ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 29 Ιούνη 2012
Σελ. /28
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΤΑΛΙΑ
Εγκρίθηκε η αντεργατική μεταρρύθμιση

Από τη διαμαρτυρία στη Ρώμη έξω από τη Βουλή
Από τη διαμαρτυρία στη Ρώμη έξω από τη Βουλή
ΡΩΜΗ.--

Εγκρίθηκε το βράδυ της Τετάρτης από τη Βουλή των Αντιπροσώπων ο νόμος που αφορά τις μεταρρυθμίσεις των εργασιακών σχέσεων, απελευθερώνοντας τις απολύσεις και καταργώντας τα δικαιώματα των εργαζομένων. Την ίδια ώρα, εργαζόμενοι πραγματοποιούσαν συγκέντρωση διαμαρτυρίας στη Ρώμη ενάντια στην εργασιακή μεταρρύθμιση, αλλαγές που θα επιφέρουν τον εργασιακό μεσαίωνα στη χώρα.

Υπεραμυνόμενη της αντεργατικής πολιτικής, η Ιταλίδα υπουργός Εργασίας και κύρια εισηγήτρια της μεταρρύθμισης, Ελσα Φορνέρο, σε συνέντευξή της στην εφημερίδα «Wall Street Journal» υποστήριξε πως «η στάση των ανθρώπων πρέπει να αλλάξει. Η εργασία δεν είναι δικαίωμα, θα πρέπει να κερδηθεί, ακόμη και μέσα από θυσίες»...

Στο μεταξύ, χτες, το Εθνικό Ινστιτούτο Στατιστικής ανακοίνωσε πως ο πληθωρισμός βρίσκεται στο 3,3% (κατά 1% περισσότερο) το Μάη και τον Ιούνη, σύμφωνα με το πρακτορείο «Ansa». Επιπλέον, το κέντρο μελετών της ιταλικής Ενωσης βιομηχάνων «Confindustria» ανακοίνωσε πως «έστω και αν δεν παίρνουμε μέρος σε πόλεμο, οι οικονομικές ζημιές που έχει προκαλέσει ως τώρα η κρίση είναι συγκρίσιμες με εκείνες μιας σύρραξης». Επιπλέον, προβλέπει μείωση του ΑΕΠ το 2012 στο 2,4% και αναφέρει πως από το 2008 και έως την αρχή του 2012 έχουν χαθεί 1.276.000 θέσεις εργασίας, ενώ ο αριθμός αυτός αναμένεται να φτάσει τα 1.482.000 μέχρι το τέλος του 2013.

ΗΠΑ - ΑΝΩΤΑΤΟ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟ
«Πράσινο φως» για την Υγεία υπέρ των ασφαλιστικών

ΟΥΑΣΙΝΓΚΤΟΝ.--

Βαθιά «προεκλογική ανάσα» για τον Πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα καθώς το Ανώτατο Δικαστήριο απέρριψε την προσφυγή 26 Πολιτειών, μίας Ενωσης Επιχειρηματιών και τεσσάρων ιδιωτών ενάντια στο νόμο μεταρρύθμισης του συστήματος Υγείας που έχει γίνει και η «σημαία» της προεδρίας Ομπάμα.

Ενας νόμος που προβλέπει την υποχρεωτική ασφάλιση των Αμερικανών πριν το 2014, ωστόσο η υποχρεωτική ασφάλιση δε σημαίνει και δημόσιο σύστημα Υγείας σε μία χώρα όπου επισήμως ο αριθμός ανασφάλιστων στις ΗΠΑ αυξήθηκε και άλλο φτάνοντας το 2010 τα 49,9% εκατομμύρια ή 16,3% σύμφωνα με το Γραφείο Απογραφής - (Census Bureau) ενώ αυξήθηκε και άλλο το 2011 και έφτασε τα 52 εκατομμύρια σύμφωνα με την οργάνωση Commonwealth Fund.

Η μεταρρύθμιση περιλαμβάνει μέτρα, ορισμένα από τα οποία εφαρμόζονται ήδη, όπως η κάλυψη των παιδιών από την ασφάλεια των γονέων μέχρι τα 26 τους χρόνια. Παράλληλα, απαιτεί από τις ασφαλιστικές εταιρείες να παρέχουν κάλυψη σε όλους ανεξαρτήτως της κατάστασης της υγείας τους ή της ηλικίας τους με «λογικό αντίτιμο».

Πρόκειται για μέτρα, που ουσιαστικά αυξάνουν και πολλαπλασιάζουν τον αριθμό των «πελατών» των ιδιωτικών εταιρειών ασφάλισης.

Πάντως, ο επικεφαλής των Ρεπουμπλικανών στη Βουλή των Αντιπροσώπων, Ερικ Καντόρ, θα ψηφίσει στις 11 Ιούλη για την κατάργηση του νόμου για την Υγεία. Εντούτοις, πρόκειται για ένα πυροτέχνημα καθώς ακόμη κι αν η Βουλή των Αντιπροσώπων, στην οποία πλειοψηφούν οι Ρεπουμπλικάνοι, ψηφίσει την κατάργηση του νόμου, η πρόταση αυτή για την ακύρωσή του δεν έχει καμία πιθανότητα να ψηφιστεί στη Γερουσία, η οποία παραμένει στα χέρια των Δημοκρατικών.

ΣΟΥΔΑΝ
Κλιμάκωση διαδηλώσεων κατά της λιτότητας

ΧΑΡΤΟΥΜ.--

Κάλεσμα στο σουδανικό λαό για τη συνέχιση και την κλιμάκωση των λαϊκών διαδηλώσεων και κινητοποίησεων διαμαρτυρίας που πραγματοποιούνται από τα μέσα του μήνα στο Σουδάν ενάντια στα νέα μέτρα λιτότητας του καθεστώτος του Προέδρου Ομάρ αλ Μπασίρ απηύθυνε χτες η Γραμματεία της ΚΕ του Σουδανικού ΚΚ.

Στην ανακοίνωσή του, το Κόμμα επισημαίνει τη σημασία της κλιμάκωσης των μαζικών και πρωτοφανών, όπως τις χαρακτηρίζει, διαδηλώσεων και καταλήψεων δρόμων μέχρι την ανατροπή του στυγνού ισλαμικού καθεστώτος. Το Κόμμα σημειώνει τη στυγνή βία με την οποία το καθεστώς Μπασίρ αντιμετωπίζει τους διαδηλωτές καταγγέλλοντας βάναυσους ξυλοδαρμούς και μαχαιρώματα νεαρών διαδηλωτών από παραστρατιωτικούς και δυνάμεις «ασφαλείας», μαζικές συλλήψεις και φυλακίσεις αντικυβερνητικών διαδηλωτών από τους δεκάδες χιλιάδες που κινητοποιούνται από τις 16 του μήνα αρχικά στο πανεπιστήμιο του Χαρτούμ και αργότερα σχεδόν σε όλες τις μεγάλες πόλεις του Σουδάν (όπως Ατμπάρα, Καρίμα, Πορτ Σουδάν, Κασάλα, Αλγκανταρίφ, Αλ Τζαζέρια, Αλομπαΐντ κ.ά.).

Το ίδιο 24ωρο, ο εκπρόσωπος του σουδανικού υπουργείου Εξωτερικών Αλ Ομπαΐντι Ανταμ Μαραουίχ απέρριψε τις αιτιάσεις του Στέιτ Ντιπάρτμεντ που δήθεν ανησυχεί για τη βίαιη καταστολή των αντικυβερνητικών διαδηλώσεων στο Σουδάν, μιλώντας για «κατάφωρη ανάμειξη στις εσωτερικές υποθέσεις» της χώρας. Ετσι, μετά τις δηλώσεις της εκπροσώπου του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Βικτόρια Νούλαντ πως οι συλλήψεις και η κακοποίηση διαδηλωτών δε θα λύσουν τα οικονομικά και πολιτικά προβλήματα του Σουδάν, ο εκπρόσωπος του σουδανικού υπουργείου αντέδρασε σημειώνοντας ότι οι ΗΠΑ δεν έχουν δικαίωμα να νουθετούν για τέτοιο ζήτημα διότι συνεχίζουν να βομβαρδίζουν αμάχους σε διάφορες περιοχές του κόσμου και να καταστέλλει βίαια διαδηλωτές στη Γουόλ Στριτ.

ΣΕΡΒΙΑ - ΚΟΣΣΥΦΟΠΕΔΙΟ
Εντολοδόχος πρωθυπουργός ο Ιβιτσα Ντάσιτς

Και συγκρούσεις με δεκάδες τραυματίες στα διοικητικά όρια Σερβίας - Κοσσυφοπεδίου

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ.--

Εντολή σχηματισμού κυβέρνησης έδωσε χτες το πρωί στον αρχηγό του «Σοσιαλιστικού Κόμματος Σερβίας»Ιβιτσα Ντάσιτς ο νεοεκλεγείς πρόεδρος της Σερβίας Τόμισλαβ Νίκολιτς κρίνοντας ότι μπορεί να σχηματίσει κυβέρνηση συνασπισμού με το «Σερβικό Προοδευτικό Κόμμα», τις «Ενωμένες Περιφέρειες Σερβίας» και μεμονωμένους βουλευτές μειονοτήτων εξασφαλίζοντας έτσι την υποστήριξη 133 βουλευτών της 250μελούς σερβικής βουλής.

Ο πρόεδρος Νίκολιτς έσπευσε να σημειώσει - για να αντιμετωπίσει τυχόν αντιδράσεις από τις Βρυξέλλες - πως η νέα κυβέρνηση «θα ακολουθήσει μία σταθερή ευρωπαϊκή πορεία με απώτερο στόχο την πλήρη ένταξη της Σερβίας στην ΕΕ». Ο εντολοδόχος πρωθυπουργός από την άλλη φρόντισε να αναφερθεί στις μελλοντικές διαπραγματεύσεις για το Κοσσυφοπέδιο, σημειώνοντας ότι αυτές θα πρέπει να έχουν «αφετηρία τη διαφύλαξη της ειρήνης και της σταθερότητας».

Πάντως, οι βασικές προτεραιότητες του σερβικού λαού δεν είναι η ευρωπαϊκή προοπτική της χώρας αλλά η αντιμετώπιση της μάστιγας της ανεργίας - που πλήττει σχεδόν έναν στους πέντε Σέρβους των λεγόμενων παραγωγικών ηλικιών -, της φτώχειας, και της καπιταλιστικής κρίσης που ξεδιπλώνεται αργά αλλά σταθερά σαρώνοντας μεγάλες ομάδες πληθυσμού.

Ως γνωστόν στις εκλογές της 6ης Μάη, το «Σερβικό Προοδευτικό Κόμμα» του Τ. Νίκολιτς είχε πάρει 24,4%, το «Δημοκρατικό Κόμμα» του πρώην προέδρου Μπόρις Τάντιτς είχε έρθει δεύτερο με 22,06% (αλλά απέτυχε να πείσει τον Ιβιτσα Ντάσιτς να συγκροτήσουν και πάλι κυβέρνηση), το «Σοσιαλιστικό Κόμμα Σερβίας» ήταν τρίτο με 14,5% ενώ οι «Ενωμένες Περιφέρειες Σερβίας» (URS) πήραν 5,5%.

Συγκρούσεις Σέρβων με Αλβανούς αστυνομικούς

Ολα αυτά ενώ το ίδιο 24ωρο, στα διοικητικά όρια της Σερβίας με το Κοσσυφοπέδιο, στη διάβαση Μέρνταρε, σημειώθηκαν επεισόδια μεταξύ Κοσσοβάρων Αλβανών αστυνομικών και Σέρβων που πήγαιναν να γιορτάσουν την Ημέρα του Αγίου Βίτου και την επέτειο των 623 ετών από την ιστορική μάχη του Κοσσυφοπεδίου. Κατά τις συμπλοκές τραυματίστηκαν 20 Σέρβοι από πυρά όπλων και περίπου 30 Κοσσοβάροι Αλβανοί αστυνομικοί.

Σύμφωνα με Σέρβους αυτόπτες μάρτυρες, τα επεισόδια προκάλεσαν οι Κοσσοβάροι Αλβανοί αστυνομικοί όταν επιχείρησαν να εμποδίσουν λεωφορεία που μετέφεραν Σέρβους να πλησιάσουν στο Γκαζιμεστάν, όπου βρίσκεται μνημείο αφιερωμένο στη μάχη του Κοσσυφοπεδίου. Αντίθετα, κοσσοβάρικα ΜΜΕ στην Πρίστινα υποστήριξαν ότι οι Σέρβοι προκάλεσαν τα επεισόδια γιατί επιτέθηκαν με πέτρες κατά αστυνομικών...

Με αφορμή τα χτεσινά επεισόδια αλλά και τις επικείμενες νέες συνομιλίες Βελιγραδίου - Πρίστινας στις Βρυξέλλες μετά το σχηματισμό της νέας σερβικής κυβέρνησης και την έγκρισή της από τη σερβική Βουλή, ο ΓΓ του ΝΑΤΟ Αντερς Φογκ Ράσμουσεν ξεκαθάρισε ότι το προτεκτοράτο δεν πρόκειται να διχοτομηθεί, ότι η λύση στα προβλήματα του βορρά «πρέπει να είναι πολιτική και να βρεθεί μέσω διαπραγμάτευσης» και ότι η ΝΑΤΟική δύναμη KFOR «θα κάνει ό,τι μπορεί για να διασφαλίσει την ελεύθερη κυκλοφορία για όλους».

ΚΙΝΑ
Επικίνδυνες συνθήκες εργασίας στα εργοστάσια της «Apple»

ΠΕΚΙΝΟ.--

Σε επικίνδυνες συνθήκες για την υγεία τους και με ελάχιστες αποδοχές αναγκάζονται να δουλεύουν οι εργαζόμενοι στα εργοστάσια που παράγουν φασόν προϊόντα της εταιρείας «Apple» στην Κίνα, σύμφωνα με την οργάνωση Παρατηρητήριο Εργασίας της Κίνας, η οποία ωστόσο εδρεύει στις ΗΠΑ. Σύμφωνα με τα συγκεκριμένα στοιχεία, οι συγκεκριμένοι εργαζόμενοι κάνουν έως και 130 ώρες υπερωρίες το μήνα, ενώ ο κινεζικός νόμος έχει ως όριο τις 36, ενώ δουλεύουν σε εκκωφαντικό θόρυβο, εκτίθενται σε τοξικές ουσίες και τραυματίζονται κατά το χειρισμό μηχανημάτων. Το θέμα των συνθηκών εργασίας στα εργοστάσια που κατασκευάζουν προϊόντα «Apple», βρέθηκε στη δημοσιότητα, αρχικά, με αφορμή την κατάσταση στα εργοστάσια της ταϊβανέζικης εταιρείας «Foxconn», που αποτελεί τον κύριο κατασκευαστή προϊόντων Apple.

Σύμφωνα με τα νεότερα στοιχεία, οι άθλιες συνθήκες εργασίας, που επικρατούσαν στην υπεργολάβο Foxconn εξακολουθούν να υφίστανται και σε άλλες εταιρείες που συνεργάζονται με την «Apple», αποδεικνύοντας ότι οι απαιτήσεις για μείωση του κόστους, μεγάλη παραγωγή με στόχο την κερδοφορία του κεφαλαίου, έχει τραγικά αποτελέσματα για τους εργαζόμενους, σε μία Κίνα, η οποία έχει κάνει στροφή στον καπιταλισμό με δραματικές τις επιπτώσεις στα λαϊκά στρώματα.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ