ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 16 Νοέμβρη 2000
Σελ. /40
Συγκεντρώσεις σε Μακεδονία και Θράκη

Το φωτεινό ορόσημο στην ιστορία του μαζικού λαϊκού κινήματος της χώρας, την ηρωική εξέγερση του Πολυτεχνείου, θα γιορτάσουν αγωνιστικά αύριο Παρασκευή, η νεολαία και οι εργαζόμενοι της Μακεδονίας και της Θράκης, με συγκεντρώσεις και πορείες, αλλά και άλλες εκδηλώσεις που οργανώνονται στις περισσότερες πόλεις της περιοχής.

Στην Κοζάνη με πρωτοβουλία των συλλόγων σπουδαστών των σχολών ΣΤΕΦ και ΣΔΟ του ΤΕΙ, αλλά και φορέων του νομού, οργανώνεται συγκέντρωση στις 8μμ στην κεντρική πλατεία της πόλης.

Στη Φλώρινα η συγκέντρωση θα γίνει στις 7μμ στην κεντρική πλατεία της πόλης και την οργανώνουν το Συντονιστικό των μαθητών και φορείς του νομού.

Στην Καστοριά στις 7μμ στο Εργατικό Κέντρο.

Στις Σέρρες η συγκέντρωση θα γίνει στις 7μμ στην πλατεία Ελευθερίας και διοργανώνεται από τους συλλόγους σπουδαστών των σχολών ΣΤΕΦ και ΣΔΟ του ΤΕΙ.

Στο Κιλκίς στις 10πμ τα σχολεία της πόλης διοργανώνουν εκδήλωση στη Δημοτική Βιβλιοθήκη.

Στην Καβάλα φορείς του νομού καλούν σε συγκέντρωση στις 5μμ στην πλατεία του Καπνεργάτη.

Στην Ξάνθη η συγκέντρωση θα ξεκινήσει στις 5μμ από την κεντρική πλατεία και θα καταλήξει στο Πολυτεχνείο της πόλης, όπου θα γίνει κατάθεση στεφάνων. Θα ακολουθήσει συζήτηση στο αμφιθέατρο της σχολής.

Στην Κομοτηνή στις 5μμ έξω από τη Νομική Σχολή του ΔΠΘ.

Στην Αλεξανδρούπολη στις 5μμ συγκέντρωση μπροστά στο δημαρχείο.

ΘΕΣΣΑΛΙΑ
Ολοι αύριο στις αγωνιστικές εκδηλώσεις!

Αγωνιστικά θα γιορταστεί η επέτειος του Πολυτεχνείου και στους τέσσερις νομούς της Θεσσαλίας. Στα πλαίσια των εκδηλώσεων τιμής της λαϊκής εξέγερσης, αύριο το απόγευμα θα γίνουν συγκεντρώσεις και πορείες σε Λάρισα, Βόλο, Καρδίτσα και Τρίκαλα με πρωτοβουλία συνδικαλιστικών οργανώσεων και άλλων μαζικών φορέων.

Στη Λάρισα η επέτειος της λαϊκής εξέγερσης του 1973 θα τιμηθεί με συγκέντρωση που θα γίνει στις 7 μ.μ. στην κεντρική πλατεία της πόλης και θ' ακολουθήσει πορεία προς τη Νομαρχία, όπου θα γίνει κατάθεση στεφάνων στο άγαλμα του Ρήγα Φεραίου. Τις αγωνιστικές εκδηλώσεις διοργανώνουν το Εργατικό Κέντρο Λάρισας, το Νομαρχιακό Τμήμα της ΑΔΕΔΥ, η Ενωτική Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων, η Επιτροπή Ειρήνης, οι Σπουδαστικοί Σύλλογοι, το Συντονιστικό Αγώνα Μαθητών κ.ά.

Επίσης το Εργατικό Κέντρο Λάρισας κήρυξε για σήμερα στάση εργασίας στους εργασιακούς χώρους, καλώντας τα πρωτοβάθμια Σωματεία και τους εργατοϋπαλλήλους να τιμήσουν την ηρωική λαϊκή εξέγερση του Πολυτεχνείου.

Διήμερος θα είναι ο γιορτασμός της επετείου του Πολυτεχνείου στο Βόλο, που διοργανώνουν οι Φοιτητικοί Σύλλογοι του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, η Επιτροπή Ειρήνης, η Νεανική Δράση για την Ειρήνη, η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα Σωματείων και Συνδικαλιστών, ο Σύλλογος Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Νομού Μαγνησίας, η Πρωτοβουλία "Πράγα 2000", ο Δημοκρατικός Συλλόγου Γυναικών, ο Σύνδεσμος Εμποροϋπαλλήλων - Ιδιωτικών Υπαλλήλων Βόλου και η Ενωση Μηχανοσιδηρουργών Βόλου. Οι εκδηλώσεις ξεκινούν σήμερα και το πρόγραμμα περιλαμβάνει προβολή ιστορικού ντοκουμέντου, συζήτηση για την επικαιρότητα των μηνυμάτων του Πολυτεχνείου και συναυλία από ερασιτεχνικό συγκρότημα στο αμφιθέατρο Κορδάτου του κτιρίου Παπαστράτου. Αύριο θα γίνει αγωνιστική συγκέντρωση στην πλατεία Ελευθερίας και θ' ακολουθήσει πορεία που θα καταλήξει στο Μνημείο των Ηρώων.

Στην Καρδίτσα οι εορταστικές εκδηλώσεις για την επέτειο της εξέγερσης του Πολυτεχνείου, διοργανώνονται από το Δήμο Καρδίτσας και θα συμμετέχουν πολλοί φορείς του νομού, όπως η ΕΛΜΕ, ο Σύλλογος Δασκάλων, σπουδαστικοί και φοιτητικές σύλλογοι, ο Σύλλογος Γυναικών κ.ά. Στα πλαίσια των εκδηλώσεων αύριο το απόγευμα θα γίνει συγκέντρωση στην κεντρική πλατεία της Καρδίτσας και θ' ακολουθήσει πορεία στους δρόμους της πόλης. Το βράδυ, στο "Παυσίλυπον", με πρωτοβουλία της "Λαϊκής Βιβλιοθήκης", του Δήμου Καρδίτσας και άλλων φορέων θα γίνουν πολιτιστικές εκδηλώσεις αφιερωμένες στην επέτειο του Πολυτεχνείου. Μεταξύ των άλλων, θα μιλήσει ο ποιητής ΓιώργοςΚακουλίδης και θα γίνει αφιέρωμα στο ποιητή της Ειρήνης ΓιάννηΡίτσο.

Με πρωτοβουλία της ΕΛΜΕ και με τη συμμετοχή άλλων 9 μαζικών φορέων θα γίνουν οι εκδηλώσεις για την επέτειο της λαϊκής εξέγερσης του '73 στα Τρίκαλα. Στα πλαίσια των εκδηλώσεων θα πραγματοποιηθεί πορεία αύριο στις 5.30 το απόγευμα στην πλατεία Ηρώων Πολυτεχνείου και θ' ακολουθήσει πορεία στους δρόμους των Τρικάλων.

Εκδηλώσεις στη Στερεά και την Εύβοια

Με αγωνιστικές συγκεντρώσεις και πορείες θα τιμήσουν οι εργαζόμενοι και η νεολαία τη λαϊκή εξέγερση του Πολυτεχνείου, στη Στερεά Ελλάδα και την Εύβοια.

Για την προετοιμασία των εκδηλώσεων και την επιτυχία τους, πρωτοβουλίες έχουν αναλάβει οι τοπικές επιτροπές Ειρήνης, η «Νεανική Δράση για την Ειρήνη», συνδικαλιστικές οργανώσεις και άλλοι μαζικοί φορείς.

Στη Φωκίδα η επέτειος της εξέγερσης του Πολυτεχνείου θα τιμηθεί με εκδήλωση που θα γίνει την Παρασκευή στις 7.30 μ.μ. στο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Αμφισσας. Στη συνέχεια θα ακολουθήσει πορεία. Η διοργάνωση αποφασίστηκε σε σύσκεψη που συγκάλεσε το Εργατικό Κέντρο Φωκίδας και συμμετείχαν εκπρόσωποι του Πολιτιστικού Κέντρου, της ΕΛΜΕ Φωκίδας και του Συλλόγου Δασκάλων - Νηπιαγωγών Αμφισσας, ενώ σήμερα θα συγκληθεί το Γενικό Συμβούλιο του Εργατικού Κέντρου για τον ίδιο σκοπό.

Στην Λαμία, η αντιιμπεριαλιστική συγκέντρωση και πορεία θα ξεκινήσει την Παρασκευή από την πλατεία Πάρκου.

Με πρωτοβουλία της Συντονιστικής Επιτροπής Σωματείων και Συνδικαλιστών και της Επιτροπής Ειρήνης, θα τιμηθεί η εξέγερση του '73 στη Λιβαδειά. Στο πλαίσιο αυτό θα πραγματοποιηθεί συγκέντρωση την Παρασκευή, στις 7 μ.μ., στην πλατεία της πόλης και θα ακολουθήσει πορεία.

Αγωνιστικό προσκλητήριο στους εργαζόμενους, τη νεολαία, σε σπουδαστές και μαθητές, σε όλο το λαό, με αφορμή τον εορτασμό της 27ης επετείου από τη λαϊκή εξέγερση του Πολυτεχνείου, απευθύνουν η Επιτροπή Ειρήνης Χαλκίδας και η Συντονιστική Επιτροπή Σωματείων και Συνδικαλιστών Εύβοιας και τους καλούν να συμμετάσχουν στην αντιιμπεριαλιστική συγκέντρωση την Παρασκευή στις 7 μ.μ., στα Φανάρια της Νεάπολης και στην πορεία που θα ακολουθήσει, γιατί «η πάλη για εθνική ανεξαρτησία, απεξάρτηση από το ΝΑΤΟ και την ΕΕ, για ανατροπή της αντιλαϊκής πολιτικής, που κατεδαφίζει όλα τα δικαιώματα, στις εργασιακές σχέσεις, στην κοινωνική ασφάλιση, για υγεία, παιδεία, κοινωνική πρόνοια, αποτελεί την καλύτερη συνέχιση του αγώνα του Πολυτεχνείου».

ΚΡΗΤΗ
Ζωντανό το μήνυμα του Νοέμβρη

«27 χρόνια μετά τον ξεσηκωμό της 17ης Νοέμβρη, το μήνυμα μένει ζωντανό και ο αγώνας αδικαίωτος», επισημαίνει η Οργανωτική Επιτροπή Κρήτης για το Γιορτασμό του Πολυτεχνείου.

«Σήμερα περισσότερο από κάθε άλλη φορά είναι επίκαιρα τα συνθήματα του Πολυτεχνείου. Ο λαός και η νεολαία του τόπου μας δέχονται μια βάρβαρη επίθεση σε όλα τα μέχρι τώρα κεκτημένα κάτω από τις οδηγίες της ΕΕ. Το αίτημα για δουλιά για όλους, χωρίς κατάργηση των μέχρι σήμερα δικαιωμάτων, το 8ωρο-5ήμερο- 35ωρο, το δικαίωμα για δωρεάν δημόσια υγεία, μπαίνουν στην κλίνη του Προκρούστη, στο όνομα του εκσυγχρονισμού», υπογραμμίζει η Επιτροπή.

Το συλλαλητήριο του χανιώτικου λαού θα γίνει αύριο στην πλατεία της Δημοτικής Αγοράς, στις 7.30 το βράδυ.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αγωνιστικά τιμούν την εξέγερση

Αύριο στις 6.00 μ.μ. η αντιιμπεριαλιστική πορεία από την Πολυτεχνική Σχολή στο αμερικάνικο προξενείο 

Μεγαλύτερη από κάθε άλλη χρονιά, τουλάχιστον της τελευταίας 10ετίας, αναμένεται η συμμετοχή της φοιτητικής νεολαίας στο φετινό αγωνιστικό γιορτασμό του Πολυτεχνείου στη Θεσσαλονίκη που θα κορυφωθεί με τη μεγάλη αντιιμπεριαλιστική πορεία που θα ξεκινήσει αύριο Παρασκευή στις 6 το απόγευμα μπροστά από την Πολυτεχνική Σχολή με κατεύθυνση το αμερικάνικο Προξενείο.

Σήμερα στο μνημείο του Πολυτεχνείου, οι φορείς της πόλης θα καταθέσουν στεφάνια τιμώντας την αποφασιστική συμβολή της Θεσσαλονίκης στην αντίσταση κατά της αμερικανοκίνητης χούντας των συνταγματαρχών. 3 δολοφονημένοι, 500 εκτοπισμένοι, πάνω από 100 οι καταδικασμένοι σε βαριές ποινές, 12 σε ισόβια κάθειρξη, ήταν ο απολογισμός στην πόλη που σήμερα μετατρέπεται σε ορμητήριο πολέμου ενάντια στους λαούς της Βαλκανικής. Στο μεταξύ οι πολίτες της Θεσσαλονίκης από χθες άρχισαν να καταθέτουν λουλούδια και στεφάνια στο χώρο του μνημείου.

Σε συνέντευξη Τύπου που έδωσε χθες η Οργανωτική Επιτροπή που συγκροτήθηκε για το γιορτασμό της επετείου της ηρωικής εξέγερσης του Πολυτεχνείου, ο Χ. Κουτσουράς μίλησε για το περιεχόμενο της εκδήλωσης, σημειώνοντας: «Τιμάμε τους νεκρούς, τις ιδέες και τα οράματα της ηρωικής εξέγερσης, που σήμερα είναι πιο επίκαιρα παρά ποτέ, μετά τις βάρβαρες επεμβάσεις Αμερικανών και ΝΑΤΟ στα Βαλκάνια».

«Το σύνθημα του Πολυτεχνείου "ψωμί, παιδεία, ελευθερία" είναι επίκαιρο στις μέρες μας», ανέφερε ο εκπρόσωπος της ΦΕΑΠΘ Ν. Φρέγκογλου και πρόσθεσε: «Με τα αντεργατικά νομοσχέδια και τις αναδιαρθρώσεις αρπάζουν το ψωμί του λαού απ' το στόμα του. Με τα νομοσχέδια για την τριτοβάθμια εκπαίδευση, η παιδεία παραδίνεται στους ιδιώτες. Η ελευθερία βρίσκεται υπό διωγμό με τη γνωστή Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου για να χτυπηθούν οι μαθητές, αλλά με την αντιτρομοκρατική συμφωνία που η κυβέρνηση υπέγραψε με τους Αμερικανούς».

Στη συνέντευξη Τύπου παραβρέθηκαν εκπρόσωποι της ΦΕΑΠΘ, του Συνδικάτου Οικοδόμων, του ΕΚΘ, της ΕΔΟΘ, του ΣΦΕΑ και των ΕΛΜΕ του νομού.

Με δικό τους μπλοκ θα συμμετέχουν στη μεγάλη αυριανή συγκέντρωση και πορεία οι φοιτητικοί και σπουδαστικοί σύλλογοι και καλούν σε προσυγκέντρωση στις 5μ.μ. στην Πλατεία Χημείου. Μέχρι χτες, 22 ήταν οι σύλλογοι που με αποφάσεις τους ανακοίνωσαν τη συμμετοχή τους στο γιορτασμό του Πολυτεχνείου κάτω από το πλαίσιο της ΦΕΑΠΘ: Φιλολογικού, Πολιτικών Μηχανικών, Ψυχολογικού, Κτηνιατρικής, Δασολογίας, Νηπιαγωγών, Οικονομικού της ΝΟΕ, Παιδαγωγικού, Νομικής, Γαλλικού, Τοπογράφων, Γεωλογικού, Ιατρικής, Ηλεκτρολόγων Μηχανολόγων, Βιολογικό, Χημικό, Φυσικό, Φιλοσοφίας Παιδαγωγικού και Εικαστικού του ΑΠΘ καθώς και του Πανεπιστημίου Μακεδονίας. Στην προσυγκέντρωση θα συμμετέχουν και οι σπουδαστές Ηλεκτρονικών και Πληροφορικής του ΤΕΙ Θεσσαλονίκης.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ