ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 26 Ιούνη 2012
Σελ. /28
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΚΡΑΤΙΚΟΣ ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ 2012
Στα 35 δισ. οι δόσεις για το χρέος

Πάνω από 62% η «κάλυψη» της ετήσιας προβλεπόμενης δαπάνης για ΕΟΠΥΥ - ΙΚΑ. Βαριά χαράτσια στο λαό, σε ρότα απογείωσης τα εμφανιζόμενα ελλείμματα

Σε βαθιά διαχειριστικά ζόρια έχει περιπέσει η εκτέλεση του φετινού κρατικού προϋπολογισμού, εξέλιξη που έχει να κάνει με την όξυνση της καπιταλιστικής κρίσης και που ταυτόχρονα επωάζει τα επόμενα μέτρα σφοδρής αντιλαϊκής κλιμάκωσης.

Στα 2,4 δισ. ευρώ καταγράφονται στο 5μηνο φέτος τα εμφανιζόμενα πρωτογενή ελλείμματα του κρατικού προϋπολογισμού, αυτά δηλαδή που έχουν διαμορφωθεί χωρίς την πληρωμή των τόκων για την εξυπηρέτηση του κρατικού χρέους. Στο ίδιο διάστημα (Γενάρης - Μάης 2012) πλήρωσαν για τόκους (χώρια τα χρεολύσια) το αστρονομικό ποσό των 8,5 δισ. ευρώ, με αποτέλεσμα το γενικό έλλειμμα να απογειωθεί στα 10,9 δισ. ευρώ και αυτό παρά τη διάλυση των δαπανών που έχουν να κάνουν με τις στοιχειώδεις ανάγκες του λαού. Το αντιλαϊκό σκηνικό συμπληρώνεται από τις δαπάνες για τα χρεολύσια εξυπηρέτησης του κρατικού χρέους που απογειώθηκαν στα 26,1 δισ. ευρώ. Κοντολογίς, για τη συνολική εξυπηρέτηση του... «κουρεμένου» κρατικού χρέους (τόκοι και χρεολύσια) ήδη δαπανήθηκαν 34,6 δισ. ευρώ, έναντι μόλις 20 δισ. ευρώ για τις κάθε είδους πρωτογενείς δαπάνες, όπως σε συντάξεις, μισθούς, ασφάλιση, περίθαλψη, πρόνοια κ.ά.

Εφιαλτική είναι η κατάσταση που διαμορφώνουν απέναντι στα ασφαλιστικά ταμεία. Αποκαλυπτικό είναι το γεγονός ότι στο 5μηνο φέτος ήδη έχουν αποδώσει στον ΕΟΠΥΥ το 63% του ποσού που προβλέπουν για ολόκληρο το 12μηνο. Πάνω από 62% έχει φτάσει και η «κάλυψη» της ετήσιας προβλεπόμενης κρατικής επιχορήγησης για το ΙΚΑ. Στο απόλυτο μηδέν είναι ο σχηματισμός «αποθεματικού», για την κάλυψη τυχόν έκτακτων αναγκών, που σύμφωνα με το μνημόνιο, προβλέπεται, μέχρι το τέλος του έτους να γεμίσει με 1 δισ. ευρώ.

Αποκλειστικός αιμοδότης είναι η άγρια φορολογία και τα άλλα βαριά χαράτσια σε βάρος των λαϊκών εισοδημάτων που συνεχίζουν από το κακό στο χειρότερο. Αποκαλυπτικό είναι και το γεγονός ότι από φόρους στην περιουσία (χαράτσια μέσω ΔΕΗ κ.ά.) άρπαξαν φέτος, σχεδόν 10πλάσια ποσά, συγκεκριμένα 1,6 δισ. ευρώ έναντι 173 εκατ. ευρώ στο 5μηνο του 2011. Αποκαλυπτικό είναι και το γεγονός ότι ο φόρος εισοδήματος νομικών προσώπων (επιχειρήσεις) διαμορφώθηκε σε συμβολικό επίπεδο, μόλις σε 448 εκατ. ευρώ και σε σχετικό μέγεθος μόλις στο 2,5% των φορολογικών εσόδων!

Σύμφωνα με άλλα επίσημα στοιχεία από το υπουργείο Οικονομικών:

-- Αμεσοι φόροι: Διαμορφώνονται στα 18,9 δισ. ευρώ (από 20 δισ. ευρώ στο 5μηνο πέρσι) με πτώση 5,5%.

-- Εμμεσοι φόροι: Υποχώρησαν στα 10,6 δισ. ευρώ (από 11,5 δισ. ευρώ) με ρυθμό 7,8%.

-- Δαπάνες: Καταγράφουν αύξηση στα 30,5 δισ. ευρώ (από 29,5 δισ. ευρώ) εξέλιξη που έχει να κάνει με το κονδύλια για την αποπληρωμή τόκων εξυπηρέτησης του κρατικού χρέους.

ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΠΑΡΑΓΩΓΩΝ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΜΕ ΦΩΤΟΒΟΛΤΑΪΚΑ
Κλιμακώνει για τις τιμές ΣΗΘΥΑ

Το έλλειμμα του λειτουργού της χοντρικής αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας, ΛΑΓΗΕ, που δεν μπορεί να αποπληρώσει τους παραγωγούς από Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ) - μια μεθοδευμένη «αδυναμία» από το φιλομονοπωλιακό θεσμικό πλαίσιο «απελευθέρωσης» της αγοράς, με μεγάλες σκοπιμότητες - δυναμώνει τις αντιδράσεις των παραγωγών από φωτοβολταϊκά και τις αντιπαραθέσεις, ανάμεσα σε επιχειρηματίες διαφορετικών μορφών ηλεκτροπαραγωγής. Με επιστολή του προς τον νέο υπουργό ΠΕΚΑ Ε. Λιβιεράτο, ο Σύνδεσμος Παραγωγών Ενέργειας με Φωτοβολταϊκά (ΣΠΕΦ), ζητά να εξεταστούν οι ενστάσεις του για την υπουργική απόφαση που ορίζει λεπτομέρειες και τιμές για τις μονάδες ΣΗΘΥΑ (συμπαραγωγής ηλεκτρισμού - θερμότητας) και να μην εφαρμοστεί, αφού η σχετική προσφυγή του Συνδέσμου εναντίον της απόφασης στο Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ), δεν έχει εκδικαστεί ακόμη.

Ο ΣΠΕΦ ζήτησε τον περασμένο Μάη την ακύρωση υπουργικής απόφασης που εκδόθηκε τον Μάρτη του 2012, με την οποία μειώθηκαν οι προϋποθέσεις για τον χαρακτηρισμό μιας μονάδας ως ΣΗΘΥΑ, ενώ προβλέπονται υψηλές εγγυημένες τιμές (μεγαλύτερες και από ΑΠΕ) απορρόφησης της παραγόμενης ενέργειας κατά προτεραιότητα. Προηγουμένως είχε καταργηθεί και το ανώτατο όριο απορροφόμενης ισχύος. Μέχρι σήμερα, μερικές τέτοιες, μικρές μονάδες, λειτουργούν από κάποιες βιομηχανίες και νοσοκομεία. Η μεγαλύτερη μονάδα που προσπαθεί να μπει στο «παιχνίδι», είναι αυτή της Αλουμίνιο ΑΕ (Μυτιληναίος) ισχύος 340 MW. Μάλιστα οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ κατηγορήθηκαν ότι οι ρυθμίσεις τους για το θέμα ήταν «φωτογραφικές», υπέρ Μυτιληναίου.

Ο ΣΠΕΦ υποστηρίζει ότι εάν εφαρμοστεί η απόφαση, ο ΛΑΓΗΕ θα οδηγηθεί σε υπέρμετρη διόγκωση του ελλείμματος και θα επιταχυνθεί η κατάρρευση του ηλεκτρικού συστήματος. Φέρνει και ένα παράδειγμα, σύμφωνα με το οποίο μια τέτοια μονάδα 150 MW θα απαιτούσε από τον ΛΑΓΗΕ αυτή τη στιγμή 86,4 εκατ. ευρώ! Προσθέτει ότι με την υπουργική απόφαση θα μπορούσε να διεκδικήσει τον χαρακτηρισμό ΣΗΘΥΕ ακόμη και μια λιγνιτική μονάδα που δίνει ατμό για τηλεθέρμανση.

Στο μεταξύ, ο Σύνδεσμος Εταιρειών Φωτοβολταϊκών (ΣΕΦ), (παράγει τον αναγκαίο εξοπλισμό), αρνείται τα όσα γράφονται κι ακούγονται για την υπέρμετρη επιβάρυνση του ΛΑΓΗΕ από τα φωτοβολταϊκά και επαναλαμβάνει μια σειρά από αντίθετους ισχυρισμούς. Ωστόσο, στην ανακοίνωσή του σημειώνει ότι η αγορά δεν θα είχε πρόβλημα σε μεγαλύτερες μειώσεις εγγυημένων τιμών, εφόσον μειώνεται και το κόστος του εξοπλισμού και διασφαλίζεται η βιωσιμότητα των επενδύσεων.

ΣΕΡΡΕΣ
Καταδίκη για 7 κτηνοτρόφους

Νομαρχιακή Επιτροπή ΚΚΕ: Οι αγρότες χρειάζεται να βγάλουν τα συμπεράσματά τους

Σε 12 μήνες φυλάκιση με αναστολή, καταδικάστηκαν 7 αγρότες, από το Μονομελές Ειρηνοδικείο Νιγρίτας, για τη συμμετοχή τους στις κινητοποιήσεις που πραγματοποιήθηκαν το Γενάρη του 2010 στη γέφυρα του Στρυμόνα στα Κερδύλια. Οι αγρότες δικάστηκαν την περασμένη Παρασκευή, με την κατηγορία της παρακώλυσης συγκοινωνιών και καταδικάστηκαν, αν και οι αστυνομικοί μάρτυρες κατηγορίας κατέθεσαν ότι δε δημιούργησαν προβλήματα στην κυκλοφορία.

H ΝΕ Σερρών του ΚΚΕ καταγγέλλει την απόφαση του ειρηνοδικείου Νιγρίτας για επιβολή σκληρών ποινών, στους αγρότες της Βισαλτίας. Σε ανακοίνωσή της σημειώνει: «Η πολιτική του ξεκληρίσματος της μικρομεσαίας αγροτιάς, της ερήμωσης της υπαίθρου, που φέρνει τη σφραγίδα της ΕΕ της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής της, είναι νύχι κρέας με την πολιτική της καταστολής των αγροτικών κινητοποιήσεων. Είναι η πολιτική που πίνουν νερό στ' όνομά της και η σημερινή κυβέρνηση, αλλά και η εξίσου φιλο-ΕΕ αξιωματική αντιπολίτευση του ΣΥΡΙΖΑ.

Η ΚΟ Σερρών του ΚΚΕ, βρέθηκε δίπλα στους αγρότες και όταν αγωνίζονταν στα μπλόκα τους, και τώρα που διώκονται για τους αγώνες αυτούς και τους καλεί να μη λυγίσουν κάτω από τις εκφοβιστικές αυτές αποφάσεις.

Οι αγωνιζόμενοι φτωχοί αγρότες χρειάζεται άμεσα να βγάλουν συμπεράσματα, από το ποιον υπηρετεί χρόνια τώρα η πολιτική της ΕΕ, των ποσοστώσεων, των προστίμων, ποιος κυριολεκτικά έσκασε από τα κέρδη καταστρέφοντας παραγωγικές δυνατότητες του τόπου. Μόνο το κεφάλαιο, οι μεγαλοεπιχειρηματίες, οι μεγαλέμποροι κέρδιζαν και κερδίζουν όλα αυτά τα χρόνια.

Δεν υπάρχει χρόνος για χάσιμο, οι φτωχοί αγρότες, μαζί με τους εργατοϋπάλληλους, τους αυτοαπασχολούμενους της πόλης, μπορούν να ορθώσουν μέτωπο αντίστασης και αντεπίθεσης για να ανατραπεί αυτή η πολιτική, για να σπάσει τα μούτρα της η πολιτική της καταστολής.

Μπορούν να ανοίξουν δρόμο στην ανατροπή της εξουσίας που έχουν οι μεγαλοεπιχειρηματίες στα χέρια τους, να κάνουν τον τεράστιο πλούτο της χώρας μας περιουσία του λαού, να εκτινάξουν την αγροτική παραγωγή αξιοποιώντας τα φυσικά και επιστημονικά πλεονεκτήματα του τόπου, σπάζοντας τις δεσμεύσεις της ΕΕ».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ