ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 16 Νοέμβρη 2000
Σελ. /40
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Εφορίες... 3 ταχυτήτων

Με σχέδιο ΠΔ η κυβέρνηση υποβαθμίζει, ενοποιεί και καταργεί πολλές ΔΟΥ, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τους φορολογούμενους και με στόχο τη συγκέντρωση των ελεγκτικών μηχανισμών 

Την πρόθεση της κυβέρνησης να υποβαθμίσει την κατηγορία δεκάδων ΔΟΥ σε διάφορες περιοχές και πόλεις της χώρας με τη μεταφορά του ελεγκτικού μηχανισμού του, την ενοποίησή τους με άλλες ΔΟΥ ή και την κατάργηση πολλών εφοριών, γνωστοποίησε χτες η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομικων, δίνοντας στη δημοσιότητα σχετικό σχέδιο προεδρικού διατάγματος (ΠΔ). Το συγκεκριμένο σχέδιο ΠΔ περιέχει πολλές ασάφειες και γεννά ερωτήματα, για το χρόνο, αλλά και για την έκταση που θα πάρουν τελικά οι προβλεπόμενες ρυθμίσεις, καθώς η όλη διαδικασία περιέρχεται στην απόλυτη δικαιοδοσία και το έλεγχο του υπουργού Οικονομικών, με την έκδοση σχετικών υπουργικών αποφάσεων και τη δημοσίευσή τους στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης.

Σύμφωνα με τις διατάξεις του σχεδίου ΠΔ, οι Δημόσιες Οικονομικές Υπηρεσίες (ΔΟΥ) χωρίζονται σε τρεις κατηγορίες (Α΄ Τάξης, Α΄-Β΄ Τάξης και Β΄ Τάξης). Το βασικό στοιχείο της ταξινόμησης που επιχειρεί η κυβέρνηση είναι η συγκέντρωση του ελεγκτικού μηχανισμού, καθώς τα τμήματα ελέγχου των ΔΟΥ Α΄-Β΄ τάξης καταργούνται και μεταφέρονται στις ΔΟΥ Α΄ Τάξης. Ταυτόχρονα οι ΔΟΥ Β΄ Τάξης αποτελούν παραρτήματα «επιπέδου τμήματος» και υπάγονται στις ΔΟΥ Α΄ τάξης. Στην κατηγορία Β΄ Τάξης που είναι και η πλέον υποβαθμισμένη θα υπαχθούν περισσότερες από 100 ΔΟΥ, που είναι διάσπαρτες σε 42 νομούς της χώρας, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τους φορολογούμενους. Στη αμέσως «καλύτερη» κατηγορία Β΄ τάξης υποβαθμίζονται 30 ΔΟΥ και αφορούν το σύνολο σχεδόν των νομών της χώρας.

Οι ΔΟΥ που κατατάσσονται στην Α΄ - Β΄ τάξη διαρθρώνονται στα ίδια τμήματα που έχουν μέχρι την έναρξη εφαρμογής του προεδρικού διατάγματος εκτός του τμήματος ελέγχου που καταργείται. Ανάλογες είναι οι ρυθμίσεις και σε ό,τι αφορά τις κατά τόπο και καθ' ύλην δραστηριότητές τους.

Το προεδρικό διάταγμα ταξινομεί αναλυτικά τις ΔΟΥ στις τρεις κατηγορίες, αλλά επιπλέον ερωτηματικά προσθέτει η διάταξη σύμφωνα με την οποία «ΔΟΥ που δεν περιλαμβάνονται στις διατάξεις του παρόντος διατάγματος καταργούνται».

Σύμφωνα με το σχέδιο ΠΔ οι ΔΟΥ που καταργούνται είναι:

  • Η Β΄ Πατρών, η κατά τόπο αρμοδιότητα της οποίας περιέρχεται στην Α΄ Πατρών και το υπόλοιπο τμήμα της στη Γ΄ Πατρών.
  • Η Β΄ Βόλου, της οποίας οι αρμοδιότητές περιέρχονται στη ΔΟΥ Ν. Ιωνίας.
  • Η Γ΄ Λάρισας, της οποίας η κατά τόπο αρμοδιότητα μεταφέρεται στην Α΄ Λάρισας και το υπόλοιπο τμήμα της στη Β΄ Λάρισας.
  • Η ΔΟΥ Πλοίων Πειραιά, της οποίας οι αρμοδιότητες μεταφέρονται στη ΦΑΕ Πειραιά.

Με το ίδιο σχέδιο ΠΔ προβλέπονται ενοποιήσεις των ΔΟΥ στην Καβάλα (Α΄ και Β΄ ΔΟΥ), την Ξάνθη (Α΄ και Β΄), την Κατερίνη (Α΄ και Β΄) και τις Σέρρες (Α΄ και Β΄).

Το προεδρικό διάταγμα προβλέπει επίσης μείωση κατά 22 των θέσεων βαθμού διευθυντή, εκτός των κλάδων ΠΕ, ΤΕ, ΔΕ εφοριακών και των αντίστοιχων προσωρινών κλάδων.

Προβλέπεται επίσης ότι οι διατάξεις θα υλοποιηθούν μετά την ολοκλήρωση των απαιτούμενων διαδικασιών μηχανογραφικής υποστήριξης.

ΥΓΡΑ ΚΑΥΣΙΜΑ
Πάλι στα ύψη τα πετρέλαια

Εφήμερη αποδείχτηκε τελικά η μείωση της τιμής του πετρελαίου θέρμανσης που ίσχυε μέχρι χτες, αφού από τα περασμένα μεσάνυχτα, η τιμή αυξάνεται κατά 7,3 δραχμές το λίτρο. Με τη νέα αυτή αύξηση, που η κυβέρνηση την αποδίδει στις διεθνείς συγκυρίες, το πετρέλαιο θέρμανσης εξακοντίζεται και πάλι στο επίπεδο τιμών που ίσχυαν όταν ξεκίνησε η χρήση του για φέτος. Ειδικότερα στα μέσα Οκτώβρη, όταν ξεκίνησε η χρήση του πετρελαίου θέρμανσης, πωλούνταν στο Λεκανοπέδιο Αττικής στις 147 δραχμές, ενώ σήμερα, μετά από μια σχετική μείωση, επανήλθε στις 145 δραχμές το λίτρο.

Αύξηση όμως της τιμής, κατά 4,4 δραχμές το λίτρο, έχουμε και στο πετρέλαιο κίνησης, ενώ πτωτικές είναι οι τιμές κατά 1,2 δραχμές το λίτρο για τις βενζίνες σούπερ και αμόλυβδη. Στο μεταξύ, τα αργά πετρέλαια στις διεθνείς αγορές χτες «τσίμπησαν» περίπου ένα δολάριο το βαρέλι και οι τιμές διαμορφώνονται σε πολύ υψηλά επίπεδα. Ειδικότερα στην αγορά του Λονδίνου, το μπρεντ για συμβόλαια Δεκεμβρίου διαπραγματευόταν στα 33,6 δολάρια το βαρέλι, ενώ στην αγορά της Νέας Υόρκης, το ελαφρύ αργό αμερικανικό αργό διαπραγματευόταν σε τιμές μεγαλύτερες από τα 35 δολάρια το βαρέλι.

Με βάση τις χτεσινές ενδεικτικές τιμές που ανακοίνωσε το υπουργείο Ανάπτυξης, οι τιμές των υγρών καυσίμων ανά περιοχή διαμορφώνονται ως εξής: Λεκανοπέδιο Αττικής και Νομός Θεσσαλονίκης: σούπερ 258,4, αμόλυβδη 249,1, πετρέλαιο κίνησης 242,6 και θέρμανσης 144,9. Α` Ζώνη: σούπερ 263,3, αμόλυβδη 254, πετρέλαιο κίνησης 247,6, θέρμανσης 147,9. Β` Ζώνη: σούπερ 266,3, αμόλυβδη 257, κίνησης 250,6 και θέρμανσης 150,9. Γ` Ζώνη ΦΠΑ 18%: σούπερ 268,3, αμόλυβδη 259, κίνησης 252,6 και θέρμανσης 153,9. Γ` Ζώνη ΦΠΑ 13%: σούπερ 258,5, αμόλυβδη 250,2, κίνησης 244,6 και θέρμανσης 147,4.

ΕΛΑΙΟΠΑΡΑΓΩΓΟΙ ΠΗΛΙΟΥ
Στο «χείλος» της καταστροφής

Αμεση αποζημίωση για τις ζημιές που υπέστησαν από την παρατεταμένη ξηρασία, ζητά το ΚΚΕ με Ερώτηση που κατέθεσε στη Βουλή

Το σοβαρό πρόβλημα επιβίωσης που αντιμετωπίζουν οι ελαιοπαραγωγοί του κεντρικού και νότιου Πηλίου, οι οποίοι από την παρατεταμένη ξηρασία έχασαν σχεδόν εξολοκλήρου τη φετινή παραγωγή, αφορά Ερώτηση που κατέθεσαν στη Βουλή οι βουλευτές του ΚΚΕ ΝίκοςΓκατζής και ΓιάννηςΠατάκης.

Οπως επισημαίνεται στην Ερώτηση του Κόμματος: «Λόγω της ξηρασίας και των υψηλών θερμοκρασιών που επικράτησαν κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού - από την ικανοποιητική αρχικά ανθοφορία και καρπόδεση - υπήρξε πτώση σε ποσοστό 70-75% της ηρτημένης παραγωγής, ενώ το διασωθέν ποσοστό παραγωγής λόγω της λειψυδρίας είναι υποβαθμισμένης ποιότητας».

Ομως «για τους κατοίκους των παραπάνω ορεινών περιοχών του Πηλίου η ελαιοκαλλιέργεια είναι αυστηρά μονοκαλλιέργεια και το εισόδημά τους ταυτισμένο με την ποιότητα και ποσότητα του ελαιοκάρπου. Παράλληλα, οι ελαιοπαραγωγοί εκτός των προβλημάτων των χαμηλών τιμών - ελιάς, λαδιού - και των υψηλών εξόδων καλλιέργειας, φέτος χτυπιούνται οικονομικά και από τις συνέπειες της ξηρασίας. «Για να παραμείνουν λοιπόν στα χωριά τους - τονίζεται στην Ερώτηση - επιβάλλεται: Να γίνει άμεσα εκτίμηση και εξατομίκευση της καταστροφής. Να δοθεί, άμεσα, έκτακτη οικονομική ενίσχυση από το πρόγραμμα εκτάκτων αναγκών (ΠΣΕΑ) για την κάλυψη μέρους των απωλειών του εισοδήματός τους».

Οι βουλευτές του ΚΚΕ ρωτούν τον υπουργό Γεωργίας τι μέτρα θα πάρει, ώστε να αποζημιωθούν οι πληγέντες ελαιοπαραγωγοί του Πηλίου, για να βγάλουν τη χρονιά και να παραμείνουν στα χωριά τους.

ΤΡΑΠΕΖΕΣ
Μειωμένα τα κέρδη από τον τζόγο

Μειωμένη εμφανίζεται φέτος η κερδοφορία των τραπεζών, εξέλιξη που αποδίδεται στις συνθήκες που επικρατούν στο χρηματιστήριο με τη ραγδαία υποχώρηση των τιμών και αποδεικνύει πως ο χρηματιστηριακός τζόγος είναι χρυσωρυχείο για τους τραπεζίτες.

Η Αλφα Μπανκ ανακοίνωσε χτες ότι τα κέρδη της προ φόρων στο εννιάμηνο Γενάρη-Σεπτέμβρη μειώθηκαν σε σχέση με το 1999 κατά 11,4% και διαμορφώθηκαν σε 101 δισ. δραχμές από 114 δισ. πέρσι. Η τράπεζα αποδίδει τη μείωση των κερδών της και στο κόστος της «συγχώνευσής» της με την Ιονική. Τα υπόλοιπα μεγέθη εμφανίζονται αυξημένα, με τις καταθέσεις να φτάνουν σε 6,4 τρισ. δρχ. (από 3,8 τρισ. πέρσι) και τις χορηγήσεις στα 3,8 τρισ. (από 2,1 τρισ.). Αυξημένο περισσότερο από 70% εμφανίζεται και το ενεργητικό της τράπεζας, που ανέρχεται σε 9,2 τρισ. δρχ.

ΝΟΜΑΡΧΙΑΚΗ ΑΡΧΗ ΛΑΡΙΣΑΣ
Προτείνει μείωση της βαμβακοκαλλιέργειας

Τη λήψη νέων αντιαγροτικών μέτρων σε βάρος της βαμβακοκαλλιέργειας προτείνει στην κυβέρνηση η Νομαρχιακή Αρχή Λάρισας, κόντρα στα συμφέροντα του αγροτικού κόσμου. Με επιστολή τους προς το υπουργείο Γεωργίας ο Νομάρχης Γιάννης Φλώρος και ο αντινομάρχης Πρωτογενούς Τομέα Νίκος Κακούσιος ζητούν την περαιτέρω μείωση της βαμβακοκαλλιέργειας σε επίπεδο επικρατείας κατά 10%, κάτι που θα επιφέρει, βεβαίως, ένα ακόμα πλήγμα στους αγρότες.

Στην επιστολή τους αναφέρουν, επίσης, ότι είναι σκόπιμη η περιφερικοποίηση της καλλιέργειας με τη χρήση περιορισμένων ποικιλιών (5-10), τις οποίες θα προσδιορίζει το Ινστιτούτο Βάμβακος. Διευκρινίζει, δε, ότι η πρόταση αυτή γίνεται παρά το γεγονός ότι στο νομό Λάρισας θα υπάρχει κατά τη νέα καλλιεργητική περίοδο ουσιαστική απομείωση της βαμβακοκαλλιέργειας λόγω έλλειψης αρδευτικού νερού. Η Νομαρχιακή Αρχή Λάρισας επιχειρεί, μάλιστα, να δείξει τις δήθεν ευαισθησίες που έχει απέναντι στους νέους αγρότες, ζητώντας την εξαίρεσή τους από την απόφαση μείωσης της βαμβακοκαλλιέργειας.

Στην ουσία με την πρόταση αυτή, η Νομαρχιακή Αρχή Λάρισας συνηγορεί και δίνει άλλοθι στ' αντιαγροτικά σχέδια της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ για περαιτέρω συρρίκνωση της βαμβακοκαλλιέργειας.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ