ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 22 Ιούνη 2012
Σελ. /24
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΕΤΑΙΡΙΑ «PWC»
Απέλυσε νεαρή μητέρα

Νέα αγωνιστική παρέμβαση έκαναν χτες η Ομοσπονδία και συνδικάτα του κλάδου

Στην απόλυση εργαζόμενης, μητέρας ενός παιδιού, μετά από επτά χρόνια δουλειάς προχώρησε η εταιρεία Ορκωτών Λογιστών - Ελεγκτών και Συμβούλων «Price Water House Coopers» γιατί όπως η εργοδοσία ομολόγησε η εργαζόμενη είναι μεγάλο κόστος για την κρατήσουν στη δουλειά.

Παράλληλα -όπως καταγγέλλουν η Πανελλήνια Ομοσπονδία Λογιστών και οι Ενώσεις Λογιστών Αθήνας και Πειραιά που από την πρώτη στιγμή της απόλυσης έχουν πραγματοποιήσει παρεμβάσεις στην εργοδοσία για την ανάκλησή της- η απόλυση είναι εκδικητική και τρομοκρατική καθώς η εργαζόμενη είχε πλούσια συνδικαλιστική δράση μέσα στο χώρο δουλειάς. Με την απόλυσή της η εταιρεία θέλει να τρομοκρατήσει συνολικά τους εργαζόμενους προκειμένου να υλοποιήσει τα αντεργατικά της σχέδια, όπως άλλωστε ομολόγησε και στους εκπροσώπους των σωματείων, για μαζικές απολύσεις εργαζομένων με συγκροτημένα δικαιώματα και αλλαγή των εργασιακών σχέσεων. Ηδη άλλωστε έχει προχωρήσει σε προσλήψεις εργαζομένων με συμβάσεις ορισμένου χρόνου και μισθούς πείνας.

Χτες, στην προσπάθειά της η εργοδοσία να βάλει εμπόδια στην επαφή της Ομοσπονδίας και των σωματείων με τους εργαζόμενους έφτασε μέχρι το σημείο να καλέσει την Αστυνομία για να μην μπουν οι συνδικαλιστές στην εταιρεία και μιλήσουν με τους εργαζόμενους.

ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΕΠΙΣΙΤΙΣΜΟΥ - ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ
Απεργούν στις 27 Ιούνη για ΣΣΕ χωρίς μειώσεις μισθών και δικαιωμάτων

Στις 10 π.μ. στον πεζόδρομο της Αρεοπαγίτου η απεργιακή συγκέντρωση της Αθήνας

Από την τελευταία παναττική 24ωρη απεργία του κλάδου στις 25 Μάη
Από την τελευταία παναττική 24ωρη απεργία του κλάδου στις 25 Μάη
Σε 24ωρη πανελλαδική απεργία στις 27 του Ιούνη προχωρούν οι εργαζόμενοι στα ξενοδοχεία και τον επισιτισμό, διεκδικώντας την υπογραφή των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας χωρίς μείωση μισθών και με πλήρη διασφάλιση των δικαιωμάτων τους. Υπενθυμίζεται ότι οι ξενοδόχοι και οι επιχειρηματίες στον επισιτισμό κατήγγειλαν τις ΣΣΕ των εργαζομένων και αξιώνουν δραστικές μειώσεις στους μισθούς και περικοπές των δικαιωμάτων τους. Στην Αθήνα, το Συνδικάτο Εργατοϋπαλλήλων Επισιτισμού - Τουρισμού - Ξενοδοχείων Αττικής έχει ορίσει την απεργιακή συγκέντρωση των εργαζομένων στις 10 το πρωί στον πεζόδρομο της Διονυσίου Αεροπαγίτου.

«Δεν υπάρχει χρόνο για χάσιμο. Καμία αναμονή. Οι εκλογές τελείωσαν, τα προβλήματα παραμένουν και οξύνονται. Η επιλογή μας να συνεχίσουμε τον αγώνα που ξεκινήσαμε για την υπογραφή ΣΣΕ είναι μονόδρομος. Το αποτέλεσμα των εκλογών δίνει στους ξενοδόχους και στους μεγαλοεστιάτορες φτερά για να συνεχίσουν την επίθεσή τους με μεγαλύτερη λύσσα», υπογραμμίζει το συνδικάτο σε σχετική ανακοίνωσή του.

Η επίθεση στους εργαζόμενους του χώρου κλιμακώνεται καθώς η πολιτική που μετατρέπει την αναψυχή της λαϊκής οικογένειας σε εμπόρευμα, προστατεύει την κερδοφορία των μεγάλων επιχειρήσεων, με αποτέλεσμα αφ' ενός να χτυπά αλύπητα τις εργατικές κατακτήσεις και τα δικαιώματα αφ' ετέρου να στερεί από τους εργαζόμενους τη δυνατότητα να κάνουν ακόμα και λίγες μέρες διακοπές.

Εμπόδια στους αγώνες

Εν τω μεταξύ στη Ρόδο, η παράταξη ΔΕΑΣ (στηρίζεται από το ΠΑΜΕ) κατέθεσε πρόταση στη διοίκηση του Εργατικού Κέντρου Ρόδου για την κήρυξη παν-ροδιακής απεργίας στις 27 του Ιούνη, μέρα που απεργεί ο μεγαλύτερος κλάδος του νησιού, η οποία και απορρίφθηκε από την πλειοψηφία της διοίκησης του ΕΚΡ (ΠΑΣΚΕ).

Οπως καταγγέλλει η παράταξη στην ανακοίνωσή της, τα επιχειρήματα της πλειοψηφίας για να απορρίψει την πρόταση ήταν του τύπου «το να προκηρύξουμε απεργία αυτή την περίοδο στην ουσία βοηθά τους ξενοδόχους αφού δε θα έχει επιτυχία» και «να μην απαξιωθεί ο θεσμός» κλπ. Ουσιαστικά, η συγκεκριμένη παράταξη κάνει ...πρόβλεψη (ή ευχή;) για τις αγωνιστικές διαθέσεις των εργαζομένων τις οποίες (όπως φαίνεται) κάνει ό,τι μπορεί για να προλάβει... Μάλιστα σε μια προσπάθεια τάχα να «χρυσώσουν το χάπι» προγραμμάτισαν γενικό συμβούλιο του ΕΚΡ για το πώς θα στηριχθεί η απεργία στον κλάδο τη Δευτέρα, 25 Ιούνη, δηλαδή ...μιάμιση μέρα πριν την απεργία.

«Η στάση της πλειοψηφίας της διοίκησης του Εργατικού Κέντρου, αλλά και της ηγεσίας του Σωματείου Ξενοδοχοϋπαλλήλων, που απείχε από τη συνεδρίαση του ΕΚΡ, πρέπει να πεισμώσει τους ξενοδοχοϋπαλλήλους και με μαζική συμμετοχή στην απεργία να δώσουν απάντηση στα κελεύσματα για υποταγή».

ΞΕΝΟΔΟΧΟΫΠΑΛΛΗΛΟΙ «ΟΜΙΛΟΥ AQUIS» - ΚΕΡΚΥΡΑ
Αντιστέκονται σθεναρά στη μείωση των αποδοχών κατά 15%

Συμμετείχαν μαζικά στη χτεσινή απεργία

Απεργιακά μπλόκα ενάντια στην απλήρωτη εργασία και τη μείωση των αποδοχών κατά 15%, κόντρα στην εργοδοτική τρομοκρατία και τις πιέσεις έστησαν χτες οι εργαζόμενοι στις ξενοδοχειακές μονάδες του ομίλου «Aquis» στην Κέρκυρα. Με στήριγμα το ταξικό τους σωματείο και το ΠΑΜΕ, εκατοντάδες εργαζόμενοι άφησαν τα πόστα τους, δεν έπιασαν δουλειά και συμμετείχαν καθολικά στην απεργία που αποφασίστηκε από τη γενική συνέλευση του σωματείου των ξενοδοχοϋπαλλήλων, αντιδρώντας οργανωμένα στην επίθεση της εργοδοσίας.

Από νωρίς το πρωί στήθηκαν οι απεργιακές φρουρές μπροστά από τις πύλες 3 ξενοδοχείων του επιχειρηματικού ομίλου. Τα υψηλά ποσοστά συμμετοχής των ξενοδοχοϋπαλλήλων στην απεργία - στο «Sandi» 95%, στον «Αγιο Γόρδη» 80%, στο «Ακτή Πέλεκα» 100% - κατέδειξαν την αποφασιστικότητά τους να μη λυγίσουν, να μη γίνουν τα θύματα για την τόνωση της επιχειρηματικής κερδοφορίας του ομίλου της «Αquis», τα ξενοδοχεία του οποίου εδώ και 3 χρόνια έχουν πληρότητα που φτάνει έως και 90% και λειτουργούν πέρα των 6 μηνών. Οι εργαζόμενοι στη συντριπτική τους πλειοψηφία αρνήθηκαν κατηγορηματικά να υπογράψουν την επιχειρησιακή σύμβαση με μείωση 15% των αποδοχών, ενώ και όποιες υπογραφές είχε αποσπάσει με εκβιασμούς και φόβο η εργοδοσία στο ξενοδοχείο «Αγιος Γόρδης» ζητήθηκαν από τους ίδιους τους εργαζόμενους να επιστραφούν πίσω. Οι προσπάθειες της εργοδοσίας να νομιμοποιήσει τις αντεργατικές αυτές πρακτικές με τη συναίνεση των εργαζομένων μέσα από τη «σύσταση προσωπικού» (να υπογράψουν τα 3/5 των εργαζομένων την επιχειρησιακή σύμβαση και αυτή να έχει ισχύ για όλους τους εργαζόμενους) έπεσαν στο κενό. Στο πλευρό των εργαζομένων, εκφράζοντας την αμέριστη στήριξη και συμπαράσταση στο δίκαιο αγώνα τους, βρέθηκε πολυμελής αντιπροσωπεία της ΝΕ Κέρκυρας του ΚΚΕ.

Ο «Ρ» ΣΤΟΥΣ ΤΟΠΟΥΣ ΔΟΥΛΙΑΣ

«LEROY MERLIN»: Την κήρυξη τρίωρης στάσης εργασίας (7-10π.μ.) για σήμερα Παρασκευή, αποφάσισαν από κοινού χτες το ΔΣ του Σωματείου Εμποροϋπαλλήλων-Ιδιωτικών Πειραιά και η Σωματειακή Επιτροπή εργαζομένων της επιχείρησης «LEROY MERLIN» στο κατάστημα του Ρέντη, δίνοντας άμεση αγωνιστική απάντηση στην απόλυση εργαζόμενου - μέλους της Σωματειακής Επιτροπής της επιχείρησης.

«OPINION»: Την κλιμάκωση των κινητοποιήσεων τους διεκδικώντας την καταβολή των δεδουλευμένων τους αποφάσισαν στη χτεσινή γενική τους συνέλευση οι εργαζόμενοι στην εταιρεία δημοσκοπήσεων «Opinion». Συγκεκριμένα, σήμερα Παρασκευή και την ερχόμενη Δευτέρα, 25/6 οι εργαζόμενοι προχωρούν σε 3ωρες στάσεις εργασίας ανά βάρδια και την Τρίτη 26/6 σε 24ωρη απεργία. Η εργοδοσία μέχρις στιγμής έχει εξοφλήσει μόνο το Γενάρη (κι αυτό μετά τις κινητοποιήσεις), ενώ δήλωσε ότι τα δεδουλευμένα του Φλεβάρη θα καταβληθούν στις 13 Ιούλη και του Μάρτη στις 13 Αυγούστου.

«ΚΑΠΕΤΑΝΙΔΗΣ»: Επίσχεση εργασίας πραγματοποιούν από τη Δευτέρα οι εργαζόμενοι στην τεχνική εταιρεία ΚΑΠΕΤΑΝΙΔΗΣ ΑΤΕ, στο έργο πλακοστρώσεων των οδών Αλεξάνδρας, Παπαναστασίου του Δήμου Δάφνης, διεκδικώντας τα δεδουλευμένα δύο και πλέον μηνών ημερομισθίων τους.

ΜΠΕΤΟΝ «ΑΓΓΕΛΟΥ»: Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε και η χτεσινή τέταρτη 24ωρη απεργιακή κινητοποίηση των εργαζομένων στην εταιρεία σκυροδέματος «ΑΓΓΕΛΟΥ», απαιτώντας την άμεση αποπληρωμή των δεδουλευμένων και την ακύρωση όλων των αντεργατικών ενεργειών της εργοδοσίας. Οι εργαζόμενοι βρέθηκαν στις πύλες του εργοταξίου περιφρουρώντας τον αγώνα τους, ενώ και σήμερα, συνεχίζουν τις απεργιακές τους κινητοποιήσεις και θα γίνει τριμερής συνάντηση με την εργοδοσία στην Επιθεώρηση Εργασίας. Στο πλευρό των εργαζομένων βρέθηκε η Ομοσπονδία Οικοδόμων Ελλάδας και το Συνδικάτο Οικοδόμων Αθήνας, ενώ ανακοίνωση συμπαράστασης εξέδωσε και το Εργατικό Κέντρο Ελευσίνας.

ΜΑΓΝΗΣΙΑ
Τραυματίστηκε αλιεργάτης

Την ώρα της δουλειάς, πάνω σε αλιευτικό σκάφος τύπου γρι γρι, που έπλεε ανοιχτά της Μαγνησίας, τραυματίστηκε 40χρονος αλιεργάτης από την Αίγυπτο, όταν, άγνωστο κάτω από ποιες συνθήκες, σίδερο αποκολλήθηκε και έπεσε στο κεφάλι του.

Ο εργαζόμενος έχασε τις αισθήσεις του και μεταφέρθηκε πρώτα στην Αγία Κυριακή Τρικερίου, όπου εξετάστηκε από αγροτικό γιατρό, στη συνέχεια στο Κέντρο Υγείας Αργαλαστής κι από κει στο Νοσοκομείο Βόλου, όπου και νοσηλεύεται.

ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΚΑΖΙΝΟΥ ΠΑΡΝΗΘΑΣ
Συμπληρώνουν 29 μέρες απεργίας

Νέα συγκέντρωση στα γραφεία της εταιρείας πραγματοποίησαν χτες οι εργαζόμενοι στο καζίνο της Πάρνηθας, που σήμερα συμπληρώνουν 29 μέρες απεργίας, απαιτώντας την υπογραφή της επιχειρησιακής σύμβασης εργασίας με πλήρη διασφάλιση των μισθών και των δικαιωμάτων τους. Η εργοδοσία εμφανίστηκε για ακόμα μια φορά αδιάλλακτη απαιτώντας από τους εργαζόμενους να σταματήσουν την απεργία προκειμένου να συνεχιστούν οι διαπραγματεύσεις για την υπογραφή της σύμβασης. Σήμερα οι εργαζόμενοι προχωρούν σε νέα γενική συνέλευση στις 12 το μεσημέρι στο ξενοδοχείο «Στάνλεϊ».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ