ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 28 Ιούνη 2012
Σελ. /28
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΑΛΕΚΑ ΠΑΠΑΡΗΓΑ
Καμιά ιδιωτικοποίηση σε ΥΠΑ και αεροδρόμια

Συνάντηση με αντιπροσωπεία της ΟΣΥΠΑ είχε χτες η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ

Από τη χτεσινή συνάντηση στην έδρα της ΚΕ του Κόμματος στον Περισσό
Από τη χτεσινή συνάντηση στην έδρα της ΚΕ του Κόμματος στον Περισσό
Συνάντηση με αντιπροσωπεία της Ομοσπονδίας Συλλόγων Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας (ΟΣΥΠΑ) είχε χτες η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα, στην έδρα της ΚΕ του Κόμματος στον Περισσό. Αντικείμενο της συζήτησης ήταν η στρατηγική ιδιωτικοποίησης και απελευθέρωσης των αερομεταφορών από την ΕΕ και την ελληνική κυβέρνηση, άξονες της οποίας είναι η ιδιωτικοποίηση της λειτουργίας των ελληνικών αεροδρομίων και της διαχείρισης της αεροναυτιλίας, που θα έχει αρνητικές συνέπειες για τους εργαζόμενους και συνολικά για το λαό, ενώ υπονομεύει και τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας.

Μετά τη συνάντηση, η Αλέκα Παπαρήγα έκανε την ακόλουθη δήλωση: «Από τα πρώτα ζητήματα που θα θέσουμε και με την ευκαιρία των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησης, αλλά και μέσα στο πλαίσιο της δράσης, είναι να μην προχωρήσει η αποκρατικοποίηση της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας και οι ιδιωτικοποιήσεις αεροδρομίων κ.λπ., όπου δεν έχει προχωρήσει, γιατί δυστυχώς στα Σπάτα έχει γίνει. Θεωρώντας ότι όχι μόνο πρέπει να ανήκουν γενικά στο κράτος, αλλά πρέπει να υπόκεινται σε έναν ενιαίο πανελλαδικό σχεδιασμό, παίρνοντας υπόψη τις ιδιομορφίες, τα έσοδα στον κρατικό προϋπολογισμό, τις συνθήκες και τους όρους εργασίας των εργαζομένων.

Γιατί επίσης συνδέεται το ζήτημα και με τον τουρισμό, αλλά και με ζητήματα που έχουν σχέση με τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας. Ξέρουμε πάρα πολύ καλά ότι η Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας έχει σχέση και με το FIR. Μας ανησυχεί πάρα πολύ, γιατί γνωρίζουμε ότι υπάρχει σχεδιασμός η ευθύνη του FIR να περάσει σε άλλες χώρες, σε άλλο έδαφος, είτε στην Ιταλία, είτε στη Ρουμανία. Διαβεβαιώσαμε την Ομοσπονδία ότι είναι από τα θέματα εκείνα που θα τεθεί στη Βουλή επώνυμα και όχι με ένα γενικό θέμα "όχι στις αποκρατικοποιήσεις"».

Από την πλευρά του ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας, Β. Αλεβιζόπουλος, δήλωσε μεταξύ άλλων: «Σήμερα η Ομοσπονδία μας ενημέρωσε τη Γενική Γραμματέα για δύο θέματα. Το πρώτο είναι η εκποίηση των ελληνικών αεροδρομίων, στο οποίο η Ομοσπονδία είναι εντελώς αντίθετη. Ηδη έχουμε ξεκινήσει συναντήσεις στην περιφέρεια με τους τοπικούς παράγοντες, Επιμελητήρια, Εργατικά Κέντρα, εργαζόμενους προκειμένου να τους περάσουμε το μήνυμα να μην περάσουν σε ξένα χέρια, σε ιδιώτες τα ελληνικά αεροδρόμια.

Το δεύτερο είναι το FIR Αθηνών. Θεωρούμε ότι είναι ένα πάρα πολύ μεγάλο, εθνικό θέμα το οποίο αναλυτικά συζητήσαμε με το ΚΚΕ και ζητούμε η Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας να παραμείνει καθαρά στο κράτος, μια κρατική υπηρεσία, διότι παίζει καθοριστικό ρόλο στην κοινωνία, στην οικονομία, στον τουρισμό και στην εθνική ασφάλεια της χώρας μας. Και ιδιαίτερα σε θέματα που αφορούν σε καθαρά εθνικά ζητήματα, όπως είναι οι διεθνείς αεροδιάδρομοι, όπου αν περάσει σε ιδιωτικά χέρια χάνεται, αν θέλετε, κεκτημένη περιουσία του ελληνικού λαού. Επίσης, αφορούν τα θέματα του εναέριου χώρου».

ΣΥΓΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΝΔ - ΠΑΣΟΚ - ΔΗΜΑΡ
Επιταχύνει το ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας

Πρώτα στη λίστα ο ΟΣΕ και τα αεροδρόμια

Με αποφάσεις για ταχύτατη προώθηση συγκεκριμένων ιδιωτικοποιήσεων και αντιδραστικών μεταρρυθμίσεων, θα συνοδεύσει η νέα συγκυβέρνηση ΝΔ - ΠΑΣΟΚ - ΔΗΜΑΡ την επιστολή του πρωθυπουργού προς τους ηγέτες της ΕΕ, προκειμένου να επιβεβαιώσει στην πράξη και με έργα την αποφασιστικότητά της να τηρήσει πλήρως τις δεσμεύσεις που απορρέουν από τη δανειακή σύμβαση.

Μαζί με την επιστολή του Α. Σαμαρά, την οποία θα μεταφέρει σήμερα στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Καρ. Παπούλιας, που είναι επικεφαλής της ελληνικής αντιπροσωπείας, η τρικομματική συγκυβέρνηση επιθυμεί να στείλει ένα χειροπιαστό δείγμα γραφής προς τους εταίρους όσον αφορά την αποφασιστικότητά της για άμεση υλοποίηση των αντιλαϊκών «διαρθρωτικών αλλαγών», που υπηρετούν τη στρατηγική της εσωτερικής υποτίμησης, με στόχο να γίνει πιο φτηνή η εργατική δύναμη, με μόνιμη και βαθιά χρεοκοπία του λαού.

Στην κατεύθυνση αυτή, το κυβερνητικό επιτελείο προωθεί με «φαστ τρακ» διαδικασίες το πρώτο πακέτο αποκρατικοποιήσεων και κατάργησης - συγχώνευσης φορέων του Δημοσίου, όπως έχει συμφωνηθεί με την τρόικα. Η κίνηση αυτή είχε προαναγγελθεί από τον πρωθυπουργό, ο οποίος είχε συμπεριλάβει στα «18 σημεία» του κυβερνητικού προγράμματος «την αποφασιστική προώθηση αποκρατικοποιήσεων και πέρα από τις προβλέψεις της δανειακής σύμβασης».

Σε αυτό το πλαίσιο είχε κάνει συγκεκριμένη αναφορά «στο λειτουργικό κομμάτι των σιδηροδρόμων» (ΤΡΑΙΝΟΣΕ), αλλά και «τις συμβάσεις παραχώρησης λιμανιών και περιφερειακών αεροδρομίων».

Από το ίδιο πνεύμα διαπνέεται και η επιστολή του Α. Σαμαρά προς τους ηγέτες της ΕΕ, στην οποία, πέρα από τη σαφή διαβεβαίωση περί τήρησης των στόχων και των δεσμεύσεων, δε θα υπάρχει συγκεκριμένη αναφορά στο αίτημα για παράταση της «δημοσιονομικής προσαρμογής» κατά δύο χρόνια, αλλά θα επισημαίνεται η ανάγκη για συμπληρωματικές «αναπτυξιακές πολιτικές», που όμως σε καμία περίπτωση δεν πρόκειται να ανακουφίσουν το λαό.

Ενόψει της Συνόδου, ο πρωθυπουργός συνέχισε χτες τις τηλεφωνικές επαφές με ξένους ηγέτες. Στο πλαίσιο αυτό είχε συνομιλίες με τον πρωθυπουργό της Ιταλίας Μ. Μόντι, τον Πρόεδρο της Γαλλίας Φρ. Ολάντ και τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Καρ. Παπούλιας, που θα εκπροσωπήσει την κυβέρνηση στη Σύνοδο Κορυφής, συναντήθηκε χτες το βράδυ με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χέρμαν βαν Ρομπάι, ενώ σήμερα θα έχει επαφές με τον Αυστριακό πρωθυπουργό Β. Φάιμαν, τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μ. Σουλτς και τον πρόεδρο της Κομισιόν Μ. Μπαρόζο.

Στη σύνοδο κορυφής του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (ΕΛΚ), που θα συνεδριάσει πριν τη Σύνοδο Κορυφής και στην οποία συμμετέχουν οι αρχηγοί κρατών και πρωθυπουργοί από 16 κράτη - μέλη της ΕΕ, τον πρόεδρο της ΝΔ θα εκπροσωπήσει ο υπουργός Ανάπτυξης Κ. Χατζηδάκης, που θα συνοδεύεται από τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών Χρ. Σταϊκούρα.

Σε ό,τι αφορά την υγεία του Α. Σαμαρά, οι θεράποντες ιατροί φέρονται να συστήνουν στον πρωθυπουργό να αποφύγει να ταξιδέψει τουλάχιστον για τις επόμενες έξι βδομάδες, προκαλώντας ανησυχία στο κυβερνητικό επιτελείο, κύρια για τη συμμετοχή του πρωθυπουργού στην έκτακτη Σύνοδο Κορυφής που είναι πιθανό να γίνει στις αρχές του επόμενου μήνα, με βασικό θέμα την ελληνική οικονομία.

ΜΙΣΘΟΙ - ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
Πρώτα εξαθλίωση και μετά... αποκατάσταση!

«Μετά την εφαρμογή και την ολοκλήρωση του μεσοπρόθεσμου, εμείς θα προχωρήσουμε στη σταδιακή αποκατάσταση των μισθών και των συντάξεων», δήλωσε χτες ο υφυπουργός Εργασίας Ν. Νικολόπουλος, επιβεβαιώνοντας το δημαγωγικό χαρακτήρα ακόμα και αυτών συνθημάτων που συμπεριέλαβαν ΝΔ - ΠΑΣΟΚ - ΔΗΜΑΡ στην προγραμματική τους συμφωνία, προκειμένου να εξασφαλίσουν χρόνο και ανοχή από το λαό. Στην πραγματικότητα, ο υφυπουργός Εργασίας λέει ότι η αποκατάσταση μισθών και συντάξεων θα ξεκινήσει να συζητιέται αφού πρώτα εφαρμοστούν στο ακέραιο όλα τα μέτρα που ρίχνουν στον πάτο το λαϊκό εισόδημα!

Σε ραδιοφωνική του συνέντευξη, ο Ν. Νικολόπουλος ανέφερε ακόμα ότι ισχύει η δέσμευση πως «δεν θα επιτρέψουμε άλλες μειώσεις σε μισθούς και συντάξεις», προσθέτοντας όμως με νόημα: «Κι αυτό πάλι δεν είναι πολύ εύκολο. Θα έλεγα το αντίθετο, ότι είναι αρκετά δύσκολο κι αυτό. Γιατί θέλει την τεκμηρίωσή του (με) επιχειρήματα που θα εδράζονται σε στοιχεία τα οποία δύσκολα κάποιος θα τα αμφισβητήσει». Επί της ουσίας, επαναλαμβάνει ότι το φρένο στις περικοπές μισθών και συντάξεων είναι αντικείμενο διαπραγμάτευσης με τους δανειστές, και άρα προϋποθέτει ισοδύναμα μέτρα. Αναζητούν δηλαδή τρόπο να τα πάρουν από τη μια τσέπη του λαού, για να πουν ότι τη «γλίτωσε» η άλλη.

Λαϊκό γλέντι στην Κοκκινιά

Η Αχτιδική Επιτροπή Κοκκινιάς - Κορυδαλλού - Ρέντη πραγματοποιεί λαϊκό γλέντι, σήμερα, Πέμπτη, στις 9 μ.μ., στο χώρο δίπλα στον Ηράκλειτο (Αχιλλέως και Κομνηνών - είσοδος από Αχιλλέως).



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ