι αστικές κυβερνήσεις και η «τρόικα» συμφώνησαν μνημόνιο - θηλιά στο λαιμό του λαού, που καλείται να πληρώσει τη χασούρα των καπιταλιστών λόγω κρίσης, με περικοπές, χαράτσια και πετσόκομμα δικαιωμάτων και κατακτήσεων.

Στο στρατόπεδο του «Οχι» ήταν το Σιν Φέιν, το Κόμμα Εργατών της Ιρλανδίας, το ΚΚ Ιρλανδίας, η Ενωμένη Αριστερή Συμμαχία, συνδικάτα και λαϊκές οργανώσεις.

ΠΑΜΕ
Συμπαράσταση στο λαό της Ιταλίας

Τη συμπαράστασή του προς το λαό της Ιταλίας που δέχτηκε πλήγμα από τους πρόσφατους σεισμούς εκφράζει το ΠΑΜΕ, μέσα από επιστολή που στέλνει η Γραμματεία Διεθνών Σχέσεων του ΠΑΜΕ προς τα συνδικάτα της «Ενωσης Συνδικάτων Βάσης» (USB). Η επιστολή έχει ως εξής:

«Aγαπητοί Σύντροφοι της USB,

Το ΠΑΜΕ, που εκπροσωπεί το ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα της Ελλάδας, εκφράζει τη συμπαράστασή του στην εργατική τάξη και το λαό της Ιταλίας που πλήγηκαν από τους πρόσφατους σεισμούς. Ιδιαίτερα εκφράζουμε την αλληλεγγύη μας στα θύματα και τις οικογένειές τους. Και η Ελλάδα είναι μια χώρα που πλήττεται συχνά από σεισμούς και οι εργαζόμενοι της Ελλάδας κατανοούν τις δυσκολίες που αντιμετωπίζετε.

Γνωρίζουμε ότι αν και οι σεισμοί είναι ένα φυσικό φαινόμενο, οι συνέπειές τους είναι βαθιά ταξικές. Και στην Ιταλία αυτοί που επλήγησαν περισσότερο ήταν φτωχές περιοχές και εργασιακοί χώροι, στους οποίους τα μέτρα προστασίας θεωρούνται πολυτέλεια. Η προστασία της ανθρώπινης ζωής στον καπιταλισμό, η αντισεισμική θωράκιση στα σχολεία, τα δημόσια κτίρια και τους χώρους δουλειάς είναι "κόστος" για τις κυβερνήσεις των καπιταλιστών.

Το ταξικό εργατικό κίνημα της Ελλάδας στηρίζει τους αγώνες σας για την προστασία των δικαιωμάτων και της ζωής των εργαζομένων της Ιταλίας».

ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΤΥΝΙΔΑ.- Σαφή προειδοποίηση προς τους εξτρεμιστές ισλαμιστές -σαλαφιστές- απηύθυναν οι αστυνομικές αρχές της Τυνησίας μετά τις αλλεπάλληλες επιθέσεις των σαλαφιστών κατά αστυνομικών τμημάτων και αστυνομικών στο πλαίσιο των πιέσεων που ασκούν για εφαρμογή του ισλαμικού νόμου και της σαρίας, που δεν αναγνωρίζει αστυνομία παρά μόνο αυτή που έχει ως στόχο την τήρηση του ισλαμικού νόμου. Οι τυνησιακές αρχές προειδοποίησαν ότι θα ανοίγουν πυρ στο εξής στον οποιονδήποτε προβαίνει σε τέτοιου είδους επίθεση και τόνισαν ότι ο τυνησιακός λαός έχει αποφασίσει για το πώς θέλει να κυβερνηθεί, δεν επέλεξε τη σαρία και αυτό είναι τελειωτικό.

ΑΜΠΟΥΤΖΑ.-- Νέες συγκρούσεις ξέσπασαν χτες στο Λάγος της Νιγηρίας ανάμεσα σε αστυνομικούς και φοιτητές που διαμαρτύρονται για την απόφαση του προέδρου της χώρας να αλλάξει το όνομα του πανεπιστημίου από «Πανεπιστήμιο Λάγος» (γνωστό και ως UNILAG) σε «Πανεπιστήμιο Μοσούντ Αμπιόλα», προς τιμήν αντιπολιτευόμενου πολιτικού ακτιβιστή που πέθανε στη φυλακή πριν μία δεκαετία.

MOΓΚΑΝΤΙΣΟΥ.-- Σομαλικά κυβερνητικά στρατεύματα και στρατιώτες της Αφρικανικής Ενωσης κατέλαβαν χτες τη στρατηγικής σημασίας νότια πόλη Αφμάντοου, όπου είχαν σημαντική στρατιωτική βάση οι ισλαμιστές της οργάνωσης «Αλ Σαμπάμπ». Σύμφωνα με το BBC, οι ισλαμιστές εγκατέλειψαν την περιοχή αμαχητί με το που είδαν τις κυβερνητικές δυνάμεις να πλησιάζουν...

ΚΙΕΒΟ.-- Οι ουκρανικές αρχές συνέλαβαν δύο άνδρες που φέρονται ύποπτοι για τις τέσσερις βομβιστικές επιθέσεις που σημειώθηκαν τον Απρίλη στο Ντνιπροπετρόφσκ της Ουκρανίας, όπου τραυματίστηκαν 31 άνθρωποι, ανάμεσά τους και 10 νέοι. Πρόκειται για άνδρες κάτω των 40 ετών που είχαν ζητήσει από τις αρχές 4,5 εκατομμύρια δολάρια για να μην προβούν στις επιθέσεις.

ΚΑΜΠΟΥΛ.-- Εκρηξη σημειώθηκε χτες στην αφγανική πόλη Χοστ, κοντά σε βάση των κατοχικών ΝΑΤΟικών δυνάμεων, χωρίς ωστόσο να δίνονται λεπτομέρειες.

ΠΕΚΙΝΟ.-- Σύμφωνα με πληροφορίες του πρακτορείου «Ρόιτερ» η Κίνα προχώρησε στη σύλληψη υψηλόβαθμου αξιωματούχου του Υπουργείου Ασφαλείας, με την κατηγορία της κατασκοπείας προς όφελος των ΗΠΑ.

ΚΟΣΣΥΦΟΠΕΔΙΟ
Επιχείρηση ΝΑΤΟικών στο βορρά

BEΛΙΓΡΑΔΙ - ΠΡΙΣΤΙΝΑ.--

Στα ύψη ανέβηκε από το πρωί χτες η ένταση στα χωριά Μάλο Ρουντάρε και Βέλικο Ρουντάρε του Βορείου Κοσσυφοπεδίου, μετά την αιφνιδιαστική επιχείρηση στρατιωτών της ΝΑΤΟικής δύναμης KFOR να άρουν τα τσιμεντένια οδοφράγματα που είχαν στήσει (από το περασμένο καλοκαίρι) Σέρβοι κάτοικοι της περιοχής. Οι ΝΑΤΟικοί χρησιμοποίησαν βροχή δακρυγόνων και αληθινά πυρά κατά των εκατοντάδων Σέρβων διαδηλωτών που έσπευσαν να διαμαρτυρηθούν με αποτέλεσμα τον τραυματισμό τουλάχιστον τριών πολιτών και ενός ΝΑΤΟικού στρατιώτη.

Η ένταση ανέβηκε ακόμη περισσότερο όταν οι ΝΑΤΟικοί απαγόρευσαν την πρόσβαση ασθενοφόρων στην περιοχή και έκλεισαν γέφυρες και νευραλγικούς οδικούς κόμβους προκειμένου να εμποδίσουν την έλευση περισσότερων διαδηλωτών στις επίμαχες περιοχές.

Ο γραμματέας του σερβικού υπουργείου επί Κοσσυφοπεδίου, Ολιβερ Ιβάνοβιτς, χαρακτήρισε την επιχείρηση των ΝΑΤΟικών στρατευμάτων «ακατανόητη», σημειώνοντας ότι δεν υπήρξε η παραμικρή αφορμή, αλλά ούτε και η παραμικρή προειδοποίηση. Εκτίμησε ότι η ΚFOR σε συνεννόηση με τις αρχές των Κοσσοβάρων Αλβανών επιχειρούν να αλλάξουν τα δεδομένα στο Βόρειο Κοσσυφοπέδιο και να άρουν τα οδοφράγματα ώστε να καταστήσουν εφικτή την ανάπτυξη αστυνομικών και τελωνειακών αρχών από την Πρίστινα, εκμεταλλευόμενοι το κενό εξουσίας που υπάρχει αυτή την περίοδο στο Βελιγράδι μέχρι το σχηματισμό της νέας κυβέρνησης.

ΡΩΣΙΑ
Κοινές ασκήσεις με το ΝΑΤΟ στη Βαλτική

ΜΟΣΧΑ.--

Κοινές στρατιωτικές ασκήσεις με το ΝΑΤΟ ξεκίνησαν από χτες και θα συνεχιστούν έως τις 16 Ιούνη στη Βαλτική με τη συμμετοχή του ρωσικού αποβατικού πλοίου «Καλίνινγκραντ». Στις ασκήσεις με την ονομασία «Baltops 2012» παίρνουν μέρος πάνω από 20 πολεμικά πλοία και 20 αεροσκάφη από χώρες μέλη του ΝΑΤΟ, ανάμεσά τους από τις ΗΠΑ, τη Γαλλία, τη Γερμανία, τη Δανία, τη Λετονία, τη Λιθουανία, την Ολλανδία, την Νορβηγία, τη Πολωνία, τη Σουηδία και την Εσθονία.

Οι ασκήσεις «Baltops» γίνονται σε ετήσια βάση από το 1972 και περιλαμβάνουν ασκήσεις στον οπλισμό, αντίδραση και τακτικές στη θάλασσα, υποβρυχιακό και ανθυποβρυχιακό πόλεμο, χρήση των ραντάρ, αντίμετρα σε νάρκες, σενάρια αναζήτησης και διάσωσης, και ακόμη την αντιμετώπιση «δυνητικών παγκόσμιων κρίσεων»...



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ