ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 15 Ιούνη 2012
Σελ. /32
ΠΑΣΟΚ
Επιμένει σε συγκυβέρνηση του «ευρωμονόδρομου»

Κινδυνολογώντας περί «ακυβερνησίας», ο Ε. Βενιζέλος στρώνει το έδαφος για την επόμενη μέρα

Τον μπαμπούλα της «ακυβερνησίας» και του «πολιτικού αδιεξόδου» επιστράτευσε χτες ο Ε. Βενιζέλος, ενώ ταυτόχρονα απηύθυνε κάλεσμα συστράτευσης στα κόμματα του ευρωμονόδρομου για τη συγκρότηση ενός ισχυρού κυβερνητικού μετώπου απέναντι στο λαό μετά τις εκλογές, που θα θωρακίσει την εξουσία και τα συμφέροντα της αστικής τάξης.

«Η μόνη λύση είναι η κυβέρνηση εθνικής συνευθύνης με όλες τις δυνάμεις που είναι ευρωπαϊκές», ανέφερε χτες μιλώντας στο Βιομηχανικό Επιμελητήριο Πειραιά. Χρειάζεται «αρραγές εσωτερικό μέτωπο και διαπραγματευτική ισχύ και αξιοπιστία διεθνώς, για το καλό της ελληνικής οικονομίας», δήλωσε αργότερα ο ίδιος, προβάλλοντας ως μονόδρομο την πολιτική διαχείριση υπέρ του κεφαλαίου.

Στόχος της συγκυβέρνησης, σύμφωνα με τον ίδιο, είναι να προωθηθούν όλες οι ευρωενωσιακές αντιλαϊκές πολιτικές για «να μείνει η Ελλάδα σταθερά μέσα στο ευρώ και να κρατηθεί το κεκτημένο της δανειακής σύμβασης και να αλλάξουν οι δυσμενείς όροι του μνημονίου». Να εφαρμοστούν δηλαδή μέχρι κεραίας τα βάρβαρα μέτρα, πουλώντας ταυτόχρονα «φύκια» διαπραγμάτευσης για μεταξωτές κορδέλες στα λαϊκά στρώματα.

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ έθεσε ταυτόχρονα σαν όρο για την κυβέρνηση συνεργασίας και τη συμμετοχή του ΣΥΡΙΖΑ. Στρώνοντας το έδαφος για την επόμενη μέρα, κάλεσε τις ηγεσίες των πολιτικών κομμάτων με ευρωενωσιακό προσανατολισμό να συμφωνήσουν πριν τις κάλπες τη «λύση της κυβέρνησης εθνικής συνευθύνης, ώστε τη Δευτέρα το πρωί, χωρίς άλλες διαδικασίες, να ενημερώσουν τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για τη λύση που έχει διαμορφωθεί»!

Σ' αυτή την κατεύθυνση υποστήριξε ότι «ο τόπος δεν μπορεί να κυβερνηθεί με πυρήνα τη ΝΔ, με το ΠΑΣΟΚ και τη ΔΗΜΑΡ, καθώς σε αυτή την περίπτωση, θα υπήρχε κυβέρνηση στη Βουλή, αλλά όχι στην κοινωνία» και πρόσθεσε: «Δε σχηματίζεται κυβέρνηση από τους δύο μονομάχους που τροφοδοτούν ενσυνείδητα την τεχνητή πόλωση». Ο ίδιος ισχυρίστηκε ότι «θα οδηγηθούμε σε μη αναστρέψιμες καταστάσεις αν η χώρα κυβερνηθεί από τη μια ή την άλλη πλευρά, με μεγάλες δυνάμεις να μένουν εκτός κυβέρνησης, περιμένοντας την αποτυχία της κυβέρνησης για να ανδρωθούν οι ίδιες».

Χτες, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, ευθυγραμμιζόμενος με την προεκλογική τακτική της ΝΔ και του ΣΥΡΙΖΑ, επισκέφτηκε τη ΓΑΔΑ για να εμφανιστεί σαν «εγγυητής» για την «αντιμετώπιση της παράνομης μετανάστευσης» και την καταπολέμηση της εγκληματικότητας.

Στις 9.30 μ.μ. η εκτίμηση του εκλογικού αποτελέσματος

Γύρω στις 9.30 το βράδυ της Κυριακής των εκλογών θα υπάρχει εκτίμηση του εκλογικού αποτελέσματος από την εταιρεία «Singular Logic» που έχει αναλάβει το έργο της μετάδοσης των αποτελεσμάτων. Οι εκπρόσωποι της εταιρείας, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησαν χτες, ανέφεραν ότι και σ' αυτές τις εκλογές, για τη γρήγορη εκτίμηση του αποτελέσματος, θα αξιοποιηθεί το σύστημα συγκέντρωσης και μετάδοσης των αποτελεσμάτων με τη χρήση κινητών τηλεφώνων (Σύστημα Ασφαλούς Μετάδοσης - SRT).

Συγκεκριμένα, το σύστημα αυτό θα χρησιμοποιηθεί -μέσω των δικαστικών αντιπροσώπων- σε ένα δείγμα περίπου 5.000 εκλογικών τμημάτων (25% του συνόλου των εκλογικών τμημάτων), τυχαίο και αντιπροσωπευτικό από τις 56 εκλογικές περιφέρειες της χώρας.

Οι εκλογές της 17ης Ιουνίου θα γίνουν με το ίδιο εκλογικό σώμα των προηγούμενων της 6ης Μάη. Οι εκλογικοί συνδυασμοί που θα πάρουν μέρος στις εκλογές θα είναι 21 (δέκα λιγότεροι από τις εκλογές της 6ης Μαΐου) και οι υποψήφιοι 4.873 (από 6.500 που ήταν την προηγούμενη φορά). Η πραγματικότητα αυτή σε συνδυασμό με το γεγονός ότι οι εκλογές γίνονται με λίστα (χωρίς σταυρό προτίμησης) δημιουργεί τη δυνατότητα πιο γρήγορης μετάδοσης των αποτελεσμάτων, ενώ ταυτόχρονα θα υπάρχει και άμεση γνώση των βουλευτών που εκλέγονται σε κάθε εκλογική περιφέρεια.

Π. ΚΑΜΜΕΝΟΣ
«Ψήνεται» για κυβερνητικός εταίρος

Διαθέσιμος να συμβάλει στη συγκρότηση κυβέρνησης μετά τις εκλογές δήλωσε χτες ο πρόεδρος των «Ανεξάρτητων Ελλήνων» Π. Καμμένος στη διακαναλική συνέντευξη που έδωσε στο Ζάππειο. Κατά τον Π. Καμμένο στην κυβέρνηση αυτή δεν πρέπει να μετέχουν οι Α. Σαμαράς και Ε. Βενιζέλος, γιατί με τις υπογραφές τους έχουν προσωπικά δεσμευθεί για την τήρηση του μνημονίου, το οποίο, όπως είπε, πρέπει να το καταγγείλει η κυβέρνηση που θα σχηματιστεί.

Στη συνέντευξη παρουσίασε επιγραμματικά το οικονομικό πρόγραμμα του κόμματός του το οποίο πέρα από τις κούφιες «αντιμνημονιακές» διακηρύξεις περιέχει μια σειρά από αντιλαϊκές προτάσεις, όπως φοροαπαλλαγές και κίνητρα στο μεγάλο κεφάλαιο, προκειμένου να γίνουν επενδύσεις, μείωση κατά 10% των εργοδοτικών εισφορών και του λεγόμενου «μη μισθολογικού κόστους». Προτάσεις που βρίσκονται επίσης στο μνημόνιο και στα προγράμματα των ΝΔ - ΠΑΣΟΚ.

Δικογραφία για την επίθεση στην Αγ. Παρασκευή

Ενας 24χρονος είναι σύμφωνα με την Αστυνομία ο δράστης της επίθεσης εναντίον του γραμματέα της ΚΟ Αγ. Παρασκευής του ΚΚΕ και δημοτικού σύμβουλου, Γ. Τσιμπουκάκη, το βράδυ της περασμένης Τρίτης στην πλατεία της Αγίας Παρασκευής. Οπως ανακοινώθηκε, ο 24χρονος αναζητήθηκε από την ΕΛ.ΑΣ. προκειμένου να συλληφθεί εντός των ορίων του αυτοφώρου αλλά κάτι τέτοιο δεν κατέστη δυνατόν. Εις βάρος του έχει σχηματιστεί δικογραφία που θα υποβληθεί στον αρμόδιο εισαγγελέα. Θυμίζουμε ότι το βράδυ της Τρίτης, φασιστοειδή προχώρησαν σε προσχεδιασμένη επίθεση εναντίον των μελών του ΚΚΕ που βρίσκονταν στο εκλογικό περίπτερο του Κόμματος στην πλατεία.

Χρυσαυγίτικος αντικομμουνιστικός οχετός

Σε ακραίο αντικομμουνιστικό παραλήρημα εξελίχθηκε η προχτεσινή συγκέντρωση της «Χρυσής Αυγής» στη Θεσσαλονίκη. Υπό τον ήχο συνθημάτων «Μακεδονία ξακουστή του Αλεξάνδρου η χώρα», «Ελλάς Ελλήνων Χριστιανών», «Να καεί να καεί το μπ... η Βουλή», ο γραμματέας της «Χρυσής Αυγής» εξήρε από το βήμα την τραμπούκικη επίθεση του Ηλ. Κασιδιάρη στην υποψήφια βουλευτή του ΚΚΕ Λιάνα Κανέλλη και εμμέσως πλην σαφώς επανέλαβε αυτό που λένε άλλα στελέχη του ναζιστικού μορφώματος, ότι αντίστοιχη συμπεριφορά θα υπάρξει μέσα στη Βουλή και γενικότερα.

Σημαία του ήταν για άλλη μια φορά η αντικομμουνιστική προπαγάνδα της άρχουσας τάξης περί «Στάλιν», «γκούλαγκ», «σφαγές Αρμενίων», «μπολσεβίκων προδοτών» και άλλα ανιστόρητα που εκπορεύονται από ευαγή - γνωστά για την αντικομμουνιστική τους δράση - ιδρύματα, όπως το Γέιλ, αλλά και την επίσημη αντικομμουνιστική ιδεολογία της ΕΕ. Είπε ότι «γίνονται τηλεοπτικές εκπομπές αλλά κανένας δε βρίσκει το θάρρος να ρωτήσει το ΚΚΕ για την αποκατάσταση του Στάλιν, για τα εγκλήματα του Στάλιν», αναπαράγοντας όλες τις αθλιότητες με τις οποίες το ΚΚΕ χτυπήθηκε με λύσσα και μανία από τον αστικό Τύπο, διάφορους μηχανισμούς και τα αστικά κόμματα.

Αναφωνώντας «είμαστε ρατσιστές, ναι είμαστε ρατσιστές», ο Ν. Μιχαλολιάκος προειδοποίησε για το τι επιφυλάσσουν στους μετανάστες που ζουν και εργάζονται στη χώρα μας, δείχνοντας τα δόντια τους συνολικά στο λαό και στο εργατικό κίνημα. Γιατί μπορεί να μιλάνε και να συνδέουν σκόπιμα όλους τους μετανάστες με την εγκληματικότητα, ωστόσο οι υμνητές του Χίτλερ επιτίθενται σε μεροκαματιάρηδες μετανάστες μέσα στους συρμούς του Μετρό την ώρα που γυρίζουν κατάκοποι από δουλειά 16 και 18 ωρών, επικροτούν δολοφονικές επιθέσεις όπως αυτή στο Πέραμα πριν μερικές μέρες, προειδοποιούν τους μετανάστες ψαράδες στο Κερατσίνι ότι θα ελέγχουν τη δουλειά τους και θα λογοδοτούν στη «Χρυσή Αυγή» (σ.σ. ποιος ξέρει ποιων οικονομικά συμφέροντα εξυπηρετούν).

Αλλά όταν μιλούν με τέτοιο μένος κατά των μεταναστών εργατών, είναι γιατί προετοιμάζονται να τσακίσουν τους Ελληνες εργάτες. Γιατί είναι προαγωγοί, πουλώντας προστασία στην καπιταλιστική ιδιοκτησία. Οπως έκαναν υπέρ του Μάνεση στο Βόλο, τρομοκρατώντας τους εργάτες να μην απεργήσουν.

Αποκάλυψαν, λοιπόν, για άλλη μια φορά το ρόλο τους. Είναι ταγμένοι προστάτες του καπιταλιστικού συστήματος. Προστάτες των αφεντικών και εχθροί του εργατικού λαϊκού κινήματος. Το μαστίγιο ενάντια στους αγώνες του λαού που καλείται να εκπληρώσει το ρόλο του σε συνθήκες βαθέματος της κρίσης. Κάθε εργάτης, κάθε λαϊκή οικογένεια που στενάζει, αντιλαμβάνεται πλέον ότι απέναντί τους εκτός από τα αφεντικά, τις κυβερνήσεις τους, την Ευρωπαϊκή Ενωση και τη στρατηγική της, έχουν και τους Χρυσαυγίτες. Που επιτίθενται στο ΚΚΕ ακριβώς γιατί θέλουν δεμένο χειροπόδαρα το εργατικό λαϊκό κίνημα. Ενα οργανωμένο κίνημα στους χώρους δουλειάς και στις γειτονιές είναι το μόνο που μπορεί να τους αντιμετωπίσει και να τους θέσει στο περιθώριο.

Περί «δηλώσεων»...

Μιλώντας χτες στην Ομόνοια, ο Αλ. Τσίπρας έφερε το παράδειγμα των κομμουνιστών και άλλων αγωνιστών που στα δύσκολα δεν έγιναν δηλωσίες, για να ισχυριστεί ότι και ο ίδιος θα κάνει όπως αυτοί και δε θα υπογράψει δήλωση στην ΕΕ. Εκτός του ότι ο λόγος και οι προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ συνιστούν από μόνες τους δήλωση νομιμοφροσύνης στην ΕΕ και στους μεγαλοεπιχειρηματίες, δεν ψάχνεται λίγο καλύτερα εκεί μέσα στο κόμμα του; Σίγουρα θα βρει πολλούς από το πρώην ΚΚΕ Εσωτερικού και την ΕΑΡ που υπέγραψαν δήλωση. Σα δε ντρέπεται λίγο να καπηλεύεται τους αλύγιστους κομμουνιστές, αυτός που υποκλίνεται στην ΕΕ των μονοπωλίων, που επικαλείται ως πρότυπό του τον Ομπάμα. Αλλά πού να τη βρει την τσίπα. Είναι σαν αυτό που λέει ο λαός μας, «η τιμή τιμή δεν έχει και χαράς τον που την έχει»...



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ