ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 4 Ιούλη 2012
Σελ. /32
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΝΟΜΑΡΧΙΑΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΛΑΡΙΣΑΣ ΤΟΥ ΚΚΕ
Παρέμβαση για τις εξελίξεις σε Υγεία - Φάρμακο

Η ανάγκη να οργανωθεί άμεσα η πάλη για να έχει κάθε λαϊκή οικογένεια ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, αναδείχτηκε σε χτεσινή συνέντευξη Τύπου

Στη δραματική και επικίνδυνη κατάσταση που έχει δημιουργηθεί σε υπηρεσίες Υγείας και Φαρμακευτικής περίθαλψης, ως αποτέλεσμα των αντιλαϊκών μέτρων που πάρθηκαν με πρόσχημα την περιστολή της «σπατάλης» και στόχο τη μείωση της κρατικής και ασφαλιστικής δαπάνης, αναφέρθηκε, σε συνέντευξη Τύπου, ο Γ. Λαμπρούλης, βουλευτής Λάρισας του ΚΚΕ, συνοδευόμενος από τους Θ Σερδένη και Δήμητρα Σίσκου, μέλη της ΝΕ Λάρισας του Κόμματος.

Οπως σημείωσε, τα δημόσια νοσοκομεία στο νομό καρκινοβατούν και ο ΕΟΠΥΥ επιβεβαιώνει την ίδρυσή του ως εργαλείο διαρκών περικοπών των παροχών, ενώ καθημερινά πληθαίνουν οι περιπτώσεις ασθενών, χρονίως πασχόντων, ΑμεΑ, καρκινοπαθών που διακόπτουν, ή δε ξεκινούν καν τη θεραπεία που χρειάζονται, επειδή δεν αντέχουν οικονομικά. Υπάρχουν χρόνια πάσχοντες, που δεν έχουν να αγοράσουν τα απαραίτητα για τη ζωή τους φάρμακα και δανείζονται τα περισσευούμενα από άλλους. Η δαπάνη του κράτους για φάρμακα μειώθηκε τόσο που έφθασαν τα Νοσοκομεία της περιοχής να μην έχουν αναλώσιμα υγειονομικά υλικά και φάρμακα, πολλές φορές ούτε για τους νοσηλευόμενους.

Παράλληλα, άκρως επικίνδυνη είναι η κατάσταση με τις ελλείψεις σε προσωπικό, γεγονός που οδηγεί, για παράδειγμα, την Αγγειοχειρουργική Κλινική του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου σε αδυναμία εφημέρευσης, στις τεράστιες λίστες αναμονής για ιατρικές εξετάσεις και χειρουργικές επεμβάσεις κ.ά.

Ο Γ. Λαμπρούλης υπογράμμισε ότι κινδυνεύουν, ή και χάνονται ανθρώπινες ζωές και δε χωράει καμία, πλέον, αναμονή πλέον, καθώς καμία κυβέρνηση δεν πρόκειται να λυπηθεί τους ασθενείς. Οι εξελίξεις -επεσήμανε- αναδεικνύουν την αναγκαιότητα για ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, πρόληψη, θεραπεία και αποκατάσταση, από ένα ενιαίο, καθολικό, σύγχρονο και αποκλειστικά δημόσιο και δωρεάν σύστημα Υγείας, που θα χρηματοδοτείται αποκλειστικά από τον κρατικό προϋπολογισμό και θα παρέχει όλες τις υπηρεσίες σε όλους χωρίς όρους και προϋποθέσεις, με κατάργηση κάθε επιχειρηματικής δράσης και κοινωνικοποίηση όλων των ιδιωτικών Μονάδων Υγείας, της βιομηχανίας φαρμάκων, ιατρομηχανολογικού εξοπλισμού και αναλώσιμου υλικού.

Καταλήγοντας τόνισε: Η δραματική κατάσταση, όπως εξελίσσεται, απαιτεί το εργατικό λαϊκό κίνημα και οι οργανώσεις του, οι συνταξιούχοι, κάθε λαϊκή συσπείρωση, χωρίς καθυστέρηση, χωρίς αναμονή, να διεκδικήσουν κρατική χρηματοδότηση για να έχουν όλοι, χωρίς εξαίρεση, ιδιαίτερα τώρα σε περίοδο που βαθαίνει η οικονομική κρίση, δωρεάν τα απαραίτητα φάρμακα, υγειονομικό και αναλώσιμο υλικό, ιατρικές εξετάσεις και θεραπείες.

Το ΚΚΕ θα πρωτοστατήσει στην οργάνωση και προώθηση του αγώνα των εργαζομένων, θα στηρίξει κάθε λαϊκή πρωτοβουλία για διεκδίκηση λύσεων αναλαμβάνοντας μια σειρά πρωτοβουλίες - παραστάσεις - επισκέψεις στις μονάδες Υγείας. Ανάδειξη των ζητημάτων μέσω των Δήμων και της Περιφέρειας, παρεμβαίνοντας παράλληλα και κοινοβουλευτικά.

ΔΗΜΟΣΙΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ
Οικονομική θηλιά στις εφημερίες

Απλήρωτοι εδώ και πέντε μήνες οι γιατροί

Προβλήματα στην αντιμετώπιση των έκτακτων περιστατικών στα δημόσια νοσοκομεία γεννούν οι απανωτές περικοπές στα κονδύλια των εφημεριών, μεγαλώνοντας το αδιέξοδο στο οποίο έχουν οδηγηθεί τα δημόσια νοσοκομεία, σε εφαρμογή των πολιτικών λιτότητας που εφάρμοσαν οι κυβερνήσεις ΠΑΣΟΚ και ΝΔ και εξειδικεύονται με τα μνημόνια.

Οι γιατροί μένουν απλήρωτοι εδώ και πέντε μήνες είτε για μέρος είτε για το σύνολο των εφημεριών. Ετσι οι γιατροί στο Σισμανόγλειο νοσοκομείο κάνουν σήμερα στάση εργασίας 10 π.μ. - 1 μ.μ. και μαζί με τους εργαζόμενους θα κάνουν συγκέντρωση στην πύλη του νοσοκομείου. «Οι συνθήκες εργασίας διαρκώς επιδεινώνονται με τις ελλείψεις σε φάρμακα και υλικά, την υποστελέχωση του νοσοκομείου και την αναστολή των χειρουργείων. Η κατάσταση αυτή οδηγεί στην υποβάθμιση του νοσοκομείου και σε επισφαλείς συνθήκες περίθαλψης για τους ασθενείς», καταγγέλλουν οι γιατροί σε ανακοίνωσή τους.

Επίσης, σήμερα οι γιατροί του Ευαγγελισμού κάνουν Γενική Συνέλευση με θέματα τις απλήρωτες εφημερίες, την πρόσληψη μόνιμου προσωπικού και τη χρηματοδότηση των λειτουργικών αναγκών των νοσοκομείων.

Στον προϋπολογισμό του 2012 ενεγράφησαν στην αρχή 370 εκ. ευρώ - αντί των 450 εκ. ευρώ που ήταν η μετριότερη εκτίμηση, για να διασφαλιστούν οι στοιχειώδεις συνθήκες ασφαλούς λειτουργίας των νοσοκομείων. Στα πλαίσια των περικοπών τελικώς εγκρίθηκαν 317 εκ. ευρώ όταν το 2011 χρειάστηκαν τελικά 400 εκ. ευρώ.

Το αποτέλεσμα είναι και οι πληρωμές των εφημεριών, μέχρι τα επιτρεπόμενα πλαφόν, για τους μήνες Γενάρη και Φλεβάρη - όπου αυτές έγιναν - καλύφθηκαν με κρατικά κονδύλια μόνο σε ποσοστό 80% και τα υπόλοιπα καλύφθηκαν είτε από ίδια έσοδα των νοσοκομείων είτε από κονδύλια της υγειονομικής περιφέρειας. Ετσι, το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους αναγκάστηκε να εκδώσει και διορθωτική εγκύκλιο για το θέμα αυτό.

Ομως, οι περικοπές αφήνουν τους γιατρούς απλήρωτους, όπως απλήρωτοι μένουν και οι εργαζόμενοι για τα εξαιρέσιμα και τα νυχτερινά.

ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΣΥΝΤΑΓΟΓΡΑΦΗΣΗ
Προβλήματα στις απομακρυσμένες περιοχές

Η έναρξη εφαρμογής του συστήματος ηλεκτρονικής συνταγογράφησης, από προχτές, δημιούργησε, όπως ήταν αναμενόμενο, μεγάλο πρόβλημα στους κατοίκους των ορεινών και απομακρυσμένων από τις πόλεις χωριών, καθώς οι γιατροί των περιφερειακών ιατρείων, λόγω έλλειψης του αναγκαίου τεχνολογικού εξοπλισμού (φορητοί υπολογιστές, εκτυπωτές, μελάνι κλπ.), αλλά και της αδυναμίας σύνδεσης με το διαδίκτυο, αδυνατούν να συνταγογραφήσουν ηλεκτρονικά, με αποτέλεσμα, σε πολλές περιπτώσεις, οι ασθενείς να μένουν χωρίς φάρμακα.

Η χειρόγραφη συνταγογράφηση, με το παλιό σύστημα, κοστίζει πολύ στους γιατρούς, αφού για κάθε μία που θα εκδίδει θα πληρώνει, ως «πρόστιμο», από την τσέπη του 1 ευρώ. Με δεδομένο, δε, ότι ένας γιατρός περιφερειακού ιατρείου μπορεί να εκδώσει μέχρι και 70 συνταγές ημερησίως, το συνολικό «πρόστιμο» που καλείται να πληρώσει φτάνει σε πολύ υψηλά επίπεδα.

Να υπενθυμίσουμε ότι η αρχική απόφαση να εφαρμοστεί η ηλεκτρονική συνταγογράφηση των φαρμάκων από την 1η Μάη 2012 αποδείχθηκε ανεδαφική, με δεδομένο ότι τα Κέντρα Υγείας και κυρίως τα περιφερειακά ιατρεία που εξυπηρετούν μεγάλο αριθμό συνταξιούχων, ιδίως του πρώην ΟΓΑ, δε διαθέτουν τις κατάλληλες και απαραίτητες υποδομές. Μετά τις αντιδράσεις που προκλήθηκαν, το υπουργείο Υγείας αναγνώρισε το πρόβλημα και έδωσε παράταση, υποσχόμενο την απόκτηση εξοπλισμού, πλην όμως, όπως αποδεικνύεται, το πρόβλημα δεν έχει λυθεί...

ΝΑΟΥΣΑ
Λαϊκές οικογένειες βυθίζονται στο σκοτάδι

Συγκέντρωση την Παρασκευή 6 Ιούλη, στις 10 το πρωί έξω από τη ΔΕΗ, με αίτημα την επανασύνδεση του ρεύματος στις λαϊκές οικογένειες που η ΔΕΗ διέκοψε την παροχή και τις βύθισε στο σκοτάδι, αποφασίστηκε μέσα από σύσκεψη που έγινε το βράδυ της Δευτέρας, με πρωτοβουλία του Εργατικού Κέντρου Νάουσας.

Στη σύσκεψη συμμετείχαν 6 οικογένειες που η ΔΕΗ τους έκοψε το ρεύμα, επειδή δεν έχουν και δεν μπορούν να το πληρώσουν, καθώς επίσης εκπρόσωποι των Λαϊκών Επιτροπών Αγίου Γεωργίου και Αγίου Δημητρίου και των Σωματείων Οικοδόμων, Ξυλουργών, Εποχικών, Φορτοεκφορτωτών, κλωστοϋφαντουργών «Κλωθώ» και Συνταξιούχων.

Το ΔΣ του Εργατικού Κέντρου Νάουσας καλεί όλα τα σωματεία και τους φορείς της πόλης να συμμετάσχουν μαζικά στο συλλαλητήριο έξω από τη ΔΕΗ και να εκφράσουν έμπρακτα τη συμπαράσταση και την αλληλεγγύη τους. Ιδιαίτερο κάλεσμα απευθύνει προς τους εργαζόμενους στη ΔΕΗ στη Νάουσα και τους προτρέπει με συλλογικές αποφάσεις να σταθούν στο πλευρό των λαϊκών οικογενειών που κόβεται το ρεύμα και να συμπαρασταθούν έμπρακτα με κάθε πρόσφορο τρόπο.

ΠΑΙΔΟΚΑΡΔΙΟΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΣΤΟ «ΑΓΙΑ ΣΟΦΙΑ»
Σήμερα η κινητοποίηση στο υπουργείο Υγείας

Σε παράσταση διαμαρτυρίας στο υπουργείο Υγείας προχωρούν σήμερα στις 11 π.μ. ο Ενιαίος Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων ΑμΕΑ Αττικής και Νήσων, η Επιτροπή Γονέων και Κηδεμόνων Παιδιών με Συγγενείς Καρδιοπάθειες και η Επιτροπή Εργαζομένων του ΠΑΜΕ στο Νοσοκομείο Παίδων «Η Αγία Σοφία» για την άμεση επαναλειτουργία του Παιδοκαρδιοχειρουργικού Κέντρου του Νοσοκομείου.

Οι παραπάνω φορείς θα απαιτήσουν, μεταξύ άλλων, από τον υπουργό άμεση επαναλειτουργία του Παιδοκαρδιοχειρουργικού Κέντρου και της Καρδιοχειρουργικής Μονάδας του Νοσοκομείου. Αμεση στελέχωση όλων των τμημάτων με βάση τις ανάγκες ανάπτυξής τους και να σταματήσουν οι γονείς να πληρώνουν με οποιονδήποτε τρόπο για εξετάσεις, θεραπείες και επεμβάσεις.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ