ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 15 Νοέμβρη 2000
Σελ. /40
1920: Η Γενική Συνέλευση της Κοινωνίας των Εθνών

Στη συνδιάσκεψη των Παρισίων για την ειρήνη (φωτογραφία) αποφασίστηκε η ίδρυση της Κοινωνίας των Εθνών.
Στη συνδιάσκεψη των Παρισίων για την ειρήνη (φωτογραφία) αποφασίστηκε η ίδρυση της Κοινωνίας των Εθνών.
Στις 15 Νοέμβρη του 1920 αρχίζει στη Γενεύη η πρώτη Γενική Συνέλευση της Κοινωνίας των Εθνών (ΚτΕ). Προτείνοντας την ίδρυση ενός διεθνούς οργανισμού, που σκοπός του θα ήταν να εξασφαλίζει τάχα τη γενική ειρήνη, οι κυβερνήσεις των χωρών που νίκησαν στον Α΄ Παγκόσμιο Πόλεμο έκαναν μια παραχώρηση στις πλατιές μάζες που είχαν αντιπολεμικές διαθέσεις. Οι λαοί ζητούσαν να δοθεί τέλος στην ιμπεριαλιστική πολιτική που οδηγεί σε πολέμους και να δημιουργηθούν σίγουρες εγγυήσεις για την ειρήνη. Μέσα στην κατάσταση αυτή, οι ηγέτες των δυνάμεων που νίκησαν στον πόλεμο προσπαθούσαν να παραστήσουν τους υπέρμαχους της ειρήνης και της δημοκρατίας.

Η Γαλλία, η Αγγλία και οι ΗΠΑ είχαν διαμορφώσει τις ξεχωριστές προτάσεις τους για την ΚτΕ. Το γαλλικό σχέδιο στρεφόταν κυρίως κατά της Γερμανίας και αποσκοπούσε στην ηγεμονία της Γαλλίας στην Ευρώπη. Το αγγλικό σχέδιο έδινε διαιτητικό ρόλο στην ΚτΕ και επιδίωκε τη διατήρηση της απέραντης αποικιακής αυτοκρατορίας από την Αγγλία. Το σχέδιο των ΗΠΑ εμφανιζόταν πιο δημοκρατικό αφού προέβλεπε τη συμμετοχή όλων των κρατών και όχι μόνο των μεγάλων και περιλάμβανε την αρχή της «αυτοδιάθεσης των εθνικοτήτων». Πίσω από το σχέδιο αυτό οι Αμερικανοί επιδίωκαν την εξασθένηση της θέσης της Γαλλίας και της Αγγλίας. Η Χάρτα της Κοινωνίας των Εθνών ήταν προϊόν συμβιβασμού μεταξύ του αγγλικού και του αμερικανικού σχεδίου. Η Χάρτα ψηφίστηκε από τους αντιπροσώπους 45 κρατών, ενώ τα κράτη του γερμανικού συνασπισμού δεν έγιναν δεκτά στην ΚτΕ. Τα εδάφη των γερμανικών αποικιών και της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας μοιράζονταν μεταξύ των νικητριών δυνάμεων. Κάτω από την επίδραση των αντιπολεμικών διαθέσεων των λαϊκών μαζών στη Χάρτα της ΚτΕ περιελήφθη και ένα άρθρο, που προέβλεπε κυρώσεις εναντίον του επιτιθέμενου κράτους. Δεν ξεκαθαρίζονταν όμως οι όροι «επίθεση» και «επιτιθέμενος» και έτσι αργότερα το συγκεκριμένο άρθρο χρησιμοποιήθηκε εναντίον της Σοβιετικής Ενωσης.

Βασικό μειονέκτημα της ΚτΕ ήταν ο αντιδραστικός της προσανατολισμός. Σύμφωνα με τις προθέσεις των ιδρυτών της, ο διεθνής αυτός οργανισμός θα ενίσχυε τον αγώνα εναντίον του επαναστατικού κινήματος και θα βοηθούσε στη στερέωση του ιμπεριαλιστικού μεταπολεμικού συστήματος.

ΠΡΟΣΩΠΑ

1891 Γεννιέται ο Εργουιν Ρόμελ. Γερμανός στρατιωτικός. Ο Ρόμελ πριν το πόλεμο ήταν επικεφαλής της γερμανικής στρατιωτικής ακαδημίας και θεωρούνταν από τους σημαντικότερους θεωρητικούς του πολέμου. Είχε γράψει σειρά βιβλίων για τη στρατηγική στα βήματα του Κλαούζεβιτς και με στοιχεία προσαρμογής στα σύγχρονα ευρωπαϊκά δεδομένα. Διακρίθηκε από τις πρώτες πολεμικές επιχειρήσεις στο Β` Παγκόσμιο Πόλεμο και ιδιαίτερα στην επίθεση κατά της Γαλλίας. Στη συνέχεια ορίστηκε αρχιστράτηγος των γερμανικών δυνάμεων στη Βόρεια Αφρική. Οι επιτυχίες του εκεί του έδωσαν το προσωνύμιο «αλεπού της ερήμου», αφού χωρίς να διαθέτει πάντα την υπεροπλία κατόρθωσε να πετύχει αρκετές νίκες κατά των συμμάχων. Ομως από τις αρχές του 1943 ο Ρόμελ κατάλαβε ότι ο πόλεμος είχε χαθεί για τη Γερμανία. Πήρε, λοιπόν, μέρος στη συνωμοσία ορισμένων ανώτατων αξιωματικών για τη δολοφονία του Χίτλερ μέσα στο στρατηγείο του. Η απόπειρα απέτυχε και ο Χίτλερ υποχρέωσε τον Ρόμελ να αυτοκτονήσει για να αποφύγει τη δημόσια ταπείνωση.

Καιρός

Σε όλη τη χώρα ο καιρός θα είναι αίθριος. Τις πρωινές ώρες στο Ιόνιο και τα ηπειρωτικά θα σημειωθούν τοπικές ομίχλες. Οι άνεμοι θα πνέουν ασθενείς και στο Αιγαίο βόρειοι μέχρι μέτριοι. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στα βόρεια από 5-23, στο Ιόνιο και τα υπόλοιπα ηπειρωτικά από 8-25, στο Αιγαίο από 13-22 και στη Θεσσαλονίκη από 9-22 βαθμούς.

Για την Αττική προβλέπεται αίθριος καιρός. Οι άνεμοι θα πνέουν ασθενείς. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 12-24 βαθμούς.

ΙΚΑΝΟΠΟΙΗΜΕΝΟΙ, ως συνήθως, από «την απόλυτη ταύτιση θέσεων για τους χειρισμούς που ακολουθούνται στο Κυπριακό» εμφανίστηκαν μετά τη χτεσινή συνάντησή τους στο Μέγαρο Μαξίμου ο πρωθυπουργός Κ. Σημίτης και ο Πρόεδρος της Κύπρου Γλ. Κληρίδης (σελίδες 6 -7)

ΚΑΝΟΝΙΚΑ, εκτός αν προκύψει πάλι κάτι απρόοπτο, συνεχίζεται σήμερα στο Πενταμελές Εφετείο Αθηνών η δίκη του υπερνομάρχη Αθήνας - Πειραιά Θεόδωρου Κατριβάνου, για την αμφισβήτηση της αντιστασιακής δράσης του πρώην υπουργού Δικαιοσύνης Ευάγγελου Γιαννόπουλου (σελίδα 8)

ΣΕ ΠΝΕΥΜΑ κριτικού προβληματισμού αλλά και αισιοδοξίας συνήλθε η Γραμματεία της Επιτροπής για τη Διεθνή Υφεση και Ειρήνη Θεσσαλονίκης (ΕΔΥΕΘ) και ενέκρινε πρόγραμμα ποικίλων πολιτιστικών, πολιτικών εκδηλώσεων για το αμέσως επόμενο διάστημα και τον επόμενο χρόνο (σελίδα 18)

ΜΕΙΩΣΗ επιτοκίων κατά μισή εκατοστιαία μονάδα αποφάσισε χτες η Τράπεζα της Ελλάδας και το βασικό επιτόκιο διαμορφώνεται σε 7%, από 7,50%. (σελίδα 26)

ΣΕ ΔΥΟ, διεθνούς φήμης, σκηνοθέτες του θεάτρου θα απονείμει η Ενωση Ελλήνων Θεατρικών και Μουσικών Κριτικών, το Διεθνές Βραβείο Θεάτρου «Θέσπις» 1999 και 2000, βραβείο το οποίο καθιέρωσε πριν τρία χρόνια ο Δήμος Αθηναίων (σελίδα 30)

Η ΜΕΛΩΔΙΚΗ «ανέμη» μιας τριαντάχρονης δημιουργικής κατάθεσης θα ξετυλιχτεί στις 26 και 27 του Νοέμβρη στο Μέγαρο Μουσικής, για να «διηγηθεί» αγαπημένα τραγούδια του Θάνου Μικρούτσικου (σελίδα 31)

ΣΤΟ ΕΞΕΥΤΕΛΙΣΤΙΚΟ ποσό των 131,5 δισεκατομμυρίων δραχμών ή στο 0,66% του κρατικού προϋπολογισμού «ανέρχεται» η χρηματοδότηση που θα λάβουν οι Νομαρχίες της χώρας από τον κρατικό προϋπολογισμό, το 2001 (σελίδα 32)

ΜΕ ΣΤΟΧΟ τη νίκη που θ' αποτελέσει μεγάλο βήμα στην προσπάθεια πρόκρισης στα μπαράζ του Πανευρωπαϊκού Πρωταθλήματος, η Εθνική ομάδα νέων αντιμετωπίζει σήμερα την Εσθονία στο γήπεδο Ηράκλειας Σερρών (σελίδα 39)

ΓΕΓΟΝΟΤΑ 15 ΝΟΕΜΒΡΗ

1884 Αρχίζει η διάσκεψη του Βερολίνου για το διακανονισμό του αποικιακού καθεστώτος στη Νότια Αφρική. Οι Μπόερς ήταν οι προσωρινά χαμένοι. Ο μαύρος πληθυσμός το μόνιμο θύμα για περισσότερο από έναν αιώνα.

1922 Εκτελούνται στο Γουδί οι έξι πρωταίτιοι της Μικρασιατικής Καταστροφής. Το δικαστήριο τους καταδίκασε με συνοπτικές διαδικασίες.

1940 Τα ελληνικά στρατεύματα αρχίζουν γενική επίθεση στα αλβανικά σύνορα.

1942 Μετά από μάχες τριών ημερών γύρω από τα νησιά του Σολομώντα, οι Ιάπωνες υφίστανται τρομερές απώλειες στην Γκουαλντακανάλ.

1972 Τάνκερ ιδιοκτησίας Νιάρχου καταβυθίζει στον Φαληρικό όρμο οχηματαγωγό του Ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού, με αποτέλεσμα να βρουν το θάνατο 44 μέλη του πληρώματος του οχηματαγωγού και ένας πολίτης. Τα 43 πτώματα θα μείνουν στο βυθό, καθώς η ανέλκυσή τους είναι αδύνατη λόγω του μεγάλου βάθους (πάνω από 90μ.) του ναυαγίου.

1983 Ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Ραούφ Ντενκτάς ανακηρύσσει το ψευδοκράτος της Βόρειας Κύπρου.

1985 Βρετανία και Ιρλανδία υπογράφουν ιστορική συμφωνία, που για πρώτη φορά δίνει στο Δουβλίνο λόγο στα τεκταινόμενα στην ταραγμένη Βόρεια Ιρλανδία.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ