ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 4 Ιούλη 2012
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΥΡΩΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΤΟΥ ΚΚΕ
Βαθιά αντιλαϊκές οι αποφάσεις της Συνόδου

Παρέμβαση στη σχετική συζήτηση που έγινε χτες στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο

Οι λαοί να γυρίσουν την πλάτη στα κόμματα του ευρωμονόδρομου. Ο δρόμος για τη λαϊκή ευημερία περνάει μόνο μέσα από την ανατροπή της ευρωενωσιακής λυκοσυμμαχίας, της δικτατορίας των μονοπωλίων σε κάθε κράτος μέλος της ΕΕ
Οι λαοί να γυρίσουν την πλάτη στα κόμματα του ευρωμονόδρομου. Ο δρόμος για τη λαϊκή ευημερία περνάει μόνο μέσα από την ανατροπή της ευρωενωσιακής λυκοσυμμαχίας, της δικτατορίας των μονοπωλίων σε κάθε κράτος μέλος της ΕΕ
Τα αποτελέσματα της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ στις 28 και 29 Ιούνη συζητήθηκαν χτες στο Ευρωκοινοβούλιο. Παρεμβαίνοντας στη συζήτηση, η Ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ επισήμανε τα εξής:

«Οι ομιλίες του προέδρου της ΕΕ, Βαν Ρομπάι, του προέδρου της Επιτροπής, Μ. Μπαρόζο και οι τοποθετήσεις των προέδρων των πολιτικών ομάδων και των κομμάτων στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου σχετικά με τα αποτελέσματα της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ της 28/29 Ιούνη, ανέδειξαν για μία ακόμη φορά την όξυνση των αντιθέσεων και την ένταση της διαπάλης ανάμεσα στις αστικές τάξεις των κρατών μελών της ΕΕ, αλλά και μεταξύ τμημάτων του κεφαλαίου με αντιτιθέμενα συμφέροντα.

Μετά τα 5,5 τρισεκατομμύρια ευρώ που δόθηκαν από την ΕΕ (το 37% του ΑΕΠ) στα μονοπώλια και στο χρηματοπιστωτικό σύστημα, την περίοδο Οκτώβρης 2008 - Φλεβάρης 2012, νέος γύρος άγριων ανταγωνισμών έχει ξεσπάσει για τον ΕΤΧΣ/ΕΜΣ, τα κριτήρια, τις προϋποθέσεις, τους όρους για τη χρηματοδότηση των τραπεζών και των επιχειρηματικών ομίλων. Οι εκτιμήσεις του ΚΚΕ, ότι και ο συμβιβασμός αυτός είναι εύθραυστος, επιβεβαιώνονται, αφού ήδη η Φινλανδία, η Ολλανδία και η ίδια η Γερμανία τον αμφισβητούν. Το μόνο βέβαιο είναι ότι οι αποφάσεις της Συνόδου δεν μπορούν και δεν πρόκειται να ανακόψουν την εξέλιξη της καπιταλιστικής κρίσης.

Σε ένα πράγμα παρουσιάστηκαν και πάλι απόλυτα ενωμένοι η ΕΕ και τα όργανά της, οι αστικές κυβερνήσεις των κρατών μελών - κεντροαριστερές και κεντροδεξιές - και οι πολιτικοί εκπρόσωποι της πλουτοκρατίας στο Ευρωκοινοβούλιο: Στον πόλεμο που έχουν εξαπολύσει ενάντια στη ζωή και τα δικαιώματα της εργατικής τάξης και των λαϊκών στρωμάτων σε όλα τα κράτη-μέλη της ΕΕ.

Οι τοποθετήσεις όλων των πολιτικών δυνάμεων του κεφαλαίου και του ευρωμονόδρομου - ΕΛΚ, Σοσιαλδημοκράτες, Φιλελεύθεροι, Πράσινοι, τα κόμματα του ΚΕΑ - ήταν κηρύγματα υποταγής των εργαζομένων στην αντιλαϊκή πολιτική που υλοποιούν ΕΕ και κυβερνήσεις για τη σωτηρία της κερδοφορίας των μονοπωλιακών ομίλων. Ζητάνε "μείγματα" πολιτικής που έχουν κοινό παρονομαστή την "αρχιτεκτονική της ανταγωνιστικότητας" - την κερδοφορία των ευρωενωσιακών μονοπωλίων.

Για τις αποφάσεις της Συνόδου που κλιμακώνουν την ιμπεριαλιστική επέμβαση στη Συρία και το Ιράν, όλοι τήρησαν "σιγήν ιχθύος". Ούτε ένας δεν αναφέρθηκε στην απόφαση της ΕΕ να εφαρμοστεί από την 1η Ιούλη το εμπάργκο πετρελαίου και τα άλλα μέτρα ενάντια στο Ιράν, με σοβαρές αρνητικές επιπτώσεις για την Ελλάδα και άλλες χώρες που δοκιμάζονται από την καπιταλιστική κρίση. Οι πολιτικοί εκπρόσωποι του κεφαλαίου είναι εκτεθειμένοι απέναντι στους εργαζόμενους για την εγκληματική πολιτική που σχεδιάζουν και εφαρμόζουν με τις ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ στην περιοχή, βάζοντας σε τεράστιους κινδύνους με ανυπολόγιστες συνέπειες τους λαούς.

Οι λαοί να γυρίσουν την πλάτη στα κόμματα του ευρωμονόδρομου, στα κηρύγματα της υποταγής, στις Σειρήνες της απάτης. Ο δρόμος για τη λαϊκή ευημερία περνάει μόνο μέσα από την ανατροπή της ευρωενωσιακής λυκοσυμμαχίας, της δικτατορίας των μονοπωλίων σε κάθε κράτος μέλος της ΕΕ. Τη συμπόρευση με το ΚΚΕ στη χώρα μας, την κλιμάκωση της πάλης των εργαζομένων για το δικαίωμα στη δουλειά, την προστασία των ανέργων, την υπογραφή Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας, για να αντιμετωπίσουν τη φοροκαταιγίδα, να εξασφαλίσουν τα φάρμακα και τη φροντίδα για την υγεία, τη χρηματοδότηση του ΕΟΠΥΥ και των ασφαλιστικών ταμείων κ.ά.

Για την ανατροπή της πολιτικής των μονοπωλίων, την οικοδόμηση της κοινωνικοπολιτικής συμμαχίας της εργατικής τάξης και των φτωχών λαϊκών στρωμάτων στην ύπαιθρο και την πόλη, για τη Λαϊκή Εξουσία και Οικονομία».

ΠΑΣΟΚ
Δεδομένα τα μέτρα, με ή χωρίς «διαπραγμάτευση»

Στο Συνέδριο του «Economist» μίλησε χτες ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ

Την «ετοιμότητα» της νέας συγκυβέρνησης να «εφαρμόσει το συμφωνημένο πλαίσιο» της δανειακής σύμβασης, αλλά και την αποφασιστικότητά της να τηρήσει τις «συμβατικές δεσμεύσεις ως κράτος - μέλος της ΕΕ και της Ευρωζώνης», πρόβαλε ο Ευ. Βενιζέλος, μιλώντας χτες στο «Εκόνομιστ».

Ταυτόχρονα, συμμετέχοντας στην κυβερνητική επιχείρηση χειραγώγησης των εργαζομένων, ο Ευ. Βενιζέλος στην ομιλία του παρουσίασε δέκα προτάσεις για την «επανεκκίνηση της προσπάθειας εξόδου της Ελλάδας από την κρίση», οι οποίες λειτουργούν στη λογική του «καρότο - μαστίγιο» και έχουν στόχο τον εκβιασμό του λαού για να δεχτεί τα σκληρά μέτρα. Σ' αυτήν την κατεύθυνση ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ:

  • Πρότεινε την παράταση του «χρόνου δημοσιονομικής προσαρμογής κατά τρία χρόνια μέχρι το τέλος του 2017 (...) για μια φιλική προς την ανάπτυξη δημιονομική προσαρμογή», αλλά την ίδια ώρα ξεκαθάρισε: «Είμαστε έτοιμοι να εφαρμόσουμε το συμφωνημένο πλαίσιο (...) που θα εναρμονιστεί με τα μακροοικονομικά δεδομένα και τις αντοχές της ελληνικής οικονομίας». Ουσιαστικά, δεσμεύεται για την περιστολή των δαπανών συνολικού ύψους 11,5 δισ. ευρώ που θα προέλθει από οριζόντιες περικοπές σε μισθούς, συντάξεις και κοινωνικές παροχές (Υγεία, Παιδεία, Πρόνοια) και επιζητά να γίνει σε βάθος τριετίας η προσυμφωνημένη σφαγή του λαού.
  • Ζήτησε τη «διασφάλιση 2,5 δισ. ευρώ από κοινοτικά κονδύλια για κοινωνικούς σκοπούς για την ανεργία των νέων, για επέκταση του χρόνου καταβολής του επιδόματος ανεργίας» και αμέσως μετά τόνισε: «Η δέσμευσή μας είναι ότι τουλάχιστον στο σκέλος των διαρθρωτικών αλλαγών, των αναγκαίων μεταρρυθμίσεων δηλαδή, θα κινηθούμε με ταχύτητα, αποφασιστικότητα, σταθερότητα, επινοητικότητα, ώστε να έχουμε αποτελέσματα που συνδέονται με το νέο εθνικό παραγωγικό μοντέλο και την ανταγωνιστικότητα της χώρας».Μεταρρυθμίσεις που στόχο έχουν την παραπέρα μείωση της τιμής της εργατικής δύναμης, την πλήρη ανατροπή των εργασιακών σχέσεων για να ενισχυθεί η ανταγωνιστικότητα των επιχειρηματικών ομίλων.
  • Εξέφρασε την ετεροχρονισμένη και υποκριτική του αντίθεση (την προσυπέγραψε ως υπουργός Οικονομικών) στην προώθηση των 15.000 απολύσεων στο δημόσιο τομέα για το 2012, και έκανε λόγο για «έντιμη αξιολόγησή» τους. Την ίδια ώρα, δεσμεύτηκε ότι η κυβέρνηση θα πετύχει «το στόχο για 150.000 αποχωρήσεις από το Δημόσιο» μέχρι το τέλος του 2015, επαναφέροντας τον κανόνα 1 πρόσληψη για κάθε 10 αποχωρήσεις. Παράλληλα, οι εταίροι της συγκυβέρνησης ήδη προετοιμάζουν νέο πρόγραμμα «εργασιακής εφεδρείας», με στόχο μέσω αυτής να προχωρήσουν στην απόλυση των δημοσίων υπαλλήλων.
  • Ζήτησε αύξηση των κοινοτικών πόρων για την ενίσχυση της ανάπτυξης (που σε κάθε περίπτωση θα καρπωθούν οι κεφαλαιοκράτες), την οποία φρόντισε να συνδέσει με την άμεση εκποίηση της δημόσιας περιουσίας μέσω των ιδιωτικοποιήσεων (με στόχο την άντληση 19 δισ. μέχρι το 2017), καλώντας μάλιστα την ΕΕ να «λειτουργήσει σαν εγγυητικός μηχανισμός για την προσέλκυση ξένων επενδύσεων».
Ωμή κοροϊδία

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ δεν παρέλειψε να καλλιεργήσει και φρούδες προσδοκίες στα λαϊκά στρώμα ότι τα μέτρα θα ελαφρύνουν αν η κυβέρνηση πετύχει να εφαρμοστούν στην Ελλάδα οι πρόσφατες αποφάσεις της Συνόδου Κορυφής, ώστε η ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών να γίνεται απευθείας από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Στήριξης, χωρίς να προσμετράται στο δημόσιο χρέος.

Σε κάθε περίπτωση, προσπαθεί να κρύψει ότι για τα κεφάλαια που θα καρπωθούν οι τραπεζίτες, το λογαριασμό θα πληρώσει ο λαός, αφού εγγυητής για την αποπληρωμή τους παραμένει η εκάστοτε αστική κυβέρνηση. Ο Ευ. Βενιζέλος πρότεινε επίσης νέο «κούρεμα» κρατικών ομολόγων που κατέχει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, καθώς και την επαναγορά ελληνικών ομολόγων αγγλικού δικαίου στη δευτερογενή αγορά από τα ασφαλιστικά ταμεία που θα τα οδηγήσει σε παραπέρα μείωση των αποθεματικών τους.

Π. ΚΑΜΜΕΝΟΣ
Ζητάει «ελεύθερες ζώνες» για τους εφοπλιστές

Τη στρατηγική του κόμματός του, που βρίσκεται στην υπηρεσία του συστήματος και των επιχειρηματικών συμφερόντων, προσπάθησε να κρύψει πίσω από ανέξοδες «αντιμνημονιακές κορόνες» ο Π. Καμμένος, μιλώντας χτες στο συνέδριο του «Εκόνομιστ». Ο επικεφαλής των «Ανεξάρτητων Ελλήνων» ζήτησε να υπάρξει «φορολογική σταθερότητα» προκειμένου να γίνουν επενδύσεις, εννοώντας βέβαια την περαιτέρω φοροαπαλλαγή του κεφαλαίου, καθώς, όπως είπε, δεν μπορεί η Ελλάδα «να γίνει ανταγωνιστική όταν οι επιχειρήσεις φορολογούνται με 45%, όταν στις γειτονικές χώρες η φορολογία είναι χαμηλότερη».

Χαρακτηριστική είναι και η πρότασή του να δημιουργηθούν «ελεύθερες ζώνες» οικονομικής δραστηριότητας στον Πειραιά ή το Κερατσίνι, προκειμένου να γίνουν σε αυτές επενδύσεις από τους εφοπλιστές. Πίσω από την πρόταση κρύβεται η πραγματικότητα που λέει ότι σε αυτές τις ζώνες οι συνθήκες εργασίας θα είναι στην κυριολεξία μεσαιωνικές, χωρίς το παραμικρό εργασιακό δικαίωμα. Στον αντίποδα, οι εφοπλιστές θα απολαμβάνουν ακόμα περισσότερα προνόμια που θα προστεθούν στα όσα προκλητικά έχουν μέχρι σήμερα.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ