ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 11 Νοέμβρη 2000
Σελ. /40
1918: Το τέλος του Πρώτου Παγκοσμίου Πολέμου

Εφοδος του γαλλικού πεζικού. Πάνω απο 70 εκατομμύρια άνδρες τέθηκαν υπο τα όπλα στη διάρκεια του πολέμου.
Εφοδος του γαλλικού πεζικού. Πάνω απο 70 εκατομμύρια άνδρες τέθηκαν υπο τα όπλα στη διάρκεια του πολέμου.
Στις αρχές του Νοέμβρη του 1918, μετά τη συνθηκολόγηση όλων των συμμάχων της, η Γερμανία βρέθηκε σε απελπιστική κατάσταση. Τη στιγμή που έφτανε στο Βερολίνο ο εκπρόσωπος των χωρών της Αντάντ, μεταφέροντας τους όρους της ανακωχής, στη Γερμανία είχε ξεσπάσει επανάσταση. Στις 8 Νοέμβρη ο στρατάρχης Φερδινάνδος Φος δέχτηκε την αντιπροσωπεία της γερμανικής κυβέρνησης. Η συνάντηση έγινε στο σιδηροδρομικό σταθμό Ρετόντ, στο δάσος της Κομπιέν, στο σιδηροδρομικό βαγόνι όπου ο Φος είχε το στρατηγείο του. Οι όροι της ανακωχής που πρότειναν οι νικητές στους Γερμανούς, ήταν ιδιαίτερα σκληροί. Στη γερμανική αντιπροσωπεία δόθηκε προθεσμία τριών μερών για να απαντήσει. Στο διάστημα των τριών μερών οι Γερμανοί διπλωμάτες επιχείρησαν να βελτιώσουν τους όρους. Το βασικό τους επιχείρημα ήταν πως έπρεπε να διατηρηθεί ένα σημαντικό μέρος του γερμανικού στρατού για την αντιμετώπιση του «μπολσεβίκικου κινδύνου». Οι σύμμαχοι, όπως ήταν φυσικό, έδειξαν κατανόηση.

Μέσα στους όρους της ανακωχής περιλαμβάνονταν και σημεία που στρέφονταν ευθέως κατά της Σοβιετικής Ρωσίας. Παραδείγματος χάριν, το άρθρο 12 προέβλεπε πως τα γερμανικά στρατεύματα θα εγκαταλείψουν το ρωσικό έδαφος μόνο όταν «οι σύμμαχοι θα κρίνουν πως έφτασε γι' αυτό η στιγμή, αφού πάρουν υπόψη τους την εσωτερική κατάσταση στα εδάφη αυτά». Το άρθρο 16 όριζε πως «για την τήρηση της τάξης» οι σύμμαχοι θα έχουν το δικαίωμα να μένουν ελεύθερα στα ανατολικά εδάφη που θα άφηναν οι Γερμανοί.

Στις 11 Νοέμβρη, το πρωί, η γερμανική αντιπροσωπεία υπέγραψε την πράξη ανακωχής. Οι πολεμικές επιχειρήσεις τελείωναν με την ολοκληρωτική ήττα της Γερμανίας και των συμμάχων της.

Η ανακωχή της Κομπιέν προσδιορίζει το τυπικό τέλος του Πρώτου Παγκοσμίου Πολέμου που διήρκεσε από το 1914 ως το 1918. Στον πόλεμο αυτό πήραν μέρος 34 κράτη με συνολικό πληθυσμό πάνω από ένα δισεκατομμύριο, δηλαδή το 67% του συνολικού πληθυσμού της Γης. Υπό τα όπλα ήταν 70 εκατομμύρια άνδρες. Οι νεκροί ξεπέρασαν τα 10 εκατομμύρια και πάνω από 20 εκατομμύρια υπολογίστηκαν οι τραυματίες. Από την άποψη των απωλειών, στην πρώτη γραμμή ήταν η Ρωσία με 2.300.000 νεκρούς στρατιώτες στα πεδία των μαχών. Οι πολεμικές επιχειρήσεις έγιναν σε έδαφος που η έκτασή του ξεπερνούσε τα 4 εκατομμύρια τετραγωνικά χιλιόμετρα. Μόνο οι καθαρά στρατιωτικές δαπάνες των εμπολέμων κρατών έφτασαν τα 208 δισεκατομμύρια δολάρια.

Καιρός

Στα δυτικά και βόρεια προβλέπονται νεφώσεις τοπικά αυξημένες με πιθανότητα βροχής στη Μακεδονία και τη Θράκη τις πρωινές ώρες. Στην υπόλοιπη χώρα θα υπάρχουν λίγες τοπικές νεφώσεις. Το πρωί θα σημειωθούν τοπικές ομίχλες. Οι άνεμοι θα πνέουν νότιοι ασθενείς, βαθμιαία όμως θα στραφούν σε βόρειοι μέτριοι. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στα βόρεια από 12-20, στα δυτικά από 13-24, στην υπόλοιπη χώρα από 14-26 και στη Θεσσαλονίκη από 13-20 βαθμούς.

Για την Αττική προβλέπονται λίγες νεφώσεις. Τις πρωινές ώρες η ορατότητα θα είναι τοπικά περιορισμένη. Οι άνεμοι αρχικά θα πνέουν ασθενείς και το βράδυ βόρειοι μέχρι μέτριοι. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 15-26 βαθμούς.

ΠΡΟΣΩΠΑ

1821 Γεννιέται ο Φιοντόρ Ντοστογιέφσκι. Ο μεγαλύτερος κατά πολλούς Ρώσος συγγραφέας, κορυφαίος στην παγκόσμια λογοτεχνία. Ο Ντοστογιέφσκι μέσα από την πολυτάραχη ζωή του γνώρισε αυθεντικά τη ζωή της Ρωσίας και τα βάσανα των πιο φτωχών στρωμάτων της. Στο ανεπανάληπτο έργο του δεν είναι μόνο που δίνει μια ρεαλιστική, όσο και πλήρη εικόνα της εποχής του. Πραγματοποιεί μια εξαιρετική ακτινογραφία του ανθρώπου. Ο άνθρωπος, ο γεμάτος αντιφάσεις, μεταπτώσεις, μεγαλείο και κατάπτωση, είναι ο μεγάλος πρωταγωνιστής των έργων του Ντοστογιέφσκι.

1990 Πεθαίνει ο Γιάννης Ρίτσος. Ο ποιητής της Ρωμιοσύνης. Ο Ρίτσος συγκαταλέγεται στους μεγαλύτερους Ελληνες ποιητές. Αυτό που χαρακτήρισε και σφράγισε την ποίησή του ήταν η στράτευσή του. Ο Ρίτσος δεν έγραψε ποιήματα «για» τους εργάτες, για τους φτωχούς, για τους αγώνες, έγραψε ποίηση από τη θέση του εργάτη, του φτωχού, του αγωνιστή. Εντάχθηκε στο επαναστατικό κίνημα και ήταν παρών και αταλάντευτος σ' όλες τις στιγμές. Στις γραμμές του ΚΚΕ. Στις στιγμές της νίκης, αλλά και στις στιγμές της ήττας και των δυσκολιών. Και αυτό ήταν το σημαντικότερο.

ΝΕΑ εστία εσωκομματικής αναταραχής δημιουργεί στη ΝΔ ο «εμφύλιος» που έχει ξεσπάσει στην ηγεσία της ΟΝΝΕΔ, υποχρεώνοντας τον Κ. Καραμανλή να παρέμβει για την εκτόνωση και τον έλεγχο της κρίσης προτού προσλάβει ανεξέλεγκτες διαστάσεις (σελίδα 16)

ΟΛΟΚΛΗΡΩΘΗΚΕ και ο δεύτερος γύρος των εκλογών στη Λευκορωσία, ενώ μια σειρά στοιχεία φανερώνουν πως οι ΗΠΑ, ΕΕ και το ΝΑΤΟ δε μένουν με «σταυρωμένα χέρια», ξεκινώντας από τη μη αναγνώριση του αποτελέσματος των εκλογών, θεωρώντας τες αντιδημοκρατικές (σελίδα 18)

ΜΕ ΠΡΟΚΛΗΤΙΚΗ αδιαφορία και υποσχεσιολογία αντιμετωπίστηκαν χτες από την κυβέρνηση οι εργαζόμενες στην καθαριότητα των δημόσιων σχολείων, με σκοπό να καμφθεί η αγωνιστική διάθεσή τους ενάντια στο καθεστώς που τις έχει καταστήσει εργαζόμενες δεύτερης κατηγορίας (σελίδα 23)

ΔΥΝΑΜΙΚΗ συγκέντρωση πραγματοποίησαν από τις 11 το πρωί χτες έξω από το εργοστάσιο «Μπιάνκα Παγγαίου» στην Καβάλα οι 81 απολυμένοι από την πολυεθνική επιχείρηση ιματισμού, με τη συμπαράσταση φορέων της πόλης (σελίδα 24)

ΠΡΩΤΟΓΝΩΡΕΣ διαστάσεις παίρνει η χορήγηση τραπεζικών δανείων στα νοικοκυριά της χώρας, αποδεικνύοντας πόσο πλαστή είναι η εικόνα που θέλουν να παρουσιάσουν οι κυβερνώντες σχετικά με την οικονομική κατάσταση των εργαζομένων (σελίδα 27)

ΜΙΑ διαφορετική από τις συνηθισμένες τουριστικές επισκέψεις πραγματοποίησαν πριν λίγες μέρες στη χώρα μας 14 Βραζιλιάνοι εικαστικοί δημιουργοί (σελίδα 30)

ΔΕΚΑ χρόνια συμπληρώνονται σήμερα από το θάνατο του ποιητή της Ρωμιοσύνης, που με την ευαισθησία του ύμνησε την επανάσταση και τον έρωτα. Πικρή η απουσία του, η παρακαταθήκη του, όμως, τεράστια, μέσα από το ογκώδες και πολυποίκιλο έργο του (σελίδα 31)

ΜΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ 24 του Συντάγματος, την προστασία των δασών και του περιβάλλοντος γενικότερα, αλλά και όσα γίνονται την περίοδο αυτή, σχετικά με τα προαναφερόμενα, ασχολείται η σημερινή σελίδα της Οικολογίας (σελίδα 32)

ΝΤΕΡΜΠΙ των «αιωνίων μονομάχων» πάλι αύριο, καθώς ο Παναθηναϊκός αντιμετωπίζει τον «μεγάλο» αντίπαλό του στο γήπεδο της Λεωφόρου, σ' έναν αγώνα για την 6η αγωνιστική του πρωταθλήματος της Εθνικής Κατηγορίας (σελίδα 39)

ΑΛΛΑ ΣΗΜΑΝΤΙΚΑ ΓΕΓΟΝΟΤΑ ΣΤΙΣ 11 ΤΟΥ ΝΟΕΜΒΡΗ

1918 Ανακήρυξη της δημοκρατίας στην Αυστρία.

1934 Σε όλη την Ελλάδα γίνονται συλλαλητήρια διαμαρτυρίας των παλαιών πολεμιστών για την εγκατάλειψή τους από το κράτος.

1942 Γερμανικά στρατεύματα μπαίνουν στο ελεύθερο ως τότε κομμάτι της Γαλλία, κυριεύουν τη Λιμόζ και το Βισί και φθάνουν ως τα σύνορα με την Ισπανία. Την ίδια μέρα καταλαμβάνουν και την Κορσική με τη βοήθεια της Ιταλίας.

1977 Πανεπιστημιακή ομάδα αρχαιολόγων με επικεφαλής τον καθηγητή Μανόλη Ανδρόνικο ανακαλύπτει στη Βεργίνα έναν ασύλητο τάφο γεμάτο εκπληκτικά έργα τέχνης. Αν και ορισμένοι Ελληνες επιστήμονες αμφιβάλλουν για το αν ετάφη εκεί ο Φίλιππος Β', πατέρας του Μεγάλου Αλεξάνδρου, διάχυτη είναι η αίσθηση ότι πρόκειται για τη μεγαλύτερη αρχαιολογική ανακάλυψη των τελευταίων χρόνων.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ