ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 22 Ιούνη 2012
Σελ. /24
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΔΙΟΙΚΗΣΕΙΣ ΕΔΟΕΑΠ - ΕΤΑΠ ΜΜΕ
Μεθοδεύσεις σε βάρος των ασφαλισμένων

Οι εργαζόμενοι στην αυριανή Γενική Συνέλευση να επιβάλουν την ανάκληση των καταστροφικών αποφάσεων και να διεκδικήσουν την κάλυψη των απωλειών από κυβέρνηση και εργοδότες

Οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ ήταν οι μόνες που είχαν προειδοποιήσει τους εργαζόμενους του κλάδου για τις συνέπειες που θα έχει η αντιασφαλιστική πολιτική και την ανάγκη συντονισμού μαζί με όλους τους εργαζόμενους (φωτ. από παλιότερη κινητοποίηση)
Οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ ήταν οι μόνες που είχαν προειδοποιήσει τους εργαζόμενους του κλάδου για τις συνέπειες που θα έχει η αντιασφαλιστική πολιτική και την ανάγκη συντονισμού μαζί με όλους τους εργαζόμενους (φωτ. από παλιότερη κινητοποίηση)
Σε περιπέτειες έχει μπει πλέον για τα καλά ο ΕΔΟΕΑΠ, με την υπόθεση του διπλού «κουρέματος» των αποθεματικών του (λόγω PSI αλλά και της απόφασης της διοίκησης του Ταμείου να «σπάσει» σε μειωμένες τιμές τα νέα ομόλογα του Κοινού Κεφαλαίου) και με φόντο την αντιασφαλιστική πολιτική των κυβερνήσεων και των κομμάτων του «ευρωμονόδρομου», αλλά και τα σχέδια των μεγαλοεπιχειρηματιών του Τύπου για την - προς το συμφέρον τους - αναμόρφωση του καθεστώτος του αγγελιόσημου. Τα επικοινωνιακά παιχνίδια που επιχείρησε η προσκείμενη στον ΣΥΡΙΖΑ διοίκηση του ΕΔΟΕΑΠ με τη «δραματική» ανακοίνωσή της μια μέρα μετά τις εκλογές, δε στοχεύουν μόνο στην αυριανή Γενική Συνέλευση του Οργανισμού, αλλά και στην ανάδειξη της «ανάγκης» για την ενοποίηση ΕΔΟΕΑΠ και ΕΤΑΠ ΜΜΕ, που θα χρησιμοποιηθεί για να επιβληθούν νέες περικοπές σε βάρος συνολικά των εργαζομένων στον Τύπο και τα ΜΜΕ.

Μετά την απάντηση της Τράπεζας της Ελλάδας ότι τα αποθεματικά του ΕΔΟΕΑΠ έχουν μειωθεί στα 5,9 εκατ. ευρώ επειδή - εκτός από το «κούρεμα» - η διοίκησή του απέσυρε και 25 εκατ. στο διάστημα 19 Μάρτη - 23 Απρίλη 2012, ο ΕΔΟΕΑΠ, με ηλεκτρονικό μήνυμα και όχι με ανακοίνωση, παραδέχεται τις αναλήψεις, χωρίς όμως να λέει πού πήγε αυτό το ποσό. Και εμφανίζεται να μην αναγνωρίζει το «κούρεμα» από το PSI, αλλά παραπέμπει τη λύση του προβλήματος στην προσφυγή στα ελληνικά και ευρωπαϊκά δικαστήρια, εμπαίζοντας, όπως έκανε και με τη «νομική αντιμετώπιση» της παρακράτησης του 10% των εσόδων του Ταμείου (νόμος Πετραλιά).

Χτες, έγινε γνωστό ότι από τον οικονομικό εισαγγελέα Γρ. Πεπόνη γίνεται προκαταρκτική εξέταση για το αδίκημα της απιστίας περί την υπηρεσία, με βάση δημοσιεύματα για την περιουσία του ΕΔΟΕΑΠ.

Με ανακοίνωσή του το ΔΣ της ΕΣΗΕΑ, αφού καταγγέλλει «τις πολιτικές που οδήγησαν στην καταλήστευση των κεφαλαίων, των αποθεματικών και των αποταμιεύσεων των ασφαλιστικών ταμείων και στην πλήρη ανατροπή των κοινωνικοασφαλιστικών δικαιωμάτων των εργαζομένων», αλλά και τη διοίκηση του ΕΔΟΕΑΠ, που επιχειρεί «να συμψηφίσει την "αποψίλωση" των αποθεματικών με τις αυθαίρετες περικοπές στις παροχές, στις συντάξεις και στην περίθαλψη, καθώς και τις προγραφές ανέργων με πρόσχημα οικονομική στενότητα», αναφέρει ότι η επιστολή της Τράπεζας της Ελλάδας «προκαλεί τεράστια ερωτήματα, τα οποία αναδεικνύουν ευθύνες αλλά και το παιχνίδι που παίζεται στις πλάτες εργαζομένων και ασφαλισμένων».

Επισημαίνει ότι απαιτείται «πλήρης διαφάνεια με διοικητικό, οικονομικό και διαχειριστικό έλεγχο» και υπογραμμίζει ότι «απορρίπτει κατηγορηματικά τα χαράτσια, που με μορφή πρόσθετων κρατήσεων (3% για τους συνταξιούχους, 6% από 3% για τους εργαζόμενους)» και ζητεί να ανακληθούν αμέσως όλες οι αποφάσεις για τη μείωση των επικουρικών συντάξεων, την κατάργηση της περίθαλψης των ανέργων και τις άλλες περικοπές παροχών προς τους ασφαλισμένους.

Τέλος, το ΔΣ της ΕΣΗΕΑ καλεί την κυβέρνηση «να επιστρέψει τα κλεμμένα αποθεματικά των Ταμείων μας και οι όποιες ανάγκες για τη λειτουργία του ΕΔΟΕΑΠ να καλυφθούν από την ίδια και τους εργοδότες».

Στην αυριανή Γενική Συνέλευση του ΕΔΟΕΑΠ (2 μ.μ. ξενοδοχείο ΤΙΤΑΝΙΑ), η διοίκηση του Οργανισμού επιδιώκει όχι μόνο να αποφύγει τη συζήτηση για τις άγριες περικοπές που έχει επιβάλει, αλλά, αντίθετα, να αποσπάσει τη συναίνεση των ασφαλισμένων για διπλασιασμό των εισφορών που πληρώνουν. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον όμως έχει το γεγονός ότι στην ημερήσια διάταξη έχει ορίσει θέμα για «συνεργασία ΕΔΟΕΑΠ με ΕΤΑΠ - ΜΜΕ». Θα έχει ενδιαφέρον αν οι εκλεκτοί του ΣΥΡΙΖΑ πρόεδροι του ΕΤΑΠ ΜΜΕ, Κ. Τσουπαρόπουλος, και του ΕΔΟΕΑΠ, Ελ. Σπανοπούλου, γνωστοποιήσουν το περιεχόμενο των «συνεννοήσεών τους», οι οποίες, όπως αποκαλύπτει ο πρώτος με επιστολή του προς τη δεύτερη, στις 30 Απρίλη, «είναι σε προχωρημένο στάδιο» και «θα μπορούσε να επέλθει σχετική συμφωνία προς όφελος των ασφαλισμένων μας το πολύ μέχρι τη Γενική Συνέλευση».

Οπως και να 'χει, στο χέρι των ασφαλισμένων είναι όχι μόνο να απορρίψουν όλα όσα σε βάρος τους απεργάζονται αυτές οι διοικήσεις, αλλά και να επιβάλουν την ανάκληση όλων των αποφάσεων για τις περικοπές και να απαιτήσουν την επιστροφή όλων των κλεμμένων και την κάλυψη από την κυβέρνηση και τους εργοδότες των αναγκών του ΕΔΟΕΑΠ.

ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΙΣ ΤΗΛΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΕΣ
Απεργιακή απάντηση ενάντια στις απολύσεις στη «Wind»

Τη Δευτέρα η σύσκεψη του ΣΕΤΗΠ για το συντονισμό και την οργάνωση του κλάδου

Στο πλευρό των απεργών της «Wind» βρέθηκαν το ΣΕΤΗΠ, Λαϊκές Επιτροπές κ.ά.
Στο πλευρό των απεργών της «Wind» βρέθηκαν το ΣΕΤΗΠ, Λαϊκές Επιτροπές κ.ά.
Μια πρώτη απάντηση στην εργοδοσία της «Wind» (εταιρεία τηλεπικοινωνιών), η οποία τις τελευταίες βδομάδες έχει κάνει πάνω από 30 απολύσεις, έδωσαν χτες οι εργαζόμενοι πραγματοποιώντας 24ωρη απεργία και συγκεντρώσεις στα κτίρια της εταιρείας στη Λ. Αθηνών και στη Λ. Κηφισίας.

Από νωρίς το πρωί στα δύο κτίρια δόθηκε η μάχη της περιφρούρησης, ενώ η συμμετοχή στην απεργία ήταν μαζική, με αποτέλεσμα διάφορα τμήματα της εταιρείας να παραλύσουν. Τη στήριξη στον αγώνα των εργαζομένων στη «Wind» εξέφρασαν έμπρακτα το Συνδικάτο Εργατοϋπαλλήλων Τηλεπικοινωνιών - Πληροφορικής Ν. Αττικής (ΣΕΤΗΠ), οι απεργοί της «Phone Marketing», οι Λαϊκές Επιτροπές και οι φορείς που συσπειρώνονται σε αυτές, στις αντίστοιχες περιοχές. Οι εργαζόμενοι προχωρούν σε νέα Γενική Συνέλευση την ερχόμενη Δευτέρα, προκειμένου να καθορίσουν τα επόμενα βήματά τους απέναντι στην επίθεση της εργοδοσίας.

93 μέρες απεργίας στη «Phone Marketing»

Το δρόμο του ανυποχώρητου αγώνα επαναβεβαίωσαν στη χτεσινή Γενική τους Συνέλευση οι εργαζόμενοι στη «Phone Marketing» (τηλεφωνικό κέντρο) που σήμερα διανύουν την 93η μέρα των απεργιακών τους κινητοποιήσεων για τη διασφάλιση των μισθών και των δικαιωμάτων τους.

Μπροστά στην επιθετικότητα της εργοδοσίας στον κλάδο, το ΣΕΤΗΠ παίρνει πρωτοβουλία συντονισμού και οργάνωσης του κλάδου και σε αυτή την κατεύθυνση απευθύνει σε όλα τα σωματεία κάλεσμα για σύσκεψη τη Δευτέρα, 25 Ιούνη, στις 6.30 μ.μ., στο Εργατικό Κέντρο Αθήνας.

ΓΙΑΝΝΕΝΑ - ΣΟΥΠΕΡ ΜΑΡΚΕΤ «ΠΑΥΛΟΥ»
Μειώνει μισθούς με ατομικές συμβάσεις

Αντιμέτωποι με την σκληρή πραγματικότητα, το βάθεμα δηλαδή της καπιταλιστικής κρίσης και την ένταση της αντεργατικής επίθεσης για να διασωθούν τα επιχειρηματικά κέρδη βρίσκονται οι εργαζόμενοι και συνολικά τα λαϊκά στρώματα. Η αντικειμενική αυτή για το κεφάλαιο και την μεγαλοεργοδοσία εξέλιξη, σε συνθήκες κρίσης να βαθύνει την εκμετάλλευση ματώνοντας την εργατική τάξη και το λαό για να περιφρουρήσει τα κέρδη του - εξέλιξη για την οποία το ΚΚΕ προειδοποίησε και προεκλογικά αναδεικνύοντας την ανάγκη οργάνωσης και ισχυροποίησης της πάλης πρώτα και κύρια στους χώρους δουλειάς - επιβεβαιώθηκε την επόμενη αμέσως μέρα των εκλογών στα καταστήματα της αλυσίδας σούπερ- μάρκετ «Παύλου» στα Γιάννενα. Τη Δευτέρα αμέσως μετά τις εκλογές, η εργοδοσία προχώρησε σε ατομικές συμβάσεις και μειώσεις μισθών κατά 17%. Τώρα λοιπόν οι εργαζόμενοι και ο λαός πρέπει να πάρει τα δικά του μέτρα, να μην δώσουν καμιά πίστωση χρόνου. Πρέπει να αντιπαλέψουν στους χώρους δουλειάς την κλιμάκωση της επίθεσης της εργοδοσίας.

ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΕΡΓΟΛΑΒΙΚΩΝ ΚΑΘΑΡΙΣΤΩΝ ΚΑΙ ΦΥΛΑΚΩΝ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ
Εκλογές Δευτέρα και Τρίτη

Με μαζική συμμετοχή των εργαζομένων πραγματοποιήθηκε προχτές βράδυ η εκλογοαπολογιστική συνέλευση του Σωματείου Εργολαβικών Καθαριστών και Φυλάκων Κεντρικής Μακεδονίας. Οι εκλογές του σωματείου θα γίνουν τη Δευτέρα 25 και την Τρίτη 26 Ιούνη από τις 12 το μεσημέρι έως και τις 8 το βράδυ, στα γραφεία του Σωματείου, στον 4ο όροφο του Εργατικού Κέντρου Θεσσαλονίκης.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ