ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 5 Ιούλη 2012
Σελ. /28
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΗΓΕΣΙΑ ΓΣΕΕ
Προσδοκά στην εφαρμογή της προγραμματικής συμφωνίας της κυβέρνησης

Επιστολή στον πρωθυπουργό έστειλε χτες η συνδικαλιστική πλειοψηφία

Στα τραπέζια των «κοινωνικών διαλόγων» για τους οποίους αγωνιά η ΓΣΕΕ (φωτ. από παλιότερη συνάντηση των «κοινωνικών εταίρων») συνδιαμορφώνεται η αντεργατική επίθεση

Eurokinissi

Στα τραπέζια των «κοινωνικών διαλόγων» για τους οποίους αγωνιά η ΓΣΕΕ (φωτ. από παλιότερη συνάντηση των «κοινωνικών εταίρων») συνδιαμορφώνεται η αντεργατική επίθεση
Η αγωνία της για τη διασάλευση της «κοινωνικής ειρήνης» και η καλλιέργεια ψευδαισθήσεων για το ρόλο της τρικομματικής συγκυβέρνησης και των στόχων της προγραμματικής συμφωνίας διακρίνουν την επιστολή που έστειλε χτες η πλειοψηφία της ΓΣΕΕ στην κυβέρνηση, κάνοντας νέα βαθιά υπόκλιση στο πολιτικό προσωπικό των μονοπωλίων. Η επιστολή φέρει τις υπογραφές του προέδρου της ΓΣΕΕ, Γ. Παναγόπουλου (ΠΑΣΚΕ) και του γενικού γραμματέα της ΓΣΕΕ, Νικ. Κιουτσούκη (ΔΑΚΕ).

Από τον τίτλο ακόμα της επιστολής γίνεται καθαρός ο στόχος τους. Ο τίτλος αυτός «Αμεση και επιτακτική η ανάγκη λήψης των μέτρων υλοποίησης της προγραμματικής συμφωνίας»(!) κάνει σαφές ότι η πλειοψηφία θεωρεί θετική για τους εργαζόμενους μια συμφωνία που - όπως έχει ξεκαθαριστεί - έχει στόχο την ενίσχυση της «ανταγωνιστικότητας» και την παραμονή της χώρας στην ευρωενωσιακή λυκοσυμμαχία, δηλαδή την εξασφάλιση δύο όρων που εγγυώνται νέους γύρους κλιμάκωσης της αντεργατικής επίθεσης.

Ουσιαστικά, η πλειοψηφία διαγράφει μονοκοντυλιά τη μέχρι τώρα πείρα από τις κυβερνήσεις και τις συγκυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ. Καλεί τους εργαζόμενους να ξεχάσουν την κατακλυσμιαία αντεργατική επίθεση που έχουν εξαπολύσει και να τους αντιμετωπίσουν σαν να έχουν προκύψει από παρθενογένεση! Το ίδιο κάνει η πλειοψηφία και για τη ΔΗΜΑΡ που στήριξε τη δημιουργία αυτής της κυβέρνησης, προκειμένου να συνεχιστεί απρόσκοπτα η επίθεση, ενώ οι θέσεις της είναι σαφώς υπέρ του κεφαλαίου.

Ακόμα και εδώ η διαφορά της εργατικής αριστοκρατίας από τον ταξικό πόλο στο εργατικό κίνημα, από το Πανεργατικό Αγωνιστικό Μέτωπο είναι ολοφάνερη. Το ΠΑΜΕ μόλις πριν λίγες μέρες προειδοποίησε τους εργαζόμενους: «Οι διαβεβαιώσεις της συγκυβέρνησης ΝΔ - ΠΑΣΟΚ - ΔΗΜΑΡ ότι δεν θα υπάρξουν περαιτέρω μειώσεις σε μισθούς και συντάξεις είναι πέρα για πέρα ψευδείς. Καμιά πίστωση χρόνου στη συγκυβέρνηση ΝΔ - ΠΑΣΟK - ΔΗΜΑΡ. Δεν πρόκειται να λύσει κανένα πρόβλημα της εργατικής τάξης, αντίθετα θα επιδεινώσει την ήδη επιβαρυμένη κατάστασή της».

Την ίδια στιγμή, η πλειοψηφία της ΓΣΕΕ αγωνιά για το μέλλον της καπιταλιστικής κοινωνίας. Γι' αυτό στην επιστολή της αναφέρεται στη «δαμόκλειο σπάθη της κατάρρευσης της κοινωνικής συνοχής και της διασάλευσης της κοινωνικής ειρήνης». Ανησυχεί μήπως δημιουργηθούν όροι ανατροπής του καπιταλισμού και γι' αυτό κάνει προτάσεις που στόχο έχουν να αμβλύνουν τις αντιδράσεις των εργαζομένων.

Χαρακτηριστικό των εγκληματικών αυταπατών που καλλιεργεί η ΓΣΕΕ είναι ότι ζητά από τη συγκυβέρνηση να τηρήσει τη δέσμευσή της (!) για «τη διασφάλιση του δημόσιου κοινωνικού χαρακτήρα του συστήματος κοινωνικής ασφάλισης» και να προστατευθεί «η περιουσία και οι πόροι των ασφαλιστικών ταμείων». Δέσμευση βέβαια, που μόνο η ΓΣΕΕ ανακαλύπτει, αφού πίσω από τις διακηρύξεις των κομμάτων της συγκυβέρνησης κρύβονται προτάσεις για ένταση της αντιασφαλιστικής επίθεσης (π.χ. η ΝΔ επανειλημμένα έχει ζητήσει μείωση των εργοδοτικών εισφορών).

Η ηγεσία της ΓΣΕΕ αποφεύγει με μεγάλη προσοχή να έρθει σε αντιπαράθεση με τα συμφέροντα της μεγαλοεργοδοσίας και τις αντεργατικές μεθοδεύσεις που η συγκυβέρνηση ετοιμάζεται να επιταχύνει: Ζητά αποκατάσταση της διαδικασίας κατάρτισης της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης, γκρινιάζοντας επειδή η πρόσφατη νομοθετική παρέμβαση στέρησε από τους «εταίρους» την πρωτοβουλία στα αντεργατικά παζάρια. Ζητά αόριστα αποκατάσταση του μισθολογικού περιεχομένου των ΣΣΕ, αλλά δε λέει ούτε μια λέξη για τη μείωση των μισθών κατά 22%! Για τους ακόμα χαμηλότερους μισθούς στους νέους κάτω των 25 ετών ζητά την «προστασία των όρων αμοιβής και εργασίας των νέων σε ηλικία εργαζομένων από καταχρηστικές και ισοπεδωτικές πρακτικές». Δηλαδή, καλώς έχουν μειωθεί οι μισθοί τους κατά 32% αρκεί αυτό να μην αποτελεί καταχρηστική πρακτική από τους εργοδότες!

Τέλος, η πλειοψηφία της ΓΣΕΕ ζητά να συνεδριάσουν οι λεγόμενες Εθνικές Επιτροπές Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας, δύο ακόμα κοινωνικοεταιρικοί μηχανισμοί που νομιμοποιούν και συνδιαμορφώνουν τις αντεργατικές - αντιλαϊκές πολιτικές. Με άλλα λόγια, η πλειοψηφία της ΓΣΕΕ είναι έτοιμη να προστρέξει στο «διάλογο», όποτε την καλέσουν οι κεφαλαιοκράτες και οι κυβερνήσεις τους...

ΣΥΝΔΙΚΑΤΑ ΝΑΥΠΗΓΙΚΗΣ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑΣ
Σήμερα η σύσκεψη για την οικοδόμηση ενιαίου μετώπου πάλης

Ευρεία σύσκεψη διοργανώνουν σήμερα στις 6.30 το απόγευμα στο Εργατικό Κέντρο Πειραιά τα Συνδικάτα Μετάλλου Πειραιά και Ελευσίνας «ΜΑΣΙΝΑ», η Πανελλήνια Ενωση Αμμοβολιστών - Καθαριστών, το Σωματείο Ηλεκτρολόγων Πλοίων Αττικής και Νήσων και το Σωματείο Ναυπηγοξυλουργών. Η σύσκεψη αυτή αποτελεί το πρώτο μεγάλο βήμα της πρωτοβουλίας που ανέλαβαν τα 5 σωματεία για την οικοδόμηση ενιαίου μετώπου πάλης των εργαζομένων στη ναυπηγική βιομηχανία για να αποκρούσουν την ενιαία επίθεση που δέχονται από τις δυνάμεις του κεφαλαίου και την αντιλαϊκή πολιτική τους που έχει ως αποτέλεσμα τη συρρίκνωση των ναυπηγείων, το τσάκισμα των εργασιακών δικαιωμάτων των εργαζομένων, την ανεργία και την εξαθλίωση.

Οι άξονες του διεκδικητικού πλαισίου που προβάλλουν τα σωματεία είναι: Εξόφληση τώρα όλων των δεδουλευμένων των εργαζομένων στα ναυπηγεία και άμεσα ουσιαστικά μέτρα προστασίας των ανέργων. Ακύρωση της συμφωνίας με την Κίνα για τη χρηματοδότηση των Ελλήνων εφοπλιστών να ναυπηγούν καράβια στα κινέζικα ναυπηγεία. Οχι στην πώληση του λιμανιού. Αμεση χωροθέτηση της Ζώνης με νόμο και άμεσες επενδύσεις σε υποδομές. «Να περάσουν τώρα σε κρατικό έλεγχο τα ναυπηγεία (ώστε να ανοίξει και το εμπορικό τμήμα των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά) και μαζί με τη Ζώνη να λειτουργήσουν κάτω από 100% δημόσιο ενιαίο φορέα που θα σχεδιάζει, οργανώνει και θα υλοποιεί την παραγωγική διαδικασία. Σύνδεση των αναγκών της χώρας για πλοία (ακτοπλοΐα - Πολεμικό Ναυτικό - θαλάσσιες μεταφορές κ.ά.) και άλλες μεταλλικές κατασκευές (ανεμογεννήτριες, πλωτές εξέδρες, δεξαμενές, άμυνα κλπ.) με τη ναυπηγική βιομηχανία της χώρας, κάτι που θα εξασφαλίζει μόνιμα και σταθερά δουλειά για όλους».

«ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΧΑΛΥΒΟΥΡΓΙΑ»
Αύριο νέα Γενική Συνέλευση

Σε νέα γενική συνέλευση προχωρούν αύριο, στις 11 π.μ., οι εργαζόμενοι στην «Ελληνική Χαλυβουργία», που εδώ και πάνω από 8 μήνες συνεχίζουν ένα σκληρό απεργιακό αγώνα για το δικαίωμά τους στην εργασία.

Οι απεργοί θα καθορίσουν τα επόμενα βήματά τους, ετοιμάζοντας μεταξύ άλλων υπόμνημα με τις συγκεκριμένες προτάσεις που έχουν και οδηγούν σε εξεύρεση λύσης. Το υπόμνημα στη συνέχεια θα κατατεθεί στο υπουργείο Εργασίας, στα τρία κόμματα της συγκυβέρνησης (ΝΔ - ΠΑΣΟΚ - ΔΗΜΑΡ) αλλά και στην ίδια την εταιρεία.

Στην προχτεσινή τριμερή συνάντηση που έγινε στο υπουργείο, η εργοδοσία κατέφυγε σε νέα επίδειξη αδιαλλαξίας έχοντας την απροκάλυπτη στήριξη της κυβέρνησης. Μαζί με την εργοδοσία, η ηγεσία του υπουργείου αξίωσε απ' τους απεργούς να ανοίξουν την πύλη του εργοστασίου για να συζητήσει. Κι αυτό ενώ ο μεγαλοβιομήχανος εξασφαλίζει σειρά προνομίων όπως: Αδεια κατασκευής λιμανιού μπροστά από το εργοστάσιο για να εξασφαλιστεί η μελλοντική ανάπτυξη της εταιρείας, δάνεια από τράπεζες εν μέσω κρίσης κ.ά., ενώ έχει μετατρέψει το εργοστάσιο του Βόλου σε κάτεργο επιβάλλοντας στους εργάτες συνθήκες άγριας εντατικοποίησης για να τους αξιοποιήσει ως απεργοσπαστικό εργαλείο.

Ψάχνουν ... «συνεννόηση»

Την ανάγκη να ...«συνεννοηθούν» πρώτα μεταξύ τους φαίνεται ότι είχαν ο υφυπουργός Εργασίας Ν. Νικολόπουλος και η πλειοψηφία της Ομοσπονδίας των Εργαζομένων στον Επισιτισμό - Τουρισμό, των οποίων τα κόμματα άλλωστε (ΝΔ ο πρώτος, ΠΑΣΚΕ - ΔΑΚΕ οι δεύτεροι) είναι «συνεταίροι» στη συγκυβέρνηση ΝΔ - ΠΑΣΟΚ - ΔΗΜΑΡ.

Και εξηγούμε: Στις 27 του Ιούνη, κατά τη διάρκεια της πανελλαδικής απεργίας στον κλάδο του επισιτισμού και των ξενοδοχείων στην Αθήνα, έγινε πορεία και συγκέντρωση στο υπουργείο Εργασίας. Στη συνάντηση του κλαδικού συνδικάτου της Αθήνας, των προέδρων των επιχειρησιακών σωματείων και του προέδρου της Ομοσπονδίας ο υπουργός όρισε ραντεβού για χτες (Τετάρτη) με τα σωματεία, προκειμένου να απαντήσει στα ζητήματα που του έθεσαν. Προχτές το βράδυ (Τρίτη) από το γραφείο του υπουργού το ραντεβού ακυρώθηκε για την επόμενη Τετάρτη, καθώς, όπως ειπώθηκε στο κλαδικό συνδικάτο, θα πρέπει να γίνουν οι προγραμματικές δηλώσεις και μετά να γίνει η συνάντηση. Τελικά, η συνάντηση έγινε χτες το πρωί μεταξύ όμως του υφυπουργού και της πλειοψηφίας της Ομοσπονδίας και πίσω από την πλάτη των εργαζομένων και των εκπροσώπων τους στα σωματεία, που δεν γνώριζαν τίποτα.

Φαίνεται ότι η ηγεσία του υπουργείου ήθελε να συζητήσει με την Ομοσπονδία χωρίς τις «παραφωνίες» του συνδικάτου και των σωματείων που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ και έχουν καθαρό μέτωπο ενάντια στους ξενοδόχους και τους επιχειρηματίες στον επισιτισμό και μοναδικό γνώμονα την υπεράσπιση των συμφερόντων των εργατών του κλάδου. Γιατί η κυβέρνηση για ζητήματα που αφορούν την υλοποίηση των δεσμεύσεών της απέναντι στο κεφάλαιο και την ΕΕ μπορεί να συνεννοηθεί μόνο με εκείνες τις δυνάμεις που κατανοούν την «αναγκαιότητα» στις σημερινές συνθήκες κρίσης να παρθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα για τη «σωτηρία» των εργοδοτών, η οποία όμως περνά αναπόφευκτα μέσα από το τσάκισμα των δικαιωμάτων των εργατών. Ετσι εξηγείται η προτεραιότητα ...που δόθηκε στην Ομοσπονδία.


Γ. Δ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ