ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 13 Ιούνη 2012
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Διαδρομές χορού στην Καλαμάτα

John Hogg

Δεκαοκτώ χρόνια παρουσίας μετρά τo Διεθνές Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας, που αν και χρονικά συρρικνωμένο φέτος (12 έως 19 Ιούλη), συνεχίζει να προσφέρει εκδηλώσεις υψηλής καλλιτεχνικής ποιότητας.

Το 18ο Φεστιβάλ, που διοργανώνει το Διεθνές Κέντρο Χορού (με καλλιτεχνική διευθύντρια την Βίκυ Μαραγκοπούλου), περιλαμβάνει δέκα παραγωγές προερχόμενες από Γαλλία, Κύπρο, Ελλάδα και Νότια Αφρική. Φιλοξενεί καλλιτέχνες που έχουν σημαδέψει την ιστορία του σύγχρονου χορού (Υβόν Ράινερ), χορογράφους που έχουν διαγράψει σημαντική διεθνή πορεία (Φιλίπ Ντεκουφλέ) κι έχουν ν' αφηγηθούν ιστορίες για την ανθρωπότητα μέσα από το ξεχωριστό καλλιτεχνικό τους στίγμα (Γκρέγκορι Μακόμα), καλλιτέχνες που διακρίνονται για την πρωτοποριακή καλλιτεχνική γραφή τους (Πιερ Ριγκάλ). Επίσης, «ανακαλύψεις» του Φεστιβάλ που παρακολουθεί την εξέλιξή τους (Λία Χαράκη) και Ελληνες καλλιτέχνες που έχουν αναδειχθεί με την ωρίμανση του καλλιτεχνικού τους έργου και διαφαίνεται ότι θα διαδραματίσουν σημαντικό ρόλο στο σύγχρονο χορό (Πατρίσια Απέργη, Σοφία Μαυραγάνη, Μαριέλα Νέστορα).

Η έναρξη του Φεστιβάλ θα γίνει με την παράσταση «Panorama», παραγωγή της ομάδας DCA, με επικεφαλής τον Φιλίπ Ντεκουφλέ. Τα έργα του προγράμματος αφήνουν να διαφανεί η αγωνία του σύγχρονου ανθρώπου για την πραγματικότητα («Press» του Πιερ Ριγκάλ), ο προβληματισμός για το μέλλον («Era poVera» της Πατρίσιας Απέργη), η ανάγκη επαφής με τη μνήμη και την Ιστορία («Exit/Exist» του Γκρέγκορι Μακόμα). Το κοινό του Φεστιβάλ θα έρθει σε επαφή με ευρεία γκάμα ελληνικών παραγωγών, μικρών και μεγάλων, από εννοιολογικές μέχρι θεαματικές, από αυτοσχεδιαστικές μέχρι χορογραφημένες έως την τελευταία λεπτομέρεια: «A-MI» της ομάδας Yelp Danceco - Μαριέλα Νέστορα, «Era poVera» της Πατρίσιας Απέργη (Αερίτες), «Autogoal #05» της Σοφίας Μαυραγάνη (Fingersix). Οι ομάδες «Amorphy» και «Fingersix» θα πραγματοποιήσουν βραδιά ομαδικού αυτοσχεδιασμού DOBEDOBEDO. Θα πραγματοποιηθούν εκπαιδευτικές δραστηριότητες και σεμινάρια και εργαστήρια (Ινιάκι Αζπιγιάκα, Λου Κόουπ, Πατ Κάτερσον), που απευθύνονται κυρίως σε επαγγελματίες χορευτές και άλλες εκδηλώσεις.

«Γητεμένες» ως θέατρο σκιών

Το Μορφωτικό Ιδρυμα Εθνικής Τραπέζης / Ελληνικό Λογοτεχνικό και Ιστορικό Αρχείο παρουσιάζει (20/6, 8.30 μ.μ., είσοδος ελεύθερη) στο Πολιτιστικό Κέντρο Θεσσαλονίκης (Βίλα Καπαντζή - Βασιλίσσης Ολγας 108) την παράσταση θεάτρου σκιών του Γιάννη Χατζή «Γητεμένες». Ενας θρύλος, για τη λεηλασία των αγαλμάτων της Στοάς των Ειδώλων στην Αρχαία Αγορά της Θεσσαλονίκης. Το 1864 ο Γάλλος Emmanuel Miller, σαν άλλος Ελγιν, αποξηλώνει και μεταφέρει στη Γαλλία μέρος του μνημείου και τα αγάλματα της Στοάς των Ειδώλων, τις γνωστές «Μαγεμένες» ή «Las Incantadas» όπως τις αποκαλούσαν οι Σεφαραδίτες Εβραίοι. Κατά το θρύλο τα αγάλματα εκείνα ζωντάνευαν κάθε βράδυ. Η παράσταση μάς μεταφέρει στην παλιά Σαλονίκη. Πρόκειται για ένα έργο του καραγκιοζοπαίχτη και θεωρητικού του θεάτρου σκιών Γιάννη Χατζή, εμπνευσμένο από τα παραμύθια των «παλιών» της Πάνω Πόλης, με τον Καραγκιόζη που «θα φάει, θα πιει και νηστικός θα κοιμηθεί».

Η παράσταση διανθίζεται με δημοτική μουσική και ποίηση. Τη μουσική επιμελήθηκε ο συγγραφέας και τραγουδοποιός Θωμάς Κοροβίνης, ο οποίος θα ερμηνεύσει τα τραγούδια, συνοδεία λαϊκής ορχήστρας: Σταύρος Κρομμύδας, Λάζαρος Χαριτίδης, Ηλίας Κρομμύδας. Συμπράττουν οι ηθοποιοί Αγγελική Χατζή και Πέτρος Φραγκόπουλος. Βοηθός καραγκιοζοπαίχτη η Αναστασία Γκενίδου. Πληροφορίες τηλ. 2310- 295 170-1.

«Τρένου» καλοκαιρινά «ταξίδια»

Το «Τρένο στο Ρουφ» γίνεται και ...καλοκαιρινό, φιλοξενώντας καθημερινά (εκτός Κυριακής), από 8μ.μ., εκδηλώσεις με μουσικούς, ηθοποιούς, χορευτές, τραγουδιστές, περφόρμερ κλπ. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει: 13, 20, 27/6: «Wish» σύγχρονο χορό με την Αναστασία Μπρουζιώτη. 14/6: «Anasa Dance», ομάδα αφρικανικού χορού, με αφρικάνικα κρουστά, με τους Δάφνη Ασημακοπούλου, Μιχάλη Αfolayan, Μιχάλη Κοκκιάδη και Νίκο Πολυχρονίδη. 15/6: «All is full of love_a bass_a voice into the music of Bjork» με τους Αθηνά Ρούτση (φωνή) και Γιώργο Παλαμιώτη (μπάσο). 16, 22/6: «Από την Κάτω Ιταλία ως την Αργεντινή» - Η σοπράνο Αθήνα Δημητρακοπούλου και ο κιθαρίστας Αρης Μπαλατσούκας ερμηνεύουν μελωδίες που σημάδεψαν τη μουσική μνήμη και τους αγώνες. 19/6: «Diola Lune», με τους Ιωάννα Λέκκα και Οδυσσέα Ι. Κωνσταντίνου, σε τραγούδια Καζαντζίδη, Χιώτη, Adele, Μπέλλου, Amy Winehouse. 23/6: «Αθανασία» - Οι Αθηνά Ρούτση, Αλκηστις Ραυτοπούλου, Γιώργος Μάκαρης, Φώτης Μυλωνάς παρουσιάζουν δημιουργίες του Μάνου Χατζιδάκι. 25/6: «Α to Z» - Η ομάδα «Μαύρη γάτα» παρουσιάζει μια περφόρμανς-σπουδή στο κείμενο «Crave» της Σάρα Κέιν. 26/6: «Καλοκαιρινά» - Οι Χαρά Καλατζίδου και Απόστολος Κανάρης σε τραγούδια κινηματογραφικά, καμπαρέ, λάτιν κ.ά. 29/6: Το γκρουπ «Vice Versa» σε οργανικά κομμάτια κινηματογραφικής μουσικής, με άρωμα ευρωπαϊκής τζαζ. 30/6: «Μουσικές του Κόσμου» με την σοπράνο Αθηνά Δημητρακοπούλου και τον πιανίστα Γαβρίλο Τσακιρίδη.

Σπουδαστικές ταινίες από το ΑΠΘ

Το 1ο Πανόραμα Ταινιών του Τμήματος Κινηματογράφου του Αριστοτέλειου Πανεπιστήμιου Θεσσαλονίκης αρχίζει αύριο, στην Ταινιοθήκη της Ελλάδος (Ιερά Οδός 48, Μετρό, Στάση Κεραμεικός), από τις 7- 11μ.μ.

Είναι μια καλή είδηση, διότι το παραπάνω πανεπιστημιακό τμήμα αποτελεί τη μοναδική απόπειρα του κράτους να συστήσει κάτι που να «θυμίζει» κινηματογραφική παιδεία, σε ανώτερο επίπεδο. Βέβαια, απέχει μακράν από μια ανώτατη Σχολή Κινηματογράφου, όπως πρέπει να είναι και όπως έχουν όλες οι ευρωπαϊκές χώρες εδώ και πολλές δεκαετίες - με πρώτη το Πανσοβιετικό Κρατικό Ινστιτούτο Κινηματογράφου (1919) στην ΕΣΣΔ, για να μην ξεχνιόμαστε - αλλά τουλάχιστον οι φοιτητές και οι καθηγητές του προσπαθούν μέσα σε πολύ δύσκολες συνθήκες να μάθουν τα «μυστικά» της 7ης τέχνης. Ετσι παρουσιάζουν, για πρώτη φορά στην Αθήνα, ταινίες μικρού μήκους, επιλεγμένες από εργασίες και πτυχιακές.

Το Τμήμα Κινηματογράφου του ΑΠΘ δημιουργήθηκε το 2004... πλην χωρίς στέγη, κονδύλια και καθηγητές. Το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης παραχώρησε ένα κτίριο (πρώην καπναποθήκη) 10.000 τ.μ. στη Σταυρούπολη Θεσσαλονίκης, το οποίο ακόμη «ανακαινίζεται»...

«Ο ΛΑΒΥΡΙΝΘΟΣ ΤΟΥ ΧΟΡΟΥ» από το «Αέναον Χοροθέατρο» Ντανιέλ Λομέλ, παρουσιάζεται, στο θέατρο «Βασιλάκου» (Προφήτη Δανιήλ 3 και Πλαταιών, Μεταξουργείο, 210.3470.707), σήμερα και αύριο, στο πλαίσιο του 11ου Φεστιβάλ Χορού του Σωματείου Ελλήνων Χορογράφων (με τη υποστήριξη του ΥΠΠΟΤ). Στη συνέχεια, στις 21-22-23-24/6 (στον ίδιο χώρο), θα «ταξιδέψουμε» με τις «Παραλλαγές Γκόλντμπεργκ» και το «Κοντσέρτο για 2 βιολιά και ορχήστρα» σε ρε μινόρε BWV 1043 του Μπαχ και το «Μπολερό» του Ραβέλ, με τη Φιλαρμονική της Βιέννης.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ