ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 20 Ιούνη 2012
Σελ. /24
ΠΑΙΔΕΙΑ
ΕΝΩΣΗ ΣΥΛΛΟΓΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΓΟΝΕΩΝ ΒΑΔΗΣ - ΒΥΡΤΕΜΒΕΡΓΗΣ
Βάζουν λουκέτο στα ελληνικά σχολεία

Ανακοίνωση - καταγγελία για την απόφαση του ελληνικού υπουργείου Παιδείας να προχωρήσει στο κλείσιμο των ελληνικών Λυκείων στη Γερμανία

Στο κλείσιμο των ήδη υποβαθμισμένων ελληνικών σχολείων του εξωτερικού, σφαγιάζοντας το δικαίωμα στη μόρφωση για χιλιάδες παιδιά Eλλήνων μεταναστών, προσανατολίζεται το υπουργείο Παιδείας, όπως επιβεβαιώνεται και από την ανακοίνωση - καταγγελία της Ενωσης Συλλόγων Ελλήνων Γονέων και Κηδεμόνων Βάδης - Βυρτεμβέργης.

Οπως καταγγέλλει η Ενωση, «σύμφωνα με το υπουργείο, ο νόμος 4027/04-11-2011 προβλέπει: Το κλείσιμο των Λυκείων. Αναγνωρίζει ελάχιστο αριθμό Τμημάτων Ελληνικής Γλώσσας. Μειώνει δραστικά τον αριθμό των εκπαιδευτικών και περιορίζει το χρόνο της απόσπασής τους από τα 5 στα 3 χρόνια». Παράλληλα, η Ενωση Συλλόγων επισημαίνει πρόσφατο έγγραφο της Διεύθυνσης Παιδείας Ομογενών και Διαπολιτισμικής Εκπαίδευσης, με το οποίο απαγορεύονται «οι εγγραφές στην Α' τάξη Λυκείου, οι μετεγγραφές και η ελεύθερη διακίνηση μαθητών σε όλες τις τάξεις στα Λύκεια της Γερμανίας».

Η Ενωση Συλλόγων απαιτεί δωρεάν και δημόσια εκπαίδευση με αποκλειστικό φορέα το υπουργείο Παιδείας, τη συνέχιση της λειτουργίας των Λυκείων της Γερμανίας, μεγαλύτερο αριθμό τμημάτων ελληνικής γλώσσας, με σκοπό την ευρύτερη και πληρέστερη κάλυψη των εκπαιδευτικών αναγκών, επαρκή αριθμό αποσπώμενων εκπαιδευτικών, να παραμείνει το αναφαίρετο δικαίωμα κάθε μαθητή να μετεγγραφεί σε οποιοδήποτε Λύκειο της Γερμανίας.

Εκδηλώσεις ενάντια στα ναρκωτικά

Ποικιλόμορφες είναι οι εκδηλώσεις που έχουν προγραμματιστεί από διάφορους φορείς, με αφορμή την «παγκόσμια ημέρα κατά των ναρκωτικών» στις 26 Ιούνη.

Το παράρτημα Βοιωτίας του Εθνικού Συμβουλίου κατά των Ναρκωτικών (ΕΣΥΝ) και ο Δήμος Αλιάρτου πραγματοποιούν το 7ο Αντιναρκωτικό Φεστιβάλ Νέων, αφιερωμένο στην Παγκόσμια Ημέρα κατά των Ναρκωτικών. Αύριο, Πέμπτη στο Συνεδριακό Κέντρο Αλιάρτου, στις 7.30 μ.μ. θα πραγματοποιηθεί ημερίδα με θέμα «Ναρκωτικά: Αιτίες - Πρόληψη - Απεξάρτηση», με ομιλητές τους: Ιλιάνα Ναζεντιάδου, ψυχολόγο - μέλος της Γραμματείας του ΕΣΥΝ, Αργύρη Σκόνδρα, κοινωνιολόγο - επιστημονικό υπεύθυνο του Κέντρου Πρόληψης Βοιωτίας, Γιούλη Λιανού, ψυχοθεραπεύτρια στο Κέντρο Πρόληψης και Βασίλη Αλμπάνη, ψυχολόγο - θεραπευτή στο πρόγραμμα απεξάρτησης «18 Ανω». Στην Πλατεία, στις 9.30 το βράδυ θα δώσουν συναυλία μουσικά νεανικά συγκροτήματα. Το Φεστιβάλ θα κορυφωθεί την Παρασκευή 22 Ιούνη, όπου στις 5,30 μ.μ. θα πραγματοποιηθεί αγώνας ανωμάλου δρόμου για παιδιά και ενήλικες στους κήπους Αλιάρτου και στις 8 το βράδυ θα γίνει η ετήσια εκδήλωση του Πολιτιστικού - Χορευτικού Συλλόγου Αλιάρτου αφιερωμένη στον αγώνα κατά των ναρκωτικών. Στη συνδιοργάνωση του Φεστιβάλ συμμετέχουν το Κέντρο Πρόληψης «ΠΡΟΤΑΣΗ ΖΩΗΣ» Βοιωτίας, ο Σύλλογος Ελλήνων Ολυμπιονικών, η Περιφερειακή Ενότητα και το Επιμελητήριο Βοιωτίας.

«18 ΑΝΩ»

Η Μονάδα Απεξάρτησης «18 ΑΝΩ», στο πλαίσιο της Παγκόσμιας Ημέρας κατά των Ναρκωτικών έχει προγραμματίσει τις εξής εκδηλώσεις: Σήμερα Τετάρτη, στις 9 το βράδυ στο Συνεδριακό Κέντρο Δήμου Νέας Ιωνίας (Πατριάρχου Ιωακείμ 4) θα προβληθεί η ταινία «Εγώ είμαι ένας άλλος: από την θεραπεία ("18 ΑΝΩ") στην κοινωνική ένταξη».

Αύριο, Πέμπτη, στις 8 το βράδυ στο Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης (Β. Γεωργίου Β' 17-19 & Ρηγίλλης - Αθήνα) θα προβληθεί videoart από το φωτογραφικό εργαστήριο της κοινωνικής επανένταξης του «18 ΑΝΩ».

Την Παρασκευή 22 Ιουνίου στο θέατρο Ροές (Ιάκχου 16, Γκάζι - Σταθμός Μετρό Κεραμεικός) η θεατρική ομάδα της κοινωνικής επανένταξης του «18 ΑΝΩ» ανεβάζει σε δική της διασκευή «Το μεγάλο μας τσίρκο» στις 9 το βράδυ.

Την Κυριακή 24 Ιούνη, το «18ΑΝΩ» και ο Σκακιστικός Ομιλος Πετρούπολης συνδιοργανώνουν τουρνουά σκακιού, στις 8 το βράδυ, στην πλατεία Ηρώ, στην Πετρούπολη. Την εκδήλωση συνδιοργανώνουν ακόμη το Σωματείο Εργαζομένων Κέντρων Πρόληψης, ο Δήμος Πετρούπολης και το Κέντρο Πρόληψης «ΦΑΕΘΩΝ».

ΚΕΘΕΑ

Μια σειρά ανοικτές εκδηλώσεις έχει προγραμματίσει για τις επόμενες μέρες και το Κέντρο Θεραπείας Εξαρτημένων Ατόμων (ΚΕΘΕΑ) σε όλη την Ελλάδα. Ενδεικτικά αναφέρονται μερικές απ' αυτές: Το Σάββατο 23 Ιούνη στο δημαρχείο Καλυβίων, τα μέλη του Κέντρου Οικογενειακής Υποστήριξης Πρωινού και Βραδινού Προγράμματος ανεβάζουν στις 9 το βράδυ την παράσταση «Το μεγάλο μας τσίρκο». Την Κυριακή 24 Ιούνη, το ΚΕΘΕΑ «MOSAIC», στο θέατρο Εμπρός, στις 7 το απόγευμα θα παρουσιάσει καλλιτεχνικά δρώμενα. Στις 25 Ιούνη, στο άλσος Βεΐκου, στο Γαλάτσι στις 9 το βράδυ έχει προγραμματιστεί χορευτική παράσταση με παραδοσιακούς ελληνικούς χορούς από τις ομάδες χορού του ΚΕΘΕΑ «ΔΙΑΒΑΣΗ».

ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ
Μέχρι τις 5 Ιούλη τα μηχανογραφικά

Eurokinissi

Μέχρι το τέλος του μήνα αναμένεται να βγουν οι βαθμοί των υποψηφίων των φετινών πανελλαδικών εξετάσεων. Οι υποψήφιοι μπορούν να υποβάλλουν ηλεκτρονικά (exams.minedu.gov.gr) τα μηχανογραφικά τους μέχρι τις 5 Ιουλίου. Η παραλαβή, από τα Λύκεια, του κωδικού ασφαλείας για το μηχανογραφικό θα μπορεί να γίνει μέχρι μεθαύριο, Παρασκευή 22 Ιούνη.

Στο μεταξύ, συνεχίζονται οι εξετάσεις για τα ειδικά μαθήματα των πανελλαδικών εξετάσεων. Οι υποψήφιοι έδωσαν, χτες, το μάθημα της Αρμονίας και το πρόγραμμα συνεχίζεται τις επόμενες μέρες ως εξής: Ελεγχος Μουσικών Ακουστικών Ικανοτήτων σήμερα, Γαλλικά και Ιταλικά αύριο, Γερμανικά και Ισπανικά την Παρασκευή, Ελεύθερο Σχέδιο το Σάββατο, Γραμμικό Σχέδιο την Κυριακή.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ