ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 20 Ιούνη 2012
Σελ. /24
ΔΙΕΘΝΗ
ΗΠΑ
46 εκατομμύρια χωρίς υγειονομική περίθαλψη

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Ενας στους επτά Αμερικανούς (15,1% του πληθυσμού στις ΗΠΑ) στερείτο οποιασδήποτε κάλυψης στον τομέα της υγειονομικής περίθαλψης το 2011, σύμφωνα με επίσημη μελέτη των αμερικανικών υπηρεσιών Υγείας, του Κέντρου Ελέγχου των Ασθενειών (CDC), στοιχεία που αποκαλύπτουν τις εκρηκτικές διαστάσεις που λαμβάνει πλέον η κοινωνική καπιταλιστική κρίση στις ΗΠΑ.

46,3 εκατομμύρια άνθρωποι ήταν ανασφάλιστοι κατά τη διενέργεια της έρευνας, 58,7 εκατομμύρια (19,2%) ήταν ανασφάλιστοι κάποια στιγμή του έτους πριν από την έρευνα και 34,2 εκατομμύρια (11,2%) δεν ήταν ασφαλισμένοι τουλάχιστον τον τελευταίο χρόνο, σύμφωνα με τη μελέτη του CDC. Μελέτη που δημοσιοποιήθηκε εν αναμονή της απόφασης Ανώτατου Δικαστηρίου, όσον αφορά τις προσφυγές ενάντια στο νόμο για τη μεταρρύθμιση της Υγείας του προέδρου Μπαράκ Ομπάμα, που καθιστά υποχρεωτική την ιατρική ασφάλιση για κάθε Αμερικανό πολίτη και παράλληλα με την έκθεση των οικονομολόγων του Κέντρου Υπηρεσιών Medicare και Medicaid (CMS) που αναφέρει ότι οι δαπάνες υγείας θα αυξηθούν με ρυθμό κατά μέσον όρο 6,1% το χρόνο επί μία δεκαετία, φθάνοντας τα 4,5 τρισεκατομμύρια δολάρια το 2019. Μια αύξηση που θα είναι περίπου 1,7% ταχύτερη από ό,τι για τη συνολική οικονομία, ενώ οι δαπάνες υγείας θα αντιπροσωπεύουν το 19,3% της οικονομίας το 2019, αναφέρει η έκθεση.

Ουσιαστικά πρόκειται για μία καλοστημένη προεκλογική παράσταση εκ μέρους του Λευκού Οίκου εντούτοις τα στοιχεία για τους ανασφάλιστους Αμερικανούς, δείχνουν ότι παρά τις όποιες υποσχέσεις ή δεσμεύσεις, προεκλογικές εννοείται, το νομοσχέδιο για τη Μεταρρύθμιση της Υγείας αυξάνει ουσιαστικά το «πελατολόγιο» των ιδιωτικών εταιρειών ασφάλισης.

Η εικόνα είναι ήδη τραγική: Σχεδόν το 7% των παιδιών μικρότερων των 18 ετών ήταν ανασφάλιστα κατά τη διάρκεια της έρευνας, όπως και το 27,9% των νέων ηλικίας 19-25 ετών, δηλαδή 8,4 εκατομμύρια άνθρωποι, επισημαίνει η μελέτη. Αυτοί που πλήττονται περισσότερο είναι οι ασθενέστερες οικονομικά κατηγορίες (40% χωρίς ασφάλιση), οι ισπανόφωνοι, οι μη διπλωματούχοι και οι άνεργοι.

ΑΙΓΥΠΤΟΣ
Μεγάλη διαδήλωση κατά του Ανώτατου Στρατιωτικού Συμβουλίου

ΚΑΪΡΟ.--

Χιλιάδες κόσμου είχαν αρχίσει από νωρίς το απόγευμα να συρρέουν στην πλατεία Ταχρίρ στο κέντρο της αιγυπτιακής πρωτεύουσας για να συμμετάσχουν σε διαδήλωση που είχαν καλέσει, για αργότερα το βράδυ, τόσο οι ισλαμιστές «Αδελφοί Μουσουλμάνοι» όσο και οργανώσεις νεολαίας που συμμετείχαν στο κίνημα που κατέληξε στην εκδίωξη Μουμπάρακ. Η διαδήλωση είχε ως στόχο το Ανώτατο Στρατιωτικό Συμβούλιο και το διάταγμα που εξέδωσε, σύμφωνα με το οποίο διατηρεί τη νομοθετική εξουσία, τον έλεγχο επί του προϋπολογισμού αλλά και το δικαίωμα διάλυσης, εφόσον το κρίνει απαραίτητο, της επιτροπής που έχει επιφορτιστεί με την εκπόνηση νέου συντάγματος.

Το διάταγμα ήρθε να πυροδοτήσει περαιτέρω τα ήδη οξυμένα πνεύματα από την απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου για διάλυση του κοινοβουλίου, με επίσημη αιτιολογία την «παρατυπία» στον τρόπο πλήρωσης του 1/3 των εδρών του, γεγονός που καθιστά επί της ουσίας, και πάλι, το Ανώτατο Στρατιωτικό Συμβούλιο απόλυτο άρχοντα της χώρας μέχρις ότου διεξαχθούν νέες εκλογές. Υπό τις συνθήκες αυτές, είναι προφανές ότι ο νέος Πρόεδρος, του οποίου το όνομα θα ανακοινωθεί επισήμως την Πέμπτη, θα έχει εξαιρετικά περιορισμένες εξουσίες. Οι «Αδελφοί Μουσουλμάνοι» υποστηρίζουν ότι ο δικός τους υποψήφιος, Μουχάμαντ Μόρσι, είναι νικητής των προεδρικών, κάτι που διαψεύδουν οι συνεργάτες του αντιπάλου του, πρώην αρχηγού της αεροπορίας, Αχμάντ Σαφίκ, που είναι ο εκλεκτός του στρατού.

ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΜΟΣΧΑ.-- Σαράντα εννέα χρόνια πέρασαν από την ημέρα που η Σοβιετική Ενωση έστειλε την 26χρονη Βαλεντίνα Τερεσκόβα, την πρώτη γυναίκα που ταξίδεψε στο διάστημα με το διαστημόπλοιο «Βοστόκ».

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ.-- «Τουλάχιστον 30.000 μη επανδρωμένα αεροσκάφη θα αναπτυχθούν στις ΗΠΑ για τη συλλογή πληροφοριών και την ασφάλεια», αναφέρει αποκαλυπτικό δημοσίευμα του αμερικανικού περιοδικού «Christian Science Monitor», ενώ ανάλογη έκθεση έχει κατατεθεί στο Κογκρέσο εκ μέρους του Πενταγώνου, σύμφωνα με αμερικανικά ΜΜΕ.

ΛΑ ΠΑΣ.-- Επίσημη επίσκεψη πραγματοποιεί από χτες ο πρόεδρος του Ιράν Μαχμούντ Αχμαντινετζάντ στη Βολιβία κατά την οποία θα συναντηθεί με τον πρόεδρο Εβο Μοράλες όπου θα συνομιλήσουν για την περαιτέρω σύσφιξη των διμερών σχέσεων. Η επίσκεψη στη Βολιβία αποτελεί τον πρώτο σταθμό στη νέα μίνι περιοδεία του Ιρανού προέδρου στη Λατινική Αμερική, καθώς κατόπιν θα μεταβεί στη Βραζιλία για τη Σύνοδο Ρίο+20, υπό την αιγίδα του ΟΗΕ, και μετά θα μεταβεί στη Βενεζουέλα.

ΝΤΙΓΙΑΡΜΠΑΚΙΡ.-- Συγκρούσεις μεταξύ Τούρκων στρατιωτών και Κούρδων «μαχητών του Εργατικού Κόμματος Κουρδιστάν» σημειώθηκαν χτες, σύμφωνα με τις τουρκικές αρχές, σε στρατιωτικά φυλάκια της επαρχίας Χάκαρι στην Τουρκία. Κατά τη διάρκεια των συγκρούσεων σκοτώθηκαν 10 Κούρδοι και οκτώ Τούρκοι στρατιώτες, ενώ σε επιχείρηση του τουρκικού στρατού, με υποστήριξη από αέρος που ακολούθησε, έχασαν τη ζωή τους οκτώ ακόμη Κούρδοι. Οι αντάρτες εικάζεται ότι μπήκαν από τα σύνορα με το Βόρειο Ιράκ.

ΑΓΚΥΡΑ.-- Τουλάχιστον 47 άνθρωποι τραυματίστηκαν στη νέα πυρκαγιά που ξέσπασε τη Δευτέρα σε τουρκικές φυλακές στα νοτιοανατολικά της χώρας. Η πυρκαγιά ξεκίνησε από την πτέρυγα των ανηλίκων οι οποίοι έβαλαν φωτιά σε κλινοσκεπάσματα, διαμαρτυρόμενοι για τις συνθήκες διαβίωσης.

ΗΝΩΜΕΝΑ ΕΘΝΗ.-- Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ ανακοίνωσε χτες ότι θα εξετάσει το αίτημα της «Δυτικοαφρικανικής Οικονομικής Κοινότητας» (ECOWAS) για την ανάπτυξη μιας δυτικοαφρικανικής δύναμης «σταθεροποίησης» στο Μάλι.

ΤΟΚΙΟ.-- Οι ιαπωνικές αρχές απέκρυψαν στοιχεία των ΗΠΑ σχετικά με την εξάπλωση της ραδιενέργειας που εκλύθηκε από την καταστροφή του πυρηνικού εργοστασίου της Φουκουσίμα το Μάρτη του 2011, αφήνοντας έτσι κάποιους από τους εκτοπισμένους να κατευθυνθούν εκεί όπου υπήρχε υψηλή συγκέντρωση ραδιενέργειας, δήλωσε χτες Ιάπωνας υπουργός, λίγες μέρες μετά την κυβερνητική απόφαση για την επαναλειτουργία δύο αντιδραστήρων που είχαν τεθεί εκτός λειτουργίας για συντήρηση.

ΒΟΥΚΟΥΡΕΣΤΙ.-- Για λογοκλοπή μεγάλων τμημάτων της διδακτορικής του διατριβής κατηγορεί το εβδομαδιαίο επιστημονικό περιοδικό «Nature» τον νέο πρωθυπουργό της Ρουμανίας, Βίκτορ Πόντα, τονίζοντας πως σχεδόν η μισή διατριβή των 432 σελίδων του Πόντα έχει αντιγραφεί από δύο Ρουμάνους εμπειρογνώμονες. Ο Πόντα πάντως απέρριψε τους ισχυρισμούς και κατηγόρησε τον Πρόεδρο Τράιαν Μπασέσκου ότι ενορχηστρώνει εκστρατεία σε βάρος του.

ΙΣΠΑΝΙΑ
Συνεχίζουν τον αγώνα τους οι ανθρακωρύχοι

ΜΑΔΡΙΤΗ.--

Συνεχίζουν οι Ισπανοί ανθρακωρύχοι τις απεργιακές τους κινητοποιήσεις, διαμαρτυρόμενοι για τις περικοπές των κυβερνητικών επιδοτήσεων στον άνθρακα, που θα φέρει το σταδιακό κλείσιμο πολλών ορυχείων και απώλεια 40.000 θέσεων εργασίας. Μαζική ήταν η συμμετοχή των ανθρακωρύχων στη γενική απεργία στον κλάδο τη Δευτέρα, απόφαση που αναγκάστηκαν να λάβουν οι συμβιβασμένες ηγεσίες των συνδικάτων «Εργατικές Επιτροπές» και «Γενική Ενωση Εργατών» μετά από πιέσεις «από τα κάτω».

Ιδιαίτερα μαζική ήταν η συμμετοχή των απεργών και άλλων εργαζομένων σε συγκεντρώσεις που έγιναν στη Λεόν και το Λαγκρέο κοντά στο Οβιέδο όπου εκφράστηκε μεταξύ άλλων η αλληλεγγύη και η υποστήριξη στον αγώνα των απεργών, που, όπως σημειώθηκε, αφορά έναν αγώνα ολόκληρης της εργατικής τάξης. Οι διαδηλωτές κατήγγειλαν τη μαζική καταστολή που υφίστανται οι απεργοί από τις αστυνομικές δυνάμεις, η οποία όμως δεν έχει καταφέρει να μειώσει το αγωνιστικό πνεύμα τους για συνέχιση του αγώνα.

ΝΙΓΗΡΙΑ
Οδομαχίες στρατού - ισλαμιστών...

Η ΕΕ με το πρόσχημα της «καταπολέμησης της τρομοκρατίας» δηλώνει πρόθυμη να επέμβει

ΑΜΠΟΥΤΖΑ.--

Επικίνδυνες διαστάσεις στα όρια αποσταθεροποίησης παίρνουν πλέον σε καθημερινή βάση επιθέσεις ισλαμιστών στη κεντρική και βόρεια Νιγηρία. Χτες το κέντρο της βορειοανατολικής νιγηριανής πόλης Νταματούρου (στην πολιτεία Γιόμπε) μετατράπηκε σε πεδίο μάχης καθώς σημειώθηκαν νέες βομβιστικές επιθέσεις και αιματηρές συγκρούσεις ανάμεσα σε ομάδα περίπου 100 ισλαμιστών της οργάνωσης «Μπόκο Χαράμ», αστυνομικούς και δυνάμεις ασφαλείας του στρατού.

Στη διάρκεια των αιματηρών συγκρούσεων, σκοτώθηκαν τουλάχιστον 34 άμαχοι, τρεις αστυνομικοί και δύο στρατιώτες. Επιπλέον, κάηκαν αρκετά δημόσια κτίρια ανάμεσά τους και τουλάχιστον δύο σχολεία. Στο κέντρο της πόλης επιβλήθηκε 24ωρη απαγόρευση κυκλοφορίας μέχρι νεωτέρας σε μία προσπάθεια, όπως ανακοίνωσαν οι αρχές, να αποκαταστήσουν την τάξη, να απωθήσουν τους ισλαμιστές και να αποτρέψουν βίαια πιθανά αντίποινα από κατοίκους της περιοχής...

Το ίδιο 24ωρο, στην κεντρική πόλη Καντούνα της ομώνυμης πολιτείας, ανακοινώθηκε ότι 70 άνθρωποι σκοτώθηκαν συνολικά από την Κυριακή έπειτα από αιματηρές επιθέσεις ισλαμιστών σε χριστιανικούς ναούς και τα επακόλουθα αντίποινα από ομάδες νεαρών Χριστιανών, ενώ πολλές δεκάδες είναι οι τραυματίες.

Αργότερα χτες βράδυ, η Υπατη Εκπρόσωπος της ΕΕ για την εξωτερική πολιτική Κάθριν Αστον καταδίκασε τις επιθέσεις ισλαμιστών και τα αντίποινα νεαρών Χριστιανών κατά της μουσουλμανικής κοινότητας στη χώρα, και αρπάζοντας την ευκαιρία για «αντιτρομοκρατική δράση» εξέφρασε την «προθυμία» της ΕΕ «να υποστηρίξει τις προσπάθειες της νιγηριανής κυβέρνησης για διαθρησκευτικό διάλογο και αντιμετώπιση κοινωνικο-οικονομικών προβλημάτων στο βόρειο τμήμα της Νιγηρίας» ...

Αντιπροσωπεία της ΕΕΔΔΑ στη Βενεζουέλα

Αναχώρησε στις 18 Ιούνη για τη Βενεζουέλα 6μελής αντιπροσωπεία της Ελληνικής Επιτροπής Διεθνούς Δημοκρατικής Αλληλεγγύης, καλεσμένη από την εκεί Επιτροπή Διεθνούς Αλληλεγγύης (COSI). Η αντιπροσωπεία θα έχει συναντήσεις με πολιτικά κόμματα, συνδικάτα, μαζικές οργανώσεις, θα επισκεφτεί μέρη με ιστορικό και κοινωνικό ενδιαφέρον και θα μεταφέρει το μήνυμα αλληλεγγύης του αγωνιζόμενου ελληνικού λαού στο λαό της Βενεζουέλας.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ