ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 13 Νοέμβρη 1999
Σελ. /36
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΟΣΣΥΦΟΠΕΔΙΟ
Συνετρίβη αεροσκάφος του Παγκόσμιου Προγράμματος Τροφίμων

 

ΠΡΙΣΤΙΝΑ-ΤΙΡΑΝΑ.-

Αεροσκάφος τύπου «ATR 42» που εκτελούσε πτήση για τη μεταφορά ανθρωπιστικής βοήθειας, για λογαριασμό του Παγκόσμιου Οργανισμού Τροφίμων, από Ρώμη προς Πρίστινα, συνετρίβη, σύμφωνα με χτεσινοβραδινή ανακοίνωση εκπροσώπου του διεθνούς οργανισμού στη Ρώμη. Το αεροσκάφος χάθηκε χτες, γύρω στις 12.30 τοπική ώρα, από τα ραντάρ ενώ πετούσε 10 έως 20 χλμ από το αεροδρόμιο της Πρίστινας. Στο αεροσκάφος επέβαιναν 21 άτομα και τρία μέλη του πληρώματος.

Λίγη ώρα μετά τη μυστηριώδη εξαφάνιση του αεροσκάφους, τρία ΝΑΤΟικά ελικόπτερα της δύναμης «ΚΦΟΡ» στάλθηκαν αρχίζοντας να χτενίζουν την περιοχή. Εως τις 17.00 τοπική ώρα δεν είχαν βρεθεί ίχνη του, αλλά η είδηση συντριβής του αεροσκάφους επιβεβαιώθηκε γύρω στις 19.00 (ώρα Ελλάδας) από εκπρόσωπο του Παγκόσμιου Προγράμματος Τροφίμων στη Ρώμη.

Διοικητής «ΚΦΟΡ»: «Δεν ήρθε η ώρα για επιστροφή σερβικού στρατού στο Κόσσοβο»

Ο διοικητής των πολυεθνικών ΝΑΤΟικών δυνάμεων στο Κοσσυφοπέδιο, στρατηγός, Κλάους Ράινχαρντ, δήλωσε χτες πως οι συνθήκες δεν είναι ακόμη κατάλληλες για την επιστροφή οποιουδήποτε αριθμού γιουγκοσλαβικών στρατιωτικών δυνάμεων, προειδοποιώντας παράλληλα το Βελιγράδι να μην αποφασίσει μία επιστροφή των σερβικών δυνάμεων στην περιοχή δίχως την άδεια του ΝΑΤΟ...

Ο στρατηγός Ράινχαρντ, αν και παραδέχτηκε ότι η σχετική απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ επιτρέπει την παρουσία ορισμένων στρατιωτικών μονάδων στην επαρχία του Κοσσυφοπεδίου, εντούτοις, υποστήριξε πως πρέπει να «καθυστερήσει αυτό γι' αρκετό καιρό», επικαλούμενος την έλλειψη ασφάλειας στην περιοχή... Οι δηλώσεις του στρατηγού Ράινχαρντ, έγιναν κατά τη διάρκεια της διήμερης επίσκεψής του στα Τίρανα και μετά τις χτεσινές συναντήσεις του με τον Αλβανό πρωθυπουργό Ιλίρ Μέτα και τον υπουργό Αμυνας, Λουάν Χατζνταράγκα.

O Τζουγκάνοβιτς «ξαναχτυπά»...

Ο Πρόεδρος του Μαυροβουνίου, Μίλο Τζουγκάνοβιτς, «ξαναχτύπησε», επαναφέροντας με χτεσινές δηλώσεις του την επιθυμία του για αποσκίρτηση της Δημοκρατίας από τη γιουγκοσλαβική ομοσπονδία. Το «άλλοθι» και αυτή τη φορά ήταν η κυβέρνηση του Γιουγκοσλάβου Προέδρου Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς.

Ο Μ. Τζουγκάνοβιτς, που επέστρεψε την περασμένη βδομάδα από επίσημη επίσκεψη στις ΗΠΑ, δήλωσε πως αν και κατανοεί «τις απαιτήσεις της Δύσης να παραμείνει το Μαυροβούνιο εντός του πλαισίου της ΟΔ Γιουγκοσλαβίας», εντούτοις, «πρέπει να παρακολουθώ τα συμφέροντα του Μαυροβουνίου που είναι η εκδημοκρατικοποίηση, η οικονομική ευημερία και η ολοκλήρωση». Ο ίδιος εξαπέλυσε και νέα επίθεση κατά του Προέδρου Μιλόσεβιτς, χαρακτηρίζοντάς τον πολεμοκάπηλο, ισχυριζόμενος πως «λαμβάνοντας υπόψη τη φυσική τάση του Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς, δεν μπορεί να αποκλειστεί ένας πέμπτος βαλκανικός πόλεμός...».

ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Κανονικά διαπραγματεύσεις και αποχώρηση παρά τα προβλήματα

 

ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ - ΓΑΖΑ - ΒΗΡΥΤΟΣ.-

Αποφασισμένοι να προχωρήσουν, τόσο στη συνέχιση των διαπραγματεύσεων για τον τελευταίο γύρο των συνομιλιών της «ειρηνευτικής διαδικασίας» όσο και στην υλοποίηση της δεύτερης φάσης της αποχώρησης των ισραηλινών στρατευμάτων, την ερχόμενη Δευτέρα, παρά τα προβλήματα που προέκυψαν τα τελευταία εικοσιτετράωρα ανάμεσα στις δύο πλευρές, δηλώνουν Ισραηλινοί και Παλαιστίνιοι.

Κανονικά θα αποχωρήσει ο ισραηλινός στρατός, ολικά από ένα 2% και μερικώς από ένα 3% των εδαφών της Δυτικής Οχθης, τη Δευτέρα, παρά το γεγονός ότι ο Παλαιστίνιος ηγέτης Γιάσερ Αραφάτ απέρριψε τους χάρτες της αποχώρησης που του παρουσίασε, νωρίς χτες το πρωί, ο Ισραηλινός διπλωμάτης Οντέντ Εράν. Λίγη ώρα αργότερα, ο Παλαιστίνιος ηγέτης συναντήθηκε και με τον Ισραηλινό υπουργό Εσωτερικής Ασφάλειας, Σλόμο Μπεν Αμι, ο οποίος δήλωσε, μετά το πέρας της συνομιλίας, ότι η αποχώρηση του ισραηλινού στρατού θα πραγματοποιηθεί, χωρίς να διευκρινίσει αν διευθετήθηκε, τελικά, το πρόβλημα με τους χάρτες.

Αναστάτωση, όμως, έχει προκαλέσει και μία δήλωση της συζύγου του Γιάσερ Αραφάτ, Σούχα, κατά τη διάρκεια συνάντησης που είχε με τη σύζυγο του Αμερικανού Προέδρου, Χίλαρι Ρόνταμ Κλίντον. Η Σούχα Αραφάτ υποστήριξε ότι μεγάλο μέρος του παλαιστινιακού πληθυσμού πάσχει από καρκίνο εξαιτίας των χημικών αερίων που ο ισραηλινός στρατός χρησιμοποιεί εναντίον των Παλαιστινίων διαδηλωτών. Η αντίδραση της ισραηλινής κυβέρνησης υπήρξε άμεση και έντονη δια στόματος Ισραηλινού υπουργού παρά τω πρωθυπουργώ, Χάιμ Ραμόν, ο οποίος τόνισε ότι «οι ισχυρισμοί της κ. Αραφάτ δημιουργούν νέα δεδομένα και το Ισραήλ θα τα λάβει υπόψη του». Ακόμη σκληρότερος εμφανίστηκε ο υπουργός Οικισμού, και μέλος του Εθνικού Θρησκευτικού Κόμματος, Γιτζάκ Λεβί, ο οποίος κάλεσε τον Εχούντ Μπάρακ να μην προχωρήσει στην απομάκρυνση του ισραηλινού στρατού τη Δευτέρα. Από την πλευρά του, ο Παλαιστίνιος υπουργός του Παλαιστινιακού Συμβουλίου, Ζιάντ Αμπού Ζαγιάντ, προσπάθησε να χαμηλώσει τους τόνους, υποστηρίζοντας ότι η Σούχα Αραφάτ αναφερόταν μόνο στην περίοδο των συγκρούσεων της Ιντιφάντα, 1987 - 1993.

Διπλές επιδρομές στο Ν. Λίβανο

Δύο επιδρομές, με διαφορά λίγων ωρών, πραγματοποίησαν, χτες, ισραηλινά μαχητικά κατά πιθανών θέσεων των μαχητών της ισλαμιστικής φιλοϊρανικής οργάνωσης «Χεζμπολάχ». Το πρώτο κύμα επιδρομών είχε στόχο την κοιλάδα ανάμεσα στα χωριά Τζουμαγιέ και Ματζντέλ Σελίμ, 25 χλμ ανατολικά της Τύρου, ενώ η δεύτερη έπληξε την κοιλάδα ανάμεσα στα χωριά Ζιμπκίν και Τζεμπάλ αλ Μπότομ, 15 χλμ ανατολικά της Τύρου. Ο ισραηλινός στρατός επιβεβαίωσε την πραγματοποίηση των δύο επιδρομών, ενώ δε δόθηκαν πληροφορίες για το αν υπάρχουν θύματα. Οι επιδρομές της ισραηλινής αεροπορίας ήταν αντίποινα για επιθέσεις της «Χεζμπολάχ», αλλά και του λιβανικού τμήματος της ισλαμιστικής εξτρεμιστικής παλαιστινιακής οργάνωσης «Τζιχάντ» σε έξι διαφορετικά φυλάκια του ισραηλινού στρατού και της φιλοϊσραηλινής πολιτοφυλακής. Την ίδια στιγμή, η «Χεζμπολάχ» προχώρησε σε επίδειξη δύναμης διοργανώνοντας τελετή «εισόδου» στους κόλπους της οργάνωσης 1.245 νέων μαχητών, η οποία κατέληξε σε μεγάλη διαδήλωση.

ΚΑΤΑΡΡΕΥΣΗ ΠΟΛΥΚΑΤΟΙΚΙΑΣ ΣΤΗΝ ΙΤΑΛΙΑ
Αυξάνεται ο αριθμός των νεκρών

 

ΦΟΤΖΙΑ.-

Σωστικά συνεργεία εργάζονται πυρετωδώς στο σημείο της κατάρρευσης
Σωστικά συνεργεία εργάζονται πυρετωδώς στο σημείο της κατάρρευσης
Συνεχώς μεγαλώνει ο μακάβριος κατάλογος των νεκρών από την απροσδόκητη κατάρρευση μίας εξαώροφης πολυκατοικίας, στην πόλη της νοτιοανατολικής Ιταλίας, τη Φότζια. Μέχρι χτες το απόγευμα είχαν ανασυρθεί από τα ερείπια της πολυκατοικίας 31 άνθρωποι νεκροί, ανάμεσά τους και αρκετά παιδιά, ενώ ακόμα 15 άνθρωποι είχαν ανασυρθεί ζωντανοί. Ωστόσο, οι ελπίδες για την ανεύρεση και ανάσυρση ακόμη περισσότερων ανθρώπων που είναι εγκλωβισμένοι και παραμένουν ζωντανοί, λιγοστεύουν.

Αδιευκρίνιστα παραμένουν ακόμη τα αίτια που προκάλεσαν την κατάρρευση της πολυκατοικίας στη Φότζια.. Η οικοδομή που βρισκόταν στην περιφέρεια της Φότζιας διέθετε 20 διαμερίσματα όπου κατοικούσαν 71 άτομα, κατέρρευσε ξημερώματα Πέμπτης, στις 4.10, χωρίς να έχουν καταγραφεί ποτέ ραγίσματα ή σοβαρές φθορές. Πάντως, σύμφωνα με εκτιμήσεις που έχει κάνει η ειδική ιταλική υπηρεσία CENSIS, 3.575.000 κτίσματα σ' ολόκληρη τη χώρα κινδυνεύουν. Από αυτά το 36,5% λόγω «ηλικίας» και το 63,5 για τεχνικούς λόγους.

ΙΝΔΟΝΗΣΙΑ
Φουντώνει το κίνημα ανεξαρτησίας

 

ΤΖΑΚΑΡΤΑ.-

Μία μία οι «καυτές» περιοχές της Ινδονησίας χτυπούν την πόρτα της κυβέρνησης του Ινδονήσιου Προέδρου Αμπντουλαχμάν Ουαχίντ, με το αίτημα - σλόγκαν των ημερών που κύλησαν μετά το αιματοκυλισμένο δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία του Ανατολικού Τιμόρ: την οριστική διάρρηξη των δεσμών με την Τζακάρτα και την ύψωση παντιέρας ανεξαρτησίας...

Ετσι, μετά το Α.Τιμόρ, και την ολοένα και μεγαλύτερη συμμετοχή κόσμου της πετρελαιοφόρας επαρχίας Ατσέι που ζητεί επιμόνως ανεξαρτητοποίηση, χτες, η ειδησεογραφία σήμανε στην πόλη Σεντάνι της περιοχής Ιρίαν Τζάβα, που συνορεύει με την Παπούα Νέα Γουινέα. Εκεί, περίπου 5.000 οπαδοί του Θέους Ελουέι, ηγέτη κινήματος που υποστηρίζει την ανεξαρτησία, συγκεντρώθηκαν για προσευχή... αλλά και για να οργανώσουν μία αμφιλεγόμενη κινητοποίηση την 1η Δεκέμβρη: την παράνομη ύψωση σημαιών ανεξαρτησίας απ' άκρη σ' άκρη της Ιρίαν Τζάβα. Η ημερομηνία της 1ης Δεκέμβρη επιλέχθηκε, γιατί εκείνη την ημερομηνία πριν από τριάντα χρόνια, διαδηλωτές που ζητούσαν την αποσκίρτηση της Ιρίαν Τζάβα από την κεντρική κυβέρνηση της Τζακάρτα, ύψωσαν για πρώτη φορά τη δική τους παντιέρα με σύμβολο ένα αστέρι σε φόντο τρεις λουρίδες από κόκκινο, μπλε και λευκό χρώμα. Σε μία άλλη περιοχή της Ιρίαν Τζάβα, στο Τιμίκα, η σημαία της ανεξαρτησίας υψώθηκε στον αυλόγυρο ρωμαιοκαθολικής εκκλησίας.

Η περιοχή Ιρίαν Τζάβα δεν είναι άλλη από την πρώην πορτογαλική αποικία της Δυτικής Παπούα, που κατακτήθηκε από τον ινδονησιακό στρατό το 1963. Εκτοτε, η περιοχή ονομάστηκε Ιρίαν Τζάβα, που προσαρτήθηκε πλήρως στην κυριαρχία του ινδονησιακού κράτους το 1969.

Στο μεταξύ, το περασμένο 24ωρο, ο γνωστός μουσουλμάνος ηγέτης και επιφανής πολιτικός στην Τζακάρτα, Αμιέν Ράις, έφθασε στην επαρχία Ατσέι, σε μία προσπάθεια να συνομιλήσει με ηγέτες κινημάτων που διεκδικούν την ανεξαρτητοποίηση της περιοχής. Ο Α. Ράι, φθάνοντας στο αεροδρόμιο του Ατσέι, εξέφρασε τη συμφωνία του με την πρόταση του Ινδονήσιου Προέδρου Ουαχίντ για την επίλυση του ζητήματος δια της διεξαγωγής δημοψηφίσματος, συνιστώντας «υπομονή και καθόλου βιασύνη». Ο ίδιος ο Πρόεδρος Ουαχίντ ήταν χτες στις ΗΠΑ, για να υποβληθεί σε οφθαλμολογική θεραπεία και με αφορμή αυτό το γεγονός, επρόκειτο στη συνέχεια να συναντηθεί με τον Πρόεδρο Κλίντον.

ΚΟΛΟΜΒΙΑ
Μία έκρηξη πυροδοτεί τον «πόλεμο κατά των ναρκωτικών»

 

ΜΠΟΓΚΟΤΑ.-

Μία έκρηξη παγιδευμένου αυτοκίνητου ξαναξύπνησε τους φόβους για ένα νέο μεγάλο κύμα τρομοκρατικών επιθέσεων από τους ναρκοεμπόρους. Μία προοπτική που μπορεί να δυναμιτίσει ακόμη περισσότερο το έκρυθμο σκηνικό στην πολύπαθη χώρα, με τα μυριάδες προβλήματα και την απειλή μίας αμερικανικής επέμβασης με αφορμή τον «πόλεμο κατά των ναρκωτικών».

Ηδη ο Πρόεδρος της χώρας Αντρες Παστράνα, «παρέδωσε» χτες ένα μήνυμα προς τους υπευθύνους της επίθεσης, ότι «αυτή τη φορά δεν πρόκειται να κάνουμε πίσω». Ο λόγος κατευθυνόταν προς τα κυκλώματα της παραγωγής και διακίνησης ναρκωτικών που φέρονται ως οι εγκέφαλοι της επίθεσης με βόμβα σε συνοικία πολυτελών κατοικιών και καταστημάτων στις βόρειες περιοχές της πρωτεύουσας της Κολομβίας, Μπογκοτά, που κόστισε τη ζωή σε 8 ανθρώπους και τραυμάτισε ακόμη 20, όπως ανακοίνωσαν χτες οι αρχές σε ένα νεότερο απολογισμό. Αστυνομικοί και άντρες της πολιτικής άμυνας που έσπευσαν στον τόπο της έκρηξης, της δεύτερης που σημειώνεται στην Μπογκοτά σε διάστημα μιας βδομάδας, δήλωσαν πως τουλάχιστον ογδόντα κιλά εκρηκτικών ήταν τοποθετημένα σε ένα κόκκινο αυτοκίνητο τύπου «Mazda» που ήταν παρκαρισμένο έξω από ένα συγκρότημα κατοικιών, στην πολυσύχναστη αυτή περιοχή.

Σύμφωνα με το δήμαρχο της κολομβιανής πρωτεύουσας Ενρίκε Πεναλόζα, η βομβιστική επίθεση είναι πιθανό να συνδέεται με την απόφαση της κυβέρνησης της χώρας να αρχίσει και πάλι τις απελάσεις στις ΗΠΑ αυτών που κατηγορούνται για διακίνηση ναρκωτικών. Τη βδομάδα αυτή το Ανώτατο Δικαστήριο της Κολομβίας αποφάσισε την έκδοση στις Ηνωμένες Πολιτείες τριών αντρών.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ