ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 3 Ιούλη 2012
Σελ. /28
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΤΟΥ ΠΑΜΕ
Καμιά δίωξη δεν πρόκειται να κάμψει τους αγώνες

Συνδικαλιστές καλούνται σε απολογία για κινητοποιήσεις στα διόδια

Προκαταρκτική εξέταση για την κινητοποίηση που πραγματοποιήθηκε στα διόδια των Μαλγάρων, στις 31 Μάρτη του 2012, στο πλαίσιο πανελλαδικής δράσης του ΠΑΜΕ, της ΠΑΣΥ, της ΠΑΣΕΒΕ, του ΜΑΣ και της ΟΓΕ, διέταξε η Εισαγγελία Θεσσαλονίκης και άρχισε να στέλνει κλήσεις σε αγωνιστές, με τις οποίες τους καλεί να απολογηθούν για την κατηγορία της παράνομης βίας.

Θυμίζουμε ότι στις 31 Μάρτη πραγματοποιήθηκε συντονισμένη κινητοποίηση σε 19 σταθμούς διοδίων σε όλη τη χώρα, μέσα από την οποία εκφράστηκε η καταδίκη της απόφασης της συγκυβέρνησης ΠΑΣΟΚ - ΝΔ να αντιμετωπίσει τη διαμαρτυρία και τη λαϊκή πάλη για την κατάργηση των διοδίων με ποινές φυλάκισης, με τη μετατροπή του «αδικήματος» από πταίσμα σε πλημμέλημα.

Οι κλήσεις σε απολογία γίνονται με βάση την καταγραφή του αριθμού κυκλοφορίας των οχημάτων. Ηδη έχουν κληθεί να απολογηθούν 4 στελέχη του ΠΑΜΕ και, σύμφωνα με πληροφορίες, τις επόμενες μέρες αναμένεται να κληθούν και άλλοι.

Η Γραμματεία Θεσσαλονίκης του ΠΑΜΕ ζητά την άμεση διακοπή της εισαγγελικής διαδικασίας για δίωξη των στελεχών του. Σε ανακοίνωσή της αναφέρει ότι «όσο η κρίση βαθαίνει και οξύνεται, όσο η αντιλαϊκή πολιτική κλιμακώνεται, τόσο πιο ανοιχτή και βίαιη θα γίνεται η καταστολή. Η πολιτική αυτή έχει ως προϋπόθεση το τσάκισμα του κινήματος και κάθε αντίστασης».

Και σημειώνει: «Παράνομη είναι η επιβολή των διοδίων για έργα που ήδη έχουν πληρωθεί από το λαό μέσα από τη βαριά φορολογία του και πληρώνονται από τον ίδιο για δεύτερη φορά, πλουτίζοντας τις κατασκευαστικές εταιρείες που λυμαίνονται τους εθνικούς δρόμους.

Η αντίσταση στα διόδια, στη φοροεπιδρομή, στα χαράτσια είναι δικαίωμα και υποχρέωση των εργαζομένων και του λαού.

Η Γραμματεία Θεσσαλονίκης του ΠΑΜΕ δηλώνει ότι καμιά δίωξη δεν πρόκειται να κάμψει τους αγώνες. Χωρίς αυτούς και την κλιμάκωσή του, χωρίς ριζική ανατροπή αυτής της πολιτικής, χωρίς να πάρει ο ίδιος ο λαός την τύχη του στα χέρια του, δεν πρόκειται να υπάρξει "άσπρη μέρα" για τη λαϊκή οικογένεια.

Μπροστά στην όξυνση της αντιλαϊκής πολιτικής από τη νέα συγκυβέρνηση, χωρίς καμιά αυταπάτη ότι μπορεί να επιβιώσει ο λαός μας μέσα στο μαντρί της Ευρωπαϊκής Ενωσης και με τους μεγαλοεπιχειρηματίες στο τιμόνι της οικονομίας, άρα και της πολιτικής εξουσίας, το ΠΑΜΕ καλεί τους εργαζόμενους να σηκώσουν το κεφάλι, να οργανώσουν με το ΠΑΜΕ και τα ταξικά συνδικάτα τον καθημερινό αγώνα για την επιβίωση του λαού μας».

Εντείνεται το αδιέξοδο στους βρεφονηπιακούς σταθμούς

Σε καθημερινή αγωνία έχει αναδειχθεί για τους γονείς το ζήτημα, αν τη φετινή χρονιά θα καταφέρουν να βρουν μία θέση για το παιδί τους στους δημοτικούς βρεφονηπιακούς σταθμούς ολόκληρης της χώρας. Ηδη πολλοί δήμοι ανακοινώνουν τη συρρίκνωση δομών, το κλείσιμο τμημάτων, ενώ ζητούν από τους γονείς και προϋποθέσεις διαφορετικά θα αποκλείονται από τη δυνατότητα να εγγράψουν τα παιδιά τους σε αυτούς. Κοντά σε αυτά, σύμφωνα με στοιχεία της Διεύθυνσης Αναπηρίας και Κοινωνικής Εργασίας του ΙΚΑ, περίπου 1.500 θέσεις πανελλαδικά που αφορούσαν ασφαλισμένους του ΙΚΑ, μετά την ένταξη του ιδρύματος στον ΕΟΠΥΥ, κόβονται, με αποτέλεσμα αυτές οι οικογένειες να μην έχουν τη δυνατότητα να στείλουν το παιδί τους στους σταθμούς, αφού δεν θα μπορούν να καλύψουν το κόστος.

Χαρακτηριστική είναι η κατάσταση στη Λάρισα, καθώς στο κλείσιμο ή τη συρρίκνωση οδηγούνται οι παιδικοί σταθμοί της περιοχής, συνεχίζοντας την αντιλαϊκή πολιτική των υπέρογκων τροφείων, της ανάθεσης φροντίδας των παιδιών σε εργαζόμενους με διαφόρων ειδών συμβάσεις (ανάθεση έργου, δίμηνα, ωρομίσθια, προσλήψεις μέσω ΜΚΟ, μέσω ΟΑΕΔ, εθελοντές, κ.λπ.), όπως καταγγέλλει με ανακοίνωσή του το Εργατικό Κέντρο Λάρισας (ΕΚΝΛ). Μεταξύ άλλων, επισημαίνει ότι «οι ανάγκες των παιδιών και της λαϊκής οικογένειας, μετατρέπονται σε εμπόρευμα που προσπαθεί ο κάθε Δήμος να πουλήσει με λιγότερη χασούρα και μεγαλύτερη προσέλκυση ευρωπαϊκών προγραμμάτων και επιχειρήσεων. Η ασφάλεια, η υγιεινή, η ολόπλευρη ψυχοσωματική ανάπτυξη των παιδιών, η ανακούφιση του γονιού για το πού και σε τι συνθήκες θα αφήσει το παιδί του, ώστε να μπορεί να εργάζεται ή να ψάξει για δουλειά είναι φανερό ότι δεν απασχολούν ούτε τους δημάρχους ούτε την κυβέρνηση. Η αναμονή για το αν τελικά το παιδί μας θα βρει μια θέση σε κάποιο παιδικό σταθμό, η απόγνωση για το ότι δε δέχονται ούτε καν αιτήσεις από άνεργες μητέρες ή μετανάστριες χωρίς χαρτιά, ο τρόμος για το αν θα έχουμε να πληρώσουμε τα τροφεία δεν είναι η λύση».

Και προσθέτει: «Το ΕΚΝΛ καλεί όλους τους εργαζόμενους, τα σωματεία, τις Λαϊκές Επιτροπές Αγώνα, να ορθώσουν μέτωπο πάλης και διεκδίκησης κατάλληλων, πλήρως στελεχωμένων και εξοπλισμένων βρεφονηπιακών σταθμών. Για όλα τα παιδιά. Ακόμη κι αυτά που βρίσκονται στα πιο απομακρυσμένα χωριά. Οσο η καπιταλιστική κρίση βαθαίνει τόσο αυξάνει και η ανάγκη να πάρουμε την υπόθεση της φροντίδας και διαπαιδαγώγησης των παιδιών στα χέρια μας».

«Να ικανοποιηθούν τώρα οι λαϊκές ανάγκες»

Ανακοίνωση, για την τραγική κατάσταση που αναμένεται να διαμορφωθεί τη φετινή χρονιά στους βρεφονηπιακούς σταθμούς της Νέας Σμύρνης, εξέδωσαν και οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ, της ΠΑΣΕΒΕ, της ΟΓΕ, της Επιτροπής Ανέργων στην περιοχή. Οπως επισημαίνουν, μεταξύ άλλων, η Δημοτική αρχή (στηρίζεται από ΠΑΣΟΚ, ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΔΗΜΑΡ), έχει ενημερώσει τους γονείς πως θα μειωθεί ακόμα περισσότερο ο αριθμός των παιδιών που θα γίνουν δεκτά φέτος στους δημοτικούς παιδικούς σταθμούς. Πολλές οικογένειες ακόμα, προσθέτουν, αποκλείονται από τη δυνατότητα αίτησης αν σε αυτές υπάρχουν άνεργες μητέρες και ανασφάλιστες ή γυναίκες μικροεμπόρων - βιοτεχνών, μετανάστριες ή οι νεαρές μάνες που έχουν ακόμη ένα μεροκάματο, γιατί κρίνεται με βάση το περσινό εισόδημα της οικογένειας, που σήμερα δεν υπάρχει, ενώ ακόμα κι εκείνες που θα επιλεγούν θα επιβαρυνθούν με τροφεία.

«ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ» ΙΟΝΙΩΝ ΝΗΣΩΝ
Ανάγκη για άμεσα μέτρα πυροπροστασίας

Στιγμιότυπο από παλαιότερη πυρκαγιά το 2010 στη Λευκάδα

Eurokinissi

Στιγμιότυπο από παλαιότερη πυρκαγιά το 2010 στη Λευκάδα
Την άμεση λήψη συγκεκριμένων μέτρων για την προστασία των δασών και των ορεινών όγκων των Ιονίων Νήσων και την αποτροπή των καταστρεπτικών συνεπειών από τις πυρκαγιές, μαζί με ταυτόχρονη επαρκή χρηματοδότηση για μέσα και προσωπικό πυρόσβεσης, ζητά με ανακοίνωσή της η «Λαϊκή Συσπείρωση» Ιονίων Νήσων. Ταυτόχρονα καταγγέλλει την περιφερειακή αρχή (ΝΔ), για την κατ' επανάληψη άρνησή της (σε δύο συνεδριάσεις του Π. Συμβουλίου) να συζητήσει με τη διαδικασία του κατεπείγοντος και προ ημερήσιας διάταξης την εισήγηση της «Λαϊκής Συσπείρωσης» που αφορούσε στην αντιπυρική προστασία και θωράκιση στην επικράτεια των Ιονίων Νήσων και μάλιστα στην καρδιά της αντιπυρικής περιόδου.

Στην ανακοίνωσή της, μεταξύ άλλων, επισημαίνεται: «Η στάση αυτή της περιφερειακής αρχής έχει να κάνει τόσο με τις δικές της ευθύνες όσο και με τις ευθύνες της συγκυβέρνησης ΝΔ - ΠΑΣΟΚ - ΔΗΜΑΡ, που αφορούν στη δραματική έλλειψη ανάλογων κονδυλίων και μέτρων. Αυτή η έλλειψη κονδυλίων με τη σειρά της έχει σοβαρές επιπτώσεις στην υποβάθμιση των υποδομών, των μέσων αλλά και του προσωπικού πυρόσβεσης.

Αυτή η εγκληματική πολιτική αφήνει σχεδιασμένα ανοχύρωτα τα Δάση και τις δασικές εκτάσεις πεδίο επιχειρηματικών συμφερόντων, έρμαιο των καταπατητών με την αλλαγή της χρήσης γης και την εμπορευματοποίησή της. Ο καθαρισμός των δασικών οικοσυστημάτων (Αίνος, Παντοκράτορας, Βραχιώνας, δασικές περιοχές κ.ά.), η συντήρηση του δασικού και αγροτικού οδικού δικτύου, η διάνοιξη και η συντήρηση αντιπυρικών ζωνών, η κατασκευή και συντήρηση υδατοδεξαμενών, κρουνών υδατοληψίας, πυροφυλακίων, εργασίες που αποτελούν αναγκαιότητα για μια στοιχειώδη πολιτική πρόληψης παραμένουν κενό γράμμα και γι' αυτή τη χρονιά».

Επιπρόσθετα υπογραμμίζει «τη σκόπιμη μεταφορά των αρμοδιοτήτων και των υπηρεσιών πυρόσβεσης από την κεντρική διοίκηση στην τοπική, προκειμένου αυτές να "χάνονται" και τελικά να εξυπηρετείται ο στόχος παράδοσης του δημόσιου αγαθού του δάσους, της γης, σε καταπατητές και επιχειρηματικούς ομίλους» και προτείνει «να συγκροτηθεί άμεσα ενιαίος φορέας προστασίας της δασικής περιουσίας, με προτεραιότητα τη συγκρότηση και στο επίπεδο της ΠΙΝ συντονιστικού οργάνου για άμεση αποψίλωση, διάνοιξη αντιπυρικών ζωνών, άμεση χρηματοδότηση και ενίσχυση της υποδομής της Δασικής και Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, πρόσληψη μόνιμου προσωπικού».

Πολλά μέτωπα με φόντο τις ελλείψεις

Σε εξέλιξη ήταν μέχρι αργά χτες το βράδυ οι πυρκαγιές που ξέσπασαν το μεσημέρι σε Αχαΐα, Κάρυστο και Λάρυμνα.

Οι πυροσβέστες προσπαθούσαν να τις θέσουν υπό έλεγχο παρά τις αντίξοες συνθήκες που επικρατούσαν λόγω των ισχυρών ανέμων που έπνεαν. Για την κατάσβεση των περισσοτέρων πυρκαγιών μάλιστα, κλήθηκαν να επιχειρήσουν αεροσκάφη τύπου «πεζετέλ», τα οποία δεν είναι αμιγώς πυροσβεστικά αλλά ...ψεκαστικά, γεγονός που δείχνει τις σοβαρές ελλείψεις της πυροσβεστικής.

Ειδικότερα, νωρίς το μεσημέρι εκδηλώθηκε πυρκαγιά στην περιοχή Γέφυρα Τσαγρή του Δήμου Αιγιαλείας στην Αχαΐα. Για αρκετή ώρα η πυρκαγιά είχε πλησιάσει την Εθνική Οδό Αθηνών - Πατρών με αποτέλεσμα να κλείσουν και τα δύο ρεύματα κυκλοφορίας.

Στην Κάρυστο και συγκεκριμένα στην περιοχή Λυκόρεμα οι πυροσβέστες έδιναν «μάχη» με τις φλόγες που είχαν ως σύμμαχο τους ισχυρούς ανέμους, σε μια φωτιά που ξέσπασε λίγο πριν τις 7 το απόγευμα.

Στη 1 το μεσημέρι εκδηλώθηκε πυρκαγιά σε αγροτοδασική έκταση στη θέση Πουρίνια, μεταξύ Λάρυμνας και Μαρτίνου Φθιώτιδας. Μέχρι νωρίς το απόγευμα περισσότερα από 1.000 στρέμματα δασικής και χαμηλής βλάστησης είχαν γίνει στάχτη.

Στο μεταξύ, πυρκαγιά ξέσπασε αργά χτες το βράδυ σε δασική έκταση στο 38ο χιλιόμετρο της Σουνίου - Λαγονησίου. Εκεί βρίσκονταν τριάντα πυροσβέστες με 15 οχήματα και 20 άτομα πεζοπόρο τμήμα. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι δυνάμεις ενισχύονταν από τις υπηρεσίες της Αττικής.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ